Francouzský fyzioterapeut byl na Kvitovou tvrdý. Ideální pacient, pochválil tenistku

29. 5. 2017, 18:45
Aktuality 2
Za ideálního pacienta označil francouzský specialista na terapii ruky Dominique Thomas tenistku Petru Kvitovou. Muž z Grenoblu výrazně přispěl k rychlejšímu uzdravení pořezaných prstů dvojnásobné vítězky Wimbledonu, která se v neděli v Paříži úspěšně vrátila na kurty.
Profily hráčů
Petra Kvitová

"Jsem šťastný, že jsem mohl vidět, jak to ruka zvládla velmi dobře. Její zranění bylo opravdu vážné. Je to vlastně úžasné, že hrála tak brzy a tak dobře," komentoval Thomas výhru Kvitové v 1. kole nad Američankou Julií Boserupovou.

Kvitová si na první zápas na Roland Garros pozvala do lóže všechny nejbližší, o které se mohla po prosincovém přepadení a operaci pořezané ruky opřít. Ani profesor Thomas, ač byl na hráčku při rehabilitaci hodně přísný, tak nemohl chybět.

Po fandění v hledišti si Thomas dal na oslavu jedno malé pivo, pozdravil se s "pacientkou" a hned prohlédl její ruku. "Pořád potřebuje rehabilitaci, ale jsem velmi hrdý. Nikdo by tomu nevěřil, po tom, čím si prošla," řekl Francouz.

Thomas se terapií ruky zabývá dlouhých 40 let. Kvitové ho doporučil Radek Kebrle, který jí v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou sešil pořezané šlachy a dva nervy. K Thomasovi jezdil na stáže. "Měla štěstí, že ji operoval výborný chirurg," pochválil Thomas českého odborníka.

Podle Thomase šla rekonvalescence první týdny dobře. Poprvé se zhrozil měsíc a půl po zákroku. "Tehdy se vrátila z Kanárů a ruka byla velmi tuhá. Nečekal jsem tehdy, že se uvolní tak rychle, aby mohla hrát. Ale šlo to dobře," řekl Thomas.

Od začátku ocenil, jak je Kvitová odvážná, ochotná a odhodlaná. "Ideální pacient," chválil a doplnil: "A všechno bere i trochu s ironií, což je dobrá cesta. Hodně lidí propadá pesimismu, je na dně. Ona byla od začátku optimistka."

Když se s Kvitovou potkali, cvičili až šest hodin denně. A tvrdě, jak potvrdil Thomas a jak říkal i kondiční trenér české hráčky David Vydra. Tenistce vehnal i slzy do očí. "Ale ona to brala. Když vidím, že to lidi, často sportovci, opravdu chtějí, jdeme do toho. Chci po nich víc. Musíte najít balanc mezi odpočinkem a prací, ale u ní to šlo," řekl.

Kvitová stále nemá plný rozsah pohybu, ruku nedá v pěst. Thomas doufá, že by jednou mohla. "Nejsme si tím jistí. Ale vidíme, že to velmi dobře kompenzuje," řekl. Tenis je podle něho na rehabilitaci dokonalý sport. "Najednou jako by odpojíte ruku a necítíte bolest. Tak můžete dosáhnout maximální kontrakce svalů," uvedl dvaasedmdesátiletý odborník, který se rád oddává horské turistice.

Kvitovou neznal. Když mu Kebrle volal, jestli by jí pomohl, tak si o úspěších české hráčky přečetl na internetu. "Mám tenis rád, ale nejsem nějaký bláznivý nadšenec a tady jsem poprvé. Moc tenis nesleduju, ale teď budu," usmál se.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Fandina
Šest hodin denně, tak to je opravdu dost. Petra je dobrá.
Reagovat
Krisboy
Není jen dobrá. Je nejlepší.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist