Lehečka poprvé prošel do druhého kola US Open, zraněný Fucsovics mu ve čtvrtém setu vzdal

26. 8., 23:40
Aktuality 9
US OPEN - Jiří Lehečka (22) si při svém čtvrtém startu ve Flushing Meadows připsal premiérový postup do druhého kola US Open. Nejlepší Čech v žebříčku ATP prohrál úvodní set, ale pak proti zdravotně indisponovanému Mártonovi Fucsovicsovi (32) dominoval, než mu maďarský protivník za stavu 6:1, 4:6, 3:6, 0:3 ze svého pohledu vzdal. O třetí kariérní účast ve třetím kole grandslamů se rodák z Mladé Boleslavi, který se vrací po dlouhé zdravotní pauze, popere s domácím kvalifikantem Mitchellem Kruegerem (30).
Jiří Lehečka je poprvé ve druhém kole US Open (© AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Fucsovics – Lehečka 6:1, 4:6, 3:6, 0:3 / skreč

Jiří Lehečka hrál už na všech ostatních třech grandslamech minimálně druhé kolo a do kompletní sbírky mu chybělo pouze US Open. Nejlepší český tenista v žebříčku ATP se dočkal na čtvrtý pokus. Zatímco debut v roce 2021 zakončil už v kvalifikaci a v posledních dvou ročnících vypadl v prvním kole, letos porazil Mártona Fucsovicse a vylepšil své zdejší maximum.

Favorizovanému rodákovi z Mladé Boleslavi vůbec nevyšel vstup do utkání. V úvodním setu trefil jen šest vítězných úderů, spáchal 21 nevynucených chyb a uhrál jen jeden game. Lehečka se ovšem začal zlepšovat a soupeř naopak postupně uvadal a několik desítek minut před koncem zápasu potřeboval pauzu na ošetření zad.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Aktuálně 38. hráč pořadí zdravotní indispozice maďarského protivníka využil. V úvodním gamu druhé sady odvrátil čtyři brejkboly a v závěrečné hře poprvé sebral Fucsovicsovi servis. V následujících dvou setech už byl jasně lepší a čtvrté dějství, v němž vedl 3:0 se dvěma brejky, už se ani nedohrálo.

"Jsem rád, že jsem vyhrál, i když to bylo po skreči. Celkově jsem rád, že jsem odehrál zápas bez bolesti. Cítím se dobře. Fyzicky jsem trochu rozbitý, ale jinak to bylo v pohodě. Postup do druhého kola grandslamu je vždycky super," řekl novinářům Lehečka.

Lehečka absolvuje na US Open svůj teprve druhý turnaj po tříměsíční zdravotní pauze zaviněné únavovou zlomeninou obratle. Po skreči na začátku května v semifinále na Masters v Madridu se na kurty vrátil až před dvěma týdny na tisícovce v Cincinnati, kde si vyšlápl na Daniila Medveděva a byl pár míčků od postupu do čtvrtfinále.

Nyní má na dosah svou třetí kariérní účast mezi nejlepší dvaatřicítkou na grandslamových podnicích. Takto daleko se zatím podíval pouze loni na Australian Open (čtvrtfinále) a ve Wimbledonu (osmifinále).

Ve středu bude mít šanci znovu vylepšit své osobní maximum na závěrečném grandslamu sezony. A také ve druhém kole bude mít velmi hratelného soupeře, a sice domácího kvalifikanta Mitchella Kruegera.

Šampion letošní akce ATP 250 v Adelaide je jednou ze tří českých nadějí v mužské dvouhře letošního US Open. Jeho krajané Tomáš Macháč a Jakub Menšík vstoupí do turnaje až v úterý.

Výsledky mužské dvouhry na US Open


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
sojka1
Lehe super, ze jde dal, ale vubec nevim, jak vsechno vypadalo a co ta skrec... na cislech byl obrazek hry zprvu hrozny a na ten skutecny jsem se proste nikde neproklikala a vsechny snahy vzdala....
Reagovat
annah
První set jsem neviděla, ve druhém už hrál Lehe dobře. A soupeře uz asi zacaly ovlivnovat zdravotní potíže. Z třetího setu jsem viděla jen začátek, tak nevím, co se tam dělo.
Reagovat
annah
To bude tím, že jsem na Lehecku po prvním prohraném setu vsadila. Sice jen obolus, který po mně chtěli, abych mohla dál sledovat živý přenos, ale stačilo to...
Reagovat
gugu
Bylo to hodně o štěstí a výkon nebyl ideální, ale postup se počítá Hodně štěstí do 2.kola, domácí kvalifikant může být zrádný.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Máte někdo názor na Ševčenka? Já jsem ho měl zařazeného v kategorii "téměř naprostá nula". Nikdy nic nevyhrál, skoro vždycky končil v 1. či 2.kole. U takových jako je on se vždycky strašně divím, jak mohli dosáhnout svého žebříčkového postavení. Koepfer neměl před USO dobrou formu, ale i tak? Vždyť Ševčenko vyhrál málem 3:0. Na hodnocení a soudy je ale asi lepší počkat na vyšší vzorek, tj.jestli na to naváže. Jestli ne, tak to bude z jeho strany jen náhoda.
Reagovat
Davor1
A čo je na tom také senzačné, že vyhral s Koepferom? Však to je hráč na rovnakej úrovni ako ten Shevchenko, taktiež nevyhral nikdy nič a aj rebríčkové maximá majú rovnaké. Bol to zápas 50 na 50 dvoch priemerných tenistov a ty tu píšeš, ako keby porazil aspoň toho tvojho nezaočkovaného favorita
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Koepfer toho vyhrál mnohem víc než Ševčenko. Ale je pravda, že jsem to poněkud přehnal. Oba dva jsou si v kvalitě blíž, než jsem si myslel.
Reagovat
Davor1
Koepfer vyhral 5 challengerov a 4 ITF futures, Shevchenko vyhral 3 challengere a 4 ITF futures. Takže Koepfer má o 2 challengere viac, ale má 30 rokov, kdežto Shevchenko len 23, takže má aj o 7 rokov kariéry menej za sebou. Koepfer nikdy nebol ani v žiadnom ATP finále, kdežto rusák si už jedno zahral. Tam sú rozdiely v kvalite úplne minimálne...
Reagovat
Trojchyba_Mat
Gratulace Jirkovi Hodně štěstí do dalšího kola.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist