Lehečka sahal po postupu do čtvrtfinále v Cincinnati, tříhodinovou noční bitvu s Tiafoem ale prohrál

17. 8., 07:39
Aktuality 44
ATP CINCINNATI - Jiří Lehečka (22) zakončil svůj první turnaj po tříměsíční zdravotní pauze v osmifinálové fázi na Masters v Cincinnati. Poslední česká naděje napříč dvouhrami odvrátila v noční bitvě s Francesem Tiafoem (26) tři mečboly ve druhé sadě, ale domácímu zástupci nakonec po tříhodinové řežbě podlehla 4:6, 7:6, 6:7. Američan se ve čtvrtfinále utká s Hubertem Hurkaczem (27), který se také vrací po zranění.
Jiří Lehečka prohrál třísetovou bitvu s domácím Francesem Tiafoem (© Profimedia)

Tiafoe – Lehečka 6:4, 6:7, 7:6

Jiří Lehečka tahal v tříhodinové bitvě s domácím Francesem Tiafoem dlouho za kratší konec, ale nakonec nebyl vůbec daleko od postupu do čtvrtfinále. Zatímco v úvodní sadě se nepropracoval k ani jednomu brejkbolu a v pátém gamu ztratil servis, od začátku druhého dějství byl Američanovi rovným protivníkem.

Druhý set žádný brejk nenabídl a rozhodnout musela zkrácená hra. Nejlepší Čech v žebříčku ATP v ní nevyužil dva setboly v řadě, ale zlikvidoval tři mečboly, dramatický tie-break urval poměrem 12:10 a vynutil si pokračování.

V rozhodující sadě smazal Lehečka manko 2:5 a také odvrátil mečbol na vlastním podání. I tentokrát došlo na tie-break a rodák z Mladé Boleslavi se dostal do vedení 4:2. Jenže pak prohrál čtyři body v řadě a na celkově šestý mečbol Tiafoea nedokázal zahrát těžký volej u sítě.

Lehečka může navzdory těsné porážce hodnotit vystoupení v Ohiu velmi pozitivně. Poslední český zástupce napříč dvouhrami odehrál svůj první turnaj po více než tříměsíční zdravotní pauze zaviněné únavovou zlomeninou obratle, porazil ve dvou setech Mariana Navoneho a bývalého šampiona a světovou pětku Daniila Medveděva a byl kousek od skalpu domácího Tiafoea.

Třetí letošní a zároveň kariérní čtvrtfinále na podnicích Masters si ale letos v Cincinnati nezahraje. Mezi nejlepší osmičku na prestižních tisícovkách prošel v březnu v Indian Wells a ještě v květnu v Madridu, kde skrečoval semifinále. Poté absolvoval zmíněnou zdravotní přestávku. Nyní se vydá do New Yorku, kde na konci srpna startuje poslední grandslam sezony US Open.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Tiafoe je po skončení loňského US Open v krizi, ale v posledních týdnech se z ní úspěšně dostává. Po čtvrtfinále v Atlantě a semifinále ve Washingtonu postoupil do závěrečných kol také na Masters v Cincinnati. Čtvrtfinále je jeho novým maximem v tomto dějišti, kde zakončil poslední čtyři starty ve druhém kole.

Bývalý 10. a nyní 27. hráč pořadí přehrál v úvodních kolech ve dvou setech Alejandra Davidoviche i v posledních týdnech skvěle hrajícího Lorenza Musettiho a ve čtvrtfinále vyzve nasazenou pětku Huberta Hurkacze. Polák se před týdnem vrátil krátce po operaci menisku, odehrál pět zápasů a ve všech absolvoval tři sety. V osmifinále porazil 6:3, 3:6, 6:1 Flavia Cobolliho a zapsal čtvrtou výhru po zranění. Nyní ho dělí jediný krok od obhajoby loňské semifinálové účasti.

Další čtvrtfinálové souboje obstarají světová jednička Jannik Sinner s Andrejem Rubljovem, bývalý šampion Alexander Zverev s Benem Sheltonem a Jack Draper s Holgerem Runem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Cincinnati

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Krisboy
That Is beyond speciál!!

Franta vůbec nechápal, co se stalo.

https://www.sport.cz/clanek/tenis-leheckova-parada-verite-tomu-vice-nez-specialni-zasl-komentator-5034913#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&dop_req_id=Yb6XNE0v23N-202408171203&dop_id=5034913&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=263_TestHub_SID_AA_test_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
Nola
co tam Jura na ruke, tetovanie? nezacal si nahodou s Vondrousovou, lebo podobnu carbanicu ma na ruke aj ona, ked tetovanie tak uz aspon pohladne ako ma Kaja Pliskova
Reagovat
Krisboy
Taky jsem na to čuměl!
Reagovat
Trojchyba_Mat
Mně to nepřijde špatné
Reagovat
Mantra
Tyhle čáry byly moderní před 6 roky.
Dnes je tetování zase jinde.
Jezdí po světě a nechá si stejně udělat vyšlo z módy.
Čech no.
Ale proti gustu
Reagovat
Trojchyba_Mat
Může říkat, že si to udělal před šesti lety Ti, co si to nechali udělat to stejně pořád mají
Reagovat
sojka1
holt pózéři se kazdych 6 let premalovavaji.... :-)) cetla jsem, ze jedna ta Jirkova cara predstavuje osobni zivot s rodinou a prateli, druha zivot na tour s trenery a dalsimi.... a vzajemnym pojenim se posiluji..... ;-)
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Nola
o, sojecka ake poeticke, este napisat odu na tetovanie

no a ked sa ozeni, tak si da namalovat tretiu ciaru, alebo jednu z nich premenuje ako prepojenie ich dvoch a ked sa mu narodia deti, tak zase jednu z nich pomenuje ako to najdolezitejsie prepojenie, alebo bude stvrta ciara
Reagovat
sojka1
vuuuubec, osobni zivot tam prece uz ma, s tim nemusi nijak hybat, jen v tenisovem duchodu pak skrtne tu druhou caru.... :-))
Reagovat
Nola
inak Jura hra velmi pozeratelny tenis, zapas som sice tentokrat nevidela, ale po tak skaredom zraneni, je to super navrat, a nema s labilitou nic spolocne, ved Franta ked hra svoj top nie je ziadne orezavatko, mne sa pacil Franta vo W proti Carlitovi, to bol paradny tenis z jeho strany, len on nedokaze udrzat nastaveny level vo vycerpavajucom patsetaku, a to snad bol posledny zapas co som na W tento rok videla, ale urobil na mna dojem
Reagovat
sojka1
Franta sice neni uplne salek meho caje, ale taky dobre vim, co umi zahrat (i zahodit) :-) Jirkuv navrat povazuju za hodne podareny a moc mu ho preju. Potrebuje to hlavne optimalne vybalancovat po fyzio strance, aby mu zustala sila a byl i dostatecne odolny vuci zraneni, ale aby si zachoval lehkost, obratnost, plasticitu a totez vlastne i ve sve hre, ktera je fakt pekna, to mas pravdu, umi hrat pestre, pritom natlakove, dobre podava - servisu jsem se bala... ze on se bude bat... :-)
Reagovat
Trojchyba_Mat
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To řekl Jirka ty trulo
Reagovat
Nola
trula mas v gatiach
Reagovat
Mantra
Jo ale nejprve řekl, že ani neví, jen se mu to líbí.
A tak to má být.
Ovšem taková kotva nebo růže... To je nadčasové
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Má svou potetovanou ruku pojmenovat Rozpočet a pak tu vytetovanou čáru označovat jako čáru přes rozpočet!
Reagovat
alcaraz.dva
Včera Sinner dostal pekny darek k narozeninam od kolegy Thompsona ...přej měl k veceri i dortik Co mu prichista pro dnesek Rublev?
Reagovat
hanz
Koukám, že stará Pavs seřídila mířidla a Čajnu solidně vyprášila...
Reagovat
George_Renel
Já myslím, že na rozkoukání se po dlouhém a těžkém zranění jsou ty tři těžké zápasy akorát. Přesvědčil se že opět může hrát s těmi nejlepšími a to je před USO povzbuzující. Teď v klidu zrelaxovat, potrénovat a hr na ně.
Reagovat
Oin
Jak vždycky říká můj kolega z Bosny, Češi jsou nejukňučenější a nejubrblanější národ světa. Ať už se to týká stížností na vládu nebo na chudáky sportovce.
Reagovat
Klenot_mezi_muzi
Přesně tak.
Reagovat
Nola
tak ale aj najukecanejsi, minule dvaja tipci od vas cestovali so mnou, pusa sa im celu cestu nezastavila
Reagovat
PetaM
Slováci většinou mlčí, protože nemají co inteligentního říct.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
darek.vrana
Jinak komentátor Martin Štefl je zoufalý. Tenisu nerozumí, přidaná hodnota nula, jen popisuje stav a snaží se to nahrazovat rádoby zajímavými obraty jako "interesantní rezultáty" nebo "nevynucené minely" apod.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Starý dobrý superlabilní Lehečka je zpět! Podepsal se na tom opět jeho mentor Berdych, který ve své době byl snad nejlabilnější na okruhu? Za stavu 4:2 v TB 3.setu Jirka odehrál jen bod z 6:4 na 6:5 zatímco Tiafoe jich vyhrál 5 (z toho 4 v řadě). A z toho Jirka po...l dvakrát za sebou velmi lehké střely při proměněném MB! Navíc Jirka je (spíš byl) tady v Cinn velmi slabý v brejkování. Holt je velmi slabý v tzv critical points.
Reagovat
frenkie57
Já myslím, že na to, že tři a půl měsíce stál, odehrál velmi dobrý zápas. Pravda, UE mohlo být trochu méně, některé lehké míče sprasil přímo ukázkově a i přes vysoký počet es a přímých bodů jsou na podání také ještě rezervy. Celkově ale předvedl v Ohiu Jirka velmi povedené výkony,na kterých může stavět v další fázi sezóny, zejména na USO. Škoda, že to dnes nedotáhl, byl by na USO mezi nasazenými.
Reagovat
Trojchyba_Mat
V live žebříčku je 32. a za ním už není nikdo, kdo by ho mohl přeskočit, takže by měl být nasazený.
Reagovat
darek.vrana
A ty jseš velmi slabý v komentování.
Reagovat
sojka1
nahodou..... dozvedela jsem se napr., ze mentor preda labilitu, to mi prijde jako prevratna myslenka.... navic mentor, ktery sam slapal jako (jeho tak oblibene) hodinky a v podstate spolehlive porazil kazdeho, koho papirove porazit mel.... :-)
Jirku jsem nevidela, ale muselo to byt o tech par balonku hodne bolestive, fuj.... :-(
Reagovat
darek.vrana
Taky nechápu tenhle mýtus o Berdychovi.
Reagovat
darek.vrana
Totéž co Jirka. Ten je podle mě v hlavě hodně dobrý.
Reagovat
Marduch
Neni to mytus. Pamatuju si vsechny ty promarneny brejky s Cilicema, Wawrinkama, Delpotrama, na téčko nalitý balony napaleny do saka, dvojchyby. Na to, jakej mel Tom drtivý forehand a servis, kdyz mu slapal, bylo v jeho umu vyhrat vic.
Reagovat
Marduch
promarneny brejkboly
Reagovat
sojka1
ale ano, taky hodne pamatuju.... :-)) kdyz se vsak podivas na skutecnost a ne na to, co by mohlo byt, kdyby.... tak jmenujes hrace, kteri v kariere vyhrali minimalne jeden GS a na zebricku vsichni vystoupali vys nez Berda, takze byli papirove lepsi.... ;-)
Reagovat
darek.vrana
Tohle ale můžeš najít u každého hráče. Kolikrát už jsem to viděl u Djokoviče, a to je největší mentální titán.
Reagovat
darek.vrana
Berdychův problém nebyla hlava, ale čitelná monotónní hra bez nápadu.
Reagovat
Trojchyba_Mat
A to, kolik odvrátil MB nebo jak si několikrát pomohl v kritických chvílích servisem nebo dokázal dorovnat z 2-5 na 5-5, nezmíníte Já si teda superlabilního hráče představuju úplně jinak. Jirka je po těžkém zranění a to, co tady předvedl, byl výkon, v který snad ani on sám nedoufal.
Reagovat
darek.vrana
Reagovat
George_Renel
Reagovat
Mantra
On si ho spletl s Veselkou
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist