Kvitová porazila Jankovičovou a je ve finále, Šafářová neuspěla

15. 10. 2011, 18:22
Aktuality 31
Petra Kvitová otočila na turnaji v Linci semifinálové utkání proti Srbce Jeleně Jankovičové a po vítězství 4:6, 6:4 a 6:3 si zahraje o pátý letošní titul. Ve finále v neděli vyzve Slovenku Dominiku Cibulkovou, která dnes vyřadila českou dvojku Lucii Šafářovou.
Petra Kvitová

Kvitová odstartovala semifinále prvním prohraným setem na turnaji. Ztrácela už od skóre 1:1, kdy poprvé přišla o své podání. Za stavu 2:5 ještě úvodní sadu zdramatizovala, nicméně zvrátit ji už nedokázala a bývalé světové jedničce podlehla 4:6. 

Druhý set se zprvu vyvíjel podle stejného scénáře, brzy se však změnil v nervózní hru plnou nevynucených chyb a brejků. K vedení 4:3 pomohla srbské tenistce páska, ale smolný moment nejvýše nasazenou hráčku turnaje namotivoval a nasazené trojce Jankovičové už nedovolila ve zbytku setu žádný bod. 

Sérii vítězných her pak wimbledonská vítězka natáhla i do posledního setu a rychlý trhák na 3:0 se ukázal jako rozhodující. Zbytek utkání Kvitová, podporovaná hlasitými českými fanoušky, kontrolovala a zápas po dvou hodinách a 24 minutách ukončila. 

"Musela jsem hodně bojovat, dělalo mi velké potíže udržet koncentraci. Ale na každém turnaji přijde zápas, ve kterém se od začátku nedaří tak, jak by si člověk představoval," komentovala zápas Kvitová. 

Česká jednička věří, že se před náročným závěrem sezony dostává do formy. "Užila jsem si tu zatím všechny zápasy a začínám se cítit opravdu dobře. Před Turnajem mistryň a fedcupovým finále je to moc důležité," řekla. 

Šafářová bojovala s Cibulkovou o třetí finálovou účast v sezoně, ale prohrála jasně 1:6 a 4:6. Čtyřiadvacetiletá brněnská rodačka proti o dva roky mladší slovenské tenistce dosud nastoupila dvakrát a neuhrála ani set. V semifinále rakouského turnaje nepříznivou statistiku proti 23. hráčce žebříčku WTA potvrdila. 

V prvním setu Šafářová neudržela ani jednou svůj servis. Podání Cibulkové naopak dokázala prolomit jen jednou, a tak prohrála jednoznačně 1:6. Do druhé sady sice vstoupila lépe, ale se soupeřkou držela krok jen do stavu 4:4. 

Cibulková si zahraje své třetí finále v kariéře. Do obou předchozích se probojovala v roce 2008, ani v jednom z nich ale neuspěla. S Kvitovou se utkala zatím třikrát, vesměs v letošním roce. "Bude to těžký zápas, vzájemně se totiž velice dobře známe," uvedla Češka, která zatím pokaždé zvítězila a s bratislavskou rodačkou ztratila jen jeden set.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Supr výkon po pár nezdarech. Doufám že vydrží energie a síla na to nejdůležitější, Turnaj mistryň a Fed cup. Hodně štěstííí !!!
Reagovat
vendulkabendulka
Byla na ni hodne videt unava, jeste ze ten druhy set mel celkem hladky prubeh. Tenis nic moc, Cibulka do toho busila az z ni peri litalo, moc to chtela vyhrat. Petre samozrejme velka gratulace. Doufam ze ji to zvedne sebevedomi pred Istanbulem a Moskvou.
Reagovat
rib
Asi viděla jiný zápas. Připadalo mi, že Petra má v naprosté většině hru pod kontrolou, dokonce si zkoušela nějaké nové taktické přístupy... A moc se mi líbilo, že v důležitých chvílích se povzbudila a dotáhla, co potřebovala. To, co jsem viděla, bych rozhodně neoznačila "tenis nic moc"...
Reagovat
petrulinka
Souhlasím s tebou, byl to tenis s pěknými dlouhými výměnami, asi se slečna či paní "vendulkabendulka" dívala na jiný zápas.
Reagovat
VlS
Petro, dneska jsi hrála hodně dobře, gratuluji k 5. titulu v jednom roce
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme gratulace , hlavne za ten zlepsujici se vykon, ale z jineho soudku. Prenos Eurosportu, proste hruza,Semifinale i finale pouze upocena hodina az po zapase, Alespon finale by mohli dat cele nebo alespon cele relive. Vim, ze kazdy protezuje ten svuj oblibeny sport a casto nadavaji ostatni za prodlouzene prenosy tenisovych zapasu,ale ted zase vyhraje ten trapnej fotbal. No proste budu muset zase hledet na internet, ale to uz neni vonco. No hlavne at to dopadne.
Reagovat
petrulinka
Jo přesně s tebou souhlasím a podle dnešního programu, na který jsem koukala do novin to vypadá, že opět bude finále ze záznamu v 17.30. Takže nám asi opět nezbude nic jiného než se dívat na internet a jak píšeš, není to ono.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra jde live na Eurosportu 2.
Reagovat
smazaný uživatel
Ášestko, kdo ti za to může? Místo směšný kabelovky si pořiď satelit. Tam to je a zadarmo.
Funny: Opravdu? Na českých verzích, které si tady lidi platí, to nejde.
Reagovat
rib
a co takhle prostě koukat na netu? Vždyť tam se dá najít Petra zadarmo hned v několika vydáních :-) Gratulace k vítězství!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Co mi tedy doporučuješ? Mám místo sledování tenisu z gauče na velké TV obrazovce jít k PC a čumět na sekající se fleky plné reklam? :-D
Reagovat
rib
nedovolila bych si nikomu - natož tobě - cokoliv doporučovat, nerozumím tvé útočné odpovědi :-) Mě se přenos neseká, nemám fleky, mám velký monitor, sedím si v křesle, a jelikož je to Eurosport, tak reklamy jsou stejné jako v TV, prostě při střídání... ale prostě zapomeň na to, že jsem cokoliv nadhodila...
Reagovat
smazaný uživatel
hmm překvapení
Reagovat
VlS
Kdybych byl čunče, tak bych se tě teď zeptal, jestli pro tebe nebylo větší překvapení v Osace. Ale Petra Cetkovská si na rozdíl od tebe výsměch nezaslouží, hraje dobře, takže se nebudu obouvat do ní proto, abych si kopnul do tebe.
Reagovat
darek.vrana
Taky si rikam, prece jen je to hracka s ´vykonnosti okolo 60. mista´. Anebo ma tento tyden zase vykonnost top 3? Jaky je aktualni WTA Lopata Ranking?
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato! Bylo by překvapení, kdybys zase neplácl nějakou hloupost, ale ty si v tom libuješ, že? Kdyš se dívám, v kolik si to napsal, tak pochybuju, že si byl střízlivej.
Reagovat
smazaný uživatel
op. když
Reagovat
smazaný uživatel
Pétě moc gratuluju!!! Možná i vyjde, že poskočí za 14 dní na třetí místo, Aza neobhajuje titul v Moskvě příští týden a Zvonarevka by musela postoupit do finále, tak uvidíme...... A pak to všechno začne Turnaj Mistryň Fed Cup, to se těším!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuji sojko za ten odkaz :-)
Sem tam projíždím při mých cyklo výletech přes Fulnek, kurty mají fakt pěkné, jen škoda té zdevastované Romo fabriky hned naproti.
A pan Kvita je prostě rozumný chlap. To je jasné.
Reagovat
smazaný uživatel
Vis, ja predevsim zasnu, ze neco takoveho je v dnesni dobe jeste vubec mozny.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Petře!
Viděli jsme předčasné finále.
Přesně tohle myslím Péťa potřebovala, vyhrát takovýto moc těžký zápas. Včera jsme viděli řeznici z Fulneku, dnes českou lvici.
Viděl jsem to od poloviny prvního setu. U Petry tam bylo trochu více nevynucených chyb, než by bylo dobré a Jankovič hrála výborně a dokázala toho využít. Už ke konci prvního setu se mi ale zdálo, že Petra na to má.
Proto jsem byl moc zklamaný, když se znovu na začátku druhého setu Jankovič dostala do trháku. Ale výkon Petry šel stále nahoru, holka dřela a v druhé polovině druhého setu a v první polovině třetího setu její hra kulminovala v absolutně excelentní. Tady se rozhodlo, Jankovič si ani neškrtla.
Petra to dokázala i přesto, že dnes jí až tak nechodil servis a nebyly tam v takové míře přímé body z podání, což je jinak obrovská pomoc. Prostě si to musela Petra uhrát a to se taky cení! Navíc měla Jankovič v mnoha velmi důležitých momentech zápasu nehorázné štěstí, těch "winnerů" z prasat co dnes zahrála, to se až nehodí.
Akorát ke konci třetího setu se mi zdálo, že Petra už je dost unavená a dopodávala to s vypětím všech sil. Tady se opět ukázala její obrovská odvaha a v kritických momentech zahrála neuvěřitelné winnery. Myslím, že kdyby se tam Jankovič podařil ten zpětný brejk, skončilo by to nakonec špatně.
Proto mám i trochu obavy ze zítřejšího finále, protože Dominika hrála dříve a jenom na dva sety a bude asi více fit.
Ale pojď Péťo!! Když už jsi ve finále, tak na ni zítra vlítni a vystřílej ji ve dvou setech, ať se to nenatahuje.
Reagovat
smazaný uživatel
infarktovej zápas :D :D ale paráda
Reagovat
smazaný uživatel
Takže mi vyšel tip, že bude finále mezi Petrou a Dominikou... Na zápas Dominiky s Luckou jsem koukal jenom jedním okem (víc mě zajímal fotbal Liverpool - Manchester). Lucka střídala lepší momenty s horšími. Měla lepší podání než včera, ale asi hlavně v prvním setu udělala velké množství chyb. Dominika předvedla slušný výkon a zaslouženě postoupila. Zápas Petry s Jelenou jsem neviděl, ale myslím, že se tak trochu potvrdily moje zvěsti o předčasném finále. Hrálo se na tři sety a určitě to muselo být dobré, protože lepší hráčky než Petra a Jelena letos v Linci nehrály... Ve finále je Petra favoritkou a podle mě tuto roli potvrdí. Dominika bude určitě bojovat, ale Petra vyhraje ve dvou vyrovnaných setech. Takový je můj odhad.
Reagovat
frufru77
už jsem nevěřil, že se zvedne, byla jakby taková otrávená... naštěstí od poloviny 2. setu opravdu dřela a vyplatilo se... ale nevynucených chyb jak máku...
Reagovat
Carloss
Super! Připadalo mi, že se Petra vrátila do své wimbledonské formy. Hlavně těmi riskantními vítěznými míči v důležitých chvílích, a ani neměla moc nevynucených chyb. Jankovic se de facto v posledním setu jen bránila. Jsem fakt zvědav, bez ohledu na finálový výsledek jestli ta Petřina forma bude gradovat na turnaji Mistryň a ve fedcupu. Jen tak dál!
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jsme se každý dívali na jiný zápas, Petra dnes udělala tolik nevynucených chyb,že jsem to u ní snad ještě neviděl!! Naštěstí se od druhé poloviny druhého setu zvedla a předváděla skvělý tenis!! Jankovičová hrála skvěle celý zápas a nebýt toho obratu ve 2.setu,tak by zaslouženě vyhrála! Úroveň zápasu každou hrou gradovala do skvělého tenisu a myslím že to bylo předčasné finále! Pokud bude ve finále Petra hrát soustředěně jako celou dnešní druhou půlku,tak nemám o jejím vítězství pochyby a moc jí ho přeju!! Byla by to i skvělá vzpruha před turnajem mistryň! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas s Patriotem.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře Petra, ještě zitra zabojuj a titul je v kapse! Do toho!
Reagovat
VlS
Bylo by to hezký, jednak by to byl letošní už pátej a to je tedy whau, jednak by ji to mohlo uzdravit přece jen trochu pochroumané sebevědomí.
Reagovat
smazaný uživatel
Petra je bojovnice,dneska to ukazala. Titul by podle mě by ji hodně pomohl, uvolnil a nastartoval. Moc ji to přeju!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist