Korda ve Washingtonu získal nejcennější trofej. Unikátním triumfem po 32 letech napodobil tátu Petra

5. 8., 07:47
Aktuality 12
ATP WASHINGTON - Sebastian Korda vyhrál domácí turnaj ATP 500 ve Washingtonu, kde před 32 lety triumfoval jeho otec Petr Korda. Ve svém celkově osmém a dosud největším finále čtyřiadvacetiletý Američan s českými kořeny porazil 4:6, 6:2, 6:0 Itala Flavia Cobolliho a získal druhý a dosud nejcennější titul. Cestou za prvním triumfem mimo antuku odvrátil dva mečboly Thanasiho Kokkinakise.
Profily hráčů
Sebastian Korda (© Profimedia)

Sebastian Korda po nečekaném nezdaru v prvním kole Wimbledonu dal přednost důkladné přípravě na domácí US Open Series před olympijským turnajem na pařížské antuce a rozhodnutí nemusí litovat. Hned na první akci před posledním grandslamem sezony, na které chyběli účastníci her pod pěti kruhy, nenašel přemožitele a slaví svůj dosud největší úspěch.

Čtyřiadvacetiletý Američan sice už ve svém druhém vystoupení čelil dvěma mečbolům Australana Thanasiho Kokkinakise, ale oba i díky jednomu šťastnému reflexivnímu úderu zlikvidoval a nakonec z pozice nasazené čtyřky vystoupal až na vrchol.

V nedělním finále Korda porazil 4:6, 6:2, 6:0 Itala Flavia Cobolliho a na turnaji v americké metropoli zvítězil 32 let po svém otci, bývalém českém tenistovi Petru Kordovi. Poprvé v historii ATP Tour se tak stalo, že jeden turnaj vyhráli otec a po něm i syn.

"Jezdil jsem na tenhle turnaj od doby, co jsem byl teenager. Můj táta koučoval Radka Štěpánka, který zde také vyhrál v roce 2011," připomněl Korda bývalého českého daviscupového šampiona a jednoho ze svých současných trenérů.

"Jsme s tímto turnajem hodně spojeni, takže jedním z mých cílů bylo jednoho dne tady vyhrát a zapsat své jméno na stadionu. Tohle je možná jeden z nejmimořádnějších okamžiků mé kariéry," řekl rodák z floridského Bradentonu.

Cestou za triumfem Korda odvrátil 9 z 11 brejkbolů, vyhrál 52 z 54 gamů po svém podání a po prvním servisu získal 149 ze 186 bodů. V žebříčku se posune na 18. místo a vylepší své dosavadní maximum.

Korda hrál finále poosmé v kariéře a poprvé na podniku kategorie vyšší než ATP 250. Teprve druhý a dosud nejcennější titul získal tři roky po premiérovém triumfu na antuce v Parmě. Turnaj v hlavním městě USA vyhrál jako první domácí hráč od Andyho Roddicka v roce 2007.

Dvaadvacetiletý Cobolli, který v osmifinále utekl z pěti mečbolů Alejandra Davidoviche, ve svém premiérovém finále na hlavním okruhu nedokázal navázat na sobotní skalp světové čtrnáctky Bena Sheltona. "Omlouvám se divákům, že jsem ve druhém a třetím setu nepředvedl své maximum," hlesl  zklamaný Ital.

Výsledky turnaje ATP 500 ve Washingtonu

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
slacker
Jak je mozne ze se dvema cechum narodi samy americani?
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Fandina
Protože si člověk může zvolit, jakou má národnost i státní příslušnost.
Reagovat
Tennisfan77
Škoda že má Korda vymeteno v palici protože jeho tenis je extrémně kvalitní a úplně bez problému by mohl dlouhodobě hrát v TOP10.
Reagovat
Nola
mne sa celkom mlady paci, hra pekny tenis, ked mu to ide, vlastne amici dnes maju celkom slusnych hracov - Tommy Paul, Taylor Fritz a aj Korda, este maju aj telefonistu - servismana, celkom slusny pocet, ale naj sympatak je Tommy
Reagovat
EllNino
Tommy je srdcovka
Reagovat
diskuse
Mně přijde, že Tommy Paul je vedle Djokovice, Sinnera, Zvereva a Medvedeva... jediným hráčem, který se nebojí hrát s Carlitosem otevřeně - jinými slovy nejde na kurt předem poražený. Tommy sice prohrál ve dvou setech na OH, ale opravdu skvěle útočil... má výborný pohyb a jeho údery mají potřebnou razanci, přesnost a délku. A to je jediný způsob, jak fenomenálního Carlose porazit.... dostat ho z balancu na špatnou nohu do defenzivy a nutit hrát Carlose jeho vítězné super míče ze složitých pozic.
Reagovat
Krisboy
A co ten Wimbledon?
Reagovat
Patik
Akurát som to sem šiel písať.
Reagovat
Krisboy
Asi zapomněl, no...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
selektivní skleróza smile
Reagovat
FedError
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist