Kvitová je nominována na dva "sportovní Oscary"

15. 12. 2011, 14:41
Aktuality 15
Petra Kvitová může za letošní skvělou sezonu hned dvakrát získat "sportovního Oscara". Světová dvojka je v šestičlenných nominacích organizace Laureus na cenu pro nejlepší sportovkyni roku a také za průlom roku. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na základě hlasování 47 členů akademie Laureus, například Martiny Navrátilové, 6. února v Londýně.
Profily hráčů
Petra Kvitová

"Mám ohromnou radost. Je to super zpráva," řekla Kvitová, která se připravuje na nadcházející sezonu v Prostějově. "Stačí jen, když se člověk podívá na ostatní nominace, už jen dostat se do této famózní společnosti je prima," dodala.

Ceny Laureus se udělují od roku 2000 a rodačka z Fulneku je prvním českým sportovcem, který se dostal do nominace. "Překvapilo mě to, protože v minulosti jsme měli tolik vynikajících sportovců. A o to víc to těší," prohlásila Kvitová.

Vyhrát může i Djokovič
Jednadvacetiletá Kvitová se o Oscara v kategorii sportovkyně roku uchází s keňskou běžkyní Vivian Cheruiyotovou, sprinterkou Carmelitou Jeterovou z USA, německou sjezdařkou Marií Höflovou-Rieschovou, kapitánkou japonských fotbalistek Homare Sawaovou a golfovou jedničkou Yani Tsengovou z Tchaj-wanu.

Ve smíšené kategorii Průlom roku má akademie vedle Kvitové na výběr ještě sprintera Yohana Blakea z Jamajky, britského běžce Moa Faraha, golfistu Roryho McIlroye, další tenistku Na Li z Číny a jihoafrického čtvrtkaře Oscara Pistoriuse.

Pouze Kvitová a Pistorius, který se stal prvním handicapovaným atletem v historii, který startoval na mistrovství světa mezi zdravými sportovci, získali nominace ve dvou kategoriích. Pistorius může získat i Oscara mezi handicapovanými.

Vedle Wimbledonu Kvitová v letošní sezoně vyhrála Turnaj mistryň a další čtyři turnaje a prodrala se na druhé místo světového žebříčku. Navíc pomohla Česku vyhrát Fed Cup. Pokud by získala ocenění pro sportovkyni roku Laureus, navázala by na americkou tenistku Serenu Williamsovou, která vyhrála letos v březnu.

Kvitová za svou skvělou sezonu už získala dvě ceny - stala se hráčkou roku tenisové asociace WTA a titul nejlepší tenistky získala také od Mezinárodní tenisové federace ITF. Za týden se může stát i vítězkou ankety Sportovec roku ČR.

Sportovcem roku Laureus se může stát první tenista světa Novak Djokovič, jehož konkurenty jsou vítěz uplynulých dvou ročníků sprinter Usain Bolt z Jamajky, argentinský fotbalista Lionel Messi, německý basketbalista Dirk Nowitzki, jeho krajan pilot formule jedna Sebastian Vettel a australský vítěz Tour de France Cadel Evans.

Členům akademie předsedá slavný americký atlet Edwin Moses a z českých rodáků je v ní pouze bývalá světová jednička Martina Navrátilová. Z tenistů ještě hlasují Němec Boris Becker, americký bouřlivák John McEnroe a další někdejší jednička Monika Selešová.

Nominace na ceny Laureus:

Sportovec roku: Bolt (Jam./atletika), Djokovič (Srb./tenis), Evans (Austr./cyklistika), Messi (Arg./fotbal), Nowitzki (Něm./basketbal), Vettel (Něm./formule 1).

Sportovkyně roku: Kvitová (ČR/tenis), Cheruiyotová (Keňa/atletika), Höflová-Rieschová (Něm./sjezdové lyžování), Jeterová (USA/atletika), Sawaová (Jap./fotbal), Tsengová (Tchaj-wan/golf).

Tým roku: Nový Zéland (ragby), FC Barcelona (Šp./fotbal), Dallas Mavericks (USA/basketbal), Anglie (kriket), Japonsko (fotbalistky), Red Bull (Rak./stáj formule 1).

Průlom roku: Kvitová, Blake (Jam./atletika), Farah (Brit./atletika), McIlroy (Brit./golf), Na Li (Čína/tenis), Pistorius (JAR/atletika).

pva, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
freeteepek
"Dne 6. listopadu 2011 se stala první tenistkou, která v 21. století dokázala v témže roce vyhrát Wimbledon, Turnaj mistryň i Fed Cup, předtím se stejná věc podařila pouze dvakrát, v roce 1986 to poprvé zvládla Martina Navrátilová v barvách Spojených států, v roce 1999 pak totéž zopakovala Američanka Lindsay Davenportová." Teda jestli toho Laureusa nedostane, tak nejsem freeteepek, ale papež!
Reagovat
smazaný uživatel
Masha vyhrála v roce 2004 Wimbledon a Turnaj mistryň. Fed Cup nevyhrála asi jenom kvůli tomu, že nehrála za vítězný tým Ruska. :)
Přiznám se, že předávání těchto cen jsem letos zaznamenal poprvé, ale asi to budou prestižní ocenění, když se tomu říká sportovní Oscar... Sice na jednu stranu tohle srovnávání nechápu, ale přál bych to Messimu, Barceloně a Rorymu (z pochopitelných důvodů). :) V kategorii Sportovkyně roku nemám žádnou favoritku. Hned tři z nominovaných (Petra, Maria Riesch a Homare Sawa) mě v letošním roce trochu rozesmutnily tím, že porazily (nebo pomohly porazit) moje oblíbenkyně... Původně jsem myslel (když byla ještě širší nominace), že vyhraje Marit Bjoergen, ale ta se nakonec do finálové šestky nedostala. Teď bych taky tipoval Petru.
Reagovat
skott
no, Laureus ma pres relativne kratkou historii obrovskou prestiz a vyhrat ho znamena skutecne hodne, jakoliv ruzne sporty srovnavat mezi sebou dost dobre prilis nejde.Vzpominam si, jak nadsena byla napriklad Jelena Isinbajeva, kdyz se ji toho pomyslneho oskara podarilo ziskat poprve..
Masha to mela podstatne tezsi jako tenistka vyhrat za rok 2004, protoze mela konkurentky v olympionickach z Aten.Nastupujici superhvezdy Caro Kluft nebo prave Jelena, ktera ten rok nekolikrat prekonala svetovy rekord vcetne olympijskeho zavodu.A samozrejme fenomenalni uspech Kelly Holmes a jeji double na osmistovce a patnactistovce v jednom z nejlepsich zavodu vsech dob.
Za letosek mi prijde Petra taky jako favoritka, ikdyz vsechny nominovane neznam, Wimbledon bude mit ale velkou vahu.Osobne bych to ovsem vic pral Marii Riesch, protoze sjezdarky neskutecne obdivuju a Maria by si to za velky glob po nadvlade Lindsey Vonn zaslouzila.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu. V olympijských letech se to vždycky bere trochu jinak, to jsem si neuvědomil. Ono je to fakt těžké vybírat a hlavně srovnávat. Jak můžu třeba porovnat Messiho s Djokovicem? To prostě nejde... Vynikajících sportovkyň a sportovců je celá řada a vybrat jedno jméno za všechny sporty je málo. Mimochodem atletiku až tak podrobně nesleduju, ale Jelenu Isinbajevu samozřejmě znám a Carolinu Klüft taky. Podle mě je docela škoda, že přešla ze sedmiboje do dálky. Ale asi motivace dělá svoje, stačí se teď podívat na Magdalenu Neuner...
Jinak sjezdařky taky moc obdivuju a fandím Lindsey, to už ti možná došlo. :) Ta minulá sezona mě pořád trochu mrzí. Prohrát velký glóbus o tři body je vážně smůla a taky je škoda, že se ten poslední závod zrušil. Ale je fakt, že Maria jezdila celou sezonu výborně a vítězka může být jenom jedna. Navíc je s Lindsey dobrá kamarádka a nerozdělily je ani drobné neshody po sezoně, ani dotěrná média... Takže bych to Marii taky přál, ale spíš to vidím na Petru. Kdyby udělala Maria víc medailí na MS v Ga-Pa, tak by byla větší šance. Ale měla tenkrát smůlu, že onemocněla a Lindsey měla pro změnu otřes mozku... Myslím si, že si to Lindsey v této sezoně vynahradí a příští rok bude na Laureuse nominovaná ona. Její výkony tomu zatím nasvědčují. :)
Co se týká těch dalších nominovaných sportovkyň, tak ty atletky neznám a golfistku taky ne. Homare Sawa je kapitánka japonských fotbalistek, které vyhrály letošní MS. V prodloužení finálového zápasu dala dost důležitý vyrovnávací gól, kterým posunula zápas do penalt a Japonsko v nich porazilo moje oblíbené Američanky. :( Ale musím uznat, že hrála fakt výborně. Byla nejlepší hráčkou i střelkyní turnaje... Ale jestli byla lepší než Petra nebo Maria? Na tuto otázku neexistuje odpověď. :D
Reagovat
skott
Presne tak, jeslize srovnavani individualnich sportu jeste jakztakz pochopit dokazu, michat do toho fotbalisty, basketbalisty Messi, Dirk Nowitzki) uz ne.To se zkratka nijak objektivne ohodnotit neda, prinos jednoho hrace pro tymovy uspech.
Ja osobne preferuju vic prave individulani sporty, atletika a predevsim sjezdovy lyzovani jsou moje top, jeste bych pridal asi gymnastiku.No a samotna Olympiada me dokaze prikovat k televizi vic nez cokoliv jinyho..:)
Co se tyce Caro Kluft, tak ta presla jen k dalce vic nez ze ztraty motivace, kvuli dal neunosne zatezi, kterou prinasi viceboj jako vseobecne nejnarocnejsi atleticka disciplina.Uz zkratka nemohla podstupovat stejnou drinu jako driv a riskovat svoje zdravi.Skoda to urcite je, sam bych rad videl jeji souboje s Natalii Dobrynskou, Jess Ennis nebo Cernovou.Bez ni viceboj neni stejny.
jo, souhlasim, ze Marii Riesch asi budou medaile z domaciho Garmische chybet, aby mohla hlasovani vyhrat, ale jinak mela vybornou sezonu, 2/3 sezony byla lepsi nez Lindsey.Pristi rok ale nebude mit prave kvuli OH sance zrejme ani jedna:))
Diky za predstaveni te Sawa, bohuzel zensky fotbal vubec nesleduju, podle me to vypada spise na souboj dvakrat zlate e jednou stribrne ze sprintu v Daegu Carmelity Jeter a Kvitove o celkove vitezstvi..
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Moje top z individuálních sportů jsou tenis a sjezdové lyžování. :) Z kolektivních mám rád fotbal, hokej a basket... Osobně bych nesrovnával ani různé individuální sporty dohromady, to je strašně těžké. Pro mě jsou ideální takové ceny jako třeba WTA Awards. Tam se to dá posoudit vcelku objektivně.
Aha, tak teď už tomu přechodu u Caroliny rozumím trochu líp. No já se nedivím, pro ty holky to musí být strašná zátěž. Jinak z těch jmenovaných znám Jessicu Ennis, ta je taky velmi sympatická. :) Zrovna do ní bych neřekl, že dělá takový sport...
No jo, příští rok jsou LOH v Londýně. Ale mně bude stačit, když Lindsey vyhraje SP a v počtu vítězství ještě trochu poskočí v historických tabulkách. :)
Není zač. Já sleduju ženský fotbal taky až od letošního MS, to mě vážně nadchlo. Moc se mi líbily Američanky (hlavně Hope Solo a Alex Morgan), takže jsem neodolal. :) Ale celkově je ženský fotbal na vrcholové úrovni opravdu pěkný sport, kolikrát i pohlednější než mužský a nemyslím jenom vzhledově. Americká liga WPS (jediná profesionální liga na světě v ženském fotbale) je taky hodně kvalitní. Byl jsem schopný v noci koukat na semifinále a finále letošního play-off. :D
Reagovat
skott
Tak to chvalim, kazdy kdo ma sjezdovy jako oblibenej sport, je mi sympatickej:) Ve svem okoli treba neznam temer nikoho takoveho.
Ale abys nechapal spatne, fotbal me bavi taky i jine kolektivni sporty, jen bohuzel nemam tolik casu, jako kdyz jsem byval jeste student:))
Jo, desetiboj resp. u zen sedmiboj je kralovska soutez atletiky prave kvuli sve narocnosti skloubit nekolik disciplin dohromady.Fyzicka namaha nepredstavitelna, to vidis po kazdem zavode, kde vlastne neni porazenych, mezi vsemi zavodniky panuje obrovsky respekt.
Jinak Ennis je urcite vyborna atletka, ale ja mam radsi vsestranejsi zavodnice jako byla prave Caro Kluft, ktere dokazou mit vyrovnane jak technicke tak bezecke discipliny.To je samotna podstata viceboje.Jess tezi prevazne jen ze svych rychlostnich predpokladu.
no, zenskemu fotbalu jsem dal prilezitost parkrat, zrovna kvuli Olympiade, ale nikdy me nenadchnul.Je to prilis naivni, brankarky neexistujici, pomale..tady je ten rozdil mezi chalpama a holkama stale propastny a asi dlouho bude.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky, sympatie jsou oboustranné. :) Já jsem student a snad ještě chvíli budu... :D
Máš pravdu s tím vzájemným respektem u sedmibojařek. Po závodě vždycky udělají společnou děkovačku, to je obdivuhodné.
Můžeš zkusit ženský fotbal zase příští rok v Londýně. Věřím, že tam postoupí Američanky a pokusí se obhájit zlato. Teď v lednu budou hrát kvalifikaci... Je fakt, že některé brankářky jsou trochu slabší, ale třeba Hope Solo je výborná. :) Občas to je svým způsobem naivní, ale zase to není tak svázané taktikou jako u chlapů... Někdy doslova čumím, jak to ty holky umí.
Reagovat
skott
To se mi taky libi, ale neni to jen u holek, stejne to je mezi chlapy.I nejvetsi rivalove jsou v soukromi velci kamaradi, tusim platilo o Dvorakovi s Erki Noolem, Sebrlemu a Clayovi nebo do urcite doby i Dvorkovi s Romanem...a jinak muzes vzit prakticky jakehokoli vicebojare nebo vicebojarku a dat ji mladym za vzor po vsech strankach, je to jeden z nejferovejsich sportu obecne.
Na zensky fotbal se mozna podivam, ale asi beztak prilis prostoru v televizi nedostane.Kdyz se snazim videt neco z kolektivnich sportu na Hrach, tak predevsim ruske volejbalistky nebo muzskej basket.To samo o sobe zabere spoustu casu, pritom ani nepocitam hlavni sporty v kazdem tydnu plavani s atletikou..:-)
A uplne nejvic se tesim na jeden z vrcholu Her, ktery slibujou gymnastky.Rusko versus USA a hlavne pak az si to rozdaji o kralovnu viceboje Wieber, Bross spolu s Mustafinou a Komovou, protoze tak kvalitni pole nejlepsich gymnastek nebylo nekolik let, naposledy mozna v Sydney.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to už ti věřím, že budeš přikován k televizi. :D Já si bohatě vystačím s tenisem, fotbalem a basketem (všechno spíš holky). Věřím, že do Londýna postoupí i české basketbalistky. Jenom je škoda, že se kvalifikace nebude hrát u nás... To už je taková moje tradice, že na ZOH fandím našim hokejistům a na LOH basketbalistkám. :)
Jinak atletiku ještě okrajově sleduju, určitě se podívám třeba na Bolta... Ale plávání skoro vůbec nekoukám a gymnastika je pro mě úplná španělská vesnice. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Vítězové by měli být: Djokovič, Kvitová, Barcelona, Blake
Reagovat
smazaný uživatel
Nepochybuji o velkém vítězství!
Reagovat
smazaný uživatel
Ale kuš, lopato!!
Reagovat
smazaný uživatel
A co sázka?
dal bys na to něco??
Reagovat
a.magerova
přeji jí všechna ocenění !!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist