Hopman Cup senzačně ovládli Slováci!

9. 1. 2009, 14:21
Aktuality 16
HOPMAN CUP - Překvapivými vítězi jednadvacátého ročníku Hopmanova poháru se stali tenisté Slovenska. Nejdříve Cibulková zdolala světovou trojku Safinovou a druhý bod následně přidal Hrbatý, když po dramatické bitvě udolal Marata Safina.
Dominik Hrbatý a Dominika Cibulková

Dominika Cibulková v Perthu dosud neprohrála jedinou dvouhru a s třetí hráčkou světa sehrála v prvním setu vyrovnanou partii, v tie-breaku však tahala za kratší konec. Ztracený set ji ale nerozhodil, Dinara Safinová naopak začala více kazit a ve zbytku zápasu uhrála pouze pět gamů. Během tří setů nasbírala více než 50 nevynucených chyb a často připomínala rozezlenými gesty svého bratra.

Teprve devatenáctiletá Slovenka se ovšem málem o vítězství připravila. Ve třetí sadě si vypracovala náskok dvou brejků a za stavu 5-2 a 30-0 byla dva míčky od výhry. Dopadla však na ní síla okamžiku a pod tlakem udělala několik zbytečných chyb. Rázem to bylo už jenom 5-4, ale stále měla výhodu podání. Znovu se dostala do vedení 30-0, a znovu náskok neudržela. Nakonec však v 10. gamu všechny brejkboly odvrátila a sama druhý mečbol proměnila.

"Když jsem ztratila vedení 5-1 a darovala jsem jí další brejkbol, tak jsem byla hodně nabuzená," vyprávěla Cibulková. "Jsem šťastná, že jsem jí poražila. Hrála jsem agresivně," dodala.

"Prožila jsem dnes asi nejkrásnější pocity, jaké se v tenisu dají. Proto hraju tenis, je to něco úžasného, neskutečného," citovala slovenská média Cibulkovou,

Druhý rozhodující bod mohl přidat Dominik Hrbatý, který se v Perthu i v jednatřiceti letech prezentuje kvalitními výkony. Přestože už v minulých dnech pociťoval únavu, udolal v dnešní třísetové bitvě Marata Safina a rozhodl o triumfu.

Hrbatý v duelu se Safinem rovněž ztratil první set ve zkrácené hře, ale také utkání otočil. Proti bývalé světové jedničce získal další dva sety a po úspěchu před čtyřmi lety se znovu radoval v Perthu z celkového vítězství. V posledních sezonách se přitom Hrbatý na turnajích hodně trápil a momentálně je až na 250. místě světového žebříčku, i když už byl v roce 2004 dvanáctý.

Slováci tak získali už třetí triumf v této tradiční soutěži, přičemž startovali pouze osmkrát. Poprvé uspěli v Austrálii v roce 1998, před čtyřmi lety byl v jejich sestavě po boku Daniely Hantuchové také Hrbatý. Sourozenci Safinovi naopak nenavázali na jediný titul Rusů z roku 2006, kdy se z vítězství radovalo duo Petrovová a Tursunov.

Slovenské duo získalo za vítězství společnou prémii 240.000 australských dolarů (zhruba 3,3 milionu korun) a speciální míčky posázené diamanty. Trofej je však putovní a zůstává v Perthu. "Domino mi už před turnajem říkal, že kdybychom to náhodou vyhráli, tak si máme dát udělat repliku vítězné trofeje, tak jak to udělal předtím on. Teď se těším na to, kdy mi zmenšený pohár přijde domů," uvedla Cibulková.

HOPMANŮV POHÁR (Austrálie, Perth) - finálové výsledky:

Slovensko - Rusko 2-0
Cibulková - Safinová 6-7 6-1 6-4
Hrbatý - Safin 6-7 7-5 7-6

souhrn výsledků

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
SKVELE Domino,Dominika zasluzene.srat na ostatnych
Reagovat
triton
Dominika je hezká holka, která umí tenis a je na ni vidět, že ji to baví. Má hezké webovky. Byl jsem na FedCupu loni a ze všech 4 hráček měla nejlepší tenisovou techniku úderů a jezdila jak motorová myš. Její nevýhoda je výška. To bylo vidět ke konci, kdy mohla ukončit výměny u sítě, ale radši se vrátila a musela zahrát o 3 a více úderů navíc. Já ji fandím.
Reagovat
smazaný uživatel
Kvalita hry cibule asi nebude extra velký zázrak (brzo uvidíte), jenže když labilce nevyjde den, tak prosere co se dá. Přitom musela mít psychickou výhodu po výhře tajbrejku. Poté zahraje 1-6 a ve třetím to nechá dojít až na 1-5. Musela by si s někým vyměnit mozeček, pak by snad mohla vyhrávat a zůstat dlouhodobě ve špičce, sílu na to má.
Reagovat
smazaný uživatel
FANDIM VAM BRATIA SLOVACI/COBOLACI SUPER HRA A ZASLOUZENA VYHRA
Reagovat
kranyz
taky me zarazi forma Dominika, minulej rok prohral snad vsechno, letos zatim paradni vysledky jsem na nej zvedavej dal. A nemel uz letos koncit? myslel jsem ze rikal ze minula sezona byla posledni, no asi udelal dobre ze pokracuje :-)) na uvod sezony hnedka hopman cup
Reagovat
kohlik
Pokud takhle bude hrát Dominik do konce sezony bude brzy v top 100, kdo ví třeba i do 50. Dominika třeba do top10 i do top 5.
Reagovat
smazaný uživatel
no tak zase závidíte češi....za to že váš tenis je momentálne na dne.....radšej sa pozrite na seba a potom sa narážajte do druhých
Reagovat
Jose
se nikdo do Slováků nenaváží, tak se zklidni, jestli někdo nemá rád Cibulkovou, je to jeho věc.....
Reagovat
smazaný uživatel
no možno že ne všetci ale väčšina áno
Reagovat
smazaný uživatel
Závidíme? Co to meleš? Když sledujeme turnaje, kde každý hraje za sebe, tak někoho zajímá "náš" tenis? Tenis na lokální nevalné úrovni se hraje třeba v Prostějově. ATP a WTA je ale jiná liga. Spousta lidí tady fandí jenom cizím tenistům. Já osobně na nějaké vlastenčení taky zvysoka kašlu.
Reagovat
Jose
gratulace D+D, to byla jízda.....
Reagovat
smazaný uživatel
dominika letos do top 3!!! come on!!!
Reagovat
skott
Jaak je sakra mozny, ze se ty slovaci vzdycky tak kousnou v tymovejch soutezi.Nessnasim Cibuli!!!!DAVAJ MARAT!!
Reagovat
Tenista
Nevim, co si pod tou formou Cibule mám představovat...průlom do světový špičky?o to víc mě ale zaráží forma Hrbatýho, tam už není tuplem něco v pořádku...a to se klidně vsadim, že Hrbáč vypadne na AO do 2.kola, ať už tam bude hrát s kymkoliv
Reagovat
skott
No nerekl bych, ze Cibulkova ma formu.Videl sem tri ze ctyr zapasu a jenom drzela bez napadu micek ve hre.Proti Shaugnessy i Dellacqua to v pohode stacilo, protoze obema chybi zapasovy rytmus.No a Dinara dneska predvedla pres 40nevynucenejch chyb z forehandu a vubec nevyuzila jejiho detskeho podani.Ovsem u Domina sem taky prekvapenej, ten hraje skvele, ted proti Maratovi skoro nekazil a to Marat drel jako uz dlouho ne...bohuzel konec snu o Hopman Cupu pro Safinovi:-(
Reagovat
smazaný uživatel
a proc asi ty chytrej?kdyz ji nedovoli hrat jeji hru tak safina riskuje a je v prdeli super slovaci fandim vam a zaslouzena vyhra
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist