Kvitová má za sebou přes konec na Turnaji mistryň skvělý rok

25. 10. 2018, 14:11
Aktuality 44
Petra Kvitová má po návratu na kurty za sebou první plnou sezonu. Její pořezané prsty levé ruky, v které drží raketu, už nikdy nebudou jako dřív, přesto se vrátila do světové desítky, letos vyhrála nejvíce titulů ze všech hráček a dobrý dojem z turnajů nehatí ani nepovedené grandslamové akce a Turnaj mistryň, na kterém v Singapuru třikrát prohrála.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

"Chtěla jsem ukončit turnaj s hlavou nahoře, ale nic to nemění na tom, že sezona byla skvělá," řekla osmadvacetiletá Kvitová. Navíc se ještě chystá na finále Fed Cupu, v kterém Češky budou v Praze hostit Američanky. "Hrát doma je vždycky speciální. Těším se. Bude to zase krásné ukončení sezony," řekla.

Turnajová tečka se Kvitové nepovedla. Prohrála pět z posledních šesti zápasů, ten poslední na Turnaji mistryň s Karolínou Plíškovou ve dvou setech. V Singapuru získala jen jednu sadu v utkání s Dánkou Caroline Wozniackou, prohrála i s Elinou Svitolinovou z Ukrajiny. "Tady zápasy rozhodují maličkosti. Za malou chybu jste hned potrestaný. Já si šance bohužel nevzala a soupeřky vzaly. V tom byl jediný rozdíl," řekla.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka se loni na Roland Garros vrátila do špičky po vážném zranění levé ruky z přepadení v prosinci 2016. Letos pod vedením kouče Jiřího Vaňka zvládla celou sezonu a důležité zjištění je, že ji ruka nebolí. "Nikdy nebude taková, jaká byla. Už vím, že se to nikam neposune. S citem nebo s rozsahem pohybu už to nikdy nebude lepší. S tím se musím sžít," konstatovala.

Přestože nemá ruku v optimálním stavu, vyhrála letos pět titulů - v Petrohradu (tvrdý povrch v hale), Dauhá (tvrdý povrch venku), Praze (antuka), Madridu (antuka) a Birminghamu (tráva). Celkem uhrála 47 vítězných zápasů a lépe je na tom jen Karolína Plíšková. Po třech letech ukončí Kvitová sezonu v elitní desítce žebříčku WTA.

"Jsem strašně ráda, že můžu být v konkurenci těch nejlepších, že moje ruka vydrží celou takhle náročnou sezonu a hlava to jakžtakž unáší. Na druhou stranu vím, že je tam spousta práce, co se musí odvést jak na kurtu, tak mimo něj. Takhle je to ale každý rok. Vždycky si můžete vzít něco dobrého i špatného," řekla Kvitová.

Na jaře i hodně zhubla, ale ujišťuje, že se cítí dobře. "Nechybí mi síla víceméně v ničem. Myslím, že doběhnu víc míčů, jsem taková výbušnější, jsem u míčů docela včas. Jasně, když je víc tréninků a zápasů, jsem unavená, ale to bych byla i předtím. Žádnou extra vědu bych z toho nedělala," konstatovala hráčka z Fulneku.

V pátek poletí domů a doufá, že ve Fed Cupu, pokud dostane od kapitána Petra Pály šanci, pomůže Češkám k dalšímu triumfu. "Atmosféra bude skvělá, o tom nepochybuju. Je vyprodáno a myslím, že nás diváci vyburcují k nejlepším výsledkům. Někde ani ve Fed Cupu nehraju ideálně, jenom ty důležité míče, které jsem tady prohrála, se tam i díky divákům, lavičce a podpoře vyhrajou. To je asi to nejdůležitější, pak se to nakopne a spadne stres," řekla Kvitová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
pumpier
To na TM bylo trapný divadlo, předem bylo jasný,že Plíšková musí vyhrát 2/0. Kdyby Kvitová vyhrála tak by se možná tým FED cap rozpadl. U mě klesla na sázkovou podvodnici. Měla se hodit marod a za sebe mohla nechat hrát náhradnici. V tenise úder dáte naplno nebo neobviklou chybu - a to se lehce pozná
Reagovat
George_Renel
Neobvyklé chyby asi budou tvým tématem.... :-b
Reagovat
cabuna
:-D
Reagovat
blixa
Opět nějaký kandidát v oblíbené soutěži o největšího vola TP ? :D
Reagovat
Fandina
Neee, já nemůžu, smíchy. D
Reagovat
Fandina
Pěkný rok, pěkné turnaje, pěkné výhry a když budou ještě v Praze při FEDu, není co řešit.

Faktem je, že jsem si myslela, že na TM to bude od Petry lepší výkon, ale od začátku, co hrála, tak se mi herně vůbec nezdála. Podle mě buď vypadla úplně z rytmu nebo jí jak se tu píše opravdu tamní povrch nesedí. Před pár lety tam ve finále prohrála s Agou. A jak se tu píše, je možné, že rychlejším útočivým hráčkám nesedí. Samozřejmě kromě Sereny, která tu vyhrála, ale ta je výjimkou vždy a všude, tenis prostě umí. Ale povrch nechám odborníkům. Celkově se Petře TM nevyvedl. Proč, to asi Petra ví sama a nebo neví a pak to nemohu vědět ani já.

Jinak všechny tituly Petry jsem si užila a doufám, že příští rok přidá další. Pamatuji na Petru, když nastupovala jako holka s rovnátky, víc vážící, bež dnes a český fanoušek se tetelil blahem, že třeba nová Navrátilová, Suková starší. mladší., Mandlíková, Novotná a další.
A v podstatě se to děje. Je to jejich následovnice. A zjara 2011 jsem jí viděla na ITF ve Stromovce a moc se mi tam líbila. Takže pěkně Peti, díky za pěknou sezonu a když budeš hrát FED, tak prosím výhru. Pojď!!!
Reagovat
dadaft
pokud jde o to zhubnutí -- řekl bych, že Petře občas chybí trochu fyzických sil, to je škoda, ale souhlasím, že zlepšení pohybu je opravdu markantní, bylo to vidět i dnes při některých výměnách, takže jak má všechno nějaké plusy i mínusy, v součtu bych to viděl spíš na mírné plusy.
Reagovat
dadaft
p.s. - a jestli se tak cítí líp, není co řešit.
Reagovat
Torn
No, já si myslim, že Petra neměla nikdy extra fyzičku. V tom dle mého její váha nehraje roli, spíš naopak si myslím, že jí to drobně pomohlo, protože nemusí ta kila tahat, může lépe míče zahrát. Bylo by zajímavé, kdy šlo nějak srovnat, zda by ta váha byla v nějakých zápasech klíčová, já si myslim, že určitě jo, protože nezhubla 2-3 kila a rozhodně jí to víc sluší a celkově si myslim, že pro hráčku jsou kila navíc spíš zátěž. Kerber taky dost zhubla, Simona radikálně odhodila kozy a další..
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych se prvně zamyslel nad kalendářem, jestli byly některé loňské turnaje nutné absolvovat... Tam je podle mě všechno zakopaný.
Reagovat
tommr
bud konkrétní. Který turnaje měla vypustit? Já tam žádný turnaje navíc kromě Charlestonu nevidím a tam stejně odehrála jen jeden zápas ...
Reagovat
PetaM
Je těžké něco vypustit. Petrohrad zařadila, aby získala praxi, protože se jí Austrálie vůbec nepovedla. Kdyby to neudělala, nemusela vyhrát ani Dauhá.

Nemusela jezdit do Charlestonu. A pak si myslím, že i Praha byla zbytečná. Ale zase bůh ví, jak by to odpadlo v Madridu.

Eastbourne by taky mohla vypustit, ale chápu, že ho tam má pro jistotu, kdyby Birmingham nevyšel ...

A New Haven ... Je zvyklá tam jezdit. Daří se jí tam ... Nevím.

A o ničem jiném zbytečném nevím, co by měla vypustit :D
Reagovat
smazaný uživatel
Petrohrad - ano, Aussie tour se nepodařila, ale stejně se pak všichni pomalu přesouvají do USA a podle mě bylo zbytečné získávat praxi na indooru v Rusku, když se pak hraje outdoor - můj názor, ač tam vyhrála, ale síly to bere, ne že ne
Charleston - začínat antuku v Americe je podle mě nesmysl už z principu pro takovou hráčku jako je Petra
Praha - beru, tady hrálo srdce, ale prostě v tom mezitermu mezi Stuttgartem a Madridem to nebylo rozumné, pak se ta únava ukázala na RG
Eastbourne - dva turnaje před Wimbledonem prostě hráčka jako Petra podle mě hrát nemá
New Haven - jezdí tam často a ráda, sedí jí to tam, ale je to týden před US Open, poslední GS, kde už těch sil není moc a zrovna u Petry už bylo vidět, že je ztrácí...
Reagovat
PetaM
Jasně, vzalo jí to síly, ale přijela by do Dauhá a mohla jet domů pro prvním zápase ...

Charleston byl zbytečný, bohužel jim to slíbila, příští rok to neudělá. /doufám/

Praha ... Hodně špatný termín, unavilo jí to, ale bojím se, že tu Prahu prostě nevypustí. Protože je to doma.

Neměla by hrát Eastbourne. V Birmingamu jí to prostě jde.
Reagovat
PetaM
Vlastně vyměnila Dubaj za Petrohrad, protože místo Petrohradu by jela tam.

A vynechala Řím, na kterým by jet taky měla ...
Reagovat
tommr
Petrohrad - pokud příští rok dojde na AO dál tak je to samozřejmě nadbytečnej turnaj a měla by ho vypustit ...
Charleston - to byla nesmyslná volba i když tam odehrála jen 1 zápas. Tady by se mělo jednoznačně škrtat ...
Stuttgart/Praha - jeden z těch dvou turnajů by určitě vypustit mohla ...
Birmingham/Eastbourne - i tady by jeden z těch dvou turnajů vypustit mohla ...
New Haven - Petřin oblíbenej turnaj, kterej jí myslím pomáhá v přípravě na USO, ale vypustit by se dal ...

Na druhou stranu letos nehrála v Římě a to je myslím velká škoda ...
Reagovat
Fandina
Já mám takový dojem, že ten turnaj v městě tance chtěla zažít, chtěla tam jet už vloni a pak z toho kvůli ruce sešlo.
Reagovat
Fandina
zažít ve smyslu, účastnit se ho, předtím tam tuším vůbec nehrála
Reagovat
LukasH
Tak spousta turnajů bylo podle situace. Petrohrad ji nakopl nejvíc a hrala tam taky nejlepší tenis za poslední léta. Charleston určitě vypustit, beru to taky že se tam chtěla podívat. Praha je srdcovka a pro Petru má váhu. Pak nechat Eastbourne, jenže ona se tam přihlašuje hlavně proto, kdyby jedno nevyšlo. Před USO je to pořád stejný a nemá to moc vliv, si myslím..
Reagovat
Fransoas
Fajtem je,že těch turnajů je hodně.Tušim,že se s trenérem domlouvali,že turnaje omezí.Jsem na to zvědav jaká bude příští sezóna.
Reagovat
Fransoas
Fajtem je,že těch turnajů je hodně.Tušim,že se s trenérem domlouvali,že turnaje omezí.Jsem na to zvědav jaká bude příští sezóna.
Reagovat
Dobry-den
Počet turnajů podle mě nehraje roli. Případná únava je jenom jedna z mnoha výmluv po prohře.

Když zredukuje kalendář, tak si zas budete stěžovat, že je nerozehraná, moc hubená, je vlhko apod...

Petra prostě vždycky byla, je a bude labilní bez ohledu na skladbu turnajů. Já už jsem se s tím smířil a neřeším to.
Reagovat
smazaný uživatel
o tohle tady ale vůbec nejde, tak jde o to najít klíč k tomu, aby vyladila formu na velké akce, což se prostě dlouhodobě nedaří vyjma dvou grandslamů, přitom její potenciál je v tomto ohledu o tolik dál a je škoda nezkusit něco změnit...
Reagovat
Dobry-den
On totiž žádný klíč neexistuje. Je to ženská, extrémně labilní. Jiná už nebude.
Deal with it.
Reagovat
EllNino
A která tenistka není labilní mi řekni :) Krom Sereny
Reagovat
Dobry-den
No a vo vo vo vo tom to je.
Hledáte nějaký systém/šablonu, podle které má Petra jet, ale to může zafungovat jednou, dvakrát. Proto taky Petra má ty dva GS. Dlouhodobě to ale nepůjde.
Ale to je jen můj názor, nemusíte se mnou souhlasit.
Reagovat
PetaM
Však přesně. Ať si Petra dělá, co chce :D :D
Reagovat
EllNino
já nehledám žádný systém, já jsem s Petřinými kolapsy a úspěchy smířen :) Patří to k ní, proto je tak jedinečná a tak nepředvídatelná :)
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
PetaM
Serena už je taky labilní. Jak dokázala být nervózní v posledních dvou GS finále je celkem podivující :D Taková psychická titánka.
Reagovat
Fandina
Jenže ona formu vyladila na velké turnaje, za celou svou kariéru to dovedla, dvakrát Wimbledon, TM, rozhodující body ve Fedu. Ostatní hráčky za ní zaostávají o prsa, některé i o dost velká.
Petra toho vyhrála dost, oproti jiným. A ani v historii není moc těch lepších než ona.
Reagovat
tommr
měla úžasnou první polovinu sezóny, ale hodně špatnou druhou polovinu. Klíčovým momentem zřejmě byla šokující prohra se Sasnovichovou ve Wimbledonu, která Petru úplně vykolejila ...
Petra by se každopádně měla vážně zamyslet nad tím proč u ní došlo k takovýmu poklesu. Myslím si že na vině jsou i Vaněk (to nedokáže nic udělat s tím jejím servisem?) a kondiční trenér (Petra asi zhubla až moc a nemá sílu ani kondici na potřebný výši) ...
Reagovat
LukasH
Já bych z toho nedělal drama. Dá se vlastně říct, že se jí hodně nepovedla Asie, kde se jí normálně daří. Jinam Cincy dobrý, na USO Sabalenka ve formě a Singapur? Pryč s ním už.:-) Doufam, že Shenzen bude jak Istanbul.
Je třeba si zvyknout, že to nebude dobrý celou sezónu. A důvod nemusí bejt třeba tak racionální a zjevnej. Když hrajes tenis i amatérský, tak to někdy prostě jde líp a někdy hůř a důvod neznáš...
Reagovat
bIbec
taky Petře už bude 29 příští rok. Pokud se zase kvalifikuje na TM, tak klobouk dolů. Málo která hráčka se může vyznačovat takovou "dlouhoživotností"
Reagovat
bIbec
vidím to tak, že Petra je pátou nej hráčkou letošní sezóny. Nevím, co žebříčkově, ale z hlediska těch výsledků na turnajích je nej hráčkou bez GS titulu.
Samozřejmě po TM bych tenhle názor možná přehodnotil, záleží, kdo jej vyhraje.
Reagovat
tommr
Petra to pátý místo určitě neudrží ...
Reagovat
bIbec
tak udržet ho nemusí. Beru to tak nějak podle sebe, jak to cítím.
Reagovat
bIbec
třeba pokud Karolína TM nevyhraje a dostane se v žebříčku před Petru (postup do finále jí stačí? Nevím), tak stejně budu brát sezónu Petry jako úspěšnější.
Reagovat
blixa
Postup do finále jí stačí, aby se dostala před Petru.
Reagovat
VlS
Ale to nikdo nemůže zakázat. Ber to jak chceš, ale ranking je o sčítání čísel a ne o dojmech.
Reagovat
PetaM
Já jsem si letošní sezónu moc užil, radovat se 5x ve finále turnajů je naprosto super. Byly i těžké chvíle, ale vyváženy těmi skvělými. Děkuji za tuhle sezónu a už se těším na další! :)
Reagovat
Krisboy
Za 14 dní si spravíš chuť a ještě se s Kájou pěkně ožerete :)
Reagovat
blixa
Měly by si řádně nafackovat, ožrat se a pročistit vzduch :D
Reagovat
Krisboy
Přesně, kompletní reset :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist