Federer i Djokovič jsou v Basileji v semifinále

4. 11. 2011, 22:47
Aktuality 26
ATP BASILEJ - O vítězi turnaje v Basileji by se mohlo třetí rok po sobě rozhodnout ve finále Rogera Federera s Novakem Djokovičem. Oba jsou již v semifinále, zatímco domácí hvězda smetla Roddicka, Srb musel otáčet zápas Baghdatisem.
Roger Federer

Roger Federer v dnešním čtvrtfinále porazil 6-3 6-2 svého dlouholetého rivala Andyho Roddicka, se kteýrm v Basileji vyhrál i v letech 2001, 2002 a loni v semifinále. Na turnaji v rodném městě si třicetiletý Švýcar připsal už 41. výhru, což je nejvíce mimo grandslamy.

"Je to jeden z mých nejoblíbenějších turnajů v roce. V tomto městě jsem vyrostl a strávil přes 20 let. Když se podívám kolem, vidím tolik známých tváří. Vždy jsem toužil po tom, abych si tu zahrál v kvalifikaci nebo na centr kurtu, a teď jsem tu hrál a jsem nejúspěšnějším hráčem turnaje," řekl Federer, který v Basileji už čtyřikrát triumfoval a ve zbylých třech startech prohrál až ve finále.

V dnešním souboji se třicetiletý Švýcar utrhl v osmé hře úvodní sady, kdy zaznamenal brejk a pak už o rok mladšího Američana jasně přehrával. V šesti gamech na podání ztratil už jen čtyři fiftýny a zvítězil hladce za 64 minut. "Někdy nemůžete hrát svůj nejlepší tenis, ať se snažíte sebevíc, a to se dnes stalo Andymu. Nešel mu servis a to bylo rozhodující," uvedl Federer na adresu Štěpánkova přemožitele Roddicka, se kterým si upravil bilanci na 22 výher a tři porážky.

V sobotním semifinále se Fededer utká s krajanem Stanislasem Wawrinkou, se kterým z dvanácti zápasů prohrál jediný. "Je to poprvé, co si spolu zahrajeme ve Švýcarsku. Už jsme svedli spoustu bitev, ale tohle bude speciální. Bude to zvláštní příležitost pro švýcarský tenis i švýcarské fanoušky. Stan hrál dnes velmi dobře, takže myslím, že mě čeká težký test," uvažoval Federer.

Světová devatenáctka Wawrinka dnes potřeboval k postupu také pouhou hodinu a 4 minuty, během kterých smetl dvakrát 6-2 Němce Floriana Mayera. "Čekal jsem mnohem těžší zápas, je to skvělý tenista. Ale myslím, že dnes zdaleka nepředvedl svůj nejlepší tenis," komentoval Wawrinka. "Ale já hrál dobře, agresivně, vše bylo dobré. Postoupit do semifinále tady v Basileji je pro mě velmi důležité, obzvlášť na konci roku," dodal.

67. výhru v letošním jubilejním 70. zápase zaznamenal vítěz předloňského ročníku Novak Djokovič. Postup přes finalistu z roku 2005 Marcose Baghdatise se ale nerodil snadno. Kypřan začal dobře, Srbský tenista ale za stavu 2-6 a 3-2 ve druhém setu využil hned první brejkbol a ziskem sedmi her v řadě rozhodl o osudu utkání.

"Výhre je výhra. Bylo to vyrovnané utkání, Marcos hrál opravdu dobře. Po celý zápas dobře podával, ale ke konci druhého setu a na začátku třetího se mi podařilo získat několik důležitých fiftýnů a to rozhodlo," komentoval Djokovič.

"Vím, že můžu hrát ještě lépe, jen musím zůstat trpělivý a dál tvrdě pracovat. Ale ve skutečnosti mi tyhle zápas dodávají sebedůvěru i energii, protože nehraju dobře a přesto dokážu vítězit," dodal čtyřiadvacetiletý rodák z Bělehradu, jehož čeká semifinále s Keiem Nišikorim.

Japonský tenista postoupil na třetím z posledních čtyř turnajů do semifinále, když dnes po velkém boji zdolal 6-4 5-7 6-4 Kazacha Michaila Kukuškina.

"Je to skvělý pocit být potřetí v semifinále během šesti týdnů. Věděl jsem, že to tady bude náročný týden. Ale azstavit Tomáše Berdycha a dostat se zase do semifinále, to je skvělá zkušenost," řekl Nišikori. "Djokovič hraje letos neuvěřitelně. Nemá příliš slabin, takže budu muset být více agresivnější než obvykle a hrát na svém maximu, abych ho mohl porazit," dodal jednadvacetiletý Japonec.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.838.100 eur)
páteční výsledky (04. 11. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Baghdatis (Kypr) 2-6 6-2 6-3
Nišikori (Jap.) - Kukuškin (Kaz.) 6-4 5-7 6-4
Federer (3-Švýc.) - Roddick (7-USA) 6-3 6-2
Wawrinka (Švýc.) - Mayer (Něm.) 6-2 6-2

Semifinálové dvojice: Djokovič - Nišikori, Wawrinka - Federer.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Denis92
preco je Roger nasadeny az ako 3. v poradi? ved Murray ani Nadal su neni na turnaji
Reagovat
a.magerova
Murray původně přihlášen byl.
Reagovat
l00bor
Tak vy nepřející Rodger v Basileji opravdu Noleho neporazí protože ten váš Nole sedí u klece s kanárem a cestuje domu.
Reagovat
a.magerova
To my víme, Nole dohrál a prohrál v 16:57 hodin našeho i basilejského času, takže vše co bylo napsáno po tomto čase už s touhle informací souviselo :-))
Reagovat
PhePe71
Finále Roger-Novak ... a Roger vyhraje ))))
Reagovat
gigin
Ne, nevyhraje.... :-)
Reagovat
PhePe71
Pravda,pravda... Novak ani do finale nepostoupi.. .-D
Reagovat
gigin
hmmmm... :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Zase se ukazalo, jak je hodne tenis o hlave. Roger uz k zapasu nastupoval zcela uvolnene s lehkym usmevem na tvari. Hral moc dobre a Andy byl nervozni od sameho zacatku a pak break za stavu 3:4 a pak rychla ztrata setu a prolomeni podani na zacatku druheho, nejhorsi kombinace. To byla konecna a bylo videt, ze to chce mit uz rychle za sebou. Musel mit v hlavne tech 21 porazek a s tim se hraje tezko.Myslim, ze to bude podobne i se Stanem,ale urcite bude hrat co nejlepe to pujde, Bude to prehlidka nadhernych jednorucnych backhandu od obou.Ocekavane finale se blizi. Nisikori je velky talent, ale myslim si, ze k tak velkemu prekvapeni nedojden,aby Noleho nejak vice potrapil.
Reagovat
smazaný uživatel
a na druhou stranu, co by ale byl tenis bez prekvapeni, ze? Spoleham na Noleho kreativitu, Fedex je konzerva. ;-)
Reagovat
a.magerova
Rogera byla včera před zápasem bilance s Roddickem 22:2 z toho mi vyplývá, že po zápase by měla být celková bilance Roger : Andy 23:2 !!!
Reagovat
misoSK
Myslim, ze ked uz Fedex neporazi Noleho tu v Bazileji, tak uz asi nikde, Nole tu nehra svoj najlepsi tenis, Baggy sa vcera zial zlomil za stavu 2:3 v druhom sete ked neudrzal naskok 30:0 na podani a nasledne od stavu 40:30 zahral dve dvojchyby v rade...
Reagovat
smazaný uživatel
tak me Nole nezklamal! :-)
Reagovat
a.magerova
Fedex Noleho v Basileji neporazí, přesto si myslím, že furt má i jinde šanci ho porazit :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
:-))
Reagovat
misoSK
Urcite ma, ved ja som ratal s tym ze ho porazi v Bazileji a ze potom pripadne aj na dalsich turnajoch, v bazileji ku konfrontacii nedojde, avsak prehra s Nishikorim ukazuje ze Nole este nenasiel po zraneni optimalny herny rytmus
Reagovat
gigin
0:6 v posledním setu,nebylo o herním rytmusu...
Reagovat
smazaný uživatel
ne, to o rytmu neni, to je o hlave, proste takovy "damsky" propadak.
Reagovat
smazaný uživatel
ne, to o rytmu neni, to je o hlave, proste takovy "damsky" propadak.
Reagovat
gigin
když myslíš...
Reagovat
gigin
Že by na to mělo vliv zranění pravého ramene, nad tím jsi asi ani nepřemýšlela... prostě to byl takový dámský propadák..
Reagovat
smazaný uživatel
ne, protoze jsem videla jen par vymen a livko. Ale predpokladam, ze je Nole natolik zkuseny ve skrecich, ze k ni mohl prikrocit, byla - li nutna. V odchozeni celeho setu nespatruji nic rozumneho ani sportovniho. Jen jisty prvek teatralnosti.
Reagovat
gigin
Jo skrečovat to mohl, to by bylo zase keců.
Reagovat
gigin
Ale promiň, nechci se hádat, jsem z toho unavený a smutný :-(
Reagovat
smazaný uživatel
jak vidis, ty jsou stejne.... Taky se nechci hadat, vlastne te chapu. A promin i ty, jsem jedovata, protoze nemam Noleho rada. :-(
Reagovat
gigin
Jo, to jsem nějak tak pochopil.. Naopak já mu fandím už asi tak 3 roky... prostě mne to dneska naštvalo a pořád přemýšlím nad tím, proč to tak udělal.. tak nějak neomaleně .. měl se na to vy..t..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist