Kdo usedne na ženský tenisový trůn po US Open?

31. 8. 2008, 15:17
Aktuality 13
Na čele žebříčku WTA Ranking je po odchodu Justine Heninové nebývale živo. Po US Open se světovou jedničkou může stát už čtvrtá žena za poslední tři měsíce. Díky klopýtnutí Srbky Any Ivanovičové jsou ve hře ještě čtyři tenistky: Jankovičová, Serena Williamsová, Dementěvová a Safinová.
Vystřídá některá tenistka z této čtveřice v čele žebříčku Anu Ivanovičovou?

Ženskému tenisovému světu dlouho vládla Belgičanka Justine Heninová. V čele měla náskok i více jak tři tisíce bodů. Jenže v šestadvacetiletech se rozhodla ukončit kariéru. A tenisový svět hledá novou královnu.

Zatím marně. Nejdříve post světové jedničky spadl do klína Rusce Marii Šarapovové. Tu po triumfu na French Open vystřídala Ana Ivanovičová ze Srbska. Následně se do čela na jeden týden podívala premiérově také její krajanka Jelena Jankovičová. Poslední grandslam sezony však začala znovu jako světová jednička Ivanovičová.

pavouk turnaje před osmifinále:
Mauresmová (23-Fr.) - Pennettaová (It.)
Safinová (6-Rus.) - Grönefeldová (Něm.)
S. Williamsová (4-USA) - Bremondová (Fr.)
V. Williamsová (7-USA) - Radwaňská (9-Pol.)
Dementěvová (6-Rus.) - Na Li (Čína)
Schnyderová (15-Švý.) - Srebotniková (28-Slovi.)
Bartoliová (12-Fr.) - Bammerová (28-Rak.)
Jankovičová (2-Srb.) - Wozniacká (21-Dán.)

Ta ale v létě měla problémy se zraněným palcem, a tak od Wimbledonu odehrála jen jeden neúspěšný turnaj. Body jí tím pádem chybí, a když na US Open už ve druhém kole senzačně prohrála, dala šanci svým pronásledovatelkám. Hned pěti, protože na sedmou hráčku má nákok jen necelých 600 bodů. A za grandslamový titul hráčka získá bodů 1000. Ivanovičová navíc nedokázala obhájit ani loňských 140 bodů za osmifinále.

Do čela se určitě nedostane pátá Ruska Maria Šarapovová, která kvůli zranění na US Open nestartuje. Už ve chvíli, kdy Ivanovičová vyhrála zápas 1. kola, ztratila teoretickou možnost dostat se do čela v případě triumfu na US Open a zaváhání dalších soupeřek Světlana Kuzněcovová z Ruska.

Dnes v New Yorku začínají osmifinálové boje a mezi 16 tenistkami jsou čtyři, které reálně mohou pomýšlet na to, že v případě úspěchu na US Open vstanou na vrcholu světového žebříčku. Nejblíže k němu má Jelena Jankovičová. Teoreticky jí stačí už jen dvě výhry, ovšem její rivalky by museli zaváhat (Serena Williamsová skončit ve čtvrtfinále, Dementěvová a Safinová v semifinále). Čtyřiadvacetileté Srbce stačí postup do finále, v něm však nesmí prohrát se Serenou Williamsovou.

Právě mladší ze sesterského dua Williamsových má k návratu na tenisový trůn také poměrně blízko. Stačí jí postup do semifinále, zároveň ale musí doufat, že Jankovičová vypadne před branou bojů o postup do finále a Rusky Dementěvová se Safinovou se nedostanou do finále.

Poprvé v čele můžou v čele stanout Rusky Dementěvová nebo Safinová. Pokud se Jelena Dementěvová, podle odborníků nejlepší hráčka s nejhorším podáním, dostane do finále a v něm neprohraje se Serenou nebo krajankou Safinovou, stane se světovou jedničkou.

Bodové hodnocení na US Open:
vítězka ... 1000 b.
finále ... 700 b.
semifinále ... 450 b.
čtvrtfinále ... 250 b.
osmifinále ... 140 b.
3. kolo ... 90 b.
2. kolo ... 35 b.
1. kolo ... 2 b.

Jako jediné tenistce může i nemusí na čelo žebříčku stačit titul z US Open. Dinara Safinová by si sice připsala 1000 bodů, ale když bude ve finále hrát s Jankovičovou, tak soupeřka už bude vědět, že se za dva dny stane po třech týdnech znovu nejlepší hráčkou světa. Alespoň podle žebříčku.

A právě Jankovičová má papírově nesnažší cestu do finále. Z hráček první světové desítky může narazit až v semifinále na Dementěvovou. Serena se ve čtvrtfinále může střetnout se svou sestrou Venus, následně se Safinovou. Ale už osmifinálová soupeřka Wozniacká má na to, aby byla Jankovičové více než důstojnou soupeřkou.

Pokud letos dojde na jedno z očekávaných finále Jankovičová - S. Williamsová, Dementěvová - S. Williamsová nebo Safinová - Dementěvová, budou hráčky usilovat nejen o grandslamový titul, ale budou také v přímém souboji usilovat o post světové jedničky. Do hry však chce promluvit také Venus Williamsová, která se cítí v životní formě. Po skončení domácího grandslamu by ale v případě titulu ztrácela na čelo žebříčku minimálně 500 bodů.

Druhý týden US Open nám tak slibuje zajímavé podívání. Kdo získá titul? Kdo vyhraje souboj o post světové jedničky?

Kdo má ještě šanci dostat se na první místo po letošním US Open?:

1. Ana Ivanovičová 3612 b.
... stav po odečtu bodů za loňské US Open: 3472 b. (osmifinále)
... maximum bodů po letošním US Open: 3532 b. (2. kolo)
2. Jelena Jankovičová 3515 b.
... stav po odečtu bodů za loňské US Open: 3265 b. (čtvrtfinále)
... maximum bodů po letošním US Open: 3515 b. (čtvrtfinále*), 3715 b. (semifinále*),
     3965 b. (finále*), 4265 b. (vítězka*)
3. Serena Williamsová 3341 b.
... stav po odečtu bodů za loňské US Open: 3091 b. (čtvrtfinále)
... maximum bodů po letošním US Open: 3541 b. (semifinále*), 3791 b. (finále*), 4091 b. (vítězka*)
4. Světlana Kuzněcovová 3181 b.
... stav po odečtu bodů za loňské US Open: 2481 b. (finále)
... maximum bodů po letošním US Open: 2571 b. (3. kolo)
5. Maria Šarapovová (Rus.) 3131 b.
... stav po odečtu bodů za loňské US Open: 3041 b. (3. kolo)
... maximum bodů po letošním US Open: 3041 b. (kvůli zranění na US Open nehraje)
6. Jelena Dementěvová (Rus.) 3070 b.
... stav po odečtu bodů za loňské US Open: 2980 b. (3. kolo)
... maximum bodů po letošním US Open: 3680 b. (finále*), 3980 b. (vítězka*)
7. Dinara Safinová (Rus.) 3047 b.
... stav po odečtu bodů za loňské US Open: 2907 b. (osmifinále)
... maximum bodů po letošním US Open: 3607 b. (finále*), 3907 b. (vítězka*)

* ... hráčka v soutěži pokračuje, může tak ještě dosáhnout různých výsledků

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Článek se povedl, jen mám pochybnost ohledně tabulky udávající body za US Open. Netuším, jestli nezměnili systém bodování grandslamů do žebříčku WTA, ale podle toho, co je k dispozici na webu WTA, se boduje od prvního kola takto: 2 - 60 - 90 - 140 - 250 - 450 - 700 - 1000.
Reagovat
smazaný uživatel
Ješiš, ta Wozňakiová ale hrála slabě, snaživka Azarenka by měla větší šanci vyhrát. Když to srovnám s nemohoucí Dinarou, tak ta aspoň umí vypálit pěkně jedovatý střely.
Reagovat
smazaný uživatel
Nesouhlasím s Tebou. Podívej jak hrála Azarenka s Wozniackou, za dva sety udělala padesát nevynucených chyb a působila jako uzlíček nervů. Azarenka by dnes prohrála ve dvou setech. Jinak Caroline dnes od druhého setu opravdu nehrála dobře, ale teprve nedávno jí bylo osmnáct, chce to čas a uvidíme v příští sezoně.
Reagovat
smazaný uživatel
WOZ-AZA jsem neviděl, takže ten názor jsem psal podle dojmu z jiných utkání. Pravda, výkon u velkých talentů jde mezi 18 a 19 lety dost nahoru, Nicolka je ale asi trochu jiný případ.
Reagovat
skott
Myslim, ze lepsi to nebude.Pripomina mi Vaidisovou, nejen vzhledove, dneska mohla Jankovic dorazit, kdyby ji hned seebrala podani na zacatku 2setu, mela sanci.Jelena zase nezklamala, kdyz se ji nedarilo okamzite zacala kouskovat hru.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych věřil, možná za dva roky. Rád se koukám na agresivní riskantní hru, míče k čarám a k tomu měla Wozňaki daleko. Nakonec se letos možná vzpamatuje i Vajdiš, kdoví. Ve hře má na podzim hodně bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Já Wozniacké věřím :-) měl jsem možnost jí sledovat na turnaji ve Stockholmu a lítalo jí to nádherně. Je jasné, že tam nebyly tak kvalitní soupeřky, ale v ruce to ta holka má. Na celém US Open mi přišla trochu nesvá, zakřiknutá, jak už jsem psal, chce to trochu času, nabrat zkušenosti z velkých zápasů, otrkat se.. pak to jistě půjde.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandové, mírněte svůj optimismus. Dneska byla za stavu 4-5 dva míče od prohry. To je neuvěřitelný, jak se hlava u ženských (včetně top hráček) může podepsat na výkonu. Nejdřív katastrofa, prohraná podání, chyba za chybou a pak od tohoto zlomu už vyhraje 8 z posledních 10 gamů celkem bez problémů. Sice zápas nedávali celý, ale stačilo to.
Už i ta němkyně bude nebezpečná, může snadno vyhrát. Aktuální postavení na žebříčku je vedlejší, 2 roky se pohybovala kolem #20. Dolu spadla jenom proto, že měsíce nehrála.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja bych chtela aby to byla Dementieva!!!!To co dokazala v minulych letech i pres to jak mela spatnej servis tj hodne slusny!!!A ted ten servis ma o hodne lepsi a je to videt na letosnich vysledkach!!moc ji to preju drz se Eleno!!
Reagovat
skott
Pral bych to taky Lene a nebo Dinare, ale bohuzel nejvic to vypada na druhou srbku.Tezkou souperku ma az v semi a to uz ji mozna bude stacit.
Reagovat
smazaný uživatel
Dementieva protože je z nich jedina ženě a vcelku hezke podobna,zbytek fujtajbl! no a okud budu trošku objektivnějši,libi se mi jeji hra z teto 4 nejvic.a servis už zlepšila.)
Reagovat
Berg
Dinara. Jankovic se bude pakovat už dneska po zápase s Wozniacki..
Reagovat
smazaný uživatel
Jankovič dánku bohužel udělá, us vyhraje jedna ze sester. Dinara už mele z posledního, ale v budoucnu proč ne...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist