Laver: Nadal v Melbourne vyhrát může, Grand Slam ale nezíská

13. 1. 2011, 20:50
Aktuality 39
Rod Laver je posledním tenistou, který dokázal v jedné sezoně vyhrát všechny grandslamové turnaje. Dosáhl tedy na tzv. Grand Slam. Získat čtyři grandslamové tituly v řadě může už za necelé tři týdny i Rafael Nadal. Ale jak říká legendární Australan - parádní úspěch, o Grand Slam by se však nejednalo.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Rafael Nadal loni na Australian Open nedohrál čtvrtfinále proti Murraymu, pak ale vyhrál French Open, Wimbledon i US Open. Tři grandslamy během jedné sezony dokázali v 'open éře' vyhrát už jen Jimmy Connors, Mats Wilander a v letech 2004, 2006 a 2007 hned třikrát také Roger Federer.

Nejsou však nejlepší. V roce 1969 ovládl všechny čtyři grandslamy během necelých devíti měsíců Australan Rod Laver. Je tak jediným tenistou, který se může chlubit ziskem Grand Slamu. O sedm let dříve se mu stejný kousek povedl i mezi amatéry (v roce 1934 na Grand Slam dosáhl také Američan Don Budge).

Mimo Lavera tak již nikdo jiný čtyřikrát v řadě, byť alespoň během dvou sezon, na grandslamech netriumfoval. Nyní k tomu má velmi blízko španělský tenista. Pokud Nadal vyhraje Australian Open, které začíná 17. ledna, teprve jako druhý tenista v historii získá 'nekalendářní' Grand Slam.

"Má v kapse už tři grandslamy a hraje pořád dobře. Je velká šance, že by to mohl dotáhnout. Ale Grand Slam by to nebyl," upozorňuje Rod Laver, který každoročně Australian Open navštěvuje a u případného Nadalova triumfu by nemohl chybět.

"Lidé už říkají: 'Nadal si jde pro Grand Slam'. Ale já znovu říkám, že zisk Grand Slam začíná v lednu a končí v září. Začíná na Australian Open a končí na US Open," připomíná dnes již dvaasedmdesátiletý Australan. "Přesto. To, o co se snaží, je velké úsilí."

Becker, Borg, Sampras, Federer...
Ke skutečnému Grand Slamu měl nejblíže Roger Federer, v letech 2006 a 2007 mu však chybělo vyhrát jeden zápas. Ve finále French Open ho pokaždé porazil Nadal.

Nejdéle živili naději v sezoně 1988 Mats Wilander a o čtyři roky později Jim Courier, kteří jako jediný v jedné sezoně vyhráli Australian Open a Roland Garros. Wilander ale pak ve čtvrtfinále Wimbledonu prohrál s Mečířem, který ho připravil o Grand Slam. Švéd totiž v září ovládl US Open. Courier ve Wimbledonu vypadl ve 2. kole, v New Yorku pak v semifinále.

"Je to neskutečné, že to ještě nikdo od mé doby nedokázal. Myslel jsem, že někdo jako Boris Becker, Bjorn Borg nebo Pete Sampras by to mohli dokázat. Byla řada hráčů, která ve své době dominovala, ale nikdo nebyl schopný získat Grand Slam," diví se Laver.

"Federer byl posledním, komu jsem věřil. Třikrát vyhrál tři grandslamy, ale vždy mu chybělo French Open. Protože tam vládne Nadal," říká australská legenda. "Tenisté jsou teď častěji zranění, nebo mají různé nemoci."

Z Laverových slov by čtenář mohl usoudit, že není Nadalovým fanouškem. Ale opak je pravdou. "Dává do hry spoustu úsilí. Nikdy se nevzdává a pořád se zlepšuje. Člověk by řekl, že jeho údery musí končit chybami... ale je tak přesný a nebezpečný. Je radost se na něj dívat," dodal Laver.

Statistiky grandslamů v 'open éře' (od roku 1969):

Grand Slam (4 grandslamy během jedné sezony):
1969 Rod Laver (Austr.)

'nekalendářní' Grand Slam (4 grandslamy v řadě během dvou sezon):
?? 2010-2011 Rafael Nadal (Šp.) ??

kariérní grandslam (tituly ze všech grandslamů):
1969 Rod Laver (Austr.) ... ve věku 31 let a 32 dní (poprvé jako amatér o 7 let dříve)
1999 André Agassi (USA) ... 29 let a 38 dní
2009 Roger Federer (Švýc.) ... 27 let a 203 dní
2010 Rafael Nadal (Šp.) ... 24 let a 101 dní

zisk tří grandslamů během jedné sezony:
1974 Jimmy Connors (USA) ... AO+W+US
1988 Mats Wilander (Švéd.) ... AO+FO+US
2004 Roger Federer (Švýc.) ... W+US+AO
2006 Roger Federer (Švýc.) ... W+US+AO
2007 Roger Federer (Švýc.) ... W+US+AO
2010 Rafael Nadal (Šp.) ... FO+W+US

zisk tří grandslamů v řadě:
1993-1994 Pete Sampras (USA) ... W+US+AO
2005-2006 Roger Federer (Švýc.) ... W+US+AO
2006-2007 Roger Federer (Švýc.) ... W+US+AO
2010 Rafael Nadal (Šp.) ... FO+W+US
¨

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Pe3k
Krom výše zmíněných hráčů v éře Federera bych zmínil i Nalbandiana, který ikdyž nezískal žáden GS byl velkou konkurencí.Velmi směšné při vypisovaní jeho vymyšlené tzv. slabé éry je i to, že zde neřadíte Nadala, který už v r. 2005 získal první GS a byl mezi profesionály už od roku 2001.Takže Roger získal všechny GS ikdyž zde byl Nadal.Stejně tak nemůžete opomenou, přítomnost Djokoviče a Murryho.Za to, že Roger byl o třídu lepší než všichni ostatní nemůže slabá éra, ale silný Federer.Říct, že Nadal,Djoker nebo Murray jsou mladí, je hloupé protože Roger může být pro někoho už starý .Prostě jsou tu a mají šanci zvítězit.
Reagovat
Pe3k
Rod je legenda všech legend.GS by měl mnohem více nebýt tehdejší éry profesionálů.To, že Nadal nemůže získat Grand Slam ani teoreticky když vyhraje AO 2011 sem se snažil vysvětlit jeho stupidním fanouškům, už dříve, takže díky za tento článek.Samozřejmě, že Roger Federer měl k sizku kalendářního GS nejblíže když získal 3x3 GS v roce.Naopak Nadal nebyl ani blízko, protože hned první GS sezony skončil ve čtvrtfinále.Tento rok mají šanci oba, takže čas ukáže jestli se to někomu z nich povede.
Reagovat
smazaný uživatel
A vidiš, na iDNES.cz je Anketa...

Zkompletuje Nadal na Australian Open tzv. nekalendářní Grand Slam?
Reagovat
Pe3k
Nekalendářní Grand Slam už má ty pako.
Reagovat
smazaný uživatel
A ja myslel ze karierní.....
Reagovat
firestarter
Rafa může získat i pět GS v řadě, pokud se mu to teď povede na AO...
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to uz s Londynem rovnou 6
Reagovat
smazaný uživatel
Vím,že je to holka, ale Steffi Graf, Grand Slam má i s olympiádou z roku 1988, to asi nikdo nedokázal a asi už nikdy nedokáže, ona je nejlepší tenista všech dob!!! Papa
Reagovat
smazaný uživatel
a Navratilova ma asi 60 GS, tohle at nekdo trumfne:DDD
Reagovat
Vojtaakk
Steffi byla tak dobrá jedině díky tomu, že Selešovou bodnul do zad ten magor!!! Selešová ji ve své době porážela jak na běžícím pásu. Od roku 1990 by Steffi vyhrála tak 3-4 GS nebýt toho.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bych ale spis ocenil to ze nekdo vyhral na trech ruznych povrsich, Lever vyhral sice kalendarni GS ale defakto jen na trave.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim s tebou viac menej Roger aj Rafa vyhrali na vsetkych 3 povrocho- navyse dnes AO- US open ten isty povrch skoro o daco rychlejsi je americky beton stale ale prakticky su 3 povrchy. Co sa tyka LAvera nechcem ho znevazovat urcite velky hrac ale proste v case ked hral on tak konkurencia bola smiesna v porovnani s dneskom, nehovoriac o tom ze jednak skoro vsade bola trava plus pozeral som na youtube videa a to bol polo badminton polo tenis... proste dneska hra tenis dam priklad 5 milionov hraco na svete a kedysi to hralo mozno 50 tisic v Laverovych casoch plus aj to jaky bol malicky vsetko dnes by si neskrtol- samozrejme dnes je ina doba ako vtedy ale proste Laver pre mna neni vacsi hrac ako Agassi ci Sampras jednoznacne.
Reagovat
skott
Tohle není o povrsich.Je jedno, zda Laver vyhral 4 GS pouze na trave a antuce, vyjimecnost Grand Slamu spociva v tom, ze kazdy tenista ma na nej daleko mensi sanci nez na ctyri GS v rade zasebou.Logicky takovou snuru muze hrac zacit zhruba 40krat za karieru (pocitame-li prumerne 10 let tenisty na vrcholu), kdezto na opravdovy Grand Slam ma sanci jen jednou rocne.
Pokud by tedy Nadal vyhral letos v Melbourne, ziskal by ¨jen¨ jakousi obdobu Serena Slamu (z let 2002/03), ale ne Grand Slam a la Laver.Predstavte si ten psychicky tlak, kdyby sel v dnesni dobe tenista do US Open, paklize by jiz predtim vyhral v sezone AO, FO i W...zkratka Nadal ma sanci na ohromny uspech, ale jak rika sam Rod Laver neni to uplne to same.
Reagovat
smazaný uživatel
ja bych s tebou nesouhlasil, tohle se neda rict takhle. Vis houby jakej to byl talent,treba by byl lepsi jak Fedex nebo Rafa, kdyby mel podminky pro tenis jako oni. Proste ve svoji dobe byl bez konkurence a tak to je. Rikat, ze dneska by si neskrtnul mi prijde hloupy. To je jasny ze to bylo pomalejsi, kdyz to hrali se sitkama na motyly. Kdo vi treba za 50 let budou mit hraci z 9ty stovky podani jako ma dneska Isner a nasi vnuci se budou tlemit, ze by si Federer a spol ani neskrti:)
Reagovat
smazaný uživatel
Pisal som ze urcite to bol velky hrac a nechcem ho znevazovat a cital som dost clankov o Laverovi- na svoju dobu fenomen o tom sa nehadam len pisem celkovo ze nemyslim si ze v historii by bol vacsi ako Sampras ci Agassi- a je to moj nazor kazdy nech ma svoj. A to ze dnes by si neskrtnul vychadzam z toho ze Laver mal 1. 70m ci kolko no proste ci chces ci nechces hraci ako Soderling ci Del Potro pred zranenym s ich ranami a servismi by ho vystrielali z kurtu, o Rafovi a Rogerovi nehovoriac ani. Proste bol najlepsi hrac v tom case len si nemyslim ze najlepsi hrac 60tych rokov s rovnakym poctom GS titulov je to iste ako najlepsi hrac 90tych rokov alebo 21. storocia s tykm istym poctom GS titulov- proste konkurencia je neporovnatelna- sport vratane tenisu presiel precom profesionalizacie a vrchol. vykony sa stupnuju- ja neriesim co keby dneska Laver hral a mal tie moznosti len pisem ze pre mna Laver nie je taky velky hrac ako u vacsiny hracov ktory poveida ze Laver najlepsi hrac historie lebo vyhral 2x kalendarny GS- pritom raz ako amater este:D proste vtedy dostat sa asi do top 100 bolo ine ako eraz byt v stovke. Su sporty ako plavanie, ci atletika kde nehra doba rolu lebo sa prekonava cas ale v sporte ako tenis - sa neda porovnavat ked su ine doby - pricom moj nazor je taky ze rovnaky uspech v davnych casoch sa nerovna rovnakemu uspechu v dnesnych tazsich casoch.
Reagovat
darek.vrana
No a co, že měl 170?? To, že byl tenis jiný, neznamená, že byl horší. Zase to bylo víc o technice. Možná že Söderling a Del Potro by si zase neškrtli v Laverově době s dřevěnou raketou, protože tam by jim nestačilo do toho mlátit hlava nehlava.
Reagovat
smazaný uživatel
no tak snad to Roger uboucha:)
Reagovat
smazaný uživatel
Je totalna blbost lebo Roger vzdy prehral RG-2. GS v rade, keby prisiel na US open ze vyhral 3 predtym v tom roku vtedy bol blizko, ale ked riesime kalendarny GS tak vzdy prehral 2. v sezone cize nikdy nemal blizko lebo fakt nikto nemohol si byt isty ze vyhraje Wimbledon a Us open. Suhlasim ze ked Rafa vyhraje tak nebude to grand slam ale aj nekalendarny sa pocita a hlavne tym ze by vyhral by dokazal nieco unikatne- na svet. forach to seci volaju Rafa slam a hlavne na 99% vyhraje potm aj RG cize 5 GS v rade by sa uz dalo pocitat a to uz je o inom tiez.
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to myšleno tak, že mu chyběl všechny 3 roky jen jeden zápas ke GS, tedy, že 3 vyhrál a na FO byl ve finále...i když hned druhý turnaj nevyhrál, tak byl přesto ze všech nejblíž, chápeš už? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som to pochopil ten clanok, len pisem ze z ineho hladiska tak Wilander bol blizsie v 88 ked nedal az treti v rade Wimbledon, proste to je fuk, Roger nikdy nebol blizko kalendaneho GS podla mna- a to preto lebo kalendarny GS ide AO, RG, Wim, US, cize vzdy ked prehral uz RG tak si povedal ze skusim dalsi rok atd. zas prehral RG, skutocne blizko ku kalendarnemu GS moze byt len ten hrac ktory prehra az US open.Kuknut teraz po rokoch na statistiky a povedat ze tam nevyhral RG tak bol blizko je blbost lebo treba to zobrat z pozicie hraca v tom danom roku a Roger behom kalen. sezony nikdy nebol blizko kalendar. grand slamu, bol ale viac krat blizko nekal. grand slamu ked drzal snuru Wimbledon, Us open, AO a potom prehral RG.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer mel od kalendarniho Grand, daleko jak albín od černocha. Muze mi nekdo vysvetlit, jaky je ! prakticky ! rozdil mezi tzv. kalendarnim Grand Slamem a 4 grandslamovymi turnaji v řadě !!! ????
Reagovat
smazaný uživatel
kalendarni GS je v jedne sezone v rozmezi 9ti mesicu, to co muze vyhrat Rafa ted je v rozmezi 12ti mesicu a nebylo by to v jednom roce. Tak to proste je a muzes tady nadavat jak chces. Tim ovsem nechci mirnit uspech Rafi, kazdopadne by to bylo neco vyjmecnyho, ale 4 GS v jedny sezone by to proste trumfli:) Ja doufam, ze to, ale neda pac FO vyhraje (pokud bude zdravej)...
Reagovat
smazaný uživatel
mezi RG AO je jen 8 mesicu ne 12
Reagovat
smazaný uživatel
Přijimam. Ale precejenom, bylo by to neskutečne ! A za Ery Rogera Federera
Reagovat
smazaný uživatel
to by samozrejme bylo, uspech jako krava to se neda poprit, ale jeste to nema:), za 2,5 tejdnu budem chytrejsi:)
Reagovat
smazaný uživatel
nejsem presvedcen, ze to urve, ale to zviře je schopne všeho....V kostech citim Djokovic !
Reagovat
darek.vrana
Spis je neuveritelne, ze Federer vyhral 16 GS v ere Nadala;)
Reagovat
smazaný uživatel
tak djoker by si velkej uspech zaslouzil taky, uz na to ceka hodne dlouho:)
Reagovat
smazaný uživatel
Ano za éry Rogera Federera: ale ta jeho 16ctka taky není zlá, ne?:D Každá éra má své dva hráče, kteří dominují... a někdo si z toho ukousne hold víc (např. Roger) Jinak jsem zvědavej, jak to Rafovi a Fedexovi na AO půjde. Přál bych si zase finále snů:)
Reagovat
smazaný uživatel
Co je to za blbost, snad Španel skočil do jeho a začal likvidovat jeho suverenitu, zpusebenou nedostatečnou konkurenci po Eře Sampras-Agassi.... náladovy Safin, limitovany Rodick, uchazeijici Ferero, a opet limitovany Hewitt.Zduraznuji, Nadal je o 5 let mladší !
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic mel nastup tenkrat neuveritelnej...hral i daleko ostřejší hru a vypadal opravdu nadejne. Prohra ve Wimbl. ve 2 kole se Safin byla tenkrat osudna, stagnace-útlum, a hlavne ta vymena rakety....
Reagovat
smazaný uživatel
jeste jsi zapomel na vecne zranenyho Haase, to byl taky tenista jako krava, ale mel smulu...
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, byl dvojka, ale taky v te nejslabši mozne dobe....obdobi nejcasteji se menicí jedničky, začal s tim Moya-Ferero-Safin-Rios-Rodick.. .Jestli se nepletu, tak Agassi vyuzil te díry a stal se nejstarší světovou jedničkou
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejmne všech dob ( Agassi
Reagovat
smazaný uživatel
...samozřejmě
Reagovat
smazaný uživatel
byl dvojka v nejslabsi mozne dobe, ja jsem presvedcenej, ze to byl jeden z nejvetsich talentu ty doby a korad to kvuli castym zranenim nemoh prodat, teda ne ze bych ho nejak miloval, nemce nesnasim...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo Jo backhand, forhand,...všestranost.Dodnes me pronasleduje jeho takřka vyhrane čtvrtfinal v Paris nad Federer....Škoda :) mel 2:0set 4:2 a 40:30 servis F. Odvraceno težkym forhandem na jednu kartu-v tu rano bylo po Haas
Reagovat
smazaný uživatel
tak Federer hraje svuj nejlepsi tenis pod velkym tlakem:), i proto ho mam rad, ze jen tak neco nevzda:)
Reagovat
darek.vrana
Já vím. To byla jen nadsázka když někdo psal, že Nadal by mohl získat GS v éře Federera. Jenže možná teď už je to éra Nadala.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist