Král Nadal porazil Djokoviče a Monte Carlu vládne už pět let

19. 4. 2009, 17:12
Aktuality 45
ATP MONTE CARLO - Už na pět let a sedmadvacet zápasů prodloužil Rafael Nadal svou neporazitelnost na antuce v Monte Carlu. V dnešním finále porazil ve třech setech světovou trojku Novaka Djokoviče a překonal takřka staletý rekord Anthony Wildinga.
Profily hráčů
Rafael Nadal

Za poslední čtyři sezony na antuce poznal jen čtyřikrát hořkost porážky. Rafael Nadal je jednoduše antukovým králem. A to už od dob, kdy tenisu neohrozitelně vládl Federer. Jedním z turnajů, na kterých španělský tenista dominuje, je podnik Masters 1000 v Monte Carlu.

Letos už popáté v řadě postoupil do finále, když během posledních čtrnácti utkání neztratil ani set. Přestože si dnes hned v první hře vzal španělský favorit Djokovičův servis, utkání nebylo zdaleka jednoznačné. Soupeř držel krok i v dlouhých výměnách a vhodnou změnou rytmu dokázal Nadala přivést do úzkých. V prvním setu si však vybral slabší chvilku za stavu 3-1, když nechal španělského tenistu uhrát pět gamů za sebou.

Ve druhém setu třetí nasazený hráč jasně dominoval a diváci často aplaudovali jeho přesným úderům. Nadal tak na tomto turnaji Masters přišel o první set po třech letech. Chléb se lámal na úvod rozhodujícího setu, kdy se oba tenisté přetahovali o každý míček. Nadal měl nakonec navrch a ujal se po sérii shod vedení 2-0. Jeho protivník sice ještě jednou Španěla brejknul, pak už ale na zvrat neměl sílu.

Po dvou hodinách a 43 minutách proměnila světová jednička hned první mečbol, když Djokovičův bekhend skončil v síti. Nadal si v Monte Carlu drží skvělou bilanci 29 výher a jediné porážky. Za 34. turnajový titul v kariéře získal prémii 434 tisíc eur, když v semifinále porazil i Andyho Murrayho.

Dvaadvacetiletý rodák z Mallorky navíc překonal téměř sto let starý rekord Anthonyho Wildinga, který v letech 1911 - 1914 v Monte Carlu triumfoval čtyřikrát v řadě.

"Vyhrál jsem tu popáté, s něčím takovým jsem vůbec nepočítal. Je to sen," rozplýval se dvaadvacetiletý rodák z Mallorky, který letos vyhrál Australian Open a Masters v Indian Wells. Dnešním triumfem zahájil svou nejoblíbenější část sezony. "Takový start na antuce je pro mě důležitý," uvedl čtyřnásobný šampion Roland Garros.

Navzdory turnajovému vítězství nebyl spokojen se svým podáním v průběhu celého týdne. "Hlavně druhé podání bylo nějakých 120 km/h, což je katastrofa," prohlásil Nadal, jehož nyní čeká start v Barceloně, kde bude usilovat rovněž o pátý triumf v řadě.

Jednadvacetiletý Djokovič podlehl Nadalovi podvanácté v šestnáctém vzájemném souboji. Na oranžové drti prohrál i sedmý vzájemný souboj. ale pochvaloval si, že odehrál s antukovým králem nejlepší zápas na tomto povrchu. "Byla to smůla, že v určitých momentech jsem nehrál tak, jak bych chtěl. Chybělo mi víc trpělivosti," řekl třetí hráč světa.

"Každopádně jsem získal sebevědomí do dalších našich zápasů. Snad dostanu šanci mu to oplatit už v této sezoně," uvedl loňský vítěz Australian Open, jenž si v prvním setu nechal ošetřit záda.

- ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO (Monaco, antuka, 2.750.000 eur) -
nedělní výsledky (19. 04. 2009)

Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6-3 2-6 6-1

Čtyřhra - finále:
Nestor/Zimonjič (Kan./Srb.) -  Bryan/Bryan (1-USA) 6-4 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
a.magerova
http://foto.osobnosti.cz/novak-djokovic-279632
http://foto.osobnosti.cz/novak-djokovic-269097
Reagovat
smazaný uživatel
ta fotka v té vaně, to je drsné :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Mluvíte tu o obrané hře Nadala ale každej může hrát jen to co mu soupeř dovolí a Novak set a půl páli na stranu Nadala neskutečné rány.Navíc Nadal ač hrál dobře tak pořád to není to jeko TOP to se na mě nezlobte.S loňským Hamburkem bych to také příliš nesrovnával to byl mnohem hezčí zápas a pro oba náročnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Já se v tom jako ty nevyznám, ale zdá se, že i bez toho "TOPU" nemá konkurenci...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale má není to stro,viděl jsi co s ním dnes dělal Novak.
Reagovat
smazaný uživatel
proč bys to s tím hamburkem nesrovnával?? no ale tam hrál nadal na 100 procent:-)jo jinak to po monaku bude nadal hrát zase v berceloně nevíte?
Reagovat
smazaný uživatel
Secaa: tak to bych spíš přisuzovala nadprůměrnému Djokovicovi než "nestoprocentnímu" Rafovi...Co mohl Rafa udělat lépe..maximálně tak omezit chyby, kterých i tak moc neměl..
Reagovat
smazaný uživatel
V Hamburku se hrálo o pozici č. 2 a oba hráči byli pod tlakem (který zvládli famózně) zde Novakovi o moc "nešloů byl především pod tlakem Rafa.Na Nadala bylo těch chyb dost,hlavně těch křižnejch úderů se mu moc nepovedlo.Navíc se dost často stalo že byl Rafa agresivní do Novakova beckhandu a přestal být agresivní a pustil tím Novaka do hry.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, bude hrát v Barceloně.
Reagovat
smazaný uživatel
to je šloušek barcelona,hned zase řím:-D to sem zvědavý co na to unava,no jasne tehdy tam byl tlak myslím hlavně na nadala ,toho to pak nakoplo k té vítězné šnůře a dál to všeci zmáne:-)
Reagovat
raduz
Nadal dovedl svou obranou hru téměř k dokonalosti a to samé platí i o fyzičce.V jeho podání je tenis urputnou fyzickou záležitosí,což se mi samozřejmě nelíbí,ale uznávám,že na něho nikdo nemá a na antuce ho prakticky nikdo porazit nemůže.Djoker hrál skvěle stejně jako Murray před ním,fyzicky ovšem nestačej....
Reagovat
smazaný uživatel
Výborný zápas.Nadal to ale neměl zdaleka tak jednoduché jak se předpokládalo.Djokovič mu byl hlavně ve druhém setu vyrovnaným soupeřem.Oba dva převedli skvělý výkon,ale Rafa to nakonec dotáhnul do vítězného konce a sem rád,že to tak dopadlo.
Reagovat
smazaný uživatel
A ešte pre Noletku: včera som sa pomodlila, aby sa dobre vyspal, a celkom to aj pomohlo ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
a kdybych se pomodlila aj já, tak by vyhrál :-D
Reagovat
smazaný uživatel
A prečo si sa teda nepomodlila? Veríš v Boha? Ja sa modlím každý večer...aj za neho. Možnože by sme sa aj s ním myšlienkami stretli :D A teda, nepošleš tú fotku? Kde si sa s ním vyfotila? :)
Reagovat
smazaný uživatel
jo klidně ti ju pošlu na mail :) napiš sem mail a za chvíli to tam máš....a odchytla sem ho na Davis cupu v Bratislavě :)
Reagovat
smazaný uživatel
Alee :) aj ja som tam chcela ísť, ale nevyšlo to nejak. Dodneška si to vyčítam... a pošli mi to teda na nicy@inmail.sk
Reagovat
smazaný uživatel
a ďakovačkaa :)
Reagovat
smazaný uživatel
Když se podíváme na výsledek zápasu, vůbec to nevypovídá o jeho průběhu... Pro Nadala to rozhodně nebylo úplně lehké vítězství, dokonce bych řekla, že v některých fázích dost vydřené...Novak předváděl neskutečné věci a dokázal, že se na antuce může stát Rafovym vyrovnaným soupeřem...Přesto, že Rafův styl nemusím, myslim, že se bylo na co koukat a oba předvedly skvělý výkon...
Reagovat
smazaný uživatel
ac jsem novakuv velyk fanda, neveril jsem mu a za to se omlouvam, jde videt, ze kdyz ma den, dokaze sehrat vyrovnanou partii i rafou na antuce, gratulace obema hracum ke skvelym vykonum, byla to krasna podivana a je to dobry krok k tomu, aby zacal hrat novak tak jako loni, myslim, ze se s raketou uz zzil a ukazal to dneska, ale jde videt, ze kdyz chce nekdo porazit na antuce rafu, musi hrat opravdu nadlidsky, nemam ho sice rad, ale je to vyborny hrac a zaslouzena jednicka
Reagovat
smazaný uživatel
Ja som si tiež myslela, že to bude jednoznačnejšie, zvlášť po tom finále proti "Murájovi Samurájovi", kde som od neho čakala trochu viac, ale viem, že je taký váhavý, že na jednu stranu a potom zase na druhú... ale aj to patrí k veciam, ktoré sú naňom zaujímavé :) no, myslím si, že keď bude takto pokračovať, tak sa vyšplhá na post svetovej dvojky. Ale nepredbiehajme! :) Určite má pred sebou skvelú budúcnosť. Veď si predstavte, že máte 20 rokov, robíte niečo, čo milujete, a sú na svete iba dvaja, ktorí to robia lepšie ako vy... neskutočný pocit!
Reagovat
smazaný uživatel
Aby právě ten neskutečný pocit nestoupl Novakovi až moc do hlavy ;D
Reagovat
smazaný uživatel
:))) a šak nech mu stúpne, veď je mladý a nech si užíva, ale nie zase moc. Lebo metelesky blesky! :) Ale nemyslím si... lebo je to múdry chlapec s dobrou povahou :)
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby mu stoupnul do hlavy tak by asi nebyl už více než rok na 3. místě:-)jinak mu je 21.to nechápu vy ste snad všichni čekali že nadal příjde bede to dvakrát 6-2 a bude konec?:-D pořád že ho nečekaně potrápil:-)dneska to byl super zápas to se musí nechat,ale podal mě zatím nejhezčí byl lonský hamburk to mi nikdo nevykecá
Reagovat
smazaný uživatel
díky, že používáš Muráj Samuráj :-D
Reagovat
smazaný uživatel
No, ono mu to trošku stúplo do tej headky :D Ale to je len dobre, pretože aj takým spôsobom získal to sebavedomie, na ktorej stojí a padá jeho celá hra. Ja viem, že mu je 21, viem, že som ho aj ja podcenila, ale čo už som si mala myslieť po tom finále z Miami? :) a neviem, aký bol Hamburk, ale podľa toho výsledku ti asi budem veriť ;-) No, snáď Djokérek vydrží a obháji ten Rím.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, páči sa mi to :) A ešte predtým, čo si písala v predchádzajúcich článkoch - Nole sa mi moc nepáči, pre mňa to to proste Djokérek a hovoto :) Znie to tak.... drahšie :D hahahahhh...
Reagovat
smazaný uživatel
tak to můj pes bude jedině Nole :)) ale máš pravdu, že Djoker zní líp :))
Reagovat
a.magerova
Gratulace Rafovi i bsb.
Reagovat
smazaný uživatel
Jseš připravena splnit úkol?:-P
Reagovat
a.magerova
Věřím, že velkoryse přihlédneš na mé hrdinství zůstat zde pod stejným jménem a nějak zjemníš své rozhodnutí. Jinak Novak dnes byl skvělý a měl i trochu smůlu.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, vždyť to je od začátku jenom sranda... Ale uz se nevsázej... :-D
Reagovat
a.magerova
Fakt zlatej, nebudu, slibuju. Ono mi to ani není vlastní.
Reagovat
smazaný uživatel
Sice nevím o co mezi váma šlo, ale jinak podle všeho hezký Happy End. ;) To mě vždycky dostane :D
Reagovat
smazaný uživatel
Vlastně úplně tak zadarmo to nebude... 1 úkol pro Tebe mám - kolik je Ti let...?B-)
Reagovat
a.magerova
Prý na svůj věk nevypadám, tak proč se tu tou číslovkou zabývat?!
Reagovat
smazaný uživatel
Diky to hovori za vse... Takze zrala krasavice...;-)
Reagovat
a.magerova
No ale na OH v Londýně Ti fandit můžu, ne?!
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, dám Ti i lístek do čestné lóže ;-)
Reagovat
a.magerova
Tak to beru, fajn že JSI.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak ja se ti ozvu v roce 2012...
Reagovat
a.magerova
Já si to budu pamatovat, ale hlavně ať Ty nejsi mladý sklerotik.
Reagovat
smazaný uživatel
Neboj sklerotik fakt nejsem... Hlavně ať Ty nezapomeneš na mladého nadějného tenistu... :-)
Reagovat
a.magerova
OK. :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist