Lehečkovo zmrtvýchvstání v New Yorku! Po nečekané otočce z 0:2 na sety přemohl domácího outsidera

28. 8., 21:13
Aktuality 33
US OPEN - Jiří Lehečka (22) poprvé v kariéře postoupil do druhého kola US Open a jedinečnou příležitost na účast ve třetím kole nakonec přece jen využil. Nasazený Čech ale prohrával s kvalifikantem Mitchellem Kruegerem (30) už o dva sety a 0:3 ve třetím dějství. Po parádním obratu domácího outsidera udolal 6:7, 0:6, 6:4, 6:4, 7:5 a ve třetím kole vyzve Andreje Rubljova (26).
Jiří Lehečka poprvé v kariéře otočil stav 0:2 na sety (© Profimedia)

Krueger – Lehečka 7:6, 6:0, 4:6, 4:6, 5:7

Jiří Lehečka si po skreči Mártona Fucsovicse v úvodním kole připsal své premiérové vítězství v hlavní soutěži US Open. Nejlepší Čech v žebříčku ATP, který se jako poslední vešel mezi nasazené, však málem promarnil jedinečnou šanci znovu vylepšit své maximum ve Flushing Meadows.

Úřadující šampion dvěstěpadesátky v Adelaide prohrával s domácím outsiderem a kvalifikantem Mitchellem Kruegerem, který byl ve světovém pořadí nejvýše na 135. místě a nyní figuruje na 179. pozici, už 6:7, 0:6 a 0:3 a s jeho šancemi na postup to vypadalo velmi špatně.

Rodák z Mladé Boleslavi ale hrozivou sérii prohraných gamů přerušil, poprvé prolomil Američanův servis, začal si věřit a nadechl se k nakonec parádnímu obratu. Po srovnání na 2:2 na sety ovšem stále neměl vyhráno. V rozhodujícím dějství musel likvidovat dva brejkboly a sám využil až svou šestou příležitost. Po brejku v 11. hře dokázal čtyřhodinové utkání s přehledem dopodávat.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Lehečka upravil svou bilanci v pětisetových bitvách na 4:1 a poprvé v kariéře dokázal otočit manko 0:2 na sety. Na US Open startuje počtvrté, debut v roce 2021 zakončil v kvalifikaci a v posledních dvou ročnících nepotvrdil v prvním kole roli favorita proti Cristianovi Garínovi ani Aslanovi Karacevovi.

Bývalý 23. hráč pořadí hraje svůj teprve druhý turnaj po dlouhé zdravotní pauze. Po skreči na začátku května v semifinále na Masters v Madridu se u něj zjistila únavová zlomenina obratle, kvůli níž přišel o French Open a také slavný Wimbledon. Na kurty se vrátil až před pár týdny v Cincinnati, kde vyřadil Daniila Medveděva a byl kousek od čtvrtfinálové účasti.

Třetí kolo grandslamových podniků si zahraje potřetí v kariéře a v této fázi je neporažen. Dál postoupil loni na Australian Open (Cameron Norrie) i ve Wimbledonu (Tommy Paul), ovšem vždy až po pětisetovém průběhu. Jeho dalším soupeřem bude Andrej Rubljov (H2H 2:2).

Také Rubljov předvedl obrat z 0:2 na sety. Čtvrtfinalista posledních dvou ročníků porazil 4:6, 5:7, 6:1, 6:2, 6:2 Arthura Rinderknecha a zahraje si s Lehečkou o účast ve druhém týdnu posledního grandslamu sezony.

Lehečku se pokusí ve třetím kole v rámci čtvrtečního programu doplnit krajané Tomáš Macháč a Jakub Menšík.


Výsledky mužské dvouhry na US Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
sojka1
na zapas jsem se moc tesila, plan byl jasny, prochazka pro Lehe a pak vyrazim ja se psem.... nakonec jsem misto pohody (uz spis vic fandim nez se divam na tenis) vykrikovala na adresu Kruegera, kde ze se tyhle typy najednou berou a ztrata prvniho setu me tak znechutila, ze jsem presla na cisla... nasledne rychle do terenu.... :-)) capla jsem se nastesti pak v patem setu a jsem moc rada, ze jsem se mohla s Lehe paradne poradovat! Velka gratulace!
Jirka je ovsem pry psychicky labilni a ma to od Berdi..... jiste to vynikne ted s Andejem..... ;-)
Reagovat
darek.vrana
Přesně . Teď jsem na ATP webu koukal na stats a v kategorii under pressure (tiebreaky, odvracení bb, 5. sety) je Lehe na okruhu jeden z nejlepších. I já to tak cítím, že hlava je naopak jeho velká zbraň.
Reagovat
Vlk-v-trave
:-))
zápas jsem z části viděl a Jirka má jasnou taktiku na letošní USO, první dva sety nechává soupeře si myslet, že to mají v kapse... během dvou setu jen experimentuje na returnu, ve třetím začíná hrát, což soupeře překvapí natolik, že nejednou neví, co se děje, pak začne soupeř jankovatět a nachází se v panice, což vede buď ke zranění nebo celkové frustraci s neschopnosti reagovat na změnu v zápase... jistě zajímavá koncepce a strategie...

Pojetí labilní je na TP už legendární... a nikoho ani už nepřekvapuje, že ho užívají fans, kteří často nejsou schopni ustát nejen koncovky zápasů, ale často se sypou už během prvního setu ... prostě klasická projekce...

mě spíš nikdy nepřestává překvapovat Ondra Jirásek a jeho titulky článků...

Lehečkovo zmrtvýchvstání v New Yorku!

Že Srbsko má svého mesiáše, to už víme, no a teď už i Česko, ale kam se hrabe Djokovič, ten ještě zmrtvýchvstáním neprošel... zajímavé je i to načasování, Ježíš kolem začátku jara, no a Jirka kolem začátku podzimu... a ještě v New Yorku... opět se Češi zapsali do historie,,, no koho by napadlo, že v takové zemi příjde ten nový mesiáš... tak to naplánovali do New Yorku, aby to bylo přeci jen více věrohodné... :-))
Reagovat
sojka1
a pak kdo posouva hranice! :-))

(To jsem tak dlouho nevymyslela, jen jsem mela stale hlasku, ze tato stranka neexistuje, no ps.)
Reagovat
Vlk-v-trave
ja také... ale není se co divit, tak silná titulka ztřásla serverem... :-))
Reagovat
alcaraz.dva
zastala bych se ho... ten tanecek co predvedl Lehy po zapase byl z jine galaxie
Reagovat
Oin
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nefunguje to dával jsem reakci, ne nový
Reagovat
Dobry-den
Gratulace, Jirkovi to moc přeju. smile

Po Macháčově obratu ve Wimbledonu tu máme nově i Lehečkovu otočku po 11 prohraných gemech v řadě.
Reagovat
Trojchyba_Mat
Jirka už letos v Dubaji předvedl, že prostě bude vždy bojovat až do konce, když odvrátil 5 MB, ve třetím prohrával o brejk a nakonec vyhrál.
Reagovat
Raduza
Jak 11 gamů? 1+6+3 je 10.
Reagovat
gugu
A 2+6+3 je 11 Vedl 6:5 v prvním setu
Reagovat
Raduza
TB není gam.
Reagovat
EllNino
Proc by nebyl
Reagovat
Levinest
Smekám.... to bylo infarktové...
Reagovat
Patik
Po dvoch setoch som sa nato nemohol pozerať musel som mu poslať správu s taktickym plánom..poďakuje mi potom..
Reagovat
baba
když prohrála Bára ,přepnula jsem na Jirku, viděla skóre 6 - 7,0- 6,0-3 a říkala jsem si, že tohle bude pro naše tenisty den blbec a ejhle, Jirka to silou vůle obrátil...to potěší a povzbudí , snad to třetí kolo ještě někdo dá....já bych si moc přála, aby to byl Kuba a Muška ...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Tak z tohohle se budu vzpamatovávat ještě hodně dlouho. RIP hlasivky
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
rostia
Co Tě nezabije, to Tě posílí!
Slyšel jsem v rádiu vstup, když to bylo 1:3 ve třetím setu s komentářem, že soupeř je jasné lepší a míří do třetího kola. No a o hodinu a půl či dvě později, že Lehećka má mečbol...
Paráda a velká gratulace!
Možná mi časem už přestane automatické opravování a doplňování slov mobilu "Lehecka" opravovat na Ledecká a začne doplňovat Lehečka... :))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je vidět, že v rádiu tenisu ale vůbec nerozumí
Reagovat
lars
Ty se divas na tenis v radiu ?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
zásadně, a poslouchám k tomu televizi
Reagovat
Otmar
Já bych nekomentoval ani soupeře, ani Jirkovu hru. Obdivuju, jak se o postup porval, vůli po vítězství a nekonečnou bojovnost...gratulace k postupu.!! Po druhém setu jsem optimismus v sobě hledal marně a mýlil jsem se těžce.
Reagovat
aape
Myslím, že nás bylo víc, kdo už nevěřili
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já viděl jen čísla a trochu jsem zapochyboval, když ztratil serve ve 3.
Freddyho vůbec neznám, ale otočka se i tak cení.
Ale, 1.match náskok setu, 2.match náskok dvou, no se třema už bych to nepokoušel, to by nemuselo vyjít
Reagovat
Pe3k
4 hodinový mač
Nejvíce se mi líbilo, jak to Jirka po zápase oslavil, jak si zařval smile
Reagovat
com
Kvitovic umela zařvat vic
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Kandinsky1
Když měla své dny.
Reagovat
Nenela
Ty ale Kvitovic nemas rad
Reagovat
Blondie
Kvitovic Vankovic naopak miluje!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist