Ivanovičová: Instinktivně hraju nejlíp

21. 1. 2010, 15:20
Rozhovory 18
Kdo ji viděl v zápase proti Argentince Dulkové, musel si všimnout, jaké problémy dělal Aně Ivanovičové už jen nadhoz, při kterém ji často neposlouchal míč. Musím hrát uvolněněji a nemít od sebe taková očekávání, jinak jsem s hrou spokojená, řekla po nečekané porážce bývalá světová jednička.
Profily hráčů
Ana Ivanovičová (© australianopen.com)

Byl to servis, co vám dnes dělalo problémy?
Určitě, byl to jeden z problémů. Byla jsem moc zklamaná, když jsem se ve třetím setu vrátila do zápasů, pak udělala pár dvojchyb a v podstatě jí darovala tři mečboly, abych pak znovu musela bojovat.

Vypadá to na pořád stejný příběh: bojujete, snažíte se zlepšit, a pak přijde takový zápas a znovu tomu něco chybí...
Ano, on je to proces. Musím zůstat trpělivá, chce to čas. Na kurtu se teď cítím líp, hraju o hodně líp, cítím se jako dřív. Jsou ale věci, na které se nemůžu úplně spolehnout, když je potřebuju nejvíc. Někdy se mi daří, někdy ne. Musím si to všechno srovnat v hlavě a nepřestávat na sobě pracovat. Jsou věci, které chci zlepšit a podání je toho důležitou součástí. Občas cítím, že jde v pohodě, ale není to tak konzistentní, jak bych chtěla.

Co se na podání snažíte změnit, vylepšit?
Snažím se vrátit k tomu staršímu, které je o něco uvolněnější. A taky levou ruku, způsob, jakým držím míček, chci zlepšit nadhoz.

V některých klíčových momentech to vypadalo, jako když si nevěříte.
Ano, vlastně jsem těsně předtím mluvila s trenérem. Začnu dobře a hraju slušně, protože nic neočekávám a chci si to jen užít. A zdá se mi, že takhle můžu hrát pořád. Jenže potom začnu být napjatá a začnu dělat chyby. Toho se musím zbavit a hrát prostě konzistentně. Možná ne na nejvyšší úrovni, prostě na tom stavět.

Kdyby se vás někdo zeptal na vaši hru v roce 2008 a letos, co byste odpověděla? Proč jste byla světovou jedničkou a vyhrála French Open a teď jste vypadla ve druhém kole?
Řekla bych, že jsou to má vlastní očekávání, která se snažím naplnit. Myslím, že údery mám teď lepší než kdy předtím a i pohyb se lepší. Loni jsem neměla fyzičku a teď se do toho začínám dostávat. Chce to ale čas. Když se bavíme o tenise, hraju mnohem líp než předtím. Jsou za tím jen očekávání, která na sebe kladu.

Proč vám loni chyběla fyzička?
Pořád se objevovala nová malá zranění, která se hromadila, takže jsem ani nemohla pořádně na ničem pracovat. Vždycky jsem strávila pár dní na kurtu a pak pár dní mimo něj. Od Wimbledonu jsem tomu moc nedala a to se samozřejmě hodně odráží ve hře. Teď už je všechno v pořádku, cítím se spokojená.

Ke konci roku jste si udělala tříměsíční volno. Co jste celou tu dobu dělala?
No, měla jsem pět týdnů volno, už si nepamatuju, kdy se něco takového naposledy stalo. Bylo příjemné pročistit si hlavu po tom náročném období. Nějaký čas jsem strávila taky s rodinou a přáteli v Bělehradu, to bylo taky moc příjemné. Od začátku listopadu už jsem pak začala pracovat na své kondici a ke konci měsíce začala taky hrát tenis.

Co děláte letos, když si chcete odpočinout od tenisu?
Pořád hledám věci, u kterých si odpočinu. Například si moc ráda čtu nebo sleduju filmy. Někdy trávím příliš času na pokoji, což není dobré. Něco si vždycky najdu, jdu se projít, abych neměla v hlavě jen tenis, ráda se obklopuju pozitivními lidmi.

Říkala jste, že vám dělá problémy nadhoz. Co je na něm tak složitého?
Když někdy trochu pospíchám, míček mi ulétává. Když jsem napjatá a chci dobře zaservírovat, tak pospíchám a míček pak létá ode mě, protože ho držím moc pevně, místo abych byla uvolněná. To se snažím odstranit.

Dokážete hrát instinktivně, nebo na kurtu příliš přemýšlíte?
To je důležitou součástí mé hry. Řekla bych, že když nechám průchod emocím, tak hraju nejlíp. Tehdy se jen řídím instinkty. Na tom musím zapracovat, vždycky jsem s tím bojovala.

A kdy naposledy jste hrála instinktivně a příliš při hře nepřemýšlela?
V Brisbane jsem odehrála pár opravdu dobrých zápasů. Třeba proti Pavljučenkovové ve čtvrtfinále. Na kurtu jsem se cítila moc dobře. Proto jsem trochu zklamaná, že se mi to nedařilo i tenhle týden. Jak jsem řekla, chce to čas. V Brisbane to bylo v pořádku, tenhle týden to chvíli šlo, chvíli ne.

pva, TenisPortal.cz, australianopen.com

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
jedině naše Ančí, na tu nikdo nemá!
Reagovat
skott
Tak tahle porazka je prefektni ukazkou nekoncici bidy Ivanovic, protoze Dulko je sice solidni tenistka, ale i na zenske pomery vyrazne vynika psychickou labilitou a nikdo jiny by Srbce tolik prilezitosti zvratit utkani nenabidnul.Cekal jsem, ze ji dlouhe prazdniny na konci roku muzou pomoc, ale u ni se evidentne nezlepsilo vubec nic.Jediny duvod proc me mrzi, ze nepostoupila, je ten, ze by snad konecne Verka hrala na jednom z centrkurtu odpovidajicim jejim vylsedkum a pozornosti jakou si zaslouzi!
Reagovat
smazaný uživatel
O tom nadhozu jsme už debatili v létě a koukám, žádná změna. Já si o Aně už myslím od podzimu jenom jedno - je HYSTERKA - a to nemyslim, jako nadávku!, ale jako označení jejího duševního stavu po vstupu na kurt - nervy, hysterie ..jak to má v soukromí nevíme, možná by věděl Fernando ;)..
Reagovat
smazaný uživatel
Fernando je Fernando, to sa musí nechať :-) mne henten její nový zajíc nejak nešmakuje, neni mi sympatický (co tebe ty múj psychouši? :D) A pomály si začínam myslieť to isté čo ty, sice som jej ešte dávala šancu, predsa to sa môže stať každému, ale keď už aj tu na AO toto robí, tak to už je fakt moc.
Reagovat
smazaný uživatel
Nazdáár!
Já to jejího zajíce neviděl, nemáš někde odkaz?
Reagovat
smazaný uživatel
Ja myslím toho golfistu... Adama Scotta... určo o ňom vieš..

http://www.myavidgolfer.com/resources/ana_ivanovic_adam_scott_beach_2.jpg
http://ontennis.com/files/images/ana-ivanovic-adam-scott-2407.jpg
http://ontennis.com/files/images/adam-scott-and-ana-ivanovic.jpg

No ale fuj!! :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, že má golfistu jsem věděl, ale neviděl jsem ho. No normální chlap ani tak ani tak. Nic extra jsem podle obrázku nepozoroval, asi je Fernando hezčí, ale zase mi přijde, že od toho vztahu má ty její psychické problémy, tak nevim, jestli byl jenom spouštěč :DDD. Dříve se mi líbila víc, asi to je i tím psych. stavem, že momentálně není vzhledově ani ona na svém maximum, ale to se může ještě 100x změnit, je mladá.
Reagovat
smazaný uživatel
No mne sa zdá nenormálne odpudivý a škaredý.. 8-) Nando je teda tisíckrát hezčí... podľa mňa. To o tých psych. problemoch može byť pravda, aj mne sa zdá... a pripadá mi, že pribrala Anuš. Teraz ju dávali na Jurospóte na Game, Set a Mats a nejak sa nám zagulatila... alebo to je tou kamerou? :o)
Reagovat
smazaný uživatel
už v létě začala přibírat :D ... ale viděl jsem na eurosportu nějakej dokument, když jí bylo 17 a to bylo teprve něco, no byla pěkná!!! Určitě měla o 10, 12 kg víc než o 2 roky později
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak s těma "strašně ošklivejma" protějškama, ty si moc přísná, to je KULT TĚLA u tebe ;))). Jako jsem ten poslední, kdo by tvrdil, že chlap má smrdět potem a hospodou ;))), ale počkej, až s takovým ukázkovým metrosexuálem zhledu Fernanda a Feliciana budeš pár let žít, nepustí tě k zrcadlu, bude se furt pozorovat a volnej čas bude zaplněn fitkem a nakupování hadrů, abys pak nebyla vděčná ještě za normálního chlapa v mezích :DDD!
Reagovat
smazaný uživatel
..vzhledu
Reagovat
smazaný uživatel
=((( tak teraz mi ostáva len Nole, Ferda a JJ... ale nech sa vopovážá vypadnút!! :S
Reagovat
smazaný uživatel
U JJ to vidím bledě, ale Nole s Nandem bymohli dojít daleko.
Reagovat
smazaný uživatel
Všetxci by mohli dať tak prinajhoršom semi.. potom už sa hnevat nebudem :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Semi dá z těchhle tří akorát pouze Novak myslím. Jinač dneska jsem Novaka neviděl, blbci z Eurosportu dali do tv radši Anu a na druhý program další ženský zápas. Ale četl jsem rozhovor a vše, co řekl k zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím tiež :-)) ale možno aj Fer.... kdoví..
Reagovat
smazaný uživatel
Ten hrozný nadhoz jej už pretrváva strašne dlho a fakt to vyzerá strašne ako by sa ešte len učila hrať tenis a pritom bola sv. jednotka ... hanba.
Reagovat
smazaný uživatel
ten nadhoz je příšerný, jen kvůli němu dělá tolik dvojchyb, i 10leté děti mají lepší nadhoz, a opravdu nechápu jak jí to může dělat takové problémy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist