Finálový triumf Djokoviče zkomplikovali ve druhém setu demonstranti

1. 2. 2015, 18:02
Aktuality 75
Dnešní finálový zápas na Australian Open mezi Novakem Djokovičem a Andym Murrayem narušili ve druhém setu demonstranti, kteří vnikli na kurt v bílém tričku s nápisem na podporu uprchlíků. Muže okamžitě zadržela a odvedla ochranka, podle pořadatelů úvodního grandslamového turnaje sezony byli oba zatčeni.
Profily hráčů
Narušitel ve finále Australian Open

Muži s heslem "Australia Open for Refugees", který protestoval proti zpřísnění azylové politiky země, vběhli na kurt v přestávce po sedmé hře druhého setu. Oba hráče okamžitě obklopili členové ochranky a další u základní čáry chytili demonstranty. Zároveň z hlediště Arény Roda Lavera vyvedli skupinu lidí, která měla velký transparent se stejným nápisem.

Djokovič, jenž před incidentem vedl, po přerušení druhý set ztratil v tie-breaku. Celý zápas ale nakonec vyhrál 7-6 6-7 6-3 6-0 a získal v Melbourne pátý titul.

"Není snadné udržet koncentraci na 100 procent po celou dobu. Přišlo tohle narušení s lidmi, kteří se dostali na kurt. Byla to dlouhá pauza. Vedl jsem o set a brejk a podával. A to podání jsem ztratil," řekl s tím, že Murray poté začal hrát agresivněji a na kurtu ho přehrál.

Austrálie zpřísnila imigrační pravidla v roce 2013. Uprchlíci, kteří se snaží do země dostat na lodích, obvykle končí v některém z táborů na ostrovech u pobřeží a povolení k pobytu získá jen minimum z nich.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

75
Přidat komentář
smazaný uživatel
fANDINA JE TAK CHYTRÁ HOLKA,ŽE CHCE ABYCHOM POCHOPILI VÝZNAM JEJICH SLOV.TEN CHÁPEM,SLOVÍČKAŘENÍ NÁM JDE,ALE SLOVA MAJÍ JEŠTĚ HLUBŠÍ VÝZNAM.PODSTATU.MY VÍME ŽE JEDEŠ POŘÁD JEDNO A TO SAMÉ DOKOLA A CO TI JDE,ALE MY UŽ JSME O KOUSEK DÁLE A ŘEŠÍME CELKOVÝ PROBLÉM AUSTRALSKÉ POLITIKY,KTERÝ SAMOZŘEJMĚ NEVYŘEŠÍME,ALE BUĎ DEJ DALŠÍM NÁZOR NEBO SI JDI KOUPIT BRAVO GIRL,PROTOŽE SEŠ JAK ZASEKLÝ ŠICÍ STROJ,KTERÉMU JDE JEN O POCHOPENÍ DRUHÝCH.mY CHÁPEM ŽE MYSLÍŠ POLITICKÝ PROTEST A NE LABILNÍ POLONAHÉ EXOTY,ALE.ALE.ALE.MYSLÍŠ ŽE TADY VŠICHNI ŘEŠÍME JESTLI JE TO A NEBO B??UŽ TO POCHOP
Reagovat
Fandina
Zajímavé, jak ti záleží co já si myslím. Jasně, že jsem chytrá, ale tobě do toho nic není. Je úplně jedno, kdo vniknul na kurt, nemá tam být nikdo. Rozdíl je v tom, když tam vnikne jedinec, který upozorňuje na své zájmy nebo politická skupina, která chce zase upozornit na své zájmy. To asi zaujme víc lidí, než představovat sám sebe. Proto to ta politická skupina dělala, aby jí víc lidí vidělo, začalo se zajímat, proč protestuje. To že byli vykázáni z kurtu je logické, jako je logické když tam byl exhibionista. Nemají tam co dělat, ale ti druzí možná dojdou slyšení, na rozdíl od exhibionisty.
Reagovat
smazaný uživatel
ano,i já umím dát za pravdu.zbytečně jsem sprostě vyjel,to jsem si mohl odpustit.ale ja chapu o co jde vam,ale prijde mi ze nechapete o co zase ja se snazim rici.a hlavne kvuli vam,byt vam to nevycitam,sem si pripalil obed :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ak sa dobre pamätám, niečo podobné sa stalo počas mužského finále RG 2003 Ferrero - Verker, keď na dvorec vbehol exhibicionista. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Foto:

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/tennis/photo_galleries/2972848.stm
Reagovat
smazaný uživatel
Súperom Ferrera bol samozrejme Verkerk, nie Verker. :-)
Reagovat
Kozoroh
A taky roku 2009 finále RG mezi Federerem a Söderlingem narušil exhibicionista.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Fandina
Tady jde i o to, že to byl politický protest. Nejen, že někdo vnikl na kurt, ale také proč.
Reagovat
smazaný uživatel
DPČ!!!To jseš tak blbá nebo to jen hraješ??Jaký politický protest?Spíš stejný kreténi,jako u nás když se přivazovali ekologové ke stromům,aniž by věděli o co jde,natož aby ty hňupové uměli čist.Protestovat,že zpřísnili emigrační zákon??já bych nepouštěl emigranty vůbec nikam.Kdo se narodil v poušti,toho ať si duny odvanou,kdo se narodil v džungli,tak ať ho tam v klidu nechají žít dál apod.Pamatuješ si nedávno vyhozenou kavárnu v Austrálii?Jestli ano,tak seš stupidní blázen a já tu ztácím čas.Až tobě vedle baráku někdo vyhodí kavárnu a ty zázrakem přežiješ,uvidíme jestli budeš pořád pro azyl pro verbeš světa.Všichni jsou rasisti,diskriminovaní atd.Víte co??PŮJČTE SI TY,KTERÝCH SE ZASTÁVÁTE NA TÝDEN DOMŮ A JÁ VÁM ZARUČUJU,ŽE PO TÉTO TÝDENNÍ ZKUŠENOSTI NA VLASTNÍ KŮŽI,POD VLASTNÍ SŘECHOU SI TO ROZMYSLÍTE A PAK DOKONCE DÁTE ZA PRAVDU MĚ A JEŠTĚ S OMLUVOU.Takže,Fandino,prostest musí být smysluplný a účelový.Ne že banda vypatlanců udělá protest a ani nevědí proč.Takto se vlastní identita nehledá.Takto opravdu ne.Blbec zůstane blbcem...
Reagovat
Fandina
Proč se tak rozčiluješ. Je něco jiného, když na kurt vnikne exibionista, který se chce předvést, sám sebe a něco jiného, když se dohodne nějaká skupina a vystupuje s politickým protestem. O ekologii, o odebírání dětí, o čemkoli. To je rozdíl. O ničem jiném jsem nepsala. A nech si těch osobních invektiv. Je to trapné.
Reagovat
smazaný uživatel
protože píšeš o něčem,o čem víš absolutně hovXno.S debiXlem jinak mluvit nejde,to je trapné maximálně pro tebe,ty hňupko..
Reagovat
Fandina
Nepochopil si nic, je mi tě líto.
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozdíl je tam jen v tom, že v jednom případě jde o individuální zájem, v tom druhém o skupinový nátlak, kdy se nějaká skupina snaží zvrátit demokraticky přijaté rozhodnutí...

Jo a ještě v tom, že ten exhibicionista - na rozdíl od nátlakových skupin - nikomu nemůže ublížit.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeden člověk a pár hňupů v hledišti,kteří mají iq 33,tak to je politický protest?Chyť se s nima za ručičku a běž protestovat.Výsměch tobě a tvé naivní blbosti,která nemá s realitou nic společného.A když o něčem víš prd,tak je lepší si koupit bravo girl a nebo vlastu a bude ti dobře,uvidíš..
Reagovat
Fandina
Psala jsem o tom, že jistá skupina lidí chtěla během sportovního zápasu upozornit na své politické názory, že nejde o exhibionisty, ale o politiku. Vystoupili tam s určitým politickým cílem, chtěli vystoupit proti věcem, které se dějí ve společnosti, stručně řečeno, s politikou. Je jedno jestli imigrační, ekologickou, odebírání dětí atd.. O ničem jiném jsem nepsala.
Reagovat
Stan_Borowitz
Prakticky všichni lidé mají nějaké politcké názory. Dává jim to tedy oprávnění narušovat jakékoli akce, které s politikou nesouvisí?
Reagovat
Fandina
A kde čteš, že píši, že na to mají právo? Byli vykázáni, protože na kurtu nemají co dělat. A šli tam proto, aby na problém upozornili a museli vědět, že se to nedělá. To je jasné.
Reagovat
blixa
Milý Hazarde, jenže u Australanů to má tu pikantnost, že oni jsou všichni původem přivandrovalci, imigranti. Vlastně si podle tvé představy měli všichni hnít ve svých anglických a jiných žalářích a ne se srát někam do Austrálie. Neměli by je vlastně aboridginci nahnat do moře a utopit, nebo poslat na nějakých kocábkách zpět do Anglie ? Imigrační politika je věc složitá, zejména pro Austrálii a nedá se vidět tak zjednodušenou optikou. I když, samozřejmě že dá, ale pak zcela platí tvoje poslední věta ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
To ale nic nemění na tom, že se menšinová skupina snaží nátlakovou akcí změnit demokraticky přijaté rozhodnutí.
Reagovat
Fandina
To je ale přece tak pokaždé, když někdo protestuje proti něčemu, tak s tím nesouhlasí. Vždycky je to nátlak. Co je na tom divného.
Reagovat
Stan_Borowitz
A dává mu to nějaká zvláštní práva?
Reagovat
Fandina
Mají právo vyjádřit svůj názor. A pokud to dělají tam, kde je to nevhodné, tak jsou po právu vykázáni. Kde je problém?
Reagovat
Stan_Borowitz
Takže nejde o to, proč na ten kurt vnikli. Byli to prostě narušitelé a byli po právu vykázáni. Souhlas?
Reagovat
Fandina
A ty jsi snad četl, že já psala něco jiného? Napsala jsem, že nešlo o exhibionisty, ale o politiku. Takže nevím, o co ti jde.
Reagovat
Stan_Borowitz
Takže jsi je z pozice narušitele rozlišovala.

"Tady jde i o to, že to byl politický protest. Nejen, že někdo vnikl na kurt, ale také proč."

Jsem rád, že jsi změnila názor a dále už se k tématu nebudu vyjadřovat. Chytrý pochopí, hloupému je to jedno. Úsměv.
Reagovat
Fandina
Názor jsem nezměnila, protože jsem vniknutí na kurt neschvalovala. Psala jsem o tom, že upozorňovali na politiku, ne na sebe. Ale nikde jsem nepsala, že neměli být vykázáni. To se rozumí samo sebou, že na kurtu nemají co dělat. Chtěli upozornit politický názor.
Reagovat
slacker
Mame svobodu pohybu? Nemame, z kurtu me vyzenou. Cela listina zakladnich lidskych prav je car papiru napsanych pokrytci
Reagovat
Fandina
Existují pravidla, která je nutno dodržovat. Pokud jde někdo na zápas, jde do hlediště. Na kurtu nemá co dělat.
Reagovat
slacker
Pak se ale neda mluvit o svobode pohybu. Zrejme neci pravo organizovat turnaj je nadrazeno pravu vsech se svobodne pohybovat :-))
Reagovat
Fandina
Ale tohle není žádná veřejná akce, žádný veřejný prostor, ve kterém se můžeš svobodně pohybovat. Akci někdo organizuje a pokud se jí chceš účastnit, musíš dodržovat určitá pravidla. Nelze se svobodně pohybovat v soukromém prostoru, pokud ti to dotyční pořadatelé nedovolí. Nejde o veřejný prostor.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak. Slacker si zřejmě pod svobodou pohybu představuje volnou možnost vlézt někomu do ložnice.
Reagovat
VlS
Vždyť jen provokuje, nežerme mu to
Reagovat
Fandina
Tak nějak. Tyhle otázky o svobodě pohybu byly jasná provokace.
Reagovat
smazaný uživatel
DOBŘE.ANO JDE O POLITICKÝ PROTEST,ALE PROTEST MUSÍ BÝT KOLONA ALESPOŇ JAKO BYLA V 89 NA VÁCLAVSKÉM NÁMĚSTÍ.NE ŽE SE JEDEN DExIL PŘIVÁŽE KE STROMU A DRUHÝ VBĚHNE NA KURT,ANIŽ BY TOMU NĚKDO Z PŘIHLÍŽEJÍCÍCH DÁVAL VÁHU.MOŽNÁ SEM ZBYTEČNĚ POUŽIL SPROSTÁ SLOVA,ALE MĚ HOLD ROZČILUJE TO,CO SE DĚJE
Reagovat
blixa
Jasně, v tom s tebou souhlasím. Jenže ta menšina nemá moc jinou šanci se bránit vůli té většiny. Jistě, původní demokracie byla v principu vláda většiny. jenže od té doby jsme se trochu posunuli, a dnes pod pojmem demokratická společnost rozumíme takovou, která umí ochránit i zájmy menšin. Jinak by ta většinová demokracie mohla být pěkně brutální, proč bychom si třeba většinově nemohli odhlasovat, že cikány zavřeme do koncentračních táborů ? Upírat menšině právo na protest je docela nebezpečné, protože nikdy nevíme, kdy se z nějakého důvodu můžeme dostat do role té menšiny a nic jiného nám vlastně nezbude. To není vůbec jednoduchá problematika, aby se dala nějak triviálně shodit se stolu.
Reagovat
Stan_Borowitz
O jaké ochraně menšiny je tu řeč? Někdo jim snad upírá právo na protest? To snad nemyslíš vážně.

Ten příklad s odhlasováním je totálně mimo-
Reagovat
blixa
Tou menšinou budou zřejmě ti imigranti a právo na protest, aspoň jestli ti dobře rozumím bys jim nejraději upřel ty, neb jsou podle tebe "nátlakovou skupinou která se snaží zvrátit demokratické rozhodnutí". Jenže zdaleka ne všechna většinová, jak ty říkáš "demokratická" rozhodnutí musí být nutně správná. Jestli jsem tě nepochopil správně, tak se omlouvám.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nic mi laskavě nepodsouvej. Protestovat na ulici s transparenty nebo jinou formou v souladu s principy liberální společnosti mohou do aleluja. V tom jim přece nikdo nebrání. V nátlak se to mění, když to v souladu s těmi principy není, například formou narušení nějaké akce, která s tématem protestu nijak nesouvisí.

Navíc si myslím, že žít v Austrálii nepatří mezi základní a nezadatelná lidská práva. Ty ano?
Reagovat
blixa
To jistě nepatří, ale jistě i ty tušíš, že takhle se to zjednodušit nedá. A k té formě protestu, nějaká běžná demonstrace dneska nikoho nezajímá. Ale tohodle si všimlo zatraceně dost lidí. Tím nechci tuhle formu obhajovat, ale chápu, proč k ní někteří sahají, když zjistí, že na ně všichni kašlou. No nic, asi si neporozumíme, zanechme OT, jsou tu jiní "experti" ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, demokraticky přijatá rozhodnutí nemusejí být vždy správná, ale v demokratické společnosti (byť ty evidentně tento termín nerad slyšíš) existuje řada pojistek, jak ta nesprávná rozhodnutí zvrátit. Samozřejmě i ty mohou selhat, žádný systém není dokonalý. Ale zcela jistě je lepší než nadvláda nátlakových skupin prosazujících své zájmy bez ohledu na názor většiny.

Mimochodem si myslím, že tímto "protestem" spíše spoustu lidí nasraIi, a to i těch, kteří by jinak mohli být otázce volnější imigrační politiky příznivě nakloněni. Takže udělali celé věci spíše medvědí službu.
Reagovat
smazaný uživatel
ano,presne tak
Reagovat
blixa
V tom nejsme "vepři" ;-) Ano, termín "demokratická společnost" nemám v lásce, neb se obsahově značně vyprázdnil a každý si pod ním představuje něco jiného. Zeptej se dvaceti náhodně vybraných lidí, co si pod tím termínem představují, možná budeš žasnout. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
pan blixa je absolutne mimo,neres to.zbytecne se rozcilovat.taky to neumim,ale blbost je neprustrelna,takze srazkam s blbcem se snaim radeji vyhnout,pac on pojede jak papousek porad to same dokola
Reagovat
smazaný uživatel
pan blixa nema v hlave ani misto pro kompromis,natoz nekdy uznat pravdu.proto pojede jako arara
Reagovat
tommr
politika do sportu jednoznačně nepatří a tuplem ne ta úchylácká ...
Reagovat
smazaný uživatel
já jsem psal pouště,džungle apod.Já vím jak na tom Austrálie je a ti co tam žijí a mají australské občanství,v pořádku,ale další imigraci UŽ raději stop a hlavně stop všem muslimským zmrXdům a pod.Nic víc a nic míň.A to že se najde jeden hňup,který se snaží o něco a přitom to má opačný význam bez významu.Vy musíte zažít něco na vlastní kůži,aby jste změnili názor.Páč se tomu jinak říká blbost bez zkušeností na vlastní kůži.Souhlasím s tebou,ale to co píše fandina,je nesmysl.Člověk,co něco takového píše,tak je jasné že dané věci absolutně nerozumí.Ale kdyby každý všemu rozuměl,bylo by to ještě snad horší..
Reagovat
Fandina
Nauč se číst, co jsem napsala. Napsala jsem, že šlo o politiku ne o ehibionisty. Takže zjevně nerozumíš psanému textu a nevíš, čemu kdo rozumí.
Reagovat
smazaný uživatel
JÁ CHÁPU MOC DOBŘE,CO MYSLÍTE.ALE TO NENÍ PODSTATNÉ TO CO VY MYSLÍTE A TO CO Z TĚCH VAŠICH VĚT VYPLINE
Reagovat
Fandina
Všimla jsem si, že psát a nadávat druhému vám jde. Ale číst dobře, co druhý píše, to ne. Je mi tě líto.
Reagovat
smazaný uživatel
fANDINA JE TAK CHYTRÁ HOLKA,ŽE CHCE ABYCHOM POCHOPILI VÝZNAM JEJICH SLOV.TEN CHÁPEM,SLOVÍČKAŘENÍ NÁM JDE,ALE SLOVA MAJÍ JEŠTĚ HLUBŠÍ VÝZNAM.PODSTATU.MY VÍME ŽE JEDEŠ POŘÁD JEDNO A TO SAMÉ DOKOLA A CO TI JDE,ALE MY UŽ JSME O KOUSEK DÁLE A ŘEŠÍME CELKOVÝ PROBLÉM AUSTRALSKÉ POLITIKY,KTERÝ SAMOZŘEJMĚ NEVYŘEŠÍME,ALE BUĎ DEJ DALŠÍM NÁZOR NEBO SI JDI KOUPIT BRAVO GIRL,PROTOŽE SEŠ JAK ZASEKLÝ ŠICÍ STROJ,KTERÉMU JDE JEN O POCHOPENÍ DRUHÝCH.mY CHÁPEM ŽE MYSLÍŠ POLITICKÝ PROTEST A NE LABILNÍ POLONAHÉ EXOTY,ALE.ALE.ALE.MYSLÍŠ ŽE TADY VŠICHNI ŘEŠÍME JESTLI JE TO A NEBO B??UŽ TO POCHOP
Reagovat
smazaný uživatel
JÁ NA VĚK NENAHLÍŽÍM,PÁČ MŮŽE BÝT 70NÍK BLBĚJŠÍ JAK PUBERŤÁK,ALE TVŮJ VĚK BY MNE DOCELA ZAJÍMAL.NENÍ MOŽNÉ BÝT TAKHLE ZABLOKOVANÝ NA JEDNU A TUTÁŽ VĚC,IKDYŽ JDE O NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO..AŤ DĚLÁŠ CO DĚLÁŠ,Z ŘEPY ANANAS NEUDĚLÁŠ
Reagovat
smazaný uživatel
ALE JÁ VÁM CHCI JENOM ŘÍCT,ŽE TO BYL POLITICKÝ PROCES A NE EXIBICIONISTA. :-)))))))))))))))))
Reagovat
Fandina
Letos mi bude 60, takže to je důvod, proč ráda radím. Mám zkušenosti ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
ano,i já umím dát za pravdu.zbytečně jsem sprostě vyjel,to jsem si mohl odpustit.ale ja chapu o co jde vam,ale prijde mi ze nechapete o co zase ja se snazim rici.a hlavne kvuli vam,byt vam to nevycitam,sem si pripalil obed :-)
Reagovat
Fandina
To, že si lidé myslí různé věci a druzí jim nerozumí, to je normální. Samozřejmě, že když někdo napíše jednoduchou větu na veřejném webu, tak si to může různě někdo vykládat a také se to tak děje. Já nikde nepsala, že souhlasím s tím, že když je to politický protest, tak že mohou vniknout na kurt. Vyjádřila jsem se jen k vláknu, kde se psalo o exhibionistech. Nepsala jsem o tom, jestli s tím souhlasím. Toť vše.
Reagovat
smazaný uživatel
ja vam rozumim,ale mi nechcem resit jestli je to protest nebo exibicionista.ja vim ze jste nic neodsoudila a ani nedavala za pravdu nekomu.ale my se chteli bavit o tom,ze australie je kolonie anglie,ze muslimove jsou zmrXdi,ze nemam rad anglii,protoze od jakziva kolonizuje svet a nuti svou viru vsem i za cenu zivota,stejne jako muslimove islamizuji dnes svet a vnucuji debXilni koran apod.tezko vam napisu ve dvou vetach to,co vam chci rict v tisice vetach
Reagovat
Fandina
Nahoře probíhá diskuse na tohle téma. Já to beru jako fakt, že někdo proti imigrační politice protestuje a že na kurt to nepatří, chtěli na to upozornit, proto tam šli a tím to pro mě končí.
Reagovat
VlS
Velmi, ale velmi si s tebou dovolím nesouhlasit.
1) návraty do minulosti jsou baprosto k ničemu, situace nelze vrátit a Aborighinci si prostě svou zem neuhájili a zabrali ji bílí a žlutí. původní mají smůlu cca 200 let.
2) Bílá naplava s sebou do Austrálie něco přinesla, technologie, know how, plánování, správu.
3) Bíle náplavě Aborighinci nevypláceli podpory v nezaměstnanosti, vzdělávací programy a nenesli sociální náklady imigrace.
4) Jaké technologie, know how a další mimo vlastního hladu a početného hevzdělaného potomstva přináši současná ilegální imigrace?
5) Proč absorbování imigrace stojí fůru peněz daňové poplatníky a žádný společenský prospěch z ní není?
Nesouhlasím hluboce s Hazrdem ( doufám, že při své bojovnosti už má maskáče, samopal a vyráží na misi do Afghanistánu nebo někam obdobně), ale nesouhlasím ani s multikulti ideologií - nefunguje. Obsazování divočiny je zkrátka něco jiného, než parazitování na sociálním systému jiného státu. A v tom je mezi imigrací a imigrací rozdíl.
Reagovat
blixa
No, z dovolením to máme trochu o voze a o koze. Ale to nebudu vysvětlovat , to by bylo na dlouho, jen se pokusím objasnit něco málo.
1) ani já nejsem fanda multikulti, protože skutečně nefunguje. Tedy ono to občas, na omezenou dobu funguje, ale je to spíše taková velmi křehká výjimka potvrzující pravidlo. Lidé jsou geneticky vybaveni pro život v malých tlupách, a se vším ostatním mají větší či menší potíže.
2) Obsazování tzv. divočiny pokládám za mnohem větší zvěrstvo, než nějaké parazitování na sociálním systému. A není to věc jen minulosti. Děje se to bohužel stále.
3) Obhajování kdejakého zvěrstva tzv. pokrokem či civilizačním přínosem pokládám za nepřijatelné. Nebylo a není to nic jiného, než zištné brutální násilí. Jasně, byla taková doba, historie je nevratná, ale není třeba to eufemisticky okecávat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ano, není to třeba eufemisticky okecávat, ale ještě větší nesmysl je to vytahovat jako argument v úplně jiné době.

Bod 2) je sporný, s bodem 3) souhlasím.
Reagovat
VlS
bohužel zabírání divočiny je neoddělitelně spojeno s lidstvem a jeho rozvojem. Jistě, má to dvě strany mince, jedna se jmenuje pokrok, druhá změny a ničení přírody.
vyvážit ty dvě strany v podstatě nejde. I obyvatelé Amazonie se chtějí mít líp, mít ledničku a mít ji plnou a tak dál. Aby toho dosáhli, plundrují prales. A teď se na to pidívej očima Amazoňana - protože my chceme chránit biotop amazonie, on má žít v bídě?
Globalizace je problém a v podstatě nikdo beví co s ní ( ani nechce vědět). Část ekonomiky je globální ( jak na čem trhnout zisk) a část není - výběr peněz určených k ochraně biotopu. V okamžiku kdy Amazoňanům budeme pkatit za ochranu stromů víc, než kolik vydělá na tom, že je pojácí, bude vyhráno. Otázka je, jestli jsme připravení na to ty prachy vybrat a dohlédnout na to, že je dostane Amazoňan a ne vykuk v Riu.
A tom ten problém je. Chceš udržet historické podmínky života přírodních národů? A dokážeš se srovnat s tím, že je de facto zavřeš do klece v ZOO a odepřeš jim právo na využívání technického pokroku? Eskymáci už taky jezdí na sněžnejch skůtrech a stříli tuleně puškama, holt pokrok.
Reagovat
VlS
a ještě dovětek otázkou:
A směřuje ta imigrace do Austrálie, aby participovala na tom, co vytvořila za 200 let bílá náplava, nebo chtějí žít nahatí v poušti a šutrákem utloukat hady, jako to dělali Aborighinci?
Pokud se chtějí dostat do Austrálie, aby žili v poušti neznajíc peněz, tak máš pravdu. A v tom by jim možná ani nikdo bebránil :-)
Reagovat
blixa
Tak teď nevím. Jestli jsem se tak blbě vyjádřil nebo co ? O tom to přeci vůbec není. Já jsem původně polemizoval s názorem kolegu Hazarda, který vyjádřil v tom smyslu, že všichni mají sedět na prdeli doma a nikam nelézt. V tom smyslu jsem udal příklad, že dnešní, většinou bílí Australané se tak taky nechovali a prostě si tvrdě uzurpovali zdroje. Dnešní, především muslimská imigrace je úplně stejná. Chtějí zdroje. Je jim celkem jedno, co tam ti dosavadní zatím vytvořili (i když se to samozřejmě hodí :D), oni chtějí totéž co ti bílí osadníci v minulosti. Obsadit zdroje a s těmi původními se moc nepárat. Ti ať se přizpůsobí, nebo ať chcípnou. Samozřejmě že odpor a síla současného osídlení je nesrovnatelná s původními domorodci, ale principy jsou pořád stejné. A proto také třeba v Evropě mají muslimové úpnlě jinou taktiku. Žádné kvéry a bomby, to jen někteří blbouni mezi nimi, ale porodnost. Tak se dá, s trochou trpělivosti za nějakých 50-60 let Evropa ovládnout bez jediného výstřelu. Ale to už jsem zase jinde, jen chci říct, že původní polemika byla o imigrantech a já jen poukazoval na to, že imigranti se i v různých dobách chovali velmi podobně. Chtěli zdroje a neštítili se jakýchkoliv prostředků.
Reagovat
Stan_Borowitz
To jsi napsal moc hezky, pod to se klidně podepíšu.

O to spíše ale nechápu, proč straníš té australské páté koloně, která se snaží vrazit nohu do dveří, které jim ti prozíravější pomalu přivírají?
Reagovat
VlS
Vzal jsi mě to z huby (klávesnice)
Reagovat
blixa
Hmmm, já ale zase netuším , jak jsi přišel na to že jim straním ? :D Ona ta pátá kolona není rozhodně jen jedna kolona, nejsou to je muslimové ale je to ledaskdo, a já jsem jen vyjádřil určité pochopení. Ony totiž takové posuny v legislativě můžou některé jedince dostat do skutečně zoufalých situací, i když jsou cíle a prostředky nastaveny v podstatě správně. Proto se mi nechce šmahem odsuzovat takový typ jednání,byť se k němu generálně nekloním.
Reagovat
VlS
Svět nebyl, není a nebude spravedlivej a fandím Australanům, kteří dokázali říct to, co intelektuálsko socanská multikulti Evropa říct nedokáže. Jsem proto to moře kolem Sicílie bloknout stejně, jako to dělaji Australané a vracet poutníky domů. Ať tu energii a peníze vynaloží na nastolení piřádku ve vlastní zemi, ne na tvorbu bince v Evropě.
Reagovat
blixa
Ale já za to těm Australanům nenadávám, já je chápu, ale stejně tak chápu nějakého zoufalce co se třeba rozhodne protestovat na AO. Svět je prostě složitej, často zlej a nespravedlivej, tak. A už mě nebijte :D
Reagovat
VlS
tak jo :-)
Reagovat
blixa
No, zase téma spíš na samostatný web něž na krátký příspěvek na TP :D Do jisté míry je to tak jak popisuješ, ale opravdu jen do jisté míry. Tvůj popis spíš odpovídá současnému stavu v mnoha částech Afriky, kde se "devastátory" skutečně také stali "původní" obyvatelé, kteří touží po civilizačních "výhodách". Jinde však je situace zcela jiná. V některý částech Asie se likviduje prales, který je lidmi neosídlený, nebo osídlený lidmi na úrovni doby kamenné, kteří po nějaké civilizaci rozhodně netouží. Stejně tak v jižní Americe, kde přírodní indiánské kmeny rozhodně nejsou žádnými původci devastace, ale nejsou schopni se tlaku těžařů a další ubránit. Nevím, jestli tito lidé, vývojově od naší civilizace mnoho tisíc let vzdáleni jsou schopni ji nějak využít. Spíš je to většinou katastrofa jak pro ně, tak pro jejich kulturu. Konzervace dosud nezničených oblastí by mohla být asi nejlepším řešením, ale je mi jasné, že to je iluze. Sežereme, zavraždíme, zničíme nakonec úplně všechno, ten proces je neodvratný. Zbudou jen zoologické zahrady a nějaké "národní parky", což nakonec budou jen další, byť velké zoologické zahrady, dobře oplocené a střežené. Přiznám se, že jsem fakt rád že už jsem dost starej a relativně "brzo" prdnu do hlíny a nebudu se muset na to koukat, protože je mi z toho hrozně smutno. Jako je mi jasná složitost celé problematiky, to se neboj, dokážu to vidět z mnoha stránek, píšu to jen strašně zjednodušeně, abych vyjádřil můj celkový pocit.
Reagovat
VlS
Asi bychom se spíš shodli, než pohádali, ano, je to složité. Jednoduché je nechtít nábytlek z maahagonu a budu věedět, že já jsem nedal vydělat těm, kteři ho pokáceli. Kupovat mahagon a protestovat proti kácení v amazonii je na prd.
Reagovat
VlS
Ještě to doplním - to je ta zelená idea trvale udržitelného rozvoje. Já bych s ní i souhlasil, jenže to je jen a). B) je o tom, že ta idea nesmí být postavena jen negativně ( co všechno kdo nesmí), protože to nefunguje. Všude je zákaz lovu nosorožců, ale stejně je pytláci budou lovit, dokud praštění číňani budou ty nastřihaný nehty kupovat za tisíce dolarů za kilo. Abys to zastavil, tak bys v první řadě musel zastavit poptávku, protože dokud bude poptávka, bude i nabídka. Nabídku v Číně nemůžeš zastavit z OSN, to musí udělat Číňani. A chce to jejich mafie nechat zastavit, když na tom královsky vydělává? A dosaď si tam slonovinu, tygry, zlato, diamanty nebo drogy a funguje to stejně.
Pokud nebudeme ochotní platit za ochranu těchto hodnot aspoň stejně, jako je někdo ochotný platit za jejich ničení, tak se to nezastaví. Bohužel se stejně vždycky najdou vykukové, kteří pak prvně shrábnou prachy za ochranu a v druhém kroku několikanásobek za zničení, protože ta ochrana jen posle cenu za zničení do cenové spirály a logicky tím stoupne cena ochrany. Jediný lék je ovlivnit chování spotřebitelů, aby ty chráněné produkty nechtěl nikdo kupovat. Bez narkomanů nebudeš muset řešit narkomafie, potíráním narkomafií jen zvedneš jejich příjmy. Teď už jen tu drobnost vyřešit - aby lidi nechtěli kupovat ty špatné věci.
Reagovat
blixa
Idea trvale udržitelného rozvoje je trochu něco jiného, i když souvislosti tam samozřejmě jsou. O je to vždycky taková směsice tlaků, ano je tam, často absurdní "špatná" poptávka, je tam boj o zdroje, je tam možnost stále ještě poměrně snadno vydělat. Já si fakt nedělám iluze, že je možné to nějak zachránit, jsem si prakticky jist že zbudou jen nějaké trosky, a to ještě kdoví jestli. Tempo likvidace je prakticky v celém "rozvojovém" světě vysoké a nevidím celkem žádnou šanci na zpomalení. Brazilci ti řeknou, že oni si právo na industrializaci země brát nedají, že my jsme si to tady zničili už dávno a že jim nemáme do toho co kecat. A hotovo. Já nejsem žádný ekologista ani ekoterorista, k tomu mám daleko, já se na to koukám z pohledu zoologa, a ten pohled je ještě daleko smutnější, než pohled ekologa. Nějací pytláci jsou sice problém, ale v podstatě řešitelný. Ale domorodý zemědělec, nebo nějaký zemědělský podnikatel který přijde po těžařích co vykácí prales, nebo jeho podstatnou část, vypálí vše co zbylo, půdu zorá nebo na ní nažene svoje stáda a je definitivní konec. A to nezastavíš. Jsou věci, které nemají řešení. Nakonec, máme jistotu že naše sluníčko nás jednoho krásného a sakra teplého dne pozře jako malinu, tak co, no ... :D
Reagovat
VlS
Ale to si rozumíme a jediná cesta je, dát tomu zemědělci prachy za to, že tam bude pěstovat místo třtiny původní prales a bude ho chránit před těžaři, jinak udělá všechno, aby ho ten kousek de facto jalový pralesní hlíny uživil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist