Jsem jako víno, říká zkušený Štěpánek

9. 8. 2011, 09:00
Aktuality 23
Radek Štěpánek znovu dokazuje, že je bojovníkem k pohledání, kterého hned tak něco nezlomí. Po loňských zdravotních trablech je znovu ve formě a nic na tom nemění jeho věk. Ve dvaatřiceti letech je nejstarším hráčem světové stovky a od neděle po titulu na betonu ve Washingtonu i nejstarším hráčem, který vyhrál turnaj okruhu ATP za uplynulé tři sezony.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

"Jsme jako víno, čím jsme starší, tím jsme lepší. Věk není důležitý, záleží na tom, jak se cítíte," usmíval se Štěpánek po finálové výhře nad Gaelem Mofilsem na tiskové konferenci a vážně doplnil: "Tahle výhra je pro mě velkou satisfakcí." 

Ve Washingtonu se Štěpánek stal druhým nejstarším vítězem po Jimmym Connorsovi, který zde vyhrál v 35 letech v roce 1988. Na ATP vyhrál starší hráč než Štěpánek naposledy v roce 2008, kdy Fabrice Santoro ovládl Newport.

Z titulu se Štěpánek radoval po dvou a půlleté pauze a přidal do sbírky pátý titul ve dvouhře. "Je skvělý pocit, že jsem schopen hrát na takové úrovni a měřit se s nejlepšími," řekl karvinský rodák. "Dokud moje tělo vydrží, chci na téhle úrovni vydržet dlouho. Je to složité, protože se nelze vzepřít matce přírodě a s věkem zpomalujete, ale tvrdou prací za uplynulých mnoho let se mi to daří," konstatoval tenista.

Věk se projevuje především na častějších zraněních. V minulém roce Štěpánek hlavně kvůli mononukleóze a únavovému syndromu vynechal skoro půlku roku. V žebříčku proto klesl na 62. místo. Letos zase nehrál měsíc a půl a předělával techniku servisu, aby ulehčil bolavému kolenu. Triumfem ve Washingtonu se ale přiblížil svému snu vrátit se k desítce a posunul se v pořadí dvouhry z 54. na 27. místo.

"Věřím ve vlastní síly, proto se vždy dokážu zvednout a tvrdě trénovat. A pro takovéhle chvíle to člověk dělá. Vyhrát je totiž nádherný pocit," líčil Štěpánek a doufal, že mu titul dodá dostatek sebevědomí do zbytku amerického léta. Už v úterý by měl hrát na turnaji v Montrealu proti Felicianu Lópezovi ze Španělska.

Triumf ve Washingtonu označil Štěpánek za svůj největší úspěch. "Protože přišel v závěrečné fázi mé kariéry, a proto hodně znamená. Vím, že na takové výsledky mám," řekl tenista, před pěti lety osmý na světě, který výhrou nad světovou sedmičkou Monfilsem ukončil osmizápasovou šňůru porážek s hráči elitní desítky.

V duelu s Monfilsem se český daviscupový reprezentant snažil hrát agresivně. Využíval svých schopností a hrál variabilně. Dokázal vyhrát výměny od základní čáry a tradičně si pomáhal výpady k síti. Při volejích se pak téměř nemýlil.

"Chtěl jsem zápas kontrolovat a být, jak bych to řekl, šéfem kurtu," uvedl Štěpánek. "Náběhy k síti byly součástí zápasového plánu a snažil jsem se co nejméně kazit returny, abych mohl útočit. Chtěl jsem být agresivní od začátku do konce."

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
A v čem jako zraje? Jo je skvělé, že vyhrál ale to neznamená, že hned dalších 10 zápasů vyhraje jako prd. Ať radši nic nevykřikuje, ne nadarmo se říká: neříkej hop dokud nepřeskočíš...
Reagovat
smazaný uživatel
o vinu (a ne jen o nem) plati, ze cim je kvalitnejsi, tim min ho je.... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tá fotka je inak dobrá :D.
Reagovat
smazaný uživatel
tak je světováááá :-D Ale jinak to Ráďovi přeju
Reagovat
Jersey
lidi neříkejte mi že ani na livescorehunter nebudou dávat pyskoře proti feliciánovi, ale trapnýho chelu s pospíšilem jo, nevíte o nějakým linku?
Reagovat
Jersey
ve španělsku pěstují taky víno,no nevím nevím ale feliciáno si asi dneska pochutná,nevěřím tomu že po tak náročným týdnu by radek mohl vyhrát další matč navíc proti felicianovi který skoro všechno hraje do tiebrejků, ale uvidíme třeba radek překvapí
Reagovat
Jersey
upřímně si myslím že radek se už do desítky dostane asi vážně jen s těží,né kvůli věku ale kvůli porážkám s lehčími soupeři,pokud by chtěl být v desítce tak musí hráče jak garcia lopéz porážet a né dostat 2x 6:1, ale každopádně bych mu přál aby se dostal do dvacítky i když by to bylo dost obtížné jelikož tam už je fakt špička navíc o x let mladší, přeju mu aby ještě minimálně jeden turnaj ATP vyhrál ;-)
Reagovat
EllNino
Ale zrejmen se odhlasi Fish. Pac v doubles draw je misto nich Cela/Monaco a u Fishe je napsano HEEL, asi jeste nedolecil patu a mozna odstoupil.
Reagovat
Jiri
Pratele. Zbytecne se tu nenapadejme. Ja jsem Cech, Radkovi preju hodne uspechu, ale take neverim, ze ted neco uhraje, jelikoz se unava z Wash. (i pres vitezstvi) musi projevit. Navic tady budou hrat opravdu jen ti nejlepsi, takze bude tezke projit uz pres 2. kolo.
Reagovat
smazaný uživatel
Presne to so mal namysli ale kedze som Slovak tak nemozem take veci pisat lebo vzdy to nejaky primitiv obrati proti mne
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi opravdu Čech??Tedy pokud slovo CECH bylo myšleno jako Čech,může to znamenat třeba CECH...taxikářský!Pokud Čechem jsi,tak také ČESKY piš! !P.S.At zije tenis,nejlepsi ze vsech sportu:-))
Reagovat
smazaný uživatel
inu Jimmy pokud jsi si všiml tak celý příspěvěk od Jiřího je napsán bez diaktritiky takže ti ten háček na velkým písmenem C mohl dojít, ale to jen na okraj. To důležitější je, že pokud chceš diskutovat na netu tak se nauč dělat mezery za tečkou, vikřníkem apod.
Reagovat
Jiri
Ty jsi opravdu Jimmy.Connors??Tedy pokud slovo Jimmy.Connors bylo myšleno jako Jimmy Connors,může to znamenat třeba, že jsi světoznáma tenisova legenda!Pokud Jimmym jsi,tak také jako Jimmy piš! !P.S.Na takoveto reakce jiz nikdy reagovat nebudu, ale nemohl sem si to jednou odpustit:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tedy příteli,ten VIKŘNÍK se Ti vážně povedl! ! !
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj!No,nevím,jak by podobný příspěvek psal p.Connors,nejspíš americky nebo tak něco:-))Nene,já Jimmy nejsem,to jen tento pán je můj tenisový vzor již od dětství!A tečka v nicku prostě být musí:-)
BTW-mám dodnes doma tenisový míček,kterého se Jimmy Connors dotkl jako poslední,ještě je na něm otisk barvy z výpletu jeho rakety,je to dávný suvenýr z exhibice z Prahy,tuším někdy v roce 1993.Tehdy měl kromě Kordy a Ivaničeviče přijet i sám velký John McEnroe,ale bohužel z toho sešlo,čtveřici doplnil Jan Siemerink,ale i tak to byl zážitek!Takže Jimmy Scott Connors(s tečkou či bez ní)-ano,je to můj hrdina!
Reagovat
smazaný uživatel
povedl to máš pravdu:))... ale stále nemáš mezeru za čárkou:)
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidime co budes hovorit ked ta Lopez dnes porazi Radku
Reagovat
smazaný uživatel
Nepřející Slovák?
Reagovat
smazaný uživatel
Preco by som mal byt neprajuci? Sucho konsatujem to je vsetko
Reagovat
smazaný uživatel
kdo konstatuje, tak se ale nepta..... ;-)
Reagovat
EllNino
Zavidis ze mame takovehu hrace, nebo si tu jenom lecis sve komplexy ???
Reagovat
smazaný uživatel
:D Závidieť Štepánka :D No poďme, dajte ešte niečo. A že kto má komplex. V článku o Vajdovi sa tam semenia česi ako diví.
Reagovat
smazaný uživatel
di si konstatovat na čobolskej tenisportal
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist