Fed Cup: Koho vzít do Izraele?

16. 4. 2008, 10:54
Aktuality 4
V roce 2004 vypadly české fedcupové reprezentantky i díky renově pravidel ze Světové skupiny I a od té doby se marně pokouší o návrat. Letos je čeká čtvrtý pokus proti Izraelkám, ale kapitán Petr Pála má asi starostí nad hlavu - jednička Vaidišová, která je mimochodem z formy, reprezentovat dočasně nechce, a dvojka Šafářová je letos po zranění výsledkově nevýrazná.
Kapitán českého daviscupového týmu Petr Pála řeší otázku nominace pro duel v Izraeli; s Nicol Vaidišovou počítat nemůže

Od roku 2004, kdy český fedcupový tým vypadl z elitní Světové skupiny, se tenistky marně snaží o návrat. Poslední tři roky vypadaly stejně - Češky pokaždé vyhrály zápas Světové skupiny II (v roce 2005 proti Japonsku 3-2, 2006 v Thajsku 4-1 a 2007 na Slovensku 5-0), ale v barážovém zápase o postup do Světové skupiny I vždy selhali (2005 doma s Italkama 2-3, 2006 ve Francii 2-3 a 2007 ve Španělsku 1-4).

A letos se situace zatím opět opakuje. Český tým s jedničkou Nicol Vaidišovou, ale bez zraněné Lucie Šafářové, dokázal na domácí půdě porazit Slovensko 3-2 na zápasy. Znovu ho tak čeká boj o návrat mezi fedcupovou elitu - české tenistky o víkendu 26. až 27. dubna zavítají do Izraele, kde se na horké půdě Ramat Hashronu po čtyřech letech pokusí uspět v barážovém utkání.

Koho nominovat? Koho nechat hrát?
Tuto otázku si v posledních dnech pokládá kapitán týmu Petr Pála stále častěji. Oproti zápasu se Slovenskem nemůže počítat s jedničkou Nicol Vaidišovou, která se pozice v týmu vzdala kvůli osobním úspěchům na okruhu WTA. I kdyby se ji ale podařilo nalomit, příliš by tým neposílila - prohrála tři zápasy v řadě, navíc i s hráčkami druhé světové padesátky a je totálně bez formy.

Proti Slovensku nemohla hrát Lucie Šafářová, která měla zdravotní problémy. Teď se na ní spoléhalo, měla tým táhnout jako jasná jednička. Jenže svalové zranění ji dost psychicky nalomilo a jednadvacetiletá Šafářová se nemůže dostat do loňské formy. Letos pouze jednou prošla přes 2. kolo. Včera prohrála s Belgičankou Flipkensovou, hráčkou až třetí světové stovky.

Abychom nebyli pouze pesimisty, musíme vzpomenout hlavně na slušnou formu Ivety Benešové. Ta je v týmu téměř pravidelně jako náhradnice. V Izraeli by však mohla být dvojkou. Na posledních dvou turnajích ITF se dvakrát dostala do finále, jeden dokonce vyhrála. Včera si v Estorilu poradila s domácí Silvaovou. Poráží sice soupeřky nižší kvality, ale vcelku suverénně - v Latině, kde získala titul, prohrála dohromady pouhých 10 gamů. Ve Fed Cupu má ale bilanci pasivní 2-7. Před rokem ve Španělsku oba své zápasy s domácími antukářkami, i když po boji, prohrála.

Jako další alternativa, vcelku pochopitelná, se nabízí Klára Zakopalová. Ta sice za poslední 3 roky ve Fed Cupu odehrála jen jeden zápas (vítězně), ale celkovou bilanci má v této týmové soutěži 7-4. Letos se dokázala dostat do finále turnaje WTA ve Viňa del Mar, a i když poslední zápasy dopadly spíše porážkou, žebříčkově je třetí nejlepší Češkou. I ona tento týden bojuje o nominaci v Estorilu - včera si poradila ve třech setech s Rodionovou.

Šanci by mohla dostat talentovaná Petra Kvitová, jež letos dokázala vyhrát svůj první zápas na okruhu WTA. Porazila Medinaovou a později i Venus Williamsovou. Minulý týden vyhrála turnaj ITF v Monzonu. Pokud na sobě nepřestane pracovat, má před sebou osmnáctiletá Češka slibnou budoucnost. Na Fed Cup však ještě nemá věk a zkušenosti. Ale za současné situace v českém ženském tenise, kdoví...

Proti Slovensku v únoru nastoupila Petra Cetkovská, při premiérovém startu v singlu však oba své duely prohrála. Formu příliš dobrou nemá, v Estorilu však porazila 6-2 6-2 Rusku Klejbanovovou, jež před několika týdny vyhrála nad Vaidišovou.

Nesmíme však zapomenout na zkušenou deblistku Květu Peschkeovou, která by v týmu neměla chybět. Ve čtyřhře má své místo jisté. Kvalita, zkušenosti, mizerná forma českých tenistek - to vše hovoří pro její nominaci.

Izrael povede Shahar Peerová
Tenistky Izraele po premiérovém postupu do Světové skupiny I musí po porážce od Ruska do baráže. Spolehnout se mohou na 18. hráčku světa Shahar Peerovou. Dvojkou je Tzipi Obzilerová. Proti Rusku byly v týmu ještě Karen Shlomová a Julia Gluškovová, na kurt se však nedostaly. Dalšími alternativami pro Izrael je nominace Tetieny Luzhanské a Yevreny Savranské - ty se pohybují v třetí stovce světového žebříčku.

Přehled tenistek, které by kapitán Petr Pála mohl nominovat:

Téměř jistou nominaci má:
Květa Peschkeová ... do čtyřhry jasná volba, lepší deblistku v současné době nemáme
Lucie Šafářová ... sice se jí letos nedaří, ale kvalitou se jí z českých tenistek asi žádná nevyrovná
V nominaci se zřejmě objeví i:
Iveta Benešová ... má dobrou formu, v týmu je téměř pravidelně
Klára Zakopalová ... z Fed Cupu má zkušenosti, současně je žebříčkově třetí nejlepší Češkou
Další alternativy:
Petra Cetkovská ... v únoru odehrála dva singlové zápasy, ale oba prohrála a formu nemá
Petra Kvitová ... naděje českého tenisu, podává slušné výkony, proti ní je ale věk
Nepravděpodobné nominace:
Nicol Vaidišová ... sama se pozice v týmu vzdala, navíc nemá formu
Barbora Záhlavová-Strýcová ... ve Fed Cupu už hrála, na turnajích nižší kategorie je vcelku vidět, ale v žebříčku je až na 148. místě

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
A čtyřhru stejně jako tady Luigi Esposito.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych dal jako 1.Šafářová,2.bych (se hodně rozmýšlel) dal za a,Kvitová,b,Zakopalová,c,Benešová.Zkusil bych Kvitovou nebo Zakopalovou.A nevím,proč by nemohla hrát Kvitová(vždyt Vaidišová je taky hodně mladá)
Reagovat
smazaný uživatel
Benešová a Zakopalová jsou pro mě osobně jasnou volbou v současné formě POUZE v případě, že by se hrálo na antuce + Peschke a Záhlavová-Strýcová... Ale v Ramat Hasharonu v izraelském tenisovém centru se bude hrát asi na 100% na tvrdém povrchu, takže Šafářová by i přesto, že nemá nijak skvělou formu měla hrát, přece jen má nejvíce zkušeností a zkusil bych Petru Kvitovou - sice challengery, ale na tvrdém povrchu nebo v hale slaví úspěchy zatímco Obziler končí v prvních kolech, takže asi Šafářová + Kvitová do dvouher a Peschke/Benešová do čtyřhry.
Reagovat
Jose
Při neúčasti Vaidišový by Izraelky byly blbý kdyby hrály na něčem jiným než na hardu..... bojím se že zkušená Obziler by si s Kvitovou mohla poradit, ale zas tolik možností nemáme. Zakopalovou bych na hardu nestavěl, děsím se toho jejího utrápenýho výrazu po prvním prohraným setu..... Asi jo, Šafářová/Kvitová případně Benešová na antuce......
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist