Finále Roland Garros: Federer vs. Nadal

6. 6. 2008, 20:39
Aktuality 1
Grandslamový French Open uvidí znovu finále snů. Stejně jako v předchozích dvou letech, i letos se o titul v Paříži popere nejlepší hráč světa Roger Federer s - na antuce téměř neporazitelným - Rafaelem Nadalem. Několik hodin po Španělově vítězství nad Novakem Djokovičem si totiž Federer poradil s Gaelem Monfilsem a přiblížil se zisku titulu, který v jeho sbírce dosud chybí.
Roger Federer si podává ruku s Rafaelem Nadalem

Druhý hráč světa Rafael Nadal dnes nejprve porazil v repríze loňského semifinále Novaka Djokoviče a v Paříži postoupil počtvrté za sebou do finále. Dvaadvacetiletý Španěl tak zároveň uhájil v přímém souboji pozici světové dvojky. Na Roland Garros fenomenální španělský antukář ještě neprohrál, svou vítěznou sérii dnes prodloužil na 27 zápasů.

Zatímco Nadal na letošním French Open ještě neztratil set, jeho nedělní soupeř Roger Federer tak suverénní není. Dnešní duel pro něj byl možná těžší, než očekával. Zvlášť po prvním setu, který získal hladce 6:2 a v úvodu druhého setu pak ještě sebral Monfilsovi podání. Devětapadesátý hráč žebříčku, jenž se mohl stát prvním Francouzem ve finále od Henriho Leconta v roce 1988, se však nevzdal a začal dělat favoritovi problémy.

Federer začal střídat své tradičně precizní údery s nevynucenými chybami, které ho nakonec stály ztrátu sady. V dalším průběhu duelu se však přece jen projevilo umění dvanáctinásobného grandslamového vítěze, jenž se začal tlačit víc na síť a Monfilse drtil smrtícími voleji.

I když měl ještě domácí hráč, hnaný hlučným publikem, několik šancí na brejky a mohl utkání zdramatizovat, Federer ho přetlačil 6:3 a 7:5 a postoupil do finále. "Odehrál jsem velmi dobrý první set, ale soupeř pak zařadil další rychlostní stupeň. Bylo to hodně vyrovnané, ulevilo se mi," řekl šťastný Švýcar.

V neděli tak bude mít možnost bojovat o svůj 13. grandslamový triumf a poslední z "velké čtyřky", který zatím nezískal. S Nadalem ovšem Švýcar příznivou bilanci nemá: prohrává s ním 6:10 na zápasy a na antuce nad ním vyhrál dokonce jen jeden z devíti dosavadních duelů.

"Od začátku turnaje tu Rafa hraje ve skvělé formě, což není moc dobrá zpráva," řekl Federer k nedělnímu finále, jež bude i reprízou letošních soubojů o titul v Monte Carlu a Hamburku, které oba Nadal vyhrál. "V Monte Carlu a Hamburku to byly skvělé zápasy, takže se těším, že se s ním zase utkám," dodal Švýcar.

Výsledky - French Open - muži - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Monfils (Fr.) 6:2, 5:7, 6:3, 7:5

Statistiky:
Délka zápasu: 3 hodiny 5 minut
Vyhrané body: 153 - 133
Vítězné míče: 87 - 84
Nevynucené chyby: 30 - 40
Esa: 2 - 10
Dvojchyby: 1 - 5

Nadal (2-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:3).

Statistiky:
Délka zápasu:
2 hodiny 49 minut
Vyhrané body: 108 - 90
Vítězné míče: 66 - 58
Nevynucené chyby: 16 - 28
Esa: 0 - 2
Dvojchyby: 1 - 0

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist