Djokovič využívá k regeneraci a kondici speciální 'vajíčko'

29. 8. 2011, 17:46
Aktuality 2
Zlepšený servis a forhend, bezlepková dieta, ale nejspíše i moderní technologie stojí za letošní výtečnou sezonou tenisty Novaka Djokoviče. Americký list The Wall Street Journal přinesl informaci, že srbský hráč od loňska využívá ke zlepšení kondice a k regeneraci speciální 'vajíčko'.
Profily hráčů
Novak Djokovič využívá přístroje CVAC pod

První hráč světa Djokovič, který má letos úchvatnou bilanci 57 výher a jen dvě porážky, má k dispozici novinku zvanou CVAC Pod. Jde o přístroj, který vypadá jako velké vejce, sportovec je v něm uzavřen a za pomoci počítačem řízeného systému je v něm simulováno vysokohorské prostředí. 

"Mám dojem, že mi to opravdu pomáhá, ale ne co se týče svalů, spíše k regeneraci po vyčerpávajícím utkání," řekl Djokovič před grandslamovým US Open o stroji, který stojí 75 tisíc dolarů a Srb ho využívá u kamaráda v New Jersey, kde během turnaje bydlí. "Je to jako ve vesmírném korábu. Je to zajímavá technologie," dodal.

Podle kalifornské společnosti vyrábějící přístroj je potřeba absolvovat tři seance po 20 minutách během týdne, aby se sportovci zlepšil krevní oběh. Již v minulosti vytrvalci, například i běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, spali ve speciálním stanu, v kterém si imitovali řidší vzduch, aby si zvýšili počet krvinek.

Antidopingová agentura WADA kyslíkové stany nebo masky nedala na listinu zakázaných látek, ale uvedla, že tyto systémy jdou proti sportovnímu duchu.

"Možná existuje pár věcí, které Novakovi pomohly zlepšit psychiku, ale pamatujme si, že grandslamový turnaj vyhrál dříve, než to začal používat. A Rogera Federera taky porazil i bez toho," řekl Američan Patrick McEnroe, bratr slavného Johna McEnroea, s tím, že si nemyslí, že jde o doping. "Novak miluje hledání nových věcí, které sportovci pomáhají, a tady mu to klaplo," řekl bývalý hráč Vincent Spadea.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Mistr
Dobrá reklama.
Reagovat
smazaný uživatel
asi takhle: pi*ovina
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist