Krutá premiéra pro Menšíka ve Wimbledonu. Proti Bublikovi zahodil náskok dvou setů a končí

1. 7., 19:55
Aktuality 13
WIMBLEDON - Jakub Menšík (18) asi nebude vzpomínat v dobrém na své premiérové vystoupení ve slavném Wimbledonu. Talentovaný teenager poprvé nezvládl úvodní kolo na grandslamech, a navíc nedotáhl náskok dvou setů proti loňskému osmifinalistovi Alexanderovi Bublikovi (27). Ruskému rodákovi reprezentujícímu Kazachstán nakonec podlehl 6:4, 7:6, 4:6, 4:6, 2:6.
Profily hráčů
Jakub Menšík zakončil debut ve Wimbledonu hned v prvním kole (© Profimedia)

Menšík – Bublik 6:4, 7:6, 4:6, 4:6, 2:6

Jakub Menšík má za sebou první profesionální travnatou část sezony. Osmnáctiletý Čech zapsal premiérovou výhru na tomto povrchu až na třetí pokus a po solidním čtvrtfinále na Mallorce byl kousek od toho, aby úspěšně zahájil svůj debut ve slavném Wimbledonu.

V úvodních dvou setech byl talentovaný teenager lepší a oba získal na svou stranu. Jenže jeho soupeř Alexander Bublik, u něhož hodně záleží na motivaci, se od začátku třetí sady zlepšil a už ani jednou nezaváhal na vlastním servisu.

V úvodu rozhodujícího dějství mohl Menšík znovu převzít otěže zápasu do svých rukou. Ve druhém gamu však nevyužil brejkbol, následně ztratil podání a po ošetření za stavu 2:3 pro problém s levou nohou už nedokázal Bublikovi vůbec vzdorovat.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Menšík si zahrál hlavní soutěž na grandslamech potřetí v kariéře a poprvé nemusel přes kvalifikaci. Na loňském US Open se dostal až do třetího kola, letos na Australian Open vypadl ve druhém a French Open se kvůli problémům s pravým předloktím vůbec nezúčastnil.

Na začátku letošní sezony definitivně prorazil na nejvyšší okruh. Po senzačním finále v katarském Dauhá, kde zapsal několik cenných skalpů, se vyšplhal do elitní stovky žebříčku. Poté se však začal trápit se zdravím a musel řešit školní povinnosti.

Bublikovi se překvapivě vůbec nepovedla příprava na nejslavnější tenisový turnaj, včetně obhajoby triumfu v Halle. Loňský osmifinalista Wimbledonu se v dalším kole střetne s Arthurem Cazauxem.

V hlavní soutěži mužské dvouhry jsou ještě dvě české naděje. Tomáš Macháč se v úterý utká s dvojnásobným šampionem Andym Murraym a kvalifikant Vít Kopřiva vyzve sedminásobného vítěze a loňského finalistu Novaka Djokoviče.


Výsledky dvouhry mužů ve Wimbledonu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
paddy
Tiafoe
"Literally this week last year I was 10 in the world and now I'm barely seeded here (at Wimbledon). Losing to clowns, I hate to say it but I'm just gonna be honest."
smile smile smile
Reagovat
HAJ
Lindu jsem neviděl. Ale vypadalo to, že se vzpamatovala po prvním setu.
Muška to měla těžké. Badosa hrála výborně. Byl to pohledný tenis. Badosa udělala minimum nevynucených chyb.
Brendu jsem se díval na první a třetí set. Byl to veliký rozdíl. Ve třetím Miru rozbrečela.
Tak velká gratulka.
Kuby je škoda. Ale má další zkušenost s trávou.
Karolínu jsem neviděl, tak nemohu hodnotit.
Reagovat
Ela-fon-isi
Kdyby se hrálo na dva vítězné, Kuba vyhrál. Bohužel dál už uvadal, zatímco Bublik nacházel formu. Ty jeho prohozy byly úžasné.
Reagovat
Bobkotlac
No právě, kdyby se hrálo na 2, tak si myslím, že taky prohraje. Vedl by 1:0 a 1:2 by prohrál.
Je to škoda, zahodit takovou šanci, vyřadit neřekl bych favorita turnaje, ale jednoho z těch silných. Ale včera otočil i Thompson a Tifaoe, takový je prostě tenis.
Nedá se nic dělat, jen to čekání na Wimbledon je dlouhé, ale budou další turnaje.

Mrzí mě Kája, ta už ztratila zápas po několikáté.
Reagovat
Mony
Krutá i pro Musku
Ale skvělý tenis, hodný 2.tydne
Reagovat
Haitik
Kuba škoda, viděl jsem čtyři sety a musím říct, že mne ten tenis bavil, Kubovi chyběl kousíček, škoda toho BP na 5:3 ve 4. setu.. :-(
Ale tak teď se dát zdravotně do pohody, odpočinout a vzhůru do USA..
Nebo bude hrát na OH, když Jirka nebude?
Reagovat
PaYaB
Bude, po těch všech ohlášeních a zraněních ostatních se tam nakonec těsně dostal.

https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_at_the_2024_Summer_Olympics_%E2%80%93_Qualification
Reagovat
australan.tenis
Menšík bude jednou náš nejlepší hráč.

Kde byl v jeho věku herně Lehečka nebo hulvát Mácháč?
Reagovat
hanz
Všichni budou průměr, občas se někde objeví, ale nemají na big zápasy hlavu, servisy ani herní inteligenci...
Reagovat
Levinest
Říká buď odborník nebo "odborník" nebo typický Čech - bez hrdosti a optimismu....
Reagovat
Kytka
Reagovat
Kytka
Kuba je hodně mladý kluk. A tu hlavu na to má. Tiebreak druhého setu zvládl profesorsky. A stačí se podívat na počet odvrácených breaballů. 14 es je málo? Spíš mu došlo a Bublík dohrál na zkušenostech. Byl to jeho teprve šestý zápas na trávě. Nechcete po něm zatím až příliš mnoho? Potřebuje dozrát a nabrat zkušenosti, není to jižák jako Alcaras, jižani dozrávají dřív.
Reagovat
Ondra979
tak zatim velky spatny, a co se rozehralo stejne tak, Muska to snad jeste otoci..Pliska nema cenu resit..ma to radsi zabalit. Kuba skoda, ale i toto je zkusenost, ktera se mu muze hodit, Bublik neni zadne orezavatko, priste by ho uz mohl dat
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist