Halepová má už i titul z haly, v Moskvě neztratila ani set

20. 10. 2013, 12:55
Aktuality 57
ATP MOSKVA - Simona Halepová, jež letos aspiruje na ocenění Objev sezony, získala během pěti měsíců už pátý titul. Tento týden dvaadvacetiletá Rumunka vládla v moskevské hale, kde ve finále porazila 7-6 6-2 Australanku Samanthu Stosurovou a soutěží tak prošla bez ztráty setu. Trimfovat letos dokázala také na antuce, trávě i betonu.
Profily hráčů
Simona Halepová (© kremlincup.ru)

Jako juniorka Simona Halepová vyhrála Roland Garros a mezi ženami si v uplynulých třech letech zahrála třikrát ve finále antukového turnaje WTA. Výrazně prosazovat se však začala až letos na jaře ve svých 21 letech. 

Vše začalo v květnu v Charlestonu, kde jako úspěšně kvalifikantka vyřadila Kuzněcovovou, Agnieszku Radwaňskou, Robertu Vinciovou a Jelenu Jankovičovou a prohrála až v semifinále se Serenou Williamsovou. Pak ještě vypadla v 1. kole French Open, v druhé polovině sezony už ale odstartovala skvělou jízdu. 

Během necelých pěti měsíců vyhrála pět turnajů, přičemž čtyřikrát se hrálo v různých podmínkách. První vítězství slavila na antuce v Norimberku a týden na to triumfovala i na trávě v Hertogenboschi. V červenci přidala trofej z antuky v Budapešti a v srpnu pak dominovala poprvé na podniku WTA Premier v New Havenu, kde na místním betonu v závěrečných kolech přehrála Caroline Wozniackou i Petru Kvitovou. 

A po dnešku má už i titul z haly, když vyhrála další turnaj kategorie Premier v Moskvě. V ruské metropoli si pro svůj celkově 5. titul dokázala dojít bez ztráty setu, když ve finále porazila 7-6 6-1 bývalou vítězku US Open Samanthu Stosurovou. Letos vyhrála i druhý vzájemný zápas a bilanci tak snížila na 2-3.

V prvním setu se rozjetá Halepová ujala vedení 3-1, pak ale přišly potíže na podání. O sedm let starší Australance dovolila vyrovnat a pak musela dvakrát řešit brejkboly. Byla však úspěšná, když jich pět odvrátila za stavu 3-3 a další čtyři smazala za stavu 4-4. V tie-breaku pak ztratila jen jeden míček a ujala se vedení.

Ve druhé sadě sice Stosurová začala brejkem, poté však rumunská tenistka uhrála čtyři gamy v řadě a rozhodla o osudu utkání. Zkušená Australanka se už zmohla jen na zisk jedné hry a stejně jako před rokem tak v moskevském finále našla přemožitelku.

"Po sérii turnajů v Asii jsem měla pauzu a dnes jsem se cítila čerstvější, než Sam, která hrála v Ósace a neměla prakticky žádný odpočinek," komentovala Halepová svou dnešní výhru. "Se svým vystoupením v Moskvě jsem moc spokojená. Když budu za rok zdravá, ráda se sem vrátím, protože turnaj v Moskvě jsem si zamilovala," uvedla Halepová.

Dvaadvacetiletá Halepová se díky vítězství posune v zítřejším vydání žebříčku WTA z 18. místa poprvé do Top 15. Po dnešku má bilanci finálových klání 5-3 a Stosurové se tak již vyrovnala v počtu titulů.

"Tohle je pro mě neuvěřitelný rok a já si užívám každý jeho okamžik. Hraju teď mnohem víc agresivně, zlepšila jsem se na servisu. Ale nejdůležitější věcí je, že se cítím uvolněná více se na kurtu soustředím. Jdu na kurt a hraju pro své potěšení." radovala se Halepová po dnešním triumfu na Kremlin Cupu, za který do žebříčku obdrží 470 bodů a obdrží šek na 132.470 dolarů.

Stosurová mohla týden po triumfu v Ósace vyhrát druhý turnaj v řadě a třetí v sezoně, po sérii 9 vyhraných zápasů ale o tuto možnost přišla. Mizernou bilanci finálových zápasů si pohoršila na 5-13.

Pro obě moskevské finalistky ještě sezona nekončí, potkat se znovu mohou od 29. října na Turnaji šampionek v bulharské Sofii.

"Teď už všechny mé myšlenky smeřuju na Turnaj šampionek v Sofii. Je to velmi speciální turnaj a já se na něj velmi důkladně připravuju. Doufám, že tam budu hrát svůj nejlepší tenis," těší se Halepová do Bulharska.

- WTA PREMIER MOSKVA -
(Rusko, tv. povrch / hala, 795.707 dolarů)
nedělní výsledky (20. 10. 2013)

Dvouhra - finále:
Halepová (5-Rum.) - Stosurová (7-Austr.) 7-6(1) 6-2

Čtyřhra - finále:
Kuzněcovová/Stosurová (Rus./Austr.) - Kudrjavcevová/Rodionovová (2-Rus./Austr.) 6-1 1-6 10-8

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
skott
Světa se přeci jen dočkala a doma konečně vyhrála!
Ale byla to ona, kdo po lehkém prvním setu nechala Allu s Nasťou vrátit do utkání dvěma DF zasebou kterými jim darovala hned na začátku 2.setu vedení. Ty si zlepšeným výkonem vedení udržovaly a vynutily STB ve kterém také měly dlouho navrch 4-2, 7-4.. než Nasti zbytečné přeběhnutí a volej do sítě zlomily utkání na druhou stranu. Tuším první Světy titul od Melbourne s Věrou!
A trocha dramatu na závěr, Světa znovu nepodala ruku Nastě a dávala si sakra pozor, aby nevyřkla její jméno a nestála na žádné fotce vedle ní:-))
Reagovat
dadaft
tak Sam má s Cvetou aspoň titul ze čtyřhry.
slušný turnaj.
Reagovat
gigin
Kvíz :DDDDDDDD

http://25.media.tumblr.com/3ec113dde7e05732ce65914ad8407d53/tumblr_muz1ngEmfn1qcqoy8o1_500.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Mrhač byl asi trošku nervní... :D
Reagovat
gigin
Hele, příště ti dám složitý kvíz, fakt ale :D
Reagovat
Titan
Teda, za to, co holky předvádějí v té Lucemburské garáži si nezaslouží vyhrát ani jedna. Uvařil jsem si čaj, že si užiji tenis. Karorajn klasicky odpinkává a Beck moc chybuje. I když vypadá, že se to po brejku může změnit a Beck začíná tlačit na pilu...
Reagovat
smazaný uživatel
To nic nemění na tom, že kdybys proti nim hrál, tak by ti obě holky daly na zadek. :D Ostatně by sis za ty svoje kecy nic jiného nezasloužil...
Reagovat
Titan
Koukám, že se k tobě ještě exorcista nedostavil...:-))
Reagovat
smazaný uživatel
"Exorcismus je úkon, jenž má za cíl z lidí, zvířat či věcí, označených za posedlé, vyhnat ďábla nebo jiné zlé síly."
zdroj: wikipedie

No nevím. Možná jsem posedlý tenistkami, ale ty jsi zase posedlý psaním blbých řečí, což mi připadá mnohem horší... "Uvařil jsem si čaj, že si užiji tenis." No prostě typickej gaučák. :D
Reagovat
dadaft
no tak šálek kvalitního Earl Graye a dýmčička u dobrého tenisového zápasu - proč ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem proti tomu, pokud ovšem někdo nepíše příspěvky jako Titan... :D
Reagovat
Tominoo
Neni ani moc pekna , myslim ze ma velky potencial bo boducna , ziadna modelka podobne , drzim palce
Reagovat
dadaft
jinak doufám, že už se pořádně těšíš na start sezóny alpského lyžování. )))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak určitě! :) Lindsey bude startovat možná už v Söldenu... Nejvíc se samozřejmě těším na Soči. :)
Reagovat
dadaft
moje hlavní koně:
Šárka Záhrobská
Anna Fenninger
Maria Hoefl-Riesch
:D)
Reagovat
smazaný uživatel
Šárka už není Záhrobská, ale Strachová. :D Jinak Anna Fenninger je pěkná fešanda. :)
Reagovat
dadaft
njn, Strachová.
hlavně ať je v pohodě, na svůj věk si už dost "užila".
Reagovat
smazaný uživatel
To máš pravdu. Za poslední tři roky si "užila" opravdu všechno možné...
Reagovat
dadaft
a jo - Anna je NÁDHERNÁ. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak podle mě je jasně nejkrásnější Lindsey. :) Ale jinak se mi líbí řada sjezdařek... Mikaela Shiffrin (to je pro mě největší sympaťačka po Lindsey), Julia Mancuso, Tina Maze, Lara Gut, tebou zmiňovaná Anna Fenninger, Tina Weirather a z českých závodnic Klára Křížová. Jsou to prostě fešandy. :)
Reagovat
dadaft
jsem na Mikaelu letos VELMI zvědavý -loni předváděla úchvatné věci. ))))))

((( ani nevím, jak se to časem semlelo, ale tenis a alpské lyžování jsou už nějaký ten pátek mé nej sporty )))
Reagovat
freeteepek
Samanta je za zenitem. Ta její rozkolísanost je sice podobná nevyrovnanosti Petry Kvitový, jenomže věk svědčí o tom, že nejlepší období má zřejmě za sebou. Nijak tím ovšem nesnižuji výkony Simony, hrála opravdu výborně. V prvním setu to byl velký boj. Ve druhém setu jsem jenom čekal, kdy Simona Samantu poprvé brejkne. To, že sama hned na začátku setu ztratila servis, byla náhoda a já stále věřil, že vyhraje ve dvou:-)
Reagovat
dadaft
ano, zdá se, že dlouho a postupně stoupala k vrcholu své kariéry (grandslamový titul USO 2011) a teď zase pomalu a pozvolna sestupuje žebříčkem.
v posledních letech odehrála vždy několik památných zápasů v sezóně, např. dva souboje s Azarenkovou na USO nebo se Šarapovovou ve Stuttgartu, tak doufám, že ještě pár výjimečných zápasů, než skončí, ukáže. ))
Reagovat
dadaft
nejvíc bych jí přál, aby už kurňa dokázala něco vyhrát i doma, v Austrálii. )))
Reagovat
skott
dadaft, tvůj popis mi sedí na Schiavone, která už nemá co nabídnout a nedokáže hrát ani vyrovnaně s lepšíma hráčkama. Ale Sam bych dal čas, především s kým a jak bude dál pracovat. Pořád si myslím že v ní grandslam je.
Reagovat
dadaft
tak že bych jí přál Roland Garros, o tom žádná...
uvidíme.
Reagovat
LukasH
Simona hraje skvěle. Myslím, že má na top 10 a možná, že by mohla ohrožovat i nejlepší hráčky. Má totiž všechny parametry. Naprosto vynikající pohyb, jistotu a tvrdost v úderech a vždycky je tam ten moment překvapení. Nic proti, ale když jí srovnám s Errani (Simona je jen o trochu větší, je to nebe a dudy.
Reagovat
Bob
Errani nemá v Top 10 co dělat.
Reagovat
LukasH
Tak asi má, když tam je a vždycky si toho hodně uhraje na antuce. Myslím ale, že bude čím dál víc hráček, co jí budou schopný porážet.
Reagovat
Elrondin
Při čtvrtfinále jsem Simonu tipoval na celkové vítězství a také to tak dopadlo. Zlepšuje se na všech površích, 5 titulů za sezonu na 4 různých površích mluví za vše. Podle mě i jedna z největších favoritek v Sofii.
Reagovat
skott
Tak po pár letech konečně zas důstojná vítězka Kremlin Cupu. Všechna čest jak Simi ovládla Moskvu!
Už před pár roky jsem obdivoval její pohyb, ale vážně by mě zajímalo, kdo s ní pracuje v tomhle ohledu, protože ona má opravdu moře času na každý úder nejen díky své rychlosti, ale zároveň učebnicové práci nohou. Alisa po čtvrtfinále říkala, že neměla sebemnší šanci za celý zápas se chytnout. Totéž Nasťa nenašla způsob, jak ji přehrát. Simi měla dokonce tříkrát víc winnerů.
Stosur držel v utkání hlavně její kick serv, který ji vyhrává často záapsy proti menším soupeřkám a bojovnost při všech těch brejkbolech.
První set klidně mohl být i o dva brejky, ale Sammy opakovaně vytahovala nejlepší podání v nejdůležitějších chvílích. Především gem na 3-3, 5 bp a více než 10 minut mohl za to, že se dostaly až do tie-breaku...Ve druhém setu také dvakrát obracela z 0-30 ale nakonec ani to nestačilo.
Reagovat
smazaný uživatel
To jako Caro nebyla důstojná vítězka? :D

Jinak samozřejmě gratulace Simoně! :) Spíš jsem tipoval Sam, ale Simona je letos opravdu v laufu... Sam je skvělá hráčka, ale finále prostě většinou neumí.
Reagovat
dadaft
většinou ne, ale to nejdůležitější finále svého života zvládla. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Právě proto jsem napsal většinou a ne vždycky... :)
Reagovat
skott
ano, monty poslední byla Azarenka :-)
Sam je sice obvykle nervozní ve finále, ale tentokrát to nebyl důvod. Naopak hrála dost dobře, jen to bylo málo.
Reagovat
smazaný uživatel
To mi došlo, že to asi myslíš takhle. Vika totiž vyhrála v Moskvě už před více než pár lety (2010). :) Ale řekni mi, podle čeho jako rozděluješ vítězky na "důstojné" a "nedůstojné"? Při vší úctě k Simoně, Caro toho dokázala mnohem víc.

Jinak dnešní finále jsem neviděl, jenom vycházím ze statistiky... :)
Reagovat
skott
Podle toho jaký tenis předváděly, nic jiného mě nezajímá. Jinak bych nemohl za důstojnou považovat ani Azarenku.
Reagovat
dadaft
moc dobře Samantha dnes nehrála - často ji podržel servis, ale mezihra byla vcelku bídná - vyhozených forhendů bylo moc a taky úspěšnost na síti (tuším 5/16), si za rámeček nedá...
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, to je docela dost subjektivní měřítko... Podle mě Caro loni v Moskvě předváděla dobrý tenis. :) Je tedy fakt, že Caro (taky proti Sam) a předloni Dominika hrály mnohem vyrovnanější finále než dneska Simona, ale na tom podle mě vůbec nezáleží... Vítězka jako vítězka. Historie se neptá jak, ale jestli. :)
Reagovat
dadaft
abych to finále neshazoval - Simona měla zhruba 18 winnerů a vynutila si navíc asi 25 chyb, UE 20, Sam měla asi 10W, 20FE a 25UE.
takže nebylo to úplně hrozné, ale kdyby hrála Sam líp, mohlo to být lepší.
Reagovat
dadaft
vloni proti Caro hrála Sam líp.
Reagovat
skott
dadaft: Sam se udržela ve spoustě dlouhých výměn velice dobře, sice skončily často její chybou, ale byla k ní donucená. Jediný problém byl její return z kterého mohla vytěžit víc, Simona držela svoje podání asi na dvě nebo tři vyjímky až velice lehce, přitom je to jediná slabší věc na její hře momentálně. Na síti Sam v singlech zdaleka není tak úspěšná, aby to bylo překvapivý. Navíc většina z toho opět byla zásluha rychlosti Halep. Osobně si vybavuju jen jeden opravdu zkažený volej.

monty: podle tebe hraje Wozniacki útočně...
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, podle mě jenom nehraje "totální defenzívu", jak tvrdí tommr... :)

Jinak mám tomu teda rozumět tak, že útočné hráčky jsou u tebe "důstojné" a obranné jsou "nedůstojné"? :D
Reagovat
skott
a já nejsem historik a statistik, pamatuju si kdo a jak vyhrál a podle toho soudím.
Reagovat
smazaný uživatel
Caro vyhrála tak, že porazila všechny soupeřky, které na turnaji potkala... Ve výsledku má každá vítězka trofej ve vitríně, tak co? :) Ale ok, beru tvůj názor. Jenom jsem se chtěl zastat Caro, vždyť mě znáš. :)

Teď už jí půjdu fandit, to bude ještě užitečnější... :)
Reagovat
skott
ne, monty jenom si chtěl stočit debatu zase na jednu ze svých bohyň, aniž by o ní padlo jediné slovo v prvním příspěvku.

tak si to užij a piš o ní, až tu bude článek z Lucemburku..;)
Reagovat
smazaný uživatel
Slovo nepadlo, ale jasně jsi na ni narážel... :D

Psát o finále v Lucemburku určitě budu. Uvidíme, jak to dopadne. Zatím je to brejkovaná, Annika docela kouše... Musím asi ještě víc fandit. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ako to vyzerá s tou Maruškou?..Je tehotná, či nie?..

Celé Bulharsko je totiž na nohách, v hre je najvacsí úspech bulharského tenisu v historii :)
Reagovat
smazaný uživatel
Maruška je těhotná asi jako Rafa... :D

A kdyby tě zajímalo, co Maruška dělá, tak dneska cvičila po ránu... :)
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1377367_531174243626989_709932699_n.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Pardon, to je odkaz z nějaké tlačenice před fotbalem v Německu... :D

Tady je Maruška, jak hezky cvičí. :)
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1374328_10151642908822680_1124794788_n.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za link, poslal si však isto správny?..Ukázal sa mi nejaký štadión :)

No ja len zo zvedavosti, mali by sme na svete totiž ďalšie tenisové dieťa, myslím že to posledné bolo medzi Agassim a Stefi a to snáď už bude aj v puberte :)

Ale úprimne si myslím, že majú ešte čas. Nechcem byť zlý, ale kariéry oboch by zrejme utrpeli, najma Maruškina. Hoci vyhrala uz vsetko čo sa dalo, ak nemá tenisovú motiváciu, tak šup za sporák :)
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem to vysvětlil. :) Předtím jsem byl na diskuzi na eurofotbal.cz a tam jsem se právě díval na tenhle odkaz... Odkaz na fotku Marušky jsem zapomněl zkopírovat a protože to byly hodně podobné odkazy, tak jsem si toho ani nevšiml. :D

Jasně, že ještě mají čas. Vždyť to byl jenom drb z bulharských médií... Masha určitě pořád má tenisovou motivaci. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jou, pohoda..Ja som akurát písal príspevok, kým si to vysvetlil..;)

Majú čas, aspoň si za tie roky aj sami seba mozu vyskusat a vztah bude zocelenejší..
Reagovat
dadaft
gratulace Simono, 5 titulů je bomba.
Reagovat
dadaft
hm, tak Eurosport práva na Turnaj mistryň zakoupil, ale poběží pouze na British Eurosportu 2.
na Internationalu budou vyrábět z mladých kluků primadony.
hanba, hanba, hanba.
Reagovat
freeteepek
Tři hodiny a čtyřicet minut zbývá do losování TM. Vůbec by mi nevadilo, kdyby Petra zahajovala turnaj zápasem se Serenou. Neměla by co ztratit a tak by se mohla s klidem rozehrát. Pro kvalitu tenisu by ovšem bylo lepší, kdyby se střetli až v SF nebo ve finále. Pomalý povrch se bude postupně zrychlovat, což by mělo svědčit oběma. A rozehraná Petra by pak měla i větší šanci na výhru:-)
P.S. Je až srandovní, jak Ti novináři neustále tlačí Petru do odpovědi, že tam jede ten turnaj vyhrát...
Reagovat
PetaM
Tak kdo jiný udělal z Petry světovou jedničku už po Wimbledonu? Kdo z Petry nedávno dělal hráčku mimo Top 100? Kdo z ní teď dělá skoro největší adeptku na titul v Istanbulu? Média. A když ten titul nevyhraje, tak bude všem jen pro smích. Typické a hnusné ... :/ Ale na to losování se moc těším, nemůžu se dočkat :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist