Kvitová postoupila do semifinále a bude světovou desítkou!

6. 5. 2011, 21:27
Aktuality 28
WTA MADRID - V Top 10 světového žebříčku žen bude po čtyřech letech znovu také Češka. V jednadvaceti letech se na desáté místo posune Petra Kvitová, jež dnes na antuce v Madridu otočila souboj se Slovenkou Dominikou Cibulkovou a postoupila do semifinále.
Petra Kvitová

Petra Kvitová v Madridu se třemi soupeřkami včetně světové trojky Zvonarevové neztratila ani set a svou čtvrtfinálovou soupeřku Dominiku Cibulkovou už letos dvakrát hladce porazila. Dnes však slovenská tenistka, jež si zvedla sebevědomí výhrami nad Ruskami Kuzněcovovou a Šarapovovou, svou kůži lacino neprodala.

V první sadě si česká jednička nevěděla rady se soupeřčiným servisem, po němž uhrála jen pět fiftýnů a po bezradném výkonu prohrála 3-6. V dalším dějství ale Cibulkovou o dvě podání ze čtyř obrala a se zlepšenou hrou byla před rozhodujícím setem už znovu mírnou favoritkou.

Pátek v Madridu:

Šafářová na semifinále nedosáhla. Azarenková ji porazila už pošesté

Vzestup potvrdila i brzkým brejkem, za stavu 4-3 ale o náskok přišla. Přesto si vzápětí ztracený servis vzala zpět a podávala na vítězství. Na raketu jednadvacetileté rodačky z Bílovce se však přilepila nervozita a utkání se dramatizovalo. Cibulková vyrovnala, ale předchozí situace se opakovala, neboť vítězka turnajů v Brisbane a v hale v Paříži si vypracovala druhou šanci zápas ukončit při svém servisu. Když se ujala vedení 40-0 a měla tři mečboly, vypadalo to už na bezproblémový konec, Slovenská hráčka ale hrou na riziko všechny odvrátila, ovšem při čtvrtém nedosáhla na tvrdý servis Kvitové, jež po dvou hodinách a 16 minutách zvítězila 3-6 6-3 7-5.

"Petře to vůbec nešlo, byla nervózní a konec byl strašně hektický. Byl to horor," komentoval trenér Kvitové David Kotyza zápas. "Petra to vybojovala. Byl to zápas, kdy to nejde a kdy to je na vůli a povedlo se to. Nemyslím si, že byla lepší než Dominika, ale trošku se zvedla a přálo jí štěstí," dodal trenér.

Světová osmnáctka Kvitová má díky účasti v semifinále madridského turnaje jistotu, že se dostane poprvé v kariéře do elitní desítky - bude desátá. V Top 10 bude jako první Češka po Nicole Vaidišové, jež byla nejvýše sedmá v roce 2007.

"Jestli je to pravda, že bude desátá, tak je to ocenění za výkony, které letos podává. Jde jí to velice dobře na turnajích i ve Fed Cupu a tohle je bonus, že maká a bojuje," dodal Kotyza. .

Před Kvitovou se do desítky v historii žebříčku od roku 1975 z českých rodaček dostaly pouze Vaidišová, Jana Novotná (nejvýše 2.), Helena Suková (5.), Hana Mandlíková (3.) a jedničkou byla jen slavná Martina Navrátilová.

O účast ve finále se Kvitová v sobotu střetne s turnajovou šestkou Na Li z Číny.

- WTA PREMIER MANDATORY MADRID (Španělsko, antuka, 4.500.000 dolarů) -
páteční výsledky (06. 05. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (16-ČR) - Cibulková (SR) 3-6 6-3 7-5
Azarenková (4-Běl.) - Šafářová (ČR) 6-3 3-6 6-2
Li Na (6-Čína) - Matteková-Sandsová (USA) 6-4 3-6 6-4
Görgesová (Něm.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6-4 6-2

Semifinálové dvojice: Kvitová - Li Na, Azarenková - Görgesová.

Čtyřhra - semifinále:
Peschkeová/Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Dellacquaová/Stubbsová (Austr.) 6-1 4-6 10-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
VlS
Tak pěkně Peťa, až mi bylo Na-Li chvilkami líto
Reagovat
VlS
Nepřipadá mi moc podnětné diskutovat o úrovni a o tom, co je nebo není úspěch. Prostě úroveň je taková, jaká je a má smysl se bavit v rámci toho co je a ne něčeho, co možná bylo - i když nevím jestli je to víc pravda nebo víc nostalgie. Zápas Lucka - Jankovič, Lucka Azarenka, BMS - Schiavone, Julie- Azarenka - vůbec to není špatná úroveň a nechtěl bych chytit ránu od žádné z těch holek.
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že nešlo ani tak o úroveň ženského tenisu jako takového, ale o to, že současné pořadí na špičce WTA je dost zvláštní a šoička je relativně slabá.

Ale jak říkám, pokud Petra, Julia a Azarenka budou podávat dobré výkony i ve zbytku roku, přidá se k nim třeba Yanina, Dominika, Andrea, vrátí se ve formě Williamsky, bude hrát slušně Šarapka, tak na konci roku může špička vypadat velmi zajímavě.
Reagovat
VlS
Já bych nezapomínal ani na Kim, Věrku, Jelenu, Andreu - a právě ta vyrovnanost řekněme od patnáctky do padesátky (nemyslím, že by to bylo úplně stejné, ale není nic mimořádného, když 50. porazí 20. a tak podobně) dělá WTA do jisté míry zajímavějším, než je ATP. V ATP víš, že vyhraje Rafa nebo Nole.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi chudák,tenhle portál je o tenise a vyjadřovat se ktěmto sračk..co vyplodíš je pod moji úroveň
Reagovat
darek.vrana
Super uspech, gratuluju! Mimochodem, pouze Srbsko ma zastupce v top 10 mezi muzi i zenami. Od pristiho tydne taky CR:).
Reagovat
smazaný uživatel
Tentokrát nebudu tipovat Petřin zápas, nejspíše z pověrčivosti.

Jak již jsem napsal, věřím tomu, že Görges udolá Azarenku.

Nadal vs. Federer, to je asi vzhledem k povrchu, na kt. se hraje, a momentální formě obou hráčů "loženka".

A Djokovič v zápase s Belluccim Berdychovi názorně ukáže, jaký je mezi nima kvalitativní / výkonnostní rozdíl. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Tak kvalitativní mezery jsou v žebříčku asi takhle: Nadal, Djoker - mezera - Roger - mezera - Murray (v současné neformě), Soderling, Ferrer - dlóóóuho nic - zbytek hráčů od 7. do 30. místa.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych teda letois stavěl Ferrera před Söderlinga a možná bych mezi nima momentálně viděl i kvalitativní mezeru, byť malou. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já to myslel tak, že jsou na tom kvalitativně zhruba stejně. A na hardu je Soderling asi lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Peto vitej v top 10.At se tam zabydlis na hodne dlouho.
Reagovat
smazaný uživatel
Tento úspěch poněkud kalí skutečnost, že konkurence ženské špičky je nejbídnější za mnoho posledních let.
Dementka a Enánová skončily, Williamsky nehrajou, dlouhodobě z formy jsou bývalé top stálice Kuzna a Ivanovič.
A celé vrcholné skvadře vévodí Wozňáki, která hrála výborně půl roku na hardu, ale na antuce (vynecháme Charleston, kde nebývá zrovna nejkvalitnější účast) nebo na trávě dopadá její pinkání víceméně tragicky.
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkej, žes zanevřel na "Wozňáki"? :-)

Jinak máš pravdu, že jde o takové slabší přechodové období, ale pokud Azarenka, Görges a Petra budou podávat dobré výkony i v průběhu zbytku roku, tak se nám špička zkonsoliduje a nebude vypadat až tak špatně, jako nyní (kdy je Schiavone 4. atd. -- nic proti ní, když hraje dobře, hraje atraktivní tenis, ale v Top 5 nemá co pohledávat).
Reagovat
smazaný uživatel
To v žádném případě! Jenže já místo oslavného hulákání své oblíbence při neúspěších kritizuju. Totéž 2 roky zpátky, kdy jeden čtenář pořád nemohl pochopit, proč útočím a (prý) plivu špínu na Dináru, když jí fandím.
Mnohé výkony a propadáky Wozňáki jsou ostudné, i když je taky možné, že Julie třeba právě startuje (na ženské hodně opožděně) svou hvězdnou kariéru.
Reagovat
darek.vrana
Na jednu stranu je pravda, ze ted chybi vyrazne osobnosti, ale zase je sirsi spicka. Kdyz si vzpomenu na 90. leta, tak byla Grafova, Selesova, pak dlouho nic, pak jeste par hracek, ale treba hracky okolo 50. mista byly o dost tragictejsi nez dnes a proti top hrackam v podstate nemely sanci. Dneska uz i hur postavene hracky muzou hrat vyrovnane s temi nejlepsimi.
Reagovat
smazaný uživatel
No, na začátku 90. let to zrovna až tak špatné nebylo (řekněme 1990-2) -- Grafová, Selešová, stále ještě Navrátilová, Sabatiniová, Sanchezová-Vicariová, MJ Fernandezová, Novotná (viz AO 91), Capriatiová (viz Barcelona 92), sestry Maleevovy apod.
Reagovat
smazaný uživatel
Byl to horor sledovat hokej a současně Petru.Je fakt že naši slovenští přátelé dnes asi nebudou mít klidné spaní.Petra to vážně vybojovala,Dominika hrála slušně,měla však smůlu.Tento zápas Petra potřebovala.Zítra čeká Li,bude to boj,ale budem slavit dál.V dalším zápase myslím že Azarenka Gorges přece jen udolá.Velká gratulace Petře ke vstupu do TOP10!
Reagovat
smazaný uživatel
Já teda sledoval jen Petru, hokej až pak. i tak jsem dnes silně "přetelevizován". :-)

Oceňuji, že to Petra nakonec vybojovala, i když teda závěr byl dost infarktový. A nutno uznat, že v zápasu byly i pasáže, kdy hrála vcelku velmi dobře -- druhá půlka druhého setu a první půlka třetího setu. i když je třeba říci, že to, že se do zápasu vůbec vrátila, bylo původně spíše dílem Cibule než Petřiným vlastním přičiněním.

Na zápas s Na Li jsem zvědav, s Mattek-Sands taky nehrála nějak zvlášť přesvědčivě. Doufejme, že se zítra Petře bude hra dařit lépe. A předpokládám, že nebude mít důvod být nervozní, protože papírovou favoritkou není a v první desítce v pondělí bude, at se stane cokoliv.
Reagovat
smazaný uživatel
Čvaňho, neměla by radši vstoupit do TOP 09? :-)
Používali čecháčkové paskvil TOP 10 (případně ještě blběji TOP10 bez mezery) i před vznikem partaje s názvem TOP 09? Co myslíš?

Chápeš vůbec rozdíl mezi TOP a Top? :-DD
Reagovat
misoSK
ako Slovak mam dnes hodne pokazeny den, ale ten tenis som si celkom vychutnal, Dominika hrala solidne, Petra od druheho setu zabrala na returne a v tretom napriek Domcinej snahe nakoniec dopodavala na druhy pokus...Viac ma vzal ten hokej, z toho som uplne hotovy, ale o tom to tu nie je :)
Reagovat
smazaný uživatel
A to ještě Lacko prohrál s Gonzalesem. :-)

Jinak myslím, že Cibule byla vítězství rozhodn daleko blíž než vaše hokejová reprezentace. No nic, přeji vám, abyste porazili Finy a Dány (nebo s kým to hrajete ten druhej zápas) a do toho čtvrtfinále se coby pořadatelská země přece jen dostali. Ale do budoucna je podle mě třeba podstatně omladit tým.
Reagovat
misoSK
Tak v hokeji nam jedna generacia prave konci a luci sa s repre, no Cibula mala uplne realne na Kvitovu, hokejisti vyraznejsie zaostali za vasimi
Reagovat
smazaný uživatel
bomba!!! Na Li je určitě hratelná, ale pořád je to 50na50
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato, to je nějaká nová taktika? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tomu zápasu Ferrer - Djokovič fakt nic nechybí. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Parádní zápas doufam že David vyhraje, protože hraje skvěle od druhýho setu od stavu 0:2 a taky protože Djoker je opravdu velkej soupeř Nadala o světovou jedničku.......
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to Nole nakonec uhrál, od poloviny třetího setu evidentně zařadil úplně jinou "rychlost" (= kvalitu hry), na kterou Ferrer již nestačil. Viděl jsem tedy jen posledních pár gamů druhého setu a třetí set, ale zápas se mi líbil.

A výsledek mě těší, neb případné finále Nadal vs. Djokovič na antuce je podle mě daleko zajímavější, než další finále Nadal vs. Ferrer.

Btw, je to někdo, kdo věří, že Roger zítra Nadala porazí? :-) Zápas se Söderlingem jsem neviděl, ale dopadl zcela dle mého očekávání.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomu bohužel nevěřím ani já (a to je co říct :-)) Roger dostane 2:0.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist