Kvitová si uvědomuje tíhu grandslamu a dostává se pod tlak

3. 7. 2018, 23:54
Aktuality 41
Dva wimbledonské tituly paradoxně svazují Petře Kvitové na grandslamech ruce. Dříve hrávala turnaje velké čtyřky lépe než ostatní, v poslední době to je obráceně. Chce až příliš uspět a končí brzy, tak jako dnes už v prvním kole na trávě v All England Clubu.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

Kvitová vyhrála v Londýně v roce 2011 a podruhé před čtyřmi lety, ale od té doby nepřešla ve Wimbledonu třetí kolo. Loni a předloni vypadla ve druhém, předtím ve třetím kole. Letos nehrála dobře ani na ostatních grandslamech.

"Možná jsem to dřív neřešila, neuvědomovala jsem si tíhu toho grandslamu. Tu jsem si začínala uvědomovat od té doby, co jsem tady poprvé vyhrála. Strašně ráda bych si to zopakovala, o to větší mi to přináší nervy," řekla Kvitová novinářům po nečekané prohře v prvním kole s Běloruskou Aleksandrou Sasnovičovou.

Přitom by se dalo čekat, že dva slavné vavříny naopak dodají tenistce křídla. Zvláště, když jí travnatý povrch vyhovuje. "Mělo by to tak být. ale není. Chtěla bych si jednou zopakovat ty samé vzpomínky. O to víc mi to bere šťávu uvnitř," odvětila.

Ještě v neděli přitom působila uvolněně. Na tréninkových dvorcích rozdávala úsměvy a vypadala sebevědomě. Ráno po probuzení v den zápasu se ale vše změnilo. Dolehla na ni nervozita. "Jak se zápas blížil, bylo to horší a horší," doplnila.

Od prvních okamžiků netrefovala míče ideálně, v obličeji se jí zračilo napětí. Neměla rytmus, nehrála agresivně, míče dávala kratší a soupeřka toho využila. "Zase jsem chtěla příliš moc. Ruka nešvihala, byla jsem stažená a nepohybovala se dobře," uznala.

Do Londýna přijela s vizitkou nejlepší hráčky sezony. Žádná jiná letos nevyhrála pět titulů a 38 zápasů. Na grandslamových akcích jí to ale nejde. V prvním kole skončila také na Australian Open a na pařížské antuce došla do třetího.

"Vtipkovala jsem, že snad grandslamy příští rok vynechám," pousmála se Kvitová. "Slíbila jsem si, že budu trpělivá a zase to zlomím. Tenis je o grandslamech, ale teď mi to na nich nejde. Zkusím to příště," dodala směrem k US Open.

Nastoupila k čtyřicátému grandslamu kariéry a obecně se ví, že první kola jsou pro ni nejtěžší. "První. druhá a třetí, pak už to jde dobře," přitakala levou rukou hrající tenistka, která hraje nejlépe ve finále: v bojích o titul má bilanci 25-7.

Při příchodu mezi novináře Kvitová vtipkovala. Často se usmívala, ale také se jí zaleskly v očích slzy. "Samozřejmě jsou okamžiky, kdy tak statečná nejsem, ale já si pořád myslím, že tenis umím, jen mě občas prostě nervy přebijí."

Navíc se z proher už tolik nehroutí. "Já už svůj největší životní zápas vyhrála, ten je víc než grandslamová výhra, proto se usmívám," uvedla. Předloni při přepadení mohla přijít i o život, Z těžkého zranění prstů levé ruky, v které drží raketu, se ale rychle zotavila a znovu je ve špičce. "Všechno navíc je jen hezký bonus," řekla.

Po vydatné první polovině sezony, v které odehrála 46 zápasů, nyní bude mít chvilku volna. "Už se na něj těším od French Open. Potřebuju vypnout hlavu od tenisu. Měla jsem toho od začátku sezony dost," řekla a prozradila, že se chystá s kamarádkou k moři.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
freeteepek
Ty nervy u velké favoritky v prvním kole jsou normální, ale ta smůla, kterou Petra má, normální není. Holky proti ní na GS hrajou výrazně nad své poměry a tentokrát ve Wimblu navíc chytla i velký vítr, což je pro její hru zabiják. Ti troubové, co zápas na Nově komentovali, si toho vůbec nevšimli resp. všimli až když už bylo pozdě...
Reagovat
Holahej
....píše se .....a tak to je....Co se snadno poví, často se obtížněji učiní. Pro PK znamená překonání ochromující trémy, jež ji naposledy v úterý vyřadila z Wimbledonu, zásadní životní výzvu.

Zdroj: https://sport.idnes.cz/petra-kvitova-wimbledon-pohled-psychika-nervozita-f8s-/tenis.aspx?c=A180704_052124_tenis_ten
Reagovat
pumpier
Jak může být unavená vždyť týden odpočívala. Co mají říkat ti co se prokousávali kvalifikací....
Reagovat
LukasH
Jezis, co to tu zas melete? Vzdyt vubec nic takovyho nerekla. Neni unavena, neprohrala kvuli unave a ani nic takovyho netvrdila.
Reagovat
misa
A co znamená, když Petra řekne, že od French Open se těší na volno?
Reagovat
LukasH
Ze je zklamana z prohry na Wimbledonu, ze hrala hodne a ze chce pauzu od vseho tykajici se tenisu...ale nebyla momentalne fyzicky unavena. Co by potom byla ve finale Madridu? Vcera byla v ohromny kreci.
Reagovat
misa
Psychická únava je často horší než ta fyzická, letos má toho za sebou strašně hodně.
Reagovat
EllNino
včera to určitě nebylo o únavě ... ale o nervech, prostě to psychicky neunesla
Reagovat
lars
a co neunesla ?
Reagovat
EllNino
svůj dres, moc těžkej
Reagovat
LukasH
Me mrzi, ze vypadla i kvuli tomu obleceni. Moc ji to sluselo a vynikla jeji postava. Treba v roce 2014 ji to moc nesluselo, vypadala jak Madla....takze Petro, radsi si priste oblec neco pytlovitejsiho :D
Reagovat
LukasH
S nekteryma tady je to jak hazeni hrachu na zed.
Reagovat
Holahej
....přesně....
Reagovat
misa
Hraje hodně, přesně jak jsem včera psal, a proto je před důležitýma turnajema pořád unavená.
Reagovat
LukasH
Kde porad beres, ze je unavena? Vzdyt nic takovyho nerika. Rika, ze potrebuje vypnout, coz se nedivim. Vcera to vubec nebylo o unave.
Reagovat
misa
Je to přímo v článku:

Po vydatné první polovině sezony, v které odehrála 46 zápasů, nyní bude mít chvilku volna. "Už se na něj těším od French Open. Potřebuju vypnout hlavu od tenisu. Měla jsem toho od začátku sezony dost," řekla a prozradila, že se chystá s kamarádkou k moři.
Reagovat
PetaM
"Už se na něj těším od French Open. Potřebuju vypnout hlavu od tenisu. Měla jsem toho od začátku sezony dost,"

Najdi mi tam slovo "unavená" a dám ti miliardu dolarů.
Reagovat
misa
Potřebuju vypnout hlavu od tenisu = Jsem psychicky unavená z velkého počtu zápasů.
Reagovat
PetaM
Takže jsi ho nenašel, děkuji.
Reagovat
misa
Miliardu dolarů stejně nemáš, tak co.
Reagovat
PetaM
Nemám, ale přesto jsem si byl jistý, že v těchto větách to slovo nenajdeš :D
Reagovat
slacker
ja tam nenasel ani slovo prdel nebo babis
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
LukasH
Ale ona mluvi hlavne o psychice, ze porad myslela na tenis, porad se pripravovala na zapasy atd. A ze hrala hodne tech snur neni dano nejakym vetsim mnozstvim, ale tim, ze letos ty turnaje vyhravala. Nehrala Dubaj, Rim a vlastne ani Eastbourne. Nevim, jak by to mela vic zredukovat.
Reagovat
misa
Třeba do Charlestonu jela zbytečně. A např. naplánovaná antuková šňůra Fed Cup, Stuttgart, Praha, Madrid, Řím (kam nakonec nejela) je pro hráčku v jejím postavením strašně náročná.
Reagovat
EllNino
Charleston, Fed Cup, Stuttgart = 4 zápasy, hodně vysilující :D
Reagovat
misa
Na nejdůležitější turnaje roku se prostě neumí připravit. Tečka.
Reagovat
Fandina
Charleston chtěla už vloni a nevyšlo to ze známých důvodů, tak tam byla letos. Jinak dost turnajů neodehrála, když se jí zadařilo na turnajích předtím. Nevím, co řešíš. Samozřejmě, když se vyhrává, tak počet zápasů roste. Ale proto se hraje, aby se vyhrávalo.
Reagovat
Fandina
Nehraje hodně, má podobně turnajů, jako ostatní, samozřejmě má nejvíc zápasů, protože vyhrála pět turnajů, takže tam to narostlo.
Reagovat
Fandina
http://www.wtatennis.com/rankings
http://www.wtatennis.com/stats
Reagovat
drabona
Každý člověk má své-poděbrady od slova podebírati se, co takhle si nepřipouštět při vstupu na kurt, že jste na granslamu, ale na každém jiném turnaji. Je to hodně těžké, ale jinak to nepůjde.
Reagovat
LukasH
Ten humbuk, co byl kolem je v podstate u Petry zarukou, ze to dopadne takhle. Libila se mi ta tiskovka. Uz zbyva jen USO. Paradoxne nejmin oblibenej, ale jedinej, kterej ji "zbyl". Tak nejak ji na nej verim skoro stejnou merou, jakou jsem ji neveril na Wimbledon.:-) Uvidime.
Reagovat
smazaný uživatel
No o US Open se najednou začíná mluvit až moc. Tak nevím. Ale bylo by to skvělý!
Reagovat
fazil
Stara dobra Petra a jeji hra podle pocasi. Vitej zpatky!
Reagovat
Mac
jaka tiha? dyt rikala, ze po tom co ji slo o zivot, tak se na tenis diva uz uplne jinak... asi na to uz zapomnela...
Reagovat
Fandina
Dívat se na tenis jinak neznamená, že nechce vyhrát. A to byla ta tíha, která jí svázala.
Reagovat
Mac
no, tak ja to pochopil asi jako- nac se stresovat, vzdyt vlastne o tolik nejde... a vyhrat chce snad kazdej, proc by ji to melo svazovat vic nez jeji souperku?
Reagovat
Fandina
Protože každý jsme jiný. Někdo je trémista, někdo ne.
Reagovat
.vorlik.
Ačkoliv jsem i s tímhle výsledkem počítal, opravdu hodně mě to mrzí. Kdo víc si ten titul z Wimbledonu letos zaslouží víc než Petra? Nikdo.

Petra za ty roky vypiplala svou hru a i fyzičku, ale psychika na GS tápe. Od titulu ve Wimbledonu 2014 jen 2x ČF na US Open, jinak prakticky nic. Nepřítomnost Vaňka během zápasu dělá své. Wimbledon je možná o to víc nervozní, že to tam Petra miluje. Věřím ale, že do budoucna se i s tímhle popere. Je to velká bojovnice.
Reagovat
Mac
bohuzel, kdyz jde o penize, slavu a zensky (nebo chlapy aby jsme to meli genderove vyvazene), zadne zasluhy neexistuji. urve to ten co je v dany moment pripraven a nejdravejsi... a to nasim dlouhodobe schazi...
Reagovat
Fandina
Peti. Ale jinak dobré, pět titulů v roce, kdo to má. Tak držím palce dál. Pojď!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist