Kvitová po zisku 27. titulu: Jsem hrdá, že jsem vyhrála tolik turnajů

30. 4. 2019, 08:45
Aktuality 32
Před deseti lety slavila Petra Kvitová první titul na okruhu WTA, v neděli přidala ve Stuttgartu sedmadvacátý a podle počtu turnajových triumfů je s Hanou Mandlíkovou druhou nejlepší Češkou historie. Toho si současná světová dvojka váží, i když čísla nesleduje.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© TK Sparta Praha)

"V Česku máme spoustu legend, všichni byli výborní a zařadit se mezi tuhle elitu je pocta. Je to fajn, jsem za to vděčná a svým způsobem asi i hrdá," řekl Kvitová na včerejší  tiskové konferenci na pražské Spartě, kde loni vyhrála Prague Open.

Český turnaj WTA měl v pondělí začít hlavní soutěží, ale kvůli dešti se nehrálo. Kvitová v pavouku letos chybí, fanouškům se alespoň podepisovala na autogramiádě.

Svěřenkyně Jiřího Vaňka pražskou akci vynechala, jelikož omezila program a na menších turnajích nestartuje. "Už nemám roky, abych hrála každý týden. Musím se víc starat o tělo, protože je to náročnější. Všechny holky jsou na tom fyzicky lépe," uvedla.

Sezonu ale rozjela ve velkém stylu. Triumfovala v Sydney a pak neuspěla ve finále grandslamového Australian Open a v Dubaji. Po postupu do boje o titul ve Stuttgartu na to myslela. "A hodně jsem chtěla zase finále vyhrát," přiznala.

Na německé antuce v hale si v neděli poradila ve dvou setech s Estonkou Anett Kontaveitovou. Byla pyšná, jak zvládla koncovku druhé sady. Odvrátila dva setboly a v tie-breaku hrála chytře. "Viděla jsem, že soupeřka kazí a nevěří si, proto jsem nechtěla jít do risku," řekla Kvitová, jak se postupem času vyvíjí její myšlení.

Stále je především agresivní tenistkou, která sází levačkou vítězné údery, což doložila drtivým forhendem při mečbolu, ale umí i zvolnit. Zlepšila pohyb a může nechat kazit i soupeřku. "Je to posun a jedna z věcí, na kterých pracujeme. A speciálně na antuce to někdy nejde zabít z prvního druhého míče," podotkla.

Do Prahy si autem přivezla trofej připomínající řadící páku. "Je zvláštní, není typická tenisová. Jsme zvyklé na poháry, vázy. Ale je i docela elegantní," řekla. Má ale jasno, že nejkrásnější je talíř za wimbledonský triumf. "Je jedinečný, nikde jinde se nedostává a zblízka uvidíte, jak je propracovaný," řekla Kvitová o trofeji, kterou si vysloužila už dvakrát.

Po využitém mečbolu ve Stuttgartu upustila raketu a zvedla ruce nad hlavu. Jindy si klekla na kolena, po olympijském bronzu radostí slzela. "Je to spontánní, neplánuji nic dopředu, co se stane, to se stane," řekla tenistka, která v neděli cítila štěstí i vnitřní zadostiučinění. "Pocit vítězství jinde nezažijete, nemůžete si ho koupit."

Na oslavy titulů většinou nemá čas. Často se musí rychle přesunout na další turnaj. "A jsem vždy vyčerpaná. Včera jsem si dala doma před spaním skleničku vína," prozradila. Největší párty na počest vítězství tak zažila po triumfech ve Fed Cupu. "Je to týmová soutěž a na konci roku, to se vždy nabízí," doplnila Kvitová.

Ve světovém žebříčku je znovu druhá. "Nic moc to neznamená, druhá už jsem byla," řekla a dodala, že dostává každý den otázky, když už bude jedničkou. "Moc to neřeším. Ať už to dopadne, nebo nedopadne, tak už mám dávno svoje hotový," dodala.

Doma se zdrží dva dny a ve středu vyrazí do Madridu, kde bude příští týden obhajovat titul. Do Španělska zamíří s vědomím, že na antuce začala vítězně a navíc tam už třikrát zvítězila. "Takže vím, že mi to tam trošku jde," usmála se.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
FulnekUltras
Užívej si teď vrchol své kariéry opravdu naplno. Máš pro to všechny předpoklady.

Včera jsem dostal mail od kolegy z BRD, který se o tenis až tolik nezajímá - a ptal se, jestli už Peťa někdy byla No.1. Takže asi tak... Na čísla sere bílý tesák... ;-)
Reagovat
blixa
A kolega je též imbecilní bolševik jako ty, chlapečku náš ?
Reagovat
FulnekUltras
Imbecilitu hledej nejlíp ve vlastní cenové skupině. Soudobí modrobolševici vykazují tuto charakteristiku zcela spolehlivě.
Reagovat
tommr
1. Navrátilová: 167
2. Kvitová, Mandlíková: 27
4. Novotná: 24
5. Karolína Plíšková: 12
6. Suková: 10
7. Šafářová: 7
8. Vaidišová: 6
9. Koukalová: 3
10. Siniaková, Strýcová: 2
12. Peschke, Kristýna Plíšková, Vondroušová: 1
Reagovat
lvicek
Mohla se Maky posunout do desitky o vikendu ;).
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkné statistiky..
Reagovat
Jimbo
Mám pocit, že vypadla Iveta Benešová s 2 vítězstvíma.2004 a 2010, porazila Pennettaovou, resp. Halepovou.
Reagovat
Jimbo
A jeětě byla opomenuta výborná hráčka Renáta Tomanová, která vyhrála 4 turnaje v singlu.
Reagovat
tommr
díky za připomínku. Ani nevím jak mi mohla Iveta z toho seznamu vypadnout. Na Renatu Tomanovou si nevzpomínám a v databázi TP uvedená není ...
Reagovat
turista
A Regina Maršíková.
Reagovat
Jimbo
Správně - 6 titulů WTA
Reagovat
Jimbo
Ještě chybí Radka Bobková s 2 vítězstvími.
Reagovat
Carloss
ještě bych doplnil Reginu Maršíkovou s 6 tituly turnajů WTA, Renatu Tomanovou - 4 tituly. A Dája Bedáňová a Renata Langerová po jednom tituly. Možná tam bude ještě nějaká česká tenistka.
Reagovat
Carloss
no vida, měl jsem dočítat.
Reagovat
Carloss
teda Petra Langerová.
Reagovat
Carloss
tak ještě Adriana Gerši s jedním titulem.
Reagovat
Jimbo
Ta nevyhrála singla.
Reagovat
Jimbo
Teda Petra Langerová nevyhrála. Pokud ano - tak je to chybná informace.
Reagovat
Jimbo
počítají tam 1988 Paříž - vítězství nad Sandrou Wassermanovou.
Reagovat
tommr
1. Serena Williams: 72
2. Venus Williams: 49
3. Sharapova: 36
4. Wozniacki: 30
5. Kvitová: 27
6. Azarenka: 20
7. Halep, Kuznetsova: 18
9. Svitolina: 13
10. Kerber, Pavlyuchenkova, Karolína Plíšková, Zvonareva: 12
...
Reagovat
PetaM
Já doufám, že Petra ještě překoná Caro. Překonat Šarapku by byl sen :D No a Williamsky, to asi nic :D
Reagovat
tommr
to bude záležet hlavně na tom jak dlouho chce Petra ještě hrát. Od roku 2011 přidává každej rok minimálně 2 tituly. Výjimkou byl jen rok 2017 kdy po tom napadení půl roku nehrála a získala jen 1 titul ...
Reagovat
kada.tom
tak Caro by překonat měla, Sharapku asi může, pokud ještě bude nějakej ten rok hrát a sestry asi nedá, to by musela chytnout rapl a vyhrávat turnaj za turnajem :-D
Reagovat
turista
Ale ještě jsou tady k překonání takové tenisové legendy jako Monica Selešová - 53 titulů, Justine Heninová - 42 titulů, Martina Hingisová - 42 titulů a Kim Clijstersová - 41 titulů. Vyčnívá jen Serena. Venus ta už těžce přesluhuje.
Reagovat
turista
A taky Lindsey Davenport - 55 titulů.
Reagovat
drabona
Máme ve sportu i jiných činnostech mnoho legend. Každý nebo každá z nich žila a sportovala nebo jinak pracovala v jiných podmínkách. Všichni si zaslouží obdiv a uznání a myslím si, že se těžko dají srovnávat. Prostě je nějakým způsobem poměřovat není korektní.
Petra i kdyby už nic nedokázala patří už dnes mezi legendy přeji jí, aby nás ještě dlouho bavila svým nejlepším tenisem, který je zároveň nejlepší na světě, svým neskonalým životním optimismem a zářivým úsměvem.
Reagovat
tommr
hard/outdoor: 13
hard/indoor: 5
clay/outdoor: 4
clay/indoor: 1
grass: 4
---------------
celkem: 27
Reagovat
tommr
Grandslam: 2
Turnaj mistryn: 1
Elite Trophy: 1
Premier Mandatory: 3
Premier-5: 5
Premier: 11
International: 4
----------------
celkem: 27
Reagovat
George_Renel
Máš být na co. ????
Reagovat
George_Renel
Otazníky byly palec hore.
Reagovat
Blondie
Já už chtěla vystartovat :D je skvělá, jednou na ni budeme moc vzpomínat :)
Reagovat
jirkaS
zajímavý, vedle jsou emotikony, tady ne :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist