Federer je ve finále!

29. 1. 2009, 12:04
Aktuality 46
Už jen jediný krok chybí Rogeru Federerovi k tomu, aby vyrovnal grandslamový rekord Peta Samprase. Švýcarský tenista v dnešním semifinále Australian Open porazil Američana Roddicka a v Melbourne si zahraje o svůj čtrnáctý titul z turnajů velké čtyřky v kariéře.
Roger Federer (© australianopen.com)

Po dvou dnech vedra, v němž se rtuť teploměru vyšplhala až na 43 stupňů Celsia, nastoupili Roger Federer a Andy Roddick k boji o finále za přívětivějších podmínek a bez zatažené střechy. Oba semifinalisty pak nevyčerpal ani samotný zápas: za dvě hodiny a sedm minut zvítězil bez větších potíží Švýcar, který si bilanci se svým soupeřem vylepšil na 16-2.

O osudu prvního setu se rozhodlo už ve třetím gamu, kdy Federer poprvé prorazil Roddickovo podání. Američanovi se nejen nepodařilo vzít si servis zpátky, za stavu 1-3 navíc ten svůj znovu ztratil. Když pak Roddick, rozladěný výroky čárových rozhodčích, nevyužil dva brejkboly v šestém gamu, druhý hráč světa už úvodní sadu dotáhl do vítězného konce.

Podobně rychle mohl Federer udeřit i ve druhém setu, v jehož úvodním gamu musel Roddick odvracet dva brejkboly. oba soupeři si ovšem drželi svá podání až do stavu 5-5, kdy americký tenista neuhrál při svém podání ani bod a bod neuhrál ani v následujícím gamu, v němž světová dvojka zvýšila své vedení na 2:0 na sety.

Podobný průběh měla pak i třetí sada, která znovu směřovala do tie-breaku a která se znovu rozhodla v jedenácté hře. Frustrovanému Roddickovi, kterého musel rozhodčí na začátku setu napomínat kvůli nevhodnému chování, se v ní sice podařilo odvrátit tři brejkboly, ten čtvrtý už ale Federer využil a při svém podání pak už žádné drama nepřipustil a vybojoval si počtvrté v kariéře postup do finále Australian Open.

"Hodně jsem si věřil na servisu a myslím, že jsem dneska hrál velmi dobře. Cítím se skvěle, a proto se podle mě dobře pohybuji a hraji lépe," řekl Federer v rozhovoru na kurtu.

Švýcar postoupil už do osmnáctého grandslamového finále, čímž se dotáhl na Samprase. Rekord patří Ivanu Lendlovi, který hrál o titul na elitních turnajích devatenáctkrát. "Tohle jsem ani nevěděl. Ten rekord má Lendl, že? Lidé zapomínají na Ivana a na to, jak byl skvělý. Měl neuvěřitelnou kariéru a je hezké se mu přiblížit," poznamenal.

O tom, s kým se v boji o titul utká, se rozhodne zítra ve druhém semifinálovém duelu mezi Rafaelem Nadalem a jeho krajanem Verdaskem.

Australian Open - čtvrteční výsledky mužů:
Semifinále:
Federer (2-Švýc.) - Roddick ( - USA) 6:2, 7:5, 7:5.

Komentáře

46
Přidat komentář
smazaný uživatel
PROSTE V NEDELI BUDE VÍTĚZ ROGER O TOM ŽÁDNÁ..... .-) go Roger!!!
Reagovat
D.A.N
Taky doufám, že to bude král Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Matti: Nepřišlo mi, že by se Nadalovi v zápase se Simonem dával těžko winner.. Simon jich měl přes čtyřicet a byl jasně aktivnějším hráčem. Nadalův výkon byl spíše průměrný a pasivní, čekal až se Simon vyháže.
Reagovat
smazaný uživatel
A pokud jde o čísla ze zápasu Fedex:Roddick, tak 51/15 a 38/18 svědčí o útočné hře, bez čekání na chyby druhého. Pro Federera je důležité, že výrazně eliminoval nevynucené chyby a kdo ten zápas viděl, tak musí říct, že Rogerův výkon se blížil slůvku suverénní.
Reagovat
smazaný uživatel
Možná by bylo potřeba zajít si k očnímu.Nejde porovnávat Zápas Simon vs Rafa a Roger vs Andy.
Reagovat
Matti
jo asi Simon byl aktivnějším hráčem,jen jsem chtěl ukázat ,že srovnavat zapas Simon Nadal oproti Roddick Federer na winner je nesmysl. A suverenní možná byl,ptž mu Roddickuv styl sedí a dařil se mu servis kterým si vždy pomohl když byla třeba shoda.Roddickovi nešel přesto byl ve vyměnách Dustojným soupeřem. Uvidíme pokud se Nadal dostane do finále jak bude vypadat,ale i na hardu ma s Rogerem pozitivní bilanci a jeho styl prostě Federerovi nesedi.
Reagovat
smazaný uživatel
Secaa: Jestli já potřebuji návštěvu na oftalmologii, tak ty potřebuješ lekce pozorného čtení ;-) Nevšiml jsem si, že bych ve svých komentářích jakkoli porovnával tyto dva zápasy. Jen jsem napsal, že Roger na mě dnes působil suverénním dojmem. Nejspíš proto, že na Roddicka umí zahrát, jak zmínil Matti.
Reagovat
smazaný uživatel
To s těmi brílemi bylo myšleno na tuto větu:"Rogerův výkon se blížil slůvku suverénní".Číst trošičku umim o to se neboj :)
Reagovat
smazaný uživatel
Číst možná ano, ale ta gramatika nám dělá velký problémy, co?? :-)))
Reagovat
carolyn
Vždyt říkal že má na vízo dvojky :-) mě taky píše "carolin" tak nevím jak to se čtením :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Popravdě je mi úplně jedno jak tu co píšu,osobně mě neznáte takže je mi to fuk hlavně že víte co myslím :) :P
Reagovat
carolyn
Popravdě já to taky neřeším, jenom mi nemusíš kurvit nick, děkuju :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jestli já mám šátek tak vy jste bez očí.Ano dejme tomu co mi to tu zas ukazuješ za fakta,ale Simon neni A-Rod a v tom je podstatnej rozdíl.Uvidíme co předvede nejlepší hráč na světě na hardu zejtra a popř. ve finále.Musíte taky brát v úvahu že Rafa vládne na dvou površích na na třetí jde vždy do posledních zápasů což na nejlepšího hráče stačí.Jestli si skotte myslíš že jedna výhra smaže těch 12 porážek Rogera tak jsi fak vtipnej :D
Reagovat
skott
ano mas samozrejme pravdu, Andy neni Simon.Andy je grandslamovy vitez, byvala no1, vitez Davis Cupu atd.:-)))))A ten druhy povrch?
Reagovat
smazaný uživatel
Zas jen to co se ti hodí.Kdo je v lepší formě Simon nebo Andy????Druhej povrch je přece tráva kterou loni Rafa vyhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
agresivní hra andyho je na špičkové hráče k ničemu, potřeboval b prodloužit t míče, dobře si to rozehrát, ale to mu asi ještě nikdo neřek :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Andyho mezihra na TOP 5 není ani náhodou tak jeho hra stačí tak na Santora nebo polochcíplého Djokoviče (kterej kdyby potrénoval .... ) Andy má jedinej světovej úder a to serviss kterým si taková perzóna jako Roger musí poradit.
Reagovat
Matti
a pokud tady někdo dává Federové UE/W 15/51
tak Roddick měl 18/38 což je taky skvělé číslo a svědčí to o stylu hry a nejde to porovnavat hru kterou spolu hrali Nadal se Simonem kdy jak jednomu tak druhemu je nesmírně těžké dat winer
Reagovat
skott
Aha takze podle tve logiky, jedna vyhra ve finale AO nesmaze tech predchozich 12porazek, ale jedno vitezstvi v 5setech Wimby smaze predchozich 5triumfu v rade Rogera, ehm:-)))A Simon je vlepsi forme nez Andy, ale skonci ve ctvrtfinale a Andy az v semi.MEGA LOL:))
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasim nejde porovnávat tyhle dva zápasy,když tady zmiňuješ Andyho čísla tak Andy ty winerry hraje většinou jen díky tomu že těží ze svého Famózního podání.Jeho mezihra se prostě s Murrayem,Djokere,Rogerem nebo rafou nedá srovnávat.
Reagovat
D.A.N
Secca: Vládne! na trávě? Ty jsi se asi zbláznil né?Roger, když vyhrál 5 krát za sebou tomu se říká vládnutí a né, když vyjímka potvrzuje pravidlo vyhraje to jednou až to min. z opakuje tak můžeš tvrdit, že vládne! Na antuce to ano ale tráva? jako vtip dobrý:-))
Reagovat
Matti
jen jsem temi cisly chtěl ukazat ,že ten Federer nebyl až tak famozní když i Andy dosahl slušných čísel.
Reagovat
smazaný uživatel
Momentálně má výhru z FO a Wimbledonu takže vládne :) (pro srozumění má plnej počet jak z FO tak i Wimbledonu)
Reagovat
smazaný uživatel
OK OK to nemění nic na to co jsem psal já.
Reagovat
D.A.N
Secca: Promiň ale vládnout toto slovíčko mi tam prostě nesedí to je moc silné kafe, každopádně antuka ano stím nemohu nesouhlasit ale tráva? ne né to jako kdy jsi řekl, že krajicek nebo ivanisevic pokud se nemílím vyhráli taky jednou a nikdy jsem neslišel, že by vládli na rozdíl od Samprase.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok tak pro tebe jinak (nechtěl jsem ho hned srovnávat s hráčem top na trávě),Rafa je teda nejlepší na trávě.Už je to lepší,možná to pro někoho předtím vyznělo blbě.Sorry
Reagovat
D.A.N
Roger vyhrál zaslouženě, ikdyž Andy se snažil seč mohl a hrál opravdu dobře tak Roger ukázal svoji axtratřídu, nicméně na tom bekhendu už není to co dřív ale forhend má úžasný Go Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Znova se ukazuje ta konkurence Rogera z předešlých let ty nej hvězdy už byli v ústupu a ty nové Generace přostě nebyli TOP.To taky dokazuje to že jedinej kdo dokáže Rogera porážet je Rafa.
Reagovat
carolyn
Myslím že Samprase nejen vyrovná ....
Reagovat
smazaný uživatel
každý zápas je jiný,ale Fedex má formu a Rodika spláchl jak ho...!jen tak dál Roger!!!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Fedex,co na to říct.Gratulace.Výkon byl super,v důležitých chvílích druhého a třetího setu Andymu prolomil servis a je zaslouženě ve finále.Dokonice ho i přeesoval rozdílem třídy.Fedex hraje teď takřka ve vrcholné formě a ve finále Nadala porazí.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm je až neuvěřitelné do jaké formy se rozehrál oproti prvnímu zapasu.
Reagovat
skott
Skutecne magicky Roger, cekal sem, co predvede Andy a taky me nezklamal, predvedl vysoce agresivni hru, nekolikrat pekne zchranoval brejky, ale s necim prevratne novym neprisel.Roger byl zkratka vsude.Temer stejny vysledek jako Nadal/Simon, da se pekne porovnat jak k vitezstvi prisel Fedex a jak Rafa:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Taky žádnej suveréní výkone stejně jako u rafi.
Reagovat
skott
mozna tohle pomuze:
Roger UE/W 15/51
Nadal UE/W 24/29
Reagovat
smazaný uživatel
Naprostý souhlas se skottem. Ten poměr vítězných míčků a nevynucených chyb byl dnes u Fedexe neuvěřitelný. Navíc ta suverenita na servisu.. Secaa by si měl sundat Rafův šátek z očí ;-).
Reagovat
carolyn
nechte ho, je hezký jak mu fandí :-) ale neměl by přehlížet určitá fakta, noo možná je jen vidět nechce
Reagovat
skott
:D No, uvidime, co nam predvede pan Nadal zitra...Jestli postoupi do finale, o cemz nepochybuju, konecne i takovy dub jako je Secaa pozna, ze na hradu se Nadal s Rogerem merit nemuze.A prokleti posledni doby bude zlomeno!
Reagovat
skott
edit: hardu:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No nebyl bych si tím tak jistý, Nadal udělal na hardu strašný pokrok, ostatně jako všichni Španělé a Fedex to bude mít hodně těžký...Ale nepředbíhejme, třeba si to ve finále rozdá a Fernandem:))
Reagovat
smazaný uživatel
Carolin tentokrát trefa do černého já opravdu ty fakta vidět nechci.Ukazuju Skottovi,nepofatovi a spol. to co dělají oni :)
Reagovat
carolyn
ne ne myslím že Nadal do finále postoupí, nakonec všichni jsme loni mluvili o tom že by bylo dobré zase vidět finále R+R myslím že se dočkáme :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Aby ses nedivila,proto je taky ten tenis tak krásnej může se stát že ve finále bude Fernando.
Reagovat
carolyn
to samozřejmě, taky jsem napsala "že si myslím", né že jistě uvidíme rafu s trofejí...
Reagovat
smazaný uživatel
Snad uvidíme spíše ROGERA s trofejí:))
Reagovat
smazaný uživatel
Ta trofej už má jasného majitele, jen to ukázat ještě na kurtu! ROGER LET´S GO!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist