Málem jsem vyměnil tenis za golf, prozradil Nadal v autobiografii

23. 8. 2011, 16:27
Aktuality 28
Nechybělo mnoho a Rafael Nadal se nikdy světovou jedničkou nestal. V roce 2005, kdy mu lékaři objevili vzácné zranění nohy, totiž uvažoval, že opustí tenisové kurty a zkusí to s golfovou holí. Aktuálně druhý hráč světa a vítěz deseti grandslamů to prozradil ve své autobiografii "Rafa".
Profily hráčů
Rafael Nadal

Po pětisetovém vítězství nad Chorvatem Ivanem Ljubičičem v Madridu v roce 2005 se Nadal kvůli bolestem podrobil rozsáhlému lékařskému vyšetření, které odhalilo vrozený problém s kostí v levé noze. Kvůli tomu Španěl propadl hluboké beznaději.

"Když jsem se dozvěděl diagnózu, bylo to, jako by mě střelili do hlavy. Ta kost mě stále bolí, ale držím to pod kontrolou," uvedl s tím, že zvažoval přestup k fyzicky méně náročnému golfu.

Těžké momenty prožil také v roce 2009, kdy měl po rozchodu rodičů psychické problémy, které se podepsaly na jeho výkonnosti. Prý kvůli tomu zvažoval účast na French Open, kde nakonec startoval jen kvůli tomu, že jako obhájce cítil povinnost nastoupit.

"Můj přístup byl špatný. Měl jsem deprese a postrádal jsem náboj," uvedl k tomu, proč na French Open neobhájil titul a následně odstoupil z Wimbledonu. "Bolela mě kolena, ale věděl jsem, že hlavní důvod je v mé hlavě," dodal.

Právě zvládnout psychiku je podle něj na tenise to nejtěžší. "Nejtěžší je umlčet hlasy v hlavě, dostat z mysli úplně vše a soustředit se jen na hru. Začít myslet na vítězství znamená pohromu," napsal v kapitole s názvem Strach z vítězství.

Domnívá se, že se dokáže vypořádat s problémy lépe než jeho soupeři i kvůli tomu, že mu v dětství nic nedaroval jeho strýček a trenér Toni, které ho vedl ke spartánskému stylu života. Dokonce ho přirovnal ke španělskému dobyvateli ze 16. století Hernánu Cortésovi. "Neměl ke mně slitování. Udělal ze mě tenisovou mašinu, kterou nyní jsem. Jsem mu za to vděčný," píše Nadal.

pva, ČTK

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stan_Borowitz
vypadl Nadal ve QF a Federer v SF, ptali se novináři Federera, jestli končí jeho a Nadalova éra. On jim řekl, že je předčasné usuzovat z jednoho turnaje, aby se zeptali za půl roku. Po více než půl roce to vypadá, že doba, kdy dominovali tenisu, je skutečně pryč. Přál bych oběma comeback na US Open, ideálně finále s vítězstvím Federera, ale nevím, nevím...
Reagovat
Pe3k
Naprostý souhlas.
Reagovat
tito
Navazuji na předchozí debatu s Pe3k. Přeji to též oběma a byl bych za fandy Rogera rád, kdyby udělal alespoň ještě jednu pořádnou "ránu". Koneckonců proč ne zrovna na nynějším USO. / ale samozřejmě ne v případném finále s Rafou :) /. Tak tedy sportovně, jak si tento krásný sport zaslouží, ať vyhraje lepší!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by bol Federer bez motivácie, tak by už predsa nehral..Je to celkom logické ;) 100 % Nadal prehral s Djokovičom jedno finále GS, straty sú minimálne, akékoľvek závery sú predčasné. Rovnako to je celkom logické..A porovnávať Nadala s Federerom a hádzať ich do jedného vreca s nápisom "to najlepšie za sebou" je hlúposť najväčšia :))...Nadal má 25 rokov, to naznačuje opäť veľké logické výkyvy v tvojich prehláseniach..
Reagovat
Pe3k
Jasně že není úplně bez motivace, ale dosáhl toho tolik, má rodinu, je mu 30 a už to není jako dřív. Žádná vášeň a agresivita.

Rafa je hráč který byl již v 18 druhý na světě a vrchol kariéry zažil podstatně dříve než RF a jeho hra podstatně více záleží na rychlosti a fyzičce. Z toho jasně vyplývá, že i dřív odpadne.

Jeho neustálé zdravotní problémy, jeho fobie ( strach šlápnout na čáru), jeho extrémně fyzicky náročná hra, rozvedení rodiče, spousta nevyřešených trápení z dětství a nyní se objevil někdo kdo jej poráží i když Nadal podá 100% výkon.

Rafa na kurtu působí jako velký bojovní, ale v soukromí je zakomplexovaný a současné neustálé prohry se projeví na jeho psychice. Tvrdíš, že je mu 25, že konec je daleko. Já tvrdím podívej se na jeho výsledky tento rok. Vyhrál 2 turnaje a to jen proto, že se neustal s Djokovicem. Do konce sezony toho už moc nevyhraje a jak myslíš, že to bude příští rok? Já myslím, že lepší to už nebude...
Reagovat
tito
Já bych tento názor, s kterým se dá jistě souhlasit, trochu poopravil- fobie není obsese/kompulze/ ale k tomu spíš Matej. O zakomplexovanosti bych rozhodně nemluvil, pouze v případě konkretního hráče, ale to měl Novak léta, koneckonců Roger není vyjímka. Z tohoto úhlu pohledu jsou zakomplexovaní všichni hráči. Jinak to, že někdo vnímá citlivě rodinné problémy není zakomplexovanost, ale zdravé vnímání a hodnocení....A o budoucnosti je zbytečné spekulovat- v případě Rafy dosud padly veškeré mýty.....Jestli se sám nerozhodne ukončit karieru tak klidně může pokračovat do 30. Ale to s tou rychlostí je samozřejmě pravda.
Reagovat
Frantz
Musim se smat tvym vyplodum :-D Musis rozlisovat dve zakladni veci - tvoje prani a realita! Rafa vyhral 3 turnaje (GS,Masters a 500) a 5x byl finalistou (GS + 4x Masters),to jsou ty podle tebe mizerne vysledky?? Maestro arogantni egoista ze svajcu vyhral 1 slovy JEDEN turnaj atp250 a ty chces tyhle hrace hazet do jednoho pytle,ze maji oba sve nejlepsi za sebou! ANO,egoista jiste ano,o tom vubec nikdo nepochybuje,ale Rafa jeste rozhodne nekonci,to je bohuzel pro tebe fakt!
Reagovat
Pe3k
Fobie není obsese? Nikdo netvrdí, že je.
Novak nebyl zakomplexovaný, jen nedokázal stabilně podávat své maximum a neměl sebedůvěru k tomu, aby se stal světovou jedničkou.

O budoucnosti se dá pouze spekulovat a my spekulujeme oba.
Reagovat
Pe3k
Chápu, že jsi pacient, takže jen lehce. Nejsem Armstrong. Finále jsou prima, ale na ně se nikdo ptát nebude. Mizerné výsledky jsem nenapsal. Maestro má 30 let a je nejlepší v historii = nemusí nic dokazovat, narozdíl od Rafy.

Federer také nekončí a může se stát, že ten, kdo skončí dříve bude Rafa.
Reagovat
Frantz
Federer nic dokazovat nemusi narozdil od Rafy?? Hahaha,to se ti povedlo! A co takhle vyhrat Olympiadu?anebo porazit Rafu v jeho vlastnim teritoriu na RG?? Nevim nevim,kdo z nich nemusi uz nic dokazovat :-D
Reagovat
Pe3k
Olympiádu vyhrát chce, ale z tenisového hlediska nemá velkou váhu jako např. turnaj mistrů, který vyhrál Federer 5x a Nadal ani jednou. Je za ní málo bodů a nemá dlouhou tradici.

Federer nemusí nic dokazovat, může skončit dneska a bude bezkonkurenčně nejlepší a nejůspěsnějším tenistou všech dob. Oproti tomu Rafa nevyhrál turnaj mistrů, na pozici světové jedničky se neohřál tak dlouho aby se mohl porovnávat s elitou, Djokoviče porazí jen těžko, už není ani králem antuky, protože na Novaka letos neuhrál na antuce ani 1 set.

Rafa bohužel, není ani nejlepší ve své generaci, natož aby konkuroval Federerovi.
Reagovat
tito
Rafa nic dokazovat nemusí-DD zkopírováno z tohoto portálu:
kariérní grandslam (tituly ze všech grandslamů):
1969 Rod Laver (Austr.) ... ve věku 31 let a 32 dní (poprvé jako amatér o 7 let dříve)
1999 André Agassi (USA) ... 29 let a 38 dní
2009 Roger Federer (Švýc.) ... 27 let a 203 dní
2010 Rafael Nadal (Šp.) ... 24 let a 101 dní
Reagovat
tito
jo ještě jsem zapoměl- kdo je tedy ten lepší v jeho generaci?
Reagovat
Pe3k
Souhlasím s tebou. Nadal nic dokazovat nemusí, pokud nechce Federera překonat, pokud ano, musí vyhrát ještě minimálně 7 grand slamů a 6 krát turnaj mistrů a vydržet 4 roky v kuse jako světová jednička.

Pokud mu stačí co dokázal (komu by to nestačilo?), i tak je jeden z nejlepších v historii. Je to opravdu zvíře, možná král všech antukářů. Zapsal se nesmazatelně do historie tohoto krásného sportu, vydělal spoustu peněz. Pokud bude pokračovat v kariéře a snažit se překonat RF nezbývá než popřát hodně štěstí.
Reagovat
Pe3k
Kdyby začal hrát golf tak by měl dnes Federer kolem 25 grand slamů, včetně několika kalendářních a byl by nejlepším sportovcem všech dob.
Reagovat
Jiri
Noo 20 by jich mel urco a asi i ten kal. GS. Jeste ze tu ale RAFU mame, jen houst takovych. Kdyby ho nedoprovazela celou karieru zraneni, tak by ho mel (mozna) ROGER za zadkem, co se tyce vytezstvi na GS a mozna ho i prekonal, ale bohuzel asi dlouho nevydrzi, takze Fed muze byt vklidu.
Reagovat
Pe3k
I 100% zdravý Rafa prohrává s Djokovičem. Federer je bez motivace a ve hře není vůbec agresivní. Novak má rameno v pr.eli. Jsem opravdu zvědavý na US open.
Reagovat
Jiri
Ano ale driv neprohraval :(2:1 pro rafu), nyni jasna vec. To koleno a dalsi veci jsou proste znat. Fedex je pan uz proto, ze toho dokazal odehrat tolik a zraneni se mu vyhli. Verim, ze kdyby byl zdravotne uplne fit, do 30ti by mohl na nektere Rogerovi rekordy aspon zautocit. snad s Novakem nebude prohravat porad.
Reagovat
Mistr
Pokud se stačil Soderling dobře připravit, tak pozor na něj. Pod Rosengrenem se mi hodně líbil v Bastadu.
Reagovat
Pe3k
Nadal také drží spoustu rekordů a dokázal toho až moc. Na hardu, na trávě, ani v hale Rogera nepřekoná a na antuce je lepší takže není co řešit. Myslím, že to s Rafou půjde z kopce a ikdyž něco ještě vyhraje to nejlepší má za sebou ( podobně jako Federer).
Reagovat
Vojtiik
Jiri: on neni zdravotne fit kvuli sve hre a prave diky ni toho tolik dokazal.. kdyby nehral tim stylem jakym hraje, tak by byl podle me mnohem "zdravější" (doufam ze chapes jak to myslim :) ) ale zase by toho tolik nedokazal
Reagovat
tito
Ano, Rafa nehraje ve formě z roku 2010, nicméně když se podívám na letošní prohry, tak objektivně kromě Novaka nemá vážnějšího soupeře. A jedinou otázkou zůstává, jak dlouho vydrží Novakovi jeho forma a psychická stabilita. Minulý rok byl rokem Rafy, letos je rok Novaka. Nevím, proč by to příští rok nemohlo být zase jinak. Jediné utkání s Novakem může změnit průběh celé příští sezony.
Reagovat
Matti
Federer bez motivace? Myslím, že zrovna on má motivace pořád hodně. Myslíš, že se mu líbí řeči a hlavně fakta ohledně jeho střetu s Nadalem na grandslamech? Nelíbí, stejně jako se nelíbí Rafovi jeho letošní bilance s Djokem.
Reagovat
smazaný uživatel
Golf neni sport!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
A co to je? Jak bys to nazval? I šachy nebo poker jsou sporty.
Reagovat
smazaný uživatel
mateji mateji, s tim Rodickem se ti to moc nepovedlo !!!! si uplne mimo.... je vtipnejsi nez Djokovic
Reagovat
VlS
Miláčku, jsi v jiným vlákně a Matěj tu není, takže škoda slov :-).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist