Kvitová čtvrtfinále neobhájí, poprvé prohrála se Stosurovou

16. 5. 2013, 22:16
Aktuality 26
WTA ŘÍM - Petra Kvitová v Římě loňské čtvrtfinále neobhájí. Českou jedničku do něj nepustila Samantha Stosurová, která tak až v pátém vzájemném duelu zaznamenala první výhru.
Petra Kvitová

Petra Kvitová v pondělí přijde o část bodů ve světovém žebříčku WTA. Tento týden totiž neobhájí čtvrtfinále na turnaji v Římě, kde dnes v zápase 3. kola prohrála 5-7 6-2 1-6 se Samanthou Stosurovou

V prvním setu česká jednička dvakrát neudržela náskok brejku a sama naopak v závěru dějství už potřetí ztratila své podání. Pak sice zavelela k obratu - ve druhé sadě nečelila žádnému brejkbolu, vyhrála 6-2 a v rozhodujícím setu šla po brejku do vedení 1-0 - jenže víc gamů už do konce zápasu neuhrála a devětadvacetiletá Australanka si tak na pátý pokus připsala první skalp o šest let mladší Češky. 

Příštím turnajem světové osmičky Kvitové bude po týdnu odpočinku už Roland Garros, kde bude obhajovat loňské semifinále.

Stosurovou v římském čtvrtfinále čeká světová trojka Viktoria Azarenková, které cestu mezi nejlepších osm usnadnila skreč Ayumi Moritaové. Japonka zápas vzdala za stavu 1-6 a 0-6 kvůli zranění levého stehna.

Zranění soupeřky není nejlepší způsob jak vyhrát zápas. Doufám, že to není nic vážńého a brzy se vrátí na kurty," přeje si třiadvacetiletá Běloruska, jež se svou příští soupeřkou Stosurovou vyhrála všech sedm vzájemných zápasů. Po šesti hladkých výhrách ve dvou setech ale byla loni na US Open dva míčky od porážky.

"Je to velmi kvalitní hráčka a grandslamová šampionka. Pokaždé je pro mě nepříjemnou soupeřkou, ale na zápas se těším. Budu muset pro ní hrát zase co nejlépe," uvedla světová trojka Azarenková.

Do čtvrtfinále naopak bez problémů postoupila světová jednička Serena Williamsová, která si poradila se Slovenkou Dominikou Cibulkovou 6-0 6-1. Jednatřicetiletá Američanka tak vyhrála už 21. zápas za sebou a vyrovnala svou nejdelší vítěznou sérii v kariéře. Něco podobného se jí povedlo ještě na přelomu sezon 2002 a 2003. 

"Nic není perfektní - naučila jsem se to loni, kdy jsem se perfektně cítila," narážela Williamsová na loňskou část antukové sezony, kdy vyhrála 17 zápasů v řadě, ale z Římu pak odstoupila kvůli zranění zad a na Roland Garros senzačně vypadla už v prvním kole s Razzanovou. "Jsem stále v nebezpečné zóně."

"Nedokážu si vzpomenout na ostatní vítězné série, ale já doufám, že zítra přidám 22. výhru a zvládnu i zbytek zápasů, které mě tu čekají. Plus sedm (na French Open, pozn.), a taky ve Wimbledonu. Takže prohrát teď by bylo nepříjemné," dodala sebevědomá Američnka.

Překonat vlastní rekord může Williamsová v pátek v utkání s Carlou Suárezovou-Navarrovou., jež se v čistě španělském duelu poradila s Lourdes Domínguezovou-Linovou.

Už 15. zápas v řadě na římské antuce vyhrála Maria Šarapovová. Dnes dvojnásobná obhájkyně titulu smetla 6-2 6-1 Američanku Sloane Stephensovou a postoupila do čtvrtfinále.

"Očekávala jsem těžkou bitvu. Sloane je velká hráčka, na začátku roku se dostala do semifinále Australian Open, takže jsem věděla, že umí hrát dobrý tenis," řekla Šarapovová.

O semifinále se utká s domácí Sarou Erraniovou, se kterou od loňského finále na French Open (včetně) ve čtyřech duelech neztratila ještě ani set. Italská tenistka postoupila po skreči Rusky Marie Kirilenkové (levé koleno) a zajistila si vylepšení svého maxima ve světovém žebříčku; v pondělí se ocitne už na pátém místě.

Loňskou finalistku a současnou světovou pětku Na Li totiž dokázala vyřadit vítězka turnaje z let 2007 a 2008 Jelena Jankovičová. Srbka nad Číňankou vyhrála po dvou vyrovnaných setech, které trvaly 2 hodiny a 40 minut, 7-6 7-5. Nejdelšími gamy v zápase byly ty za stavů 5-4, kdy Jankovičová podávala na ukončení setu, respektive zápasu, ale pokaždé nakonec o servis přišla.

"Neměla jsem pocit, že bych hrála nějak špatně. Hrály se dlouhé výměny, byl to mezi námi opravdu těžký boj," komentovala Na Li. "Myslím, že jsme předvedly dobrý zápas. JJ gratuluju k vítězství," dodala.

Bývalá světová jednička Jankovičová se ve čtvrtfinále utká se Simonou Halepovou, jež po Kuzněcovové a světové čtyřce Radwaňské vyřadila i 13. hráčku světa Robertu Vinciovou. Domácí tenistku porazila 6-4 6-2.

"Hrála jsem tu už třetí kolo po zvládnuté kvalifikaci. Byl to pro mě náročný zápas - cítím se už trochu unavená," přiznala Rumunka. "Ale přesto jsem stále tvrdě pracovala a snažila se dělat jen to nejlepší. Vinciová je těžká soupeřka, míčky hodně slajzuje, publikum měla na své straně. Jsem ráda, že jsem dnes vyhrála," dodala Halepová.

Jednadvacetiletá Rumunka s Jankovičovou svedla už dvě vyrovnané třísetové bitvy; v roce 2010 na US Open padla i přesto, že podávala na vítězství, loni na antuce v Bruselu pro změnu vyhrála poté, co odvrátila tři mečboly.

- WTA PREMIER 5 ŘÍM -
(Itálie, antuka, 2.369.000 dolarů)
čtvrteční výsledky (16. 05. 2013)

Dvouhra - 3. kolo:
Stosurová (9-Austr.) - Kvitová (8-ČR) 7-5 2-6 6-1
S. Williamsová (1-USA) - Cibulková (14-SR) 6-0 6-1
Šarapovová (2-Rus.) - Stephensová (16-USA) 6-2 6-1
Azarenková (3-Běl.) - Moritaová (Jap.) 6-1 2-0 skreč M.
Jankovičová (Srb.) - Na Li (5-Čína) 7-6(2) 7-5
Erraniová (7-It.) - Kirilenková (12-Rus.) 6-3 2-0 skreč K.
Halepová (Rum.) - Vinciová (13-It.) 6-4 6-2
Suárezová - Domínguezová (obě Šp.) 6-2 6-3


Čtyřhra - 2. kolo:

Jankovičová/Lučičová (Srb./Chorv.) - Grönefeldová/Peschkeová (7-Něm./ČR) 1-6 6-3 12-10

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
freeteepek
Tady je opáčko zápasu:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=j8FOZcwuCKc#!
Doporučuji hlavně třetí set, kde je vidět, jak se to celé zvrtlo:-(
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám ve zvyku nadávat na sportovce, když se mu nepovede nějaký zápas, jak je to v českých luzích zvykem, ale musím se zeptat: "Co s tou Petrou je?" Porazit hráčku první desítky se už pomalu rovná zázraku a čím dál častěji ji poráží hračky z hloubi WTA žebříčku. To není česká lvice, kterou známe.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám stream, není něco s Jelenou?
Reagovat
carolyn
http://www.sportlemon.tv/c-4.html
Reagovat
tommr
průběžnej stav žebříčku WTA před dnešními čtvrtfinálovými zápasy v Římě (čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Petru, hvězdička znamená, že hráčka postoupila do čtvtrfinále a ještě může v Římě získat další body):

1. Williams, S. (+5770 bodů) *
2. Sharapova (+4840 bodů) *
3. Azarenka (+3435 bodů) *
4. Radwanska, A. (+1300 bodů)
5. Errani (+490 bodů) *
6. Li (+160 bodů)
------------------------------
7. Kvitová 5175 bodů
------------------------------
8. Kerber (-40 bodů)
9. Stosur (-1530 bodů) *
10. Wozniacki (-1550 bodů)
...
18. Jankovic (-2675 bodů) *
...
20. Suarez Navarro (-3200 bodů) *
...
51. Halep (-4015 bodů) *
...

Petra si navzdory nezdaru v Římě a ztrátě bodů udržela svojí pozici a dokonce se o jednu příčku posunula nahoru. Je to ovšem podmíněný tím, že Kerberová dostane za odstoupení z Říma penalizační nulu ...

Za zmínku stojí i posun nenápadný ale stabilně hrající Erraniový už na pátý místo ...
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za info o žebříčku...
Reagovat
PetaM
Nechápu, jak může být Errani tak vysoko a před lepšíma hráčkama, než je ona (Li, Kvitová, Kerber) .. :D :D No, už by se měl na pinkálistku najít nějaký lék. Na Agu už se taky pomalu nachází .. :D I když Aga je mnohem sympatičtější, než Sara :D
Reagovat
tommr
no a po dnešku si Erraniová díky odstoupení Sharapovový to pátý místo ještě víc upevní. Nejenže umí, ale má i strašnou kliku ...
Reagovat
freeteepek
Pinkálistka Erraniová je v žebříčku tak vysoko, protože je neskutečně konzistentní. Jako jedna z mála vrátí míček třeba desetkrát za sebou do kurtu. Málokterá útočně hrající hráčka má tuto zázračnou schopnost. Petru nevyjímaje:-) Ostatní mají problémy s hlavou...No a k tomu je ještě třeba připočíst její takřka 100% úspěšnost prvního podání i když tento ukazatel je zavádějící neboť její první servis kolikrát nedosahuje ani úrovně druhého servisu jiných špičkových hráček.
Sara prostě nedělá chyby. V tom to je:-)))
Reagovat
Carloss
mně je Petry taky líto. je vidět že chce vyhrát, ale v těch rozhodujících chvílích to vždycky nějak pokazí. ach jo. má to v hlavě a snad se dá do kupy. přijde mi jako kdyby ji chyběla nějaká větší motivace, pořádná nabuzenost a šťáva. ale myslím že tohle asi potká každou tenistku po nějakým velkým úspěchu. myslím že tady by ji fakt mohl pomoci radou zkušenostma někdo jako Navrátilová, který si tohle sami zažili.
Reagovat
freeteepek
Na jednu straně mě mrzí, že si Petra nezahraje po dlouhé době zase s Vikou. Na druhou stranu jsem rád, protože by od ní dostala nejspíš pěknej klepec. Byla by škoda si pokazit dosavadní skvělou bilanci s dvojnásobnou šampionkou AO! Petra proti Sam sice včera předvedla potřebnou šikovnost, po psychické stránce to však na Viku v současné formě a na antuce k tomu, nestačí:-) Třeba budou mít štěstí a utkají se spolu ve Wimbledonu. Tam bych Petře dával větší šance...
Reagovat
Fandina
Nikdy nevíš, jak co dopadne, dokud nestojí dotyčné na kurtu a nedohrají ... úsměv
Reagovat
pepin
Tak marfuša z Ríma zběhla, asi má bobky, aby před RG nedostala další třepec, Serena se zdá ve formě.
Reagovat
smazaný uživatel
ježiš fakt. Tak to mě teda dost naštvalo. Já nechcu Errani v semifinále :-(
Reagovat
freeteepek
To bude dobrý:-))
Reagovat
Fandina
nevadí. Držím palce dál a přeji úspěchy a RG také už volá. Peti ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ani dnešní zápasy Viky a Mashy vám nepopíšu, protože jsem byl celý den pryč. Dneska jsem viděl jenom hokej, který mě bohužel nepotěšil. :(

Při cestě domů jsem aspoň sledoval na mobilu, jak se vyvíjí zápas Mashy. Bylo to znovu naprosto bez problémů... Mimochodem, když už jsem u Mashy, tak včera jsem si v Praze koupil vodu Evian, na kterou Masha dělá reklamu. Sice je trochu dražší, ale je fakt výborná. Hlavně u nás není moc k dostání a když na ni dělá reklamu Masha, tak jde prostě cena stranou. :D Tohle je opravdu roztomilé... :)
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/923299_10151371970212680_373636253_n.jpg

Vika dneska určitě chtěla postoupit jinak než po skreči soupeřky. Nezbývá tedy než popřát Moritě brzké uzdravení. Věřím, že Vika se teď zase dostala do formy a snad to i potvrdí ve čtvrtfinále proti Sam. :)

Co se týče zápasu Petry, tak jsem očekával, že to bude vyrovnané. Vždyť je mezi Petrou a Sam rozdíl dvou míst v žebříčku... Musím upřímně říct, že je mi Petry trochu líto, ale pokaždé ten tříseťák prostě vyjít nemůže. Vidím trochu problém v tom, že Petra hraje tříseťáky třeba i proti horším soupeřkám a to jí bere strašně sil hned v úvodech turnajů. Chtělo by si to občas usnadnit práci a vyvarovat se těm "vlnám", které Petra mívá. Hrát samé tříseťáky by unavilo úplně každého. Sice se říká, že po vítězství únava není, ale když je člověk na kurtu třeba o hodinu a půl víc než normálně, tak to prostě musí být znát v dalším průběhu turnaje...

Jinak je mi líto i Makiri, že musela skrečovat. Její přítel Alex teď prožil taky hodně smolné dny. Nejprve s Capitals prohra 0:5 v sedmém zápase 1. kola play-off NHL a dneska prohra Ruska 3:8 ve čtvrftinále MS proti USA, přestože byl Alex nejlepším ruským hráčem ihned po příjezdu na šampionát a bez toho, aby se mohl sehrát se spoluhráči... Říkal jsem si, že ho bude muset Makiri utěšit a teď vidím, že se budou muset utěšovat navzájem. Ale oni to oba zvládnou. :)
Reagovat
freeteepek
Předpokladám, že sis vodu Evian koupil tu největší, kterou měli! Kendíky sis ještě neobjednal? Ty tenisáky vypadají zajímavě. Mohl bys nám aspoň poreferovat, jaké jsou:-)
Zápas Petry jsi stihl? Myslím, že v tomhle počasí Petra s tříseťáky nemá problém. Ono těch setů dohromady zase tak moc není, když Petra vynechává kvalifikace i první kolo a vypadne obvykle už ve třetím:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, koupil jsem si 1,5 litru. Větší už asi neměli, to je fakt. :D Ne, Sugarpovu jsem ještě neochutnal. Ty tenisáky se mi taky moc líbí... Ale tys přece říkal, že je to nezdravé, ne? :D

Ne, Petry zápas jsem taky neviděl. Společně se zápasem Mashy jsem jenom sledoval vývoj skóre na mobilu. Spíš jsem to okomentoval tak nějak obecně... Nejde o počasí nebo o množství zápasů. Petra prostě hned v prvním zápase na turnaji (Stuttgart, Madrid, Řím) sehraje náročný tříseťák a když se hraje třeba potom hned druhý den, tak si myslím, že se to musí projevit. Řím tedy nebyl úplně ten případ, ale nejde jenom o fyzickou únavu. Petru to musí vysilovat i psychicky, což je možná ještě důležitější... Myslím, že by se Petra mohla některým tříseťákům vyvarovat a ušetřit tak spoustu sil. Vždyť z posledních osmi zápasů hrála snad sedm tříseťáků. Nevím o žádné jiné hráčce, která by měla takovou bilanci... No prostě v tomhle je mi Petry trochu líto, že se takhle dře.
Reagovat
freeteepek
Tak to je bez debat. Minule prohrála druhý set, kvůli tomu velkýmu kiksu. Jinak by to nejspíš zvládla ve dvou. Na druhou stranu tyhle vybojovaný vítězství sebevědomí spíš posilujou, ne?
Obecně jsem proti tomu, aby nějaká sportovní ikona propagovala sladkosti. Když už přišla s takovým nápadem jak ještě více zbohatnout (2 porsche v garáži jí nestačí:-), tak by třeba ty bonbony mohla obohatit o nějaké vitaminy a snížit obsah cukru na minimum ne-li na nulu. Já sice chápu, že sladké je dobré na nervy, jenomže taky je dost návykové. Stačí, že děti tloustnou po hamburgerech s hranolkama. Dnešní populace obecně trpí nedostatkem pohybu, proto musí zvlášť pečlivě dbát o svůj jídelníček. Ale to jsou všechno známé věci. Akorát Masha dělá, že to nevidí...
Reagovat
Fandina
Já si myslím, že ona tam v těch bonbonech cukr suger potřebuje, aby se to hodilo k jejímu jménu, ale faktem je, že by to mohlo mít význam i v případě, že by tam bylo málo cukru a samé vitamíny.
Reagovat
Fandina
doplnění, oprava ... cukr přeloženo sugar, aby se to hodilo k jejímu jménu
Reagovat
smazaný uživatel
Máš určitě pravdu, že vybojovaná vítězství posiloujou sebevědomí. Taky je ale trochu rozdíl mezi vybojovaným vítězstvím v 1. kole nebo v pozdější části turnaje. Každý tříseťák prostě stojí nějaké nervy. Petra je v takové pozici, že se od ní v 1. kole nečeká moc velká námaha a taky to ani nemá zapotřebí. Určitě má na to, aby třeba Beck (Stuttgart) nebo Yaninu (Madrid) porazila ve dvou setech a ušetřila nějaké síly. Co si pamatuju, tak dřív třeba Yaninu porážela jednoznačně... Je tedy možné, že Yanina získala nějaké poznatky ze společného debla, ale to nedokážu úplně posoudit.

No, že by Masha mohla za něčí obezitu, to je tedy docela úsměvné. :) Jako sportovkyně samozřejmě musí dodržovat životosprávu, ale sama hodněkrát říkala, že taky strašně ráda občas mlsá sladkosti. Když se to nepřehání, tak to rozhodně není na škodu. Asi jako se vším... :)

Fandina: Ten název je vymyšlený geniálně. :)
Reagovat
freeteepek
Když se to nepřehání. Jenže ono to jde tak snadno...:-)Jsem vážně zvědavý, kolik mlsounů z řad zájemců o kendíky hraje tenis jako ona nebo vůbec nějak sportuje. Neměl bys k dispozici nějakou statistiku?
Reagovat
freeteepek
Obezita je v USA myslím už docela velký společenský problém. Masha jako známá špičková sportovkyně žijící ve Spojených státech má obrovský potenciál s tím něco udělat. Jenže to by musela chtít.
Abych Mashu pořád jen nekritizoval, je teda fakt, že v r. 2011 věnovala 250.000 USD na jakési sportovní aktivity pro děti v BLR a RUS. Ovšem co se s těmi penězi nakonec stalo, ví bůh.
Reagovat
smazaný uživatel
Statistiku opravdu nemám. :D Ale předpokládám, že velká část "mlsounů" Sugarpovy jsou lidé, kteří se zajímají o tenis...

Masha má nadaci na pomoc dětem z oblasti Černobylu. Má k této oblasti vztah, protože její rodina je původem z Gomelu (Bělorusko). Masha rozhodně nezapomněla, odkud pochází a podle mě má srdce na správném místě. :)
http://www.mariasharapova.com/foundation.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=ye_l7fiHU-4
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist