Jsou Američané odsouzeni k porážce?

19. 9. 2008, 10:19
Previews 0
Když v roce 1998 Švédsko vyhrálo Davis Cup, bylo to naposledy, kdy některá ze zemí obhájila vítězství z předešlého roku. Že se od té doby nikomu nepodařilo slavnou trofej obhájit, jako by vypovídalo o tom, jak je tenis momentálně vyrovnaný. Nic se na tom dost možná nezmění ani letos. Spojené státy, které loni v týmové soutěži triumfovaly, se totiž letos v semifinále představí ve Španělsku v pozici jasného outsidera.
Rafael Nadal

Pro důvody, proč má do finále Davis Cupu postoupit Španělsko, nemusí člověk chodit daleko. Domácí povede fantastický Rafael Nadal, Mallorčan, který prožívá zatím nejlepší sezonu svého života a který na antuce prohrál za poslední tři roky dva zápasy. K poražení je každý, otázkou zůstává, jestli Nadala mohou před dvaceti tisíci domácích fanoušků ohrozit američtí tenisté, pro které je antuka noční můrou.

Američané navíc nepřicestovali do Madridu kompletní. Polovina nejlepšího tenisového páru světa Bob Bryan nenastoupí kvůli zraněnému rameni a - také vzácně - nenastoupí ani jinak spolehlivý reprezentant James Blake, který se omluvil kvůli únavě z náročné sezony.

Svůj křest ohněm si tak v Madridu prožije dvacetiletý Sam Querrey, který nastoupí hned v úvodním zápase proti Rafaelu Nadalovi. "Uvidíme," řekl se po včerejším losu kapitán týmu Patrick McEnroe. "Hraje svůj první zápas, venku proti Španělsku, proti dost možná nejlepšímu antukovému hráči všech dob. Takže Same, tohle bys měl vyhrát, ne?" žertoval McEnroe. "Myslím, že je dobře, že Sam bude hrát první. Nebude muset sedět v šatně a poslouchat, jak dvacet tisíc lidí fandí," dodal.

"Musím hrát agresivně, dobře servírovat a diktovat tempo ve výměnách," uvědomuje si Querrey, který i přes své mládí a oblibu v rychlejších površích úspěchy na antuce zaznamenal. Na letošním turnaji v Monte Carlu porazil Nadalova krajana Moyu a v osmifinále dokonce i tehdy devátého hráče světa Richarda Gasqueta.

Ve druhém dnešním zápase proti sobě nastoupí domácí David Ferrer a americká jednička Andy Roddick. Oba se dobře znají, v minulých třech letech na sebe narazili pětkrát, tentokrát to ale bude antuková premiéra. "Klíčem jsou returny. Bude to dlouhý zápas," předvídá šestadvacetiletý rodák z Valencie Ferrer, který se v posledních měsících potýká se špatnou formou - od turnaje v nizozemském Hertogenboschi nedošel Španěl na žádném z turnajů dál než do třetího kola.

Už na jaře se domácí tenisté obávali, že by Američanům mohla vyhovovat vysoká nadmořská výška v Madridu, v níž se semifinálový duel hraje. Vedlo to dokonce ke krátké roztržce s tenisovým svazem, ani to prý ale podle Roddicka do karet USA nehraje. "Nejsou to zrovna pomalé kurty, ale ani nejrychlejší, co jsem kdy viděl," prohlásil šestý hráč světa, který loni na antuce v Ostravě dokázal porazit Tomáše Berdycha. "Když hraju dobře, cítím se dobře i na antuce," dodal vítěz pěti turnajů hraných na pomalém povrchu.

Sobotní čtyřhra bývá parádní disciplínou Američanů. Proti sehranému domácímu páru Verdasco/Lopez se ale nyní vedle Mikea Bryana postaví Mardy Fish. Tomu čtyřhra není neznámá, dokonce ani na antuce - například na turnaji Masters v Hamburku letos spolu s krajanem Blakem došel do semifinále, kde právě s bratry Bryanovými prohráli o pouhé tři body v super tie-breaku. A o nesehranosti prý nemůže být řeč. "Bob by se měl začít bát," žertoval Mike po společných trénincích s Fishem.

Los semifinálového duelu Španělsko - USA:

Pátek:
Rafael Nadal - Sam Querrey
David Ferrer - Andy Roddick

Sobota:
Feliciano Lopez/Fernando Verdasco - Mike Bryan/Mardy Fish

Neděle:
Rafael Nadal - Andy Roddick
David Ferrer - Sam Querrey

Fakta:

Stadion: Plaza de Toros Las Ventas, Madrid
Kapacita: 21.000 diváků
Povrch: antuka

Poslední vzájemné zápasy: 
USA - Španělsko 4-1 (čtvrtfinále 2007)
Španělsko - USA 3-2 (čtvrtfinále 2004)
USA - Španělsko 3-1 (čtvrtfinále 2002)

Cesta Španělska do semifinále:
Španělsko - Peru 5-0 (1. kolo)
Španělsko - Německo 4-1 (čtvrtfinále)

Cesta USA do semifinále:
USA - Rakousko 4-1 (1. kolo)
USA - Francie 4-1 (čtvrtfinále)

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist