Hrát méně turnajů a lépe se na ně připravit, plánuje Berdych

18. 12. 2017, 19:57
Aktuality 14
Tomáš Berdych chce vhodněji volit program nadcházející sezony. V příštím roce nejspíše bude aktuálně devatenáctý hráč světa hrát méně turnajů a doufá, že na ně díky tomu bude lépe připraven.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Nemám nic, na co bych se speciálně upínal. Jenom chci do sezony vlítnout nachystaný, zdravý a podle toho se uvidí," řekl Berdych směrem k roku 2018, který rozjede hned první lednový týden na turnaji v Dauhá.

V současnosti je v plném tréninku a doufá, že je připravený především po fyzické stránce. Letošní působení na turnajích ukončil kvůli vleklým problémům se zády předčasně. Naposledy byl v akci začátkem října v Pekingu.

"Tento rok nebyl povedený, ale bylo to hodně ovlivněné tím zraněním," uvedl Berdych. "Jedinou část roku, kdy jsem se cítil dobře a záda mě nebolela, tak jsem hrál semifinále ve Wimbledonu, a to hovoří za všechno," prohlásil dvaatřicetiletý tenista.

Problematická záda už dal dohromady. "Nějakou dobu to trvalo a doufám, že teďka už to bude držet," řekl dvojnásobný daviscupový vítěz. Na druhou stranu ví, že léty tréninku huntované tělo bude bolet víc a víc. "Ale doufám, že budu zátěž a nápor zvládat. Zkusím dělat víc věci kolem, než tomu bylo v letech předtím."

Zároveň se o tělo řadu let stará. Cvičení a regeneraci má na nejlepší možné úrovni. "Při téhle zátěži a zápřahu to ani jinak nejde. A že by někdo najednou přišel, že můžu něco přidat, to by se musel den nafouknout. To už nejde. Můj denní program už je tak dlouhý a není moc co víc kde přidávat," řekl Berdych.

Variantou, jak si prodloužit kariéru na špici, je tedy upravit program. "Bude potřeba i pár týdnů ubrat," rozhodl se Berdych. "Přeci jen už to nejde zvládnout úplně všechno naplno. Budu to volit promyšleněji, potom budu na každý turnaj pořádně nachystaný, nebudu unavený a pak si myslím, že výsledky můžou přijít."

Dva zápasy v extralize odehrál po více než dvouměsíční soutěžní pauze a bylo to znát. V prvním utkání dokonce prohrál s Janem Šátralem. "Není to nic jednoduchého se vracet po takové době, když na to nejsem zvyklý. Tohle byla moje nejdelší pauza, kterou jsem kdy měl. Proto jsem to tady chtěl využít a zahrát si," řekl.

Před domácí soutěží trénoval v Monte Carlu. Venku si zahrál s bývalou světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, který nově do svého trenérského týmu přibral Radka Štěpánka. "Dvakrát jsme spolu trénovali. Když je k tomu možnost, tak to je to nejlepší," uvedl Berdych.

Zbytek přípravy před startem sezony už absolvuje doma. Vánoce stráví s nejbližšími a na štědrovečerní tabuli nebude chybět kapr. "Ten je vždycky, to je tradice," přikývl Berdych. O dva dny později už nabere směr Katar, kde se 1. ledna roztočí sezona, jeho šestnáctá profesionální. "To už je tenisová klasika," řekl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Fandina
škoda. Raději bych ho viděla hrát víc turnajů a s lepšími výsledky, ale co se dá dělat. Svoje už také předvedl, takže těším se alespoň na ten menší počet turnajů a držím palce, ať slouží zdraví. Berďo pojď!!!
Reagovat
janek_da
to mi připomíná

Kam jdeš? Musíme si udělat plán.
Mám plán.
Jo? A jaký?
Najdu ho a pak ho dobiju.
Reagovat
smazaný uživatel
ježiši ty seš tak neskutečně vtipnej, to snad ani není možný :-D
Reagovat
svetova.dvojka
On ještě nekončí kariéru ?
Reagovat
peggy
Je pravda,mene turnaju,mene proher.Konci jako vsichni jeho vrstevnici.
Reagovat
Mayo
Berďa ide na GS.
Reagovat
Krisboy
Kalendářní Berdych Slam. Bez ztráty setu.
Reagovat
jurasekh
Chlapci, je jasné, že nikdo nemládne a s přibývajícím věkem je to stále složitější!...ale podívejte se na český a slovenský mužský tenis za posledních 10-15 let a řekněte mi, kdo dokázal tolik, co Tomáš?!? A na dalších 10-15 let jsem opravdu zvědav!
Reagovat
turista
Přesně tak. Držme mu pěsti ať ještě něco dokáže. Berďa toho udělal pro náš tenis strašně moc. Nevím o nikom z našich tenistů kromě Ivana Lendla, kdo by byl tak dlouho v první světové desítce.
Reagovat
smazaný uživatel
"Tento rok nebyl povedený, ale bylo to hodně ovlivněné tím zraněním," uvedl Berdych. "Jedinou část roku, kdy jsem se cítil dobře a záda mě nebolela, tak jsem hrál semifinále ve Wimbledonu, a to hovoří za všechno," prohlásil dvaatřicetiletý tenista.

Zlatý :)...Béďa je nevyliečitelný optimista. Osobne si myslim, ze SF W bolo skor zanením Djokovica. Klasik by povedal, to hovorí za vsetko. Ale nechajme Tomáša plávať na tento vlne. Toto ignorovanie fakov mi nahodou celkom imponuje :)
Reagovat
smazaný uživatel
:-D miluju tyhle jeho neustálé výmluvy a nesmyslný alibismus...
méně turnajů, méně proher, dobrej plán
Reagovat
ttopi
A vy dva můžete každej tejden sedět zas u internetu a koukat na výsledky. Holá závist.
Reagovat
smazaný uživatel
a ty si můžeš na poličce přerovnávat sbírku růžových brýlí a klapek na oči :-)
Reagovat
Fandina
To jsou ale nesmysly. Řekl, že bude hrát méně turnajů a co má být? Věř lidem co říkají a nejhledej v tom výmluvy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist