Lendl: Berdych může být mezi příštími grandslamovými vítězi

18. 5. 2012, 16:56
Aktuality 16
Tomáš Berdych patří podle Ivana Lendla ke třem hráčům, kteří mají šanci brzy vyhrát grandslamový turnaj. Bývalý první hráč světa dnes v Praze před sobotní exhibicí uvedl, že Berdych, Brit Andy Murray, kterého Lendl trénuje, a Argentinec Juan Martín del Potro mohou nabourat hegemonii Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala a Rogera Federera.
Ivan Lendl

Od roku 2005 vyhrálo trio Djokovič, Nadal a Federer 27 titulů z 29 grandslamů. "Prolomit to a vyhrát grandslam mimo těch tří není jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že se to někomu podaří," řekl Lendl a vyjmenoval tři největší adepty na vavřín z turnajů velké čtyřky. "Andy samozřejmě, Tomáš a Del Potro, nebezpečný bude Raonic," zmínil se Lendl o tvrdě podávající kanadské hvězdě Milosi Raonicovi.

Del Potro jako jediný z jeho kandidátů už grandslam vyhrál, když v roce 2009 ovládl US Open. Murray i Berdych mají na kontě prohraná finále.

Od loňského Roland Garros patří semifinále grandslamových turnajů vždy nejlepší čtveřici žebříčku. V té Djokoviče, Federera a Nadala doplňuje Murray. "To třeba pro Tomáše (Berdycha) znamená, že musí někoho z nich porazit ve čtvrtfinále, dalšího v semifinále a dalšího ve finále, což je velice nepravděpodobné pro jakéhokoli hráče," uvažoval Lendl.

Berdychovy výsledky pozorně sleduje. "Je to součást mé práce," uvedl, že jako kouč Murrayho musí znát hru soupeřů. "Tomášovi prospělo, že prohrál brzy v Miami. Pak asi udělal dobrou práci, rozehrál se na antuce, dostal po Davis Cup sebevědomí a v Monte Carlu a Madridu hrál dobře."

Murray? To není práce na týdny nebo měsíce
Osminásobný grandslamový vítěz koučuje Murrayho od ledna a jeho cílem by mělo být naučit Brita vyhrávat právě grandslamové turnaje. "S Andym se velice dobře spolupracuje a doufám, že to přinese výsledky, které jsou žádané," řekl Lendl diplomaticky. "U něj to není o tom, kolik odtrénuje, ale jak využije, co už umí. Vidím u něj větší či menší zlepšení v určitých částech, ale to není otázka týdnů ani měsíců, ale delší práce," řekl dvaapadesátiletý Lendl.

Nejcennějším grandslamovým titulem, který by mohl Murray vyhrát, je samozřejmě Wimbledon. "Myslím, že by ale byli (Britové) rádi za jakýkoli grandslam," řekl Lendl, který na londýnské trávě sám nikdy titul nezískal. Pokud by to dokázal jako kouč, napodobil by Hanu Mandlíkovou, která rovněž jako hráčka v All England Clubu neuspěla, ale jako trenérka se v roce 1998 radovala s Janou Novotnou.

Lendl se v Praze představí s raketou v ruce poprvé po 22 letech. V rámci turnaje žen ITF Sparta Prague Open na antuce ve Stromovce odehraje exhibici s někdejší světovou pětkou Jiřím Novákem. "Rád sebe a diváky tenisem pobavím," řekl Lendl, který se vrátil k tenisu v roce 2010. "Od té doby je to s formou o hodně lepší. Už jsem na to zase zvyklý a z toho vychází lepší herní jistota," řekl.

Publiku v metropoli se naposledy představil na exhibici v roce 1990 v holešovické hale. Lendl, tehdy světová jednička, porazil Slováka Miloslava Mečíře 6-4 3-6 a 6-2. Poslední soutěžní zápas hrál Lendl v Praze v Davisově poháru Německem v roce 1982.

pva, ČTK

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
Labi ty hňupe tu nikdo přeci nekritizuje Lendla jako hráče ale to co řekl za blbost hňupe .Vždit ani Murray nikdy nemá šanci vyhrát Grand Slam to by si museli polámat nejdřív nohy Federer Nadal Djokovič a Del Potoro .Lendla si každý váží jako hráč byl špičkový ale neznamená to že Berdych bude Lendl číslo dvě bohužel narodil se ve špatné generaci v této generaci vládne jen trojka + možná i Dle Po .
Reagovat
fazil
prober se lendle. byl jsi velkej hrac, jeden z nejlepsich, ale to neznamena, ze budes dobrej trener a expert na hrace. realita je takova, ze berdych na grandslam nema, dokud aktivne hraji roger,rafa a djoka. a pokud jde o trenink andyho, tak mi pripada, ze jeho hra se spis zhorsila nez zlepsila.
Reagovat
Stan_Borowitz
Určitou šanci má na WB i USO, to je bez debat. Ale chce to vhodnou konstelaci hvězd.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímalo by mě jak můžeš vědět že nikdo kdo tu je to nedokáže i za 20cet životů to by mě fakt zajímalo ??? ty víš co je po smrti ??? věříš v reinkarnaci ?? no jestli jo tak dobrá , tak jak můžeš vědět že se ten kdo tu zrovna píše ty blbosti jak říkáš že až natáhne bačkory že se zrovna nenarodí a bude z něj druhý Federer třebas za 100let co ??
Reagovat
smazaný uživatel
IVANE HROZNÝ buď doma tam, kde m á š svůj ranč a své psy a své děti neuč česky, přesně tak, jak jsi prohlásil! Tomáše si raději nevšímej, nebo dopadne jako Andy!!!
Reagovat
Labi
nikdo z váš ani za 20 životů nedokáže v tomhle sportu to co Lendl tak si ty narážky nechte, Tomáš hraje dobře jen je třeba zapracovat na psychice.....sami si hrajete na odborníky a přitom jednoho z největších nepoznáte ani kdyby zazvonil u vás doma
Reagovat
poutnik
To je "odborníků" a všichni tomu "rozumí" a hlavně fandové českého tenisu.
Po dnešku bych tomu i věřil, že je to možné, pokud bude Tomáš na sobě dál makat.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to by museli ukončit karieru Novak Djokovic,Roger Federer,Rafael Nadal,Juan Martin Del Potro pak by ten Grand Slam snad urval jinak nemá šanci .
Reagovat
smazaný uživatel
No Ivane že řekneš takový nesmysl by nenapadlo snad nikoho to Brdycha si pleteš s Petrou ne ? . Vždit ani Andy nikdy nevyhraje Grand Slam a ty tu plácneš takovou volovinu o Berdychovy že ho vidíš jako vítěze bože už nechlastej .
Reagovat
Fandina
Tomovi i Andymu. Za tenis, který hrají a budou hrát. Tak ať GS vyjde ... držím palce
Reagovat
smazaný uživatel
Řekni ještě Štěpánek a je to hotovo !!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo jasně a Lendl ty si spadl na hlavu ne ?? nebo tě Murray trefil tenisákem při treninku tenisákem do hlavy protože není možné aby ti z hlavy vylezl takový nesmysl .To je to samé jak kdyby si věřil že někdy Murray vyhraje Grand Slam to je to stejné kopyto jak Berdych akorát je lepším tenisou než Berdych .
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš nikdy nevyhrá grandslam ,nemá na to psychiku, bude rád ak sa mu podarí nejaký ten master 1000
Reagovat
smazaný uživatel
Hlava je jeho největší problém, to ano, ale dost se zlepšil, dřive ho brzdila mnohem více.
Reagovat
frakro
o
Reagovat
frakro
Master 1000 už Berdych vyhrál v roce 2005. Minulý týden mu k další výhře scházelo pár vyhraných míčů. Jsem zvědavý, jak se Berdychovi bude dařit mimo antuku, myslím, že reálnou šanci na GS má. I co se týče psychiky.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist