Jubilejní 90. titul pro Djokoviče. Ve finále v Astaně nedal šanci Tsitsipasovi a zajistil si start na Turnaji mistrů

9. 10. 2022, 14:02
Aktuality 77
ATP ASTANA - Novak Djokovič ve finále v Astaně nedal šanci Stefanosovi Tsitsipasovi, řeckou jedničku porazil už posedmé v řadě a získal svůj čtvrtý letošní a celkově jubilejní 90. titul, šestnáctý z haly. Pětatřicetiletý Srb, který zvládl i devátý letošní zápas na halových betonech, protáhl svou turnajovou neporazitelnost na 16 utkání a vyhrál 25 z posledních 26 duelů na individuálních akcích, si triumfem v Kazachstánu definitivně zajistil start na Turnaji mistrů v Turíně.
Novak Djokovič

Novak Djokovič kvůli odmítání vakcíny proti Covidu-19 přišel o řadu akcí, včetně kompletního australského léta a sezony amerických betonů a tedy i dvou grandslamů. Pro zbytek sezony má však zelenou a po Tel Avivu nenašel přemožitele ani na silně obsazeném halovém podniku v kazašské Astaně, kde absolvoval svůj teprve devátý letošní turnaj a druhý po triumfu ve Wimbledonu a zisku 21. grandslamového vavřínu.

Zatímco v semifinále byl dva míčky od vyřazení (za stavu 1-1 mu vzdal Daniil Medveděv), v dalších čtyřech zápasech od začátku do konce dominoval a po Cristianovi Garínovi, Boticovi van de Zandschulpovi a Karenovi Chačanovovi nedal šanci ani ve finále Stefanosovi Tsitsipasovi. Řeckého rivala přehrál 6-3 6-4, upravil s ním vzájemnou bilanci na 8-2 a porazil ho už posedmé v řadě.

Rodák z Bělehradu byl od prvního fiftýnu soustředěný a dnes se mohl spolehnout na vynikající servis. První podání mu do kurtu spadlo v 79% případů, i po druhém získal alespoň 80% bodů, nečelil jedinému brejkbolu a v obou setech Tsitsipase jednou brejknul. Navíc se vrátil k výkonům z úvodních třech utkání na turnaji a minimálně chyboval.

Pětatřicetiletý Srb, který letos jako jediný triumfoval na všech površích (to se může podařit už jen Tsitsipasovi), upravil svou letošní finálovou bilanci na 4-1 a tu celkovou na 90-38, v hale triumfoval pošestnácté v kariéře. Bývalý lídr žebříčku i po dalším prvenství zůstane na sedmém místě pořadí, dnešním vítězstvím si ovšem definitivně zajistil start na Turnaji mistrů v Turíně.

V italské metropoli by se mohl stát prvním hráčem od Rogera Federera v roce 2010, jenž v rámci jedné sezony ovládne podniky všech kategorií na nejvyšším okruhu. Po skalpu Tsitsipase zvládl i devátý letošní zápas na halových betonech, protáhl svou turnajovou neporazitelnost na 16 utkání a vyhrál 25 z posledních 26 duelů na individuálních akcích.

Tsitsipas má naopak negativní úspěšnost ve finále letos (2-4) i v kariéře (9-14) a prohrál také svůj devátý finálový duel na podnicích série ATP 500. V žebříčku se o pár bodů posune před Alexandera Zvereva a bude pátý.

• ATP 500 ASTANA •
Kazachstán, tv. povrch / hala, 1.900.000 dolarů
nedělní výsledky (9. 10. 2022)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (4-Srb.) - Tsitsipas (3-Řec.) 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Mektič/Pavič (2-Chorv.) - Mannarino/Martin (Fr.) 6-4 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

77
Přidat komentář
Pe3k
Trophies won by beating two or more top 10 players;

Djokovic 55
Nadal 39
Reagovat
paddy
Reagovat
Vlk-v-trave
Jasne ze Belmondo... a potom dlouho nic...:D
https://www.youtube.com/watch?v=LjGsurN_3WU
Reagovat
woody
pro Novaka. V zápase s MED sice nebyl lepším hráčem, ale na drhou stranu je Medvěděv posledních pár let asi nejlepším hráčem v hale na tvrdém povrchu, pokud dobře podává (jako v Astaně) je velmi těžké ho porazit. S Tsi měl zápas většinou pod kontrolou, hodně si pomáhal přes BH soupeře, což u Med úplně nefunguje.

Uvídíme jak bude vypadat los v Bercy, ale finale bych tipoval MED - DJO.
Reagovat
Marduch
jj, prišlo mi, že z Tsipova jednoručáku mu lítaly vyšší míče, což je pro Noleho BH určitě příjemnější.
Reagovat
woody
rozhodně, z těch vyšších míču si troufne hrát útočněji daleko častěji.
Reagovat
Tennisfan77
Tsitsipas by měl hlavně už konečně vyhodit toho fotra a najít si normálního kouče, nevím kdy mu dojde, že jinak se nikam neposune.

Za chvíli ho začne sundávat Felix, Fritz i Rublev, stačí aby mu nevyšel začátek roku a je mimo TOP10.

Letos prohrál čtyři finále ze šesti, dvakrát z Djokovičem, jednou s Felixem, podruhé s Čričem, společný jmenovatel je nula získaných setů.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile
Reagovat
Patik
keby bol problém s otcom tak neurobí ani to finále..vyhral s ním turnaj majstrov a spravil kopec finále problém bude v koncovke turnaja keď ide do tuhého počas turnaja častokrát ide ako píla ..to je o hlave..
Reagovat
Usm
docela prča je, že Djokovic se v sezonním rankingu dostal na 10. místo. Je dost možné, že po ATP1000 v Paříži se prokouše do první osmičky a dostane se na turnaj i bez ohledu na vyhraný GS - na to, že mu bylo upřeno hrát o šílených 10 000 bodů, je to docela slušnej počinsmile
Reagovat
turista
Politika z této sezóny udělala frašku. Novaka to ale nezničilo. Velké uznání!
Reagovat
Ondrej2280
kde uhral 10000 bodov?:))
Reagovat
Usm
neuhrál - blbě čteš - bylo mu odepřeno uhrát potenciálních 10 000 bodů - AO, W, US Open - tj. 6000 bodů +4x ATP 1000 (2x sunshine na jaře a pak letní kanadský mastery)
Reagovat
Usm
kdyby se mu započítalo těch 2000 bodů za Wimbledon, tak je pátý a s malou ztrátou na Ruuda s Tsitsipasem, které by mohl ještě v Pařiži přeskočit a skončit v ATP Race třetí. I bez dvou grandslamů a 4 masterů
Reagovat
Tennisfan77
On neumí číst, to je standard.

Nicméně ranking Djokoviče s ohledem na to co odehrál je vyložený výsměch a to ještě někdo tvrdí, že tohle není weak éra.
Reagovat
Ondrej2280
Ty mas v hlave weak eru:) kazda era ma svojich playerov ale jasne ,ziadna doteraz nemala 3 hracov,ktori by uhrali 20+GS,v tomto meritku bola potom kazda era weak:)
Reagovat
Tennisfan77
Jde o princip, sám víš, že Djokovič si mohl zahrát o XY tisíc bodů, což mu nebylo povoleno.

To, zda je to jeho rozhodnutí je věc druhá, ale standardní sezónu za sebou nemá a o tom je celé vlákno.
Reagovat
Ondrej2280
Samozrejme ,ze mohol a keby chcel tak si aj zahra.Ale tu vidim od jeho fans stale len plac o tom ako mu niekto nedovolil:)..on si nedovolil...to je cele,lebo bud respektujes pravidla alebo nie..a tie platia.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Každý neohne hřbet před systémem když ví, že by mu to zkazilo zdraví.
Reagovat
Ondrej2280
jaj tak:)) je to bojovnik proti systemu:)) pana boha...to jak keby som Nolu cital:))
Reagovat
Ondrej2280
Nebolo mu uprene nic,sam si to odoprel vlastnou blbostou,predsa sa nebude kolotoc prisposobovat jednemu hracovi..tak tu stale nekecajte o nejakom upierani a uz ho tolko nelutujte lebo sa asi aj sam rozplace ked si tie upieracie plky precita:)
Reagovat
Kozoroh
* Jak už je zmíněno v titulku, Astana Open je jubilejním 90. dosaženým Novakovým titulem na okruhu ATP. Rovněž představuje 64. Djokův triumf na tvrdém povrchu (na Federerův rekord ztrácí nyní 7 hardových titulů) a 16. turnajový vavřín v hale (Djoker je nyní 13. v tomto parametru, aby se dostal do TOP 10, musí vyhrát ještě 7 halových podniků).

* Na 55 vítězných turnajích musel No1e porazit 2 či více tenistů TOP 10. V tomto směru velice převyšuje oba své rivaly - Federer takových turnajů vyhrál 39 a Nadal 37. Není bez zajímavosti, že No1e je držitelem rekordu v počtu vyhraných zápasu nad tenisty TOP 10, které porazil včetně dnešní výhry nad Tsitsipasem 232x.

* Kazachstán se stal 19. zemí, na jejíž půdě No1e získal ATP titul. Kompletní seznam je v tomto tweetu: https://twitter.com/i/web/status/1579078881885454336

* No1e je těsně před Rafou v procentuální zápasové úspěšnosti, No1e má 83,29 % podíl výher v celkovém počtu odehraných zápasů (W-L 1022-205), Rafa 83,28 % (W-L 1066-214). Oba jsou v tomto parametru na prvních dvou místech, následuje Borg s úspěšností 82,4 % (W-L 654-140).
Reagovat
Tennisfan77
K bodu 2.

Není top10 jako top10. Aktuální top10 je vyloženě tragédie, nikdo neporazi na GS Djokovice a asi ani Nadala- možná Medvedev a to fakt možná.

Jinak by každý hrál pro účast.
Reagovat
Patik
hovorí sa že nikdy neodpisuj Nadala ale myslím si že táto sezóna a zisk AO RG bola jeho labutia pieseň na GS ho môže poraziť ktokoľvek mimo top10 viď Tiafoa na US Open.
Reagovat
Tennisfan77
Tak Ja píšu od jara ze si myslím, ze letos finito, Djokovic je ale zase v laufu, tam bude těžké s nim hrát, velmi pravděpodobně bude mít nejvíce GS, asi dozene Federera na 103 titulech a bude mít nejvíce týdnu na n1.

Čili statisticky GOAT bude on, dávám tomu tak 80-85% pravděpodobnost.
Reagovat
Kozoroh
Oproti včerejšku to byla dnes pohodička, No1e přehrál filozofa od baseline i na síti, finále se hrálo dle Novakových not. smilesmilesmile
Reagovat
turista
Novak včera nepřesvědčivý. Dnes v pohodě. Velká gratulace.
Reagovat
Kozoroh
V zápase s Medvědem tahal za kratší konec od baseline, ale kompenzoval to hrou na síti, kde uhrál 20 z 27 bodů. Proti Medvědovi by měl hru na síti uplatnit častěji, to na něj evidentně platí.
Reagovat
turista
Medvěd proti Djokerovi podal výkon sezóny. A Novakovi se nedařilo. Medvěd mnohokrát zahrál letos mizerii a je rád za tu jednu 250 z Mexika, kterou vyhrál. Kdyby zahrál tak dobře jako proti Noldovi ve finále AO tak tam nemohl prohrát.
Reagovat
Pe3k
Jemu nesedí více hra Nadala než Djokovice.
Reagovat
Tennisfan77
Tsitispas byl absolutně bez šance, nemá na to hlavu a obavám se, ze je to u nej finální stav.

Djokovice do konce roku porazi maximálně Medvedev, nikdo jiný nemá ani na set, čili Paříž easy Djokovic, TM je otevřeny, ale asi taky Djokovic.

Na druhou stranu si fanoušci Noleho zaslouží trosku světle okamžiky po tom začátku sezóny, proč ne.
Reagovat
paddy
Tsitsipas prohrál tak 7 zápasů v řadě s Djo
Medveděv to má 4-5 po roce 2017

to ukazuje na rozdíl mezi oběma, který lze potvrdit vyrovnanou bilancí Tsitsipase s Rublevem, oba druhořadí hráči top10
Tsi - Med 3:7 Rub - Med 1:5

vše do sebe zapadá, čísla nelžou

konkurenceschopní jsou jen Med, Zve a nově Alc a přijdou samozřejmě junioři
Reagovat
Usm
Jenže Medvěd je konkurenceschopný jen na Jardu, na antuce a trávě je tragéd
Reagovat
Usm
Oprava...na hardu
Reagovat
paddy
na trávě hraje Medvěd jako Jarda smile
na trávě hraje Djo jen 1 turnaj, takže to není důležité a na RG zatím hraje Rafa
takže zbývá hard a na USO vyhrál Djo jen 3x ze 16 startů
hard je půlka sezóny
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak může hrát jednu přípravu a ten podle tebe "jediný" turnaj je ovšem nejdůležitější GS.
Nicméně, dle mého názoru, co Joker neurve příští rok, už pak bude získávat těžce.
Reagovat
Tennisfan77
Pravda, když se Zverev dá dohromady, muže porazet všechny, i Alcaraze
Reagovat
paddy
jsem zvědav, po těžkém zranění je to otazník
takový Thiem shořel
Reagovat
Ereinion
U Tsitsipase je větší problém samotná hra než hlava...od toho finále RG21 se prostě dost zhoršil, měl by určitě vykopnout svýho otce-trenéra a trochu zapracovat na BH.
Reagovat
Tennisfan77
Evoluce tenisu je taková, že jednoručáku pravděpodobně odzvonilo.

Ani nevím, kdy někdo s jednoručním BH vyjma Wawrinky s Federerem něco kloudného uhrál. Tsitsipas do 2021 dejme tomu, ale všechny tituly jdou za obouručáky.

Měl by si dat lekci s Federerem ala jeho comeback 2017, ten Ceckův topspin je čím dál více k ničemu, nic z toho nevymyslí.
Reagovat
Ereinion
co by dal Tsitsipas za Thiemův BH...i teď po zranění je pořád dost dobrej
Reagovat
Tennisfan77
Jo vidíš Thiema jsem zapomnel zmínit. Pravdu mas. smile
Reagovat
Patik
to neni o jednoručáku samotnom ako takom ale o hráčoch ktorí ho používajú..ale keď sa dostane jednoručák do dobrých rúk tak je podľa mňa lepší než obojručák nieje taký stabilný a dôrazný ako obojručný ale v dobrých rukách to lieta.
Reagovat
Tennisfan77
Jemu to ale nelieta smile
Reagovat
No-le
Vážení, jen pro info -smile Djokovič má všechny tisícovky 2x. Je to tak?
Reagovat
wojtop
Je to tak, ako jediny z aktivnych hracov aj v ramci BIG4/BIG3
Reagovat
Pe3k
spíše jako jediný
Reagovat
turista
Jistěže.
Reagovat
Marduch
Finalko zkusene postrazene, jak by řekla Katreska.
Jako nezlobili bychom se v Balkanlandu, kdyby se na Rafu dotahl v obou titulovych stats na AOsmile. Ale to je spíš teorie, upachteny souboj s Medou v SF je mementem.
Reagovat
Pe3k
Big 3 už chybí jen 5 titulů aby dala 300 smile
Finále trošku zklamání, Řek nenašel zbraň na Djokovice se kterým prohrál už po 7 v řadě smile
Dorovná Djokovic Nadala ještě letos?
Reagovat
Gulbis
103+92+90 je 295 ??
Reagovat
Pe3k
Ne smile
Reagovat
Gulbis
tak nepiš kraviny
Reagovat
Pe3k
Tak odteď smile
Reagovat
turista
Dolepit Nadala by Novak mohl už letos teoreticky.V přepočtu na věk už vede nad Nadalem a Federerem o 2 tituly. Má na to dolepit Connorse a odsunout ho na 2 místo. Je to otázka času a motivace. Nemá zásadní zdravotní problémy.
Reagovat
Ondrej2280
co mas stale s tymi prepoctami na vek?:)))
Reagovat
turista
To, že Nadal a Federer měli v kalendářním věku 35 let každý z nich 88 titulů a Djokovič má v témže věku už 90 titulů.
Reagovat
Ondrej2280
A o com to ma.vo finale vypovedat?..alcaraz ma v 19 gs a djoker a fedex ho nemali...nehovori to vobec o nicom..
Reagovat
com
tak start na TM mel snad uz jistej ne? Jak mi tu posledne nekdo psal, ze vitezstvim ve Wimbledonu si to narozdil od WTA zajistil i kdyby byl na 20 miste smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Ano, ale jistota je jistota. Nesměl být hůře jak 20.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
neměl, až teď má jistotu, že opravdu skončí v Top 20 race
Reagovat
QacO
Anoooósmile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Pokud bude vpuštěn na všechny turnaje v roce 2023, nevidím jasnějšího favorita na výhru AO,W a US Open. GOAT
Reagovat
Nola
smile
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Marduch
Los.
Reagovat
turista
Pokud bude rozehraný tak může vyhrát i RG. Kalendářní GS ale ne. To se ukázalo být nemožné.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Může, ale neměl bych velké oči. Na AO není o čem, tam bude těžit z formy na konci sezóny. Ve Wimbledonu ještě příští rok nebude mít velkou konkurenci. Ale ono i to US Open není samozřejmostí. To mnohokrát nevyhrál a nedá se to brát jako samozřejmost, konkurence je tam největší. FO...i kdyby měl Nadal jen jednu nohu, žádný vlas na hlavě tak to nějak udělá :)
Reagovat
turista
Myslím že to už Nadal neudělá to RG. Bude mu 37 let a změní se mu trochu žebříček hodnot.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Bude jej chtít vyhrát jako otec. Tohle jsem si říkal již v roce 2018.....přeci ten turnaj vyhrál již 10x, už nebude mít motivaci.... :D
Reagovat
Marduch
Úplně v klidu to vyhraje a ty budeš zase v šokusmile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Osobně třeba Nadala nemám v lásce, ale jeho výhry na FO jsou taková příjemná tradice, která mi po jeho konci bude chybět. Jen ze sebe letos nemusel dělat takovýho ubožáka :)
Reagovat
turista
Když to Djokovič vyhrál v roce 2021 přes Nadala tak to může zopakovat.
Reagovat
Patik
Ale Nadal prehráva na RG len ked nemá so sebou doktora a to sa dokonca kariéry nestane už.
Reagovat
turista
Nadala dožene věk a zdravotní potíže jako Federera, který přitom hrál smart tenis a ne jako dřevorubec, který kácí stromy.
Reagovat
turista
Příjemná tradice to teda není. Naopak je
to až neskutečná otrava to zabetonování RG Nadalem od roku 2005, kdy kromě něj vyhráli 2x Djokovič, 1x Federer a 1x Wawrinka.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tak soupeři měli dost let se na něj připravit a porazit jej :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist