Komplex Murray. Federer s Britem znovu prohrál

21. 3. 2009, 23:00
Aktuality 38
ATP INDIAN WELLS - Už je to obehraná písnička: švýcarský tenista Roger Federer prohrál s Britem Andym Murraym, znovu ve třech setech. V semifinále turnaje v Indian Wells neuspěl stejně jako v loňské sezoně a o titul si tak zahraje Murray. Čeká ho světová jednička Rafael Nadal.
Roger Federer

Znovu to nebyl ten starý známý Federer. Chtěl uspět, ale chtěl až moc. Murray stejně jako ve většině předchozích soubojích nemusel podat ideální výkon, stačilo se mu držet taktiky, tedy hrát soupeři do bekhendu a čekat na chyby. Švýcar se snažil útočit, na síti se objevoval několikanásobně častěji než soupeř. Ale: udělal přes 40 nevynucených chyb a hlavně využil jen dva z 10 brejkbolů. Sám odvrátil jediný z šesti.

Sedmadvacetiletý Federer porazil svého o šest let mladšího soupeře naposledy loni ve finále US Open. Následné čtyři souboje nezvládl, přestože vždy vyhrál první set. Dnes se mu nepovedlo získat už ani první sadu. Vyrovnal, ale zvítězit znovu nedokázal. S Murraym už popáté v řadě. Popáté za posledních šest měsíců.

Andy Murray sice už ve čtvrtém gamu čelil za stavu 0-40 třem brejkbolům, ale všechny odvrátil a sám následně Federerovi servis prolomil. To se mu podařilo ještě v deváté hře a teprve podruhé v devátém měření sil vyhrál se Švýcarem první set.

Druhé dějství začal lépe Federer. Ujal se vedení 2-0, ovšem pak prohrál tři hry v řadě a bylo po náskoku. V sedmém gamu se propracoval k dalším třem brejkbolům, a když poslední proměnil, nasměroval se k vyrovnání na 1-1.

Účinek živé vody to však nemělo. Naopak. Psychicky unavený rodák z Basileje se trápil a prohrával si jeden fiftýn za druhým. Bojoval, nicméně na více než 5 odvrácených mečbolů to nestačilo a po necelých dvou hodinách prohrál 3-6 6-4 1-6.

Trojnásobný vítěz tohoto klání se s nepořízenou poroučel z kurtu a po boku těhotné přítelkyně Mirky Vavrinecové si pokusí odpočinout a připravit se na další podnik v Miami, kde bude tenisová elita startovat už příští čtvrtek. Z dalšího podniku v Monte Carlu se už odhlásil.

Komplex Murray?
Možná Federer jen na Murrayho nebo i Nadala neumí zahrát, možná na něj tito dva soupeři mají dobře nastolenou taktiku. Nebo už možná Federer pomalu ztrácí s mladými dravci dech a neví, co na ně hrát. Pravdou však je, že současný druhý hráč světa není v ideální pohodě už od loňska, kdy bojoval s mononukleózou. Důvodů, proč Federer neexceluje, bychom mohli najít spousty.

Zřejmě ukážou až příští měsíce, kudy se kariéra fenomenálního Švýcara bude ubírat. Zda alespoň vyrovná rekord v počtu vyhraných grandslamů.

Murray, který Švýcara v minulých měsících zdolal v Madridu, Šanghaji, Abú Zabí a Dauhá, si upravil letošní bilanci už na 23 vítězství a jedinou porážku, kterou utrpěl ve čtvrtfinále Australian Open s Verdaskem. Třetí titul k triumfům z Dauhá a Rotterdamu se pokusí přidat v nedělním utkání proti vítězi druhého semifinále Nadalovi.

Druhým finalistou je Nadal
Zatímco Murray postoupil v Kalifornii do finále poprvé, svůj triumf z roku 2007 může napodobit světová jednička Rafael Nadal. Španělský tenista v semifinále po vyrovnaném průběhu zdolal domácího Andyho Roddicka 6-4 7-6 a bude moci Britovi oplatit porážky ze dvou posledních střetnutí.

Dvaadvacetiletý rodák z Malorky se mohl opřít o vítězné údery, ale také výrazněji lepší úspěšnost hry na síti. Na které naopak Roddick ztratil řadu důležitých fiftýnů.

Nadal bude usilovat o svůj celkově třiatřicátý titul, letos druhý. Roddick v Indian Wells ani na třetí pokus ze semifinále nepostoupil, smutek si však vynahradil alespoň ve čtyřhře, ve které společně s Mardym Fishem ve finále zdolali bělorusko-izraelský pár Mirnyj/Ram.

- ATP 1000 INDIAN WELLS (USA - Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů) -
sobotní výsledky

Dvouhra - semifinále:
Murray (4-Brit.) - Federer (2-Švýc.) 6-3 4-6 6-1
Nadal (1-Šp.) - Roddick (7-USA) 6-4 7-6(4)

Čtyřhra - finále:
Fish/Roddick (USA) - Mirnyj/Ram (Běl./Izr.) 3-6 6-1 14-12

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pozitivni vec je na tom jenom ta, ze se Federer poráží ve valné vetsine SÁM, nikoli ze by ho drtili soupeři.
Reagovat
smazaný uživatel
jo to je pravda, tolik chb co udelal vcera proti tomu britovi, to je nejak prapodivny. Ve finale AO tam to bylo zase v nepromenenych sancich, prece jenom na neho doleha tiha okamziku z vyrovnani rekordu peta samprase - ten o nem rekl ze muze vyhrat i devatenact grandslamů a to si myslim že bylo trochu přemrštěný... Myslím, že pokud jich dá Rogy 15 tak bude hrdina.
Reagovat
smazaný uživatel
roger uz neni vubec psychicky silny jako byval...ale tak tohle prijit asi muselo!kdyz sem vcera koukala na ten zapas tak vlastne jak ved v prvnim setu 2:1 a 40:0 a nevyuzil a zacal proste vyhazovat mice....a pak zase rychle to bylo 2:0 a hral proste vyborne a pak proste zase chvile krize..na tohle sme nebyli a ani on zvykly jeho hra je nahoru dolu!proste on hraje chvili vyborne a pak zase hrozne to samy bylo letos na AO proti nadalovi on srovna na 2:2 na sety a zdalo se ze hraje vyborne a z niceho nic v 5.setu zacne vyhazovat vsechno co se da...tohle proste nechapu!a ten treti set vcera...no coment!
Reagovat
smazaný uživatel
jo jo, je to jen a jen o psychice. Ale teda nevím co se to honilo pak hlavou Rogerovi když Mary upadl, protože od té doby Roger hrál strašně. Kéž by se nám vrátil ten starý Fedex.... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
no ja dufam ze najde este nejaku motivaciu zapracovat. urcite by to bolo len dobre pre tenis ako taky.predsalen je to fenomenalny hrac. posledny dolezity zapas v ktorom ukazal staru fazonu bol finale US Open. presne,utocne a presne, s lahkostou skratka ako sme boli zvyknuti.ale je to len na nom, to ze na to ma vie kazdy, otazka je ci chce....ja dufam ze ano, pretoze by som znovu rad videl tu jeho uzasnu hru
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě zapracovat by měl... Ono to je z tý psychiky hodně.. Já bych to zas tak nehrotila, ta situace je prostě jenom na něm, my tu můžeme spekulovat do nekonečna.. Přece jenom si vzpomeňme na zápasu z AO, třeba proti Roddickovi to byl skvělý výkon.. i proti Delpovi.. Ale pak přijde Nadal či Murray a je to v háji..už to neni ten Roger na kterého jsme zvyklý.. On se musí sebrat a začít trénovat..a nebát se...
Reagovat
D.A.N
Napadla mne taková srandička jak říkal náš" prezident o krizi finanční, čili přejde to jako chřipka:-)) jak úsměvné, každopádně jak tak pozoruji Rogera to vypadá na delší kryzi počítám, že ještě letos bude na tom hůř néž-li loni, ikdyž v koutku duše doufám, že né.Jak jste tady psali musí na sobě zapracovat, jelikož dříve mu to šlo samo. A naprosto nesouhlasím z některými názory, že dneska jsou hráči lepší néž-li před několika lety, protože to bylo o tom, že Roger byl o dost lepší než ostatní.Mimo jiné nikdo se moc nepozastavuje nad výkony Djokera ten je na tom snad ještě hůře ale píše jen o Rogerovi.
Reagovat
smazaný uživatel
trefna poznamka s djokerom:) no je to o tom, roger bol prilis dlho neohrozeny kral, a s tym prichadzaju tie ocakavania atd...a ked sa nenaplnia tak vsetci su odbornici a pisu o tom stale dokola:)
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mě je to takto:Roger už prostě nemá na tyto menší turnaje motivaci.Jasně o tom svědčí jeho zlepšené výkony na GS.Dokáže se namotivovat na GS,ale když vezmeme v potaz to jak hraje na těchto "menších" turnajích tak nemůže očekávat že jeho zlepšenej tenis bude stačit na Murraye nebo Nadla na GS.Všechno souvisí se vším.Samozřejmě to že nemá trenéra v tom hraje také velkou roli.Navíc čeká rodinu a ono se ot nastřádá a hra tím jednoznačně trpí.Určitě to není tím že by klesla forma.Ano může klesnout ale takhle brutálně to není možné pamatuju zápasy kdy měl za celej zápas 5 nevynucenejch chyb a včera to bylo (nevím přesně) 46!!To je obrovskej rozdíl.Navíc nemít formu přes rok?To také není příliš pravděpodoné.Vše je jen na Rogerovi jde o to chtít,uvidíme jak se to vyvine dále.
Reagovat
smazaný uživatel
Věř, že forma klesnout může, není to brutální pokles, to se nedá brát podle počtu UE v odlišných zápasech s odlišnými soupeři. Fedex na ty dobré hráče pořád stačí na ty dva nejlepší teď ne. A ztráta formy a jistoty sebou přináší i ztrátu sebevědomí, jak už jsem psal a to může trvat klidně i déle než rok. Také moc nesouhlasím s tím, že nemá motivaci, v jeho pozici je teď důležitý každý triumf, zvlášť na masters a nad Murraym prostě vyhrát chtěl, byť je jasný, že jeho největší motivací bude zcela jistě vítězství na Wimbledonu. Prostě ve většině věcí s tebou nesouhlasím :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Já také neříkam že to tak je jen to na mě tak působí,ale asi na tom tvém názoru něco bude :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já to prostě vnímám jako pokles formy a jistoty. Údery a psychika..nic z toho není tak silné jako dřív, samozřejmě, to je vše propojené..a proč k tomu došlo o tom můžem akorát spekulovat :-). Ale podle mě Fedex v IW motivaci měl, od US open neměl nad hlavou pořádný pohár a jistě moc toužil po tom, aby Murrayho nebo Nadala porazil. I když je jasný, že když třeba Murrayho porazí na GS, bude to daleko cennější.
Reagovat
miros
Tak teď se jdu podívat na záznam zápasu na Nova sport mezi Fedexem a Murraym, jdu trpět, protože pokaždé, jak vidím zápas Federera a trápí se a nakonec prohraje, tak trpím s ním, ale to je úděl. Možná je horší. když jseš na špičce takhle dlouho, tak je na tebe vyvíjen takový obrovský tlak, že by si měl pořád vyhrávat a vyhrávat, a když nevyhráváš a nevyhráváš tak do tebe pořád šijou a píšou různé úvahy a úvahy proč a kvůli čemu atd. Jo ty prachy by mi za to asi nestály i když ?. Ale Fedex se zvedne a půjde do boje a bude no. 1 !.
Reagovat
D.A.N
Včera jak jsem se koukal na ten zápas tak jsem nevěřil svým očím co ten Roger předvádí, a nebo co spíš nepředvádí nechápu, že takový hráč může hrát tak špatně ano měl tam dobré momenty, nicméně to bylo buď na síti nebo forhend, čili bekhend ten je prostě na úrovni nějakého žáka" nechápu jak může mít ten bekhend tak špatný vždyť to byla jeho devíza:-( včerejších 46 chyb to bylo naprosto na ručník: Andy ten hrál slabý průměr a stačilo to.Souhlasím, že by měl zaměstnat trenéra, protože sám se stoho nedostane a vždy jsem se rád na něho koukal, jelikož hrál nej. tenis ale dnes a hlavně ten 3 set včera na to se nedalo koukat.
Reagovat
smazaný uživatel
jop dan,pravda. to je na tom najhorsie,ze v poslednej dobe, skor poraza sam seba ako ho porazaju superi, tym nechcem nijako zhadzovat superov :)no skratka prilis vela nevynutenych chyb. ked som vcera pozeral ako hral hlavne zaver 2 setu, to bolo ono.no a ako odisiel v 3.sete, ti ang.komentatori nechapali, nevedeli pochopit co sa deje,zmena o 180 stupnov....najlepsia veta bola ze nemozem tomu uverit, myslim ze ani roger neveri/nechape co sa to deje
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já myslím, že konkurence je dnes o něco větší na té špičce. Ale skvělí hráči tam byli i před tím. Hewitt, Safin v plné síle..nějakou dobu i Ferrero. Nicméně jsem přesvědčený, že Fedexe z roku 2005 by Murray 5x za sebou neporazil. To ani náhodou. Jenže on prostě už rok a něco ztrácí pohodu a formu. Na ty hráče ze širší špičky to stačí, ale ty nejlepší teď ne. Navíc Fedex nemá rád "tenisty-vraceče" proti nim se mu špatně hraje a v momentálním rozpoložení je není schopný přehrát. Když vidím Federera v TV, tak trnu při každém balonu, aby to nebyl out nebo síť, to dřív nebývalo. Úderová jistota prostě chybí, žádná forma nevydrží do nekonečna a postupně odchází i sebevědomí a schopnost uhrát důležité míčky. Jak jsem napsal, chce to zpět do tréninku s odborníkem a hledat kde jsou chyby a proč se údery kazí. Jde o to, zda má Roger na tu práci chuť, ale jinak asi tu nalomenou psychiku nespraví.
Reagovat
smazaný uživatel
suhlasim. tiez tam nevidim tu istotu, proste ako pises, pri kazdej lopticke len cakas kedy to bude siet alebo out. pekne napisane, ziadna forma netrva vecne.fedex valcoval s uplnou lahkostou 4 roky, vniesol do tenisu tak trochu novu "trofej" a sice to ze za uspech sa pokladalo ked ho niekto proste porazil, nemusel ani vyhrat turnaj,uspechom bolo ze v niektorom kole porazil fedexa....:)no od tej mononukleozi to uz nie je co to byvalo. jedine co ho moze mrziet ze nestacil ani raz na rafu na French open. podobny osud ako pistol pete, s tym rozdielom ze fedex to vie aj na antuke, co sampras nevedel tak dobre....no fedex ma smolu pretoze nadal je na antuke este lepsi. ma skvelu psychiku, 4 roky "vysel" ako 2 zatial co fedex valcoval, no neprestal vyckal, zapracoval aj na "harde" a uz nie je len antukar....kazdopadne obaja su skveli, a myslim ze skor je pre oboch viac dobre ako zle ze sa stretli v jednom obdobi, roger je tiez v podstate jeden z dovodou preco je rafa taky dobry...nutil ho makat a zlepsovat sa. dufam ze sa roger da dokopy, ze mu zostala nejaka motivacia, zamaka a prinavrati formu, bolo by to len dobre pre tenis....
Reagovat
miros
Přesně tak, jak zde píšeš, napsal jsi to dřív než já, nevyužítí breakbolů a to podání, to je dle mého názoru alfa a omega problému.
Reagovat
miros
Já osobně si taky myslím, že by to chtělo trenéra. Dále si myslím, a to tady asi nikdo nezmínil, že Fedex vůbec nedokáže využívat breakboly, ať je to Wimbledon 2008, nebo Australian open 09 atd., tak jich využil minimum, a to proti hráčům kalibru Nadal a spol. prostě nejde. Dále si myslím, že je hrozně netrpělivý při delších výměnách, chce je hned ukončit, ale to je někdy chyba, pořád do toho buší a pořád mu to lítá pryč, hlavně bekhend, to je katastrofa. A proč třeba také několikrát nezkusí " kraťase", když je soupeř 2 metry za zákl.čarou tak do toho kolikrát buší úplně zbytečně. Např. Ljubiči proti Andymu, to byla paráda, málem to i vyhrál, a dal moc pěkný kraťasy. Nevím nevím, ta jeho psychika, nebo co se děje je to špatný, taky zápas s Gonzalesem, v druhém setu úplně vypustil, chodil od podání k podání, měl štěstí, že ten třetí set vyhrál už jsem nedoufal. A proti Verdascovi, to bylo to samé, v druhém setě odchodil asi tři gamy, al naštěstí to vyhrál. Připadá mi, že už nemá tolik šťávy, a hlavně chce až tak moc vyhrát, že se prostě zablokne a už to tak nejde, a taky si myslím, že pokaždé když se dostane do finále a prohraje, tak jeto čím dál ubíjející. Toť můj názor.
Reagovat
smazaný uživatel
trochu suhlasim. jediny kto sa zlepsil je rafa. o to co sa raa zlepsil, fedex sa zhorsil a karta sa tym padol obratila. problem je v jeho psychike, vidno to velmi pekne na (ne)istote jeho uderov, najma ten backend (vcera bol fakt strasny), ale tiez prve podanie nepodrzi v tazkych chvilach. taktiez vyuzivanie breakpointov, vcera znovu 0:40 a prehra game, to iste na AO s rafom....a celkovo kolko vcera nevyuzil breakpointov. atd atd...otazka znie ,ako tu uz odznelo, ci chce este niekomu nieco dokazovat ci ma chut byt suveren aky bol a hrat ako hral....ak ano mal by si najst asi trenera a pilovat..techniku aj psychiku
Reagovat
D.A.N
Co tady píšete o konkurenci je blbost dnešní hráči nejsou o nic lepší než-li ti dnešní a jediný co se od nich odlišuje je Rafa zbytek má trochu lepší fyzičku jinak nic a co se týče Rogera nevidím žádný komplex na jakéhokoli hráče on má problém jen se sebou nic víc nic mín. Roger kdyby měl 24-25 tak by také ani dnešní hráči nestíhali jedině rafa.Roger má strašný problém a to bekhend a psychiku.Včerejší zápas byl o tom co Roger zkazí, protože Andy nehrál vůbec nic jen čekal na chyby.
Reagovat
D.A.N
Oprava: hráči před 4-5 lety:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim ze to neni o forme.......ved ostatne zapasy hral dost slusne, bolotam vidiet istotu uderov, keby takym stylom hral aj s Murrayom zarucene vyhra. Roger este nestratil ziadnu formu, skor ide o psychiku ved to aj vidno.
Reagovat
smazaný uživatel
...se s nepořízenou poroučel z kurtu a po boku těhotné přítelkyně Mirky Vavrinecové si pokusí odpočinout...... po boku :-D haha
Líp by udělal, kdyby Vavřince konečně nechal ve Švajcu. Ty její útrpné pohledy Rožérovi na kvalitě hry určitě nepřidají.
Reagovat
smazaný uživatel
co z toho delaji vsichni takovou vedu? Prece ta forma nesla udrzet do nekonecna. Zadnej strom neroste do nebe. Federer forever.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám z toho takový pocit, že Federer už mladším tenistům nestačí. Podle mě z něj už jednička nikdy nebude... Je to super hráč, ale na nejlepší už asi nemá. Od loňského US Open vyhrál jen turnaj v Basileji (tedy doma) a jinak nic. Nevím, možná má jen nějaký zdravotní problém, nebo psychický blok, ale to dřívější sebevědomí už u něj nevidím. A jestli mu Nadal uzme i triumf na letošním US Open, tak se asi pomalu začne stahovat ze scény a skončí...
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, o tom přicházejícím komplexu jsem psal dnes dopoledne. Já si ale nemyslím, že by to byl přímo komplex. Problém je spíš v tom, Fedexovi bohužel už delší dobu odcházejí oba základní údery. Na forhendu to není tak patrné, ale bekhend byl dnes úplně zlý. Murraymu ta jednoduchá (ale účinná) taktika vyšla dokonale. Vše do bekhendu a Roger zařídí zbytek..:-(. On ho Murray i dřív z bekhendu přetlačoval, ale dnes to bylo ještě daleko horší. Jakmile chtěl Fedex zahrát útočný rychlý bekhend..změnit rytmus, tak většinou přišla chyba. Další věc je ta, že Federer si nemůže pinkat s Murraym od bejslajny, to je špatná taktika..bohužel Fedexova útočná hra už není tak přesná jako dřív, jsou to spíš jen záblesky a pak zase přijdou chyby. Takže podle mě to není další komplex, ale prostě zhoršená hra Fedexe. Měl by si sehnat trenéra a pilovat.
Reagovat
smazaný uživatel
řekl jsi to poměrně výstižně... sakra, Roger Roger:(
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostej souhlas,ale není pčeci možný že někdo "zapomene" během roku hrát tenis ne?Ten problém je v hlavě a asi i v tom že nemá trenéra ikdyž takovej hráč stejně trenéra asi nepotřebuje spíš bych to viděl na tu hlavu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak každýmu může odejít forma..nevydrží to věčně..asi se to dalo čekat po té řadě výborných let. Samozřejmě, když jde pryč forma, odcházejí výsledky i sebevědomí. Ale jediná cesta zpět, je asi nějaká změna..najít si odborníka a spolupracovat..znovu pilovat údery..získat jistotu a pak přijde i sebevědomí a nová chuť. Nechci nic hodnotit, jsem obyčejnej laik..jen se mi to tak jeví.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasný forma odejít může,dalo se to čekat.Ale takhle brutálně?Myslím že zakopanej pes je někde jinde.
Reagovat
smazaný uživatel
Co když je problém prostě v nastupující generaci? Když byl Fedex tak úspěšnej před 3-4 lety, tak bych řekl, že neměl soupeře na takový úrovni jako je teď Rafa, Djoker, nebo Murray. A nejspíš se s tím nemůže pořádně vyrovnat, že už nedominuje jako dřív. Jak psal Nepotafa, určitě to chce změnu, chce to trenéra na plnej úvazek, kterej je schopen vidět jeho výkony objektivně a může se zaměřit v tréninku na jeho slabý stránky(mimochodem, ten beckhand proti Andymu byl opravdu mizernej).
Reagovat
smazaný uživatel
Jo to to už jsme tu v minulosti taky řikal že měl Roger v dobách kdy "kraloval" menší konkurenci,ale byl jsem za hlupáka.Jinak s váma souhlasim musí přijít změna jde jen o to jestli se Roferovi ještě chce,jestli má tu touhu ještě nekomu něco dokazovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Závěr pana kolegy bych upravil: Trenéra nebrat, ukončit kariéru a dále pilovat Mirku. Za 20 let se třeba dočkáme dalších tenistů Federerů.
Reagovat
smazaný uživatel
Broz no...
No já souhlasim s nepofatou...Ty chyby, těch je škoda..není problém s mladší generací...chce to trenéra...hlavně sebevědomí.. a cvičit údery...
Reagovat
smazaný uživatel
Miliony už vydělal a miliony ještě přitečou z reklamy, tak ať už radši neblbne. Zase chudák bude brečet, až nevyhraje GS, už to vidím.
Reagovat
smazaný uživatel
A určitě bude brečet kvůli tomu, že nevyhrál miliony vid :o) ..
Reagovat
smazaný uživatel
suhalsim so vsetkym. Kym si nenajde trenera a nezacne na sebe "makat" tak nic nedokaze, absolutne mu chyba uderova istota. Ved Murray vcera nic nehral, len Roger sa sam porazil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist