Djokovič: Vojenský zásah v Sýrii nic dobrého nepřinese

2. 9. 2013, 17:42
Aktuality 107
Světová jednička Novak Djokovič nesouhlasí s plánovaným vojenským zásahem USA v Sýrii. Proti je i jeho krajanka Ana Ivanovičová, která stejně jako Djokovič v roce 1999 zažila bombardování NATO během války v Kosovu.
Profily hráčů
Novak Djokovič

"Jsem proti jakémukoliv použití zbraní. Ať už jde o letecký nebo raketový útok," řekl Djokovič po nedělní výhře nad Joaem Sousou na US Open, díky které postoupil do osmifinále newyorského grandslamu.

"Nesnáším ničení. Sám jsem to kdysi zažil, takže vím, že to nikomu nic dobrého nepřinese," citovala Djokoviče agentura Reuters. "To, co jsme tehdy já a moji srbští krajané prožili, bych nikomu nepřál. Válka je to nejhorší a nikdo v ní není skutečný vítěz," dodal.

Djokovičovi bylo během bombardování dvanáct let, takže prý neměl moc ponětí, co se děje. Pamatuje si však, že kvůli němu nemusel do školy a měl tak víc času na tenis. "V podstatě jsme celé dva měsíce každý den trávili na kurtu, zatímco nad námi létala letadla," prohlásil.

"Vůbec nám to nevadilo. Po týdnu bombardování jsme si toho přestali všímat. Dělali jsme, co jsme chtěli, a nechali jsme to na osudu. Nemohli jsme to ovlivnit, byli jsme bezmocní," přidal rodák z Bělehradu.

Podobnou zkušenost má i bývalá ženská světová jednička Ana Ivanovičová. "Pamatuji si na to velmi dobře. Když to všechno začalo, byla jsem na kurtu," řekla v dřívějším rozhovoru aktuálně 15. hráčka žebříčku, kterou v osmifinále US Open čeká světová dvojka Viktoria Azarenková.

"Přišli nás tehdy varovat, že začne bombardování, takže bychom měly skončit s tréninkem. Nakonec jsme netrénovaly dva týdny, protože jsme nevěděly, jak to všechno dopadne. Potom jsme musely trénovat jen ráno, protože odpoledne to bylo příliš nebezpečné," uvedla pětadvacetiletá Srbka.

"Kolem oběda začaly sirény a celé odpoledne a v noci byla obloha plná letadel. Nebezpečí ustalo asi kolem šesté hodiny ráno, a když siréna oznámila konec náletů, mohli jsme jít hrát ven," prohlásila Ivanovičová.

pva, ČTK

Komentáře

107
Přidat komentář
smazaný uživatel
Všichni ví, že v roce 1999 šlo o humanitární bombardování. Proč toto zamlčujete?
Reagovat
smazaný uživatel
Asi proto, že nic takového neexistuje, to je něco jako laskavé ukamenování.. A určitě ne tím ochuzeným uranem, který tam zůstane tisíce let a působí i genetické změny.. A bez OSN a souhlasu většiny veřejnosti v Evropě. Tomu věří jen úplně naivní lidé, za které myslel agent Havel.. Novak nejen skvěle hraje, ale i myslí..
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak ten termín se Havlovi opravdu hrubě nepovedl. Na druhou stranu je pravda, že bombardování vojenských a strategických průmyslových cílů poté, co neříteli pošlete zprávu, aby objekty evakuoval, je takové netypické...

Démonizování použití ochuzeného uranu patří k tradičním ideologickým klišé, už notně otřepaným.

Ať tak či onak, je třeba rozlišovat mezi příčinami a násleky, neboli pokud by Srbové - přesněji řečeno jejich velikášský vůdce Milošević a jeho nohsledi - nerozpoutali balkánský konflikt, nikdy by je nikdo nebombardoval, "humanitárně" ani jinak...
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby kdyby, kdyby Irák a Libye neměli ropu, a kdyby Balkán nebyl tak strategicky důležitý a kdyby a kdyby, škoda že Američany tak nezajímala tak jatka ve Rwandě a Ugandě a dalších ekonomicky nedůležitých zemích. USA jsou úplní filantropové...
Reagovat
Stan_Borowitz
Samozřejmě, že vláda USA sleduje v prvé řadě strategické zájmy USA, to je logické a je to její hlavní zahraničněpolitický úkol. To "šíření svobody a demokracie" je takový dobře znějící vedlejší produkt. Nevšiml jsem si, že bych někde já nebo někdo jiný na této diskusi tvrdil něco jiného, takže bušíš pěstí do otevřených dveří. Tak to přece dělají/dělaly/budou dělat všechny velmoci, tahle si v porovnání s jinými relativně "bere servítky" - na to, jak obrovskou vojenskou a technologickou převahu má.

Mimochodem, někdo snad bránil nějakému jinému státu angažovat se ve Rwandě nebo Ugandě? Afrika je přece tradičně předmětem evropských zájmů, EU si přece mohla upevnit strategickou pozici na kontinentu s velkým rozvojovým potenciálem a ještě vypadat hezky, kdyby tam zasáhla. Ostatně i v Jugošce Američani dost dlouho čekali, jestli konflikt dokáže vyřešit Evropa sama. Jenže z EU chodily Miloševićovi nekonečné rezoluce a výzvy, které on používal jako toaletní papír, a Rusko po smrti Tita čekalo na vhodnou přiležitost, jak "posílit a upevnit nerozborné vztahy s bratrským srbským lidem"... ať chceš, nebo ne, svět je šachovnice a různé figury na ní mají různou váhu.
Reagovat
Stan_Borowitz
ještě jedna poznámka k tomu "humanitárnímu" bombardování - zajímavý paradox, na který nechtěně poukázal sám Djoković. Domnívá se snad ten chlapec, který tvrdí, že "Djoković nejen skvěle hraje, ale i myslí", že snad bosenské děti taky v klidu mohly trénovat tenis, když jim nad hlavou létala srbská letadla nebo do vesnice vpochodovaly Mladićovy oddíly?

Aby ale nedošlo k nedorozumění, nemyslím si, že bombardování bylo "dobré řešení", ale asi bylo mezi těmi lepšími ze špatných, protože žádná jiná než špatná se nenabízela.
Reagovat
slacker
Myslis ze v Americke imperialni armade zadni Mladicove nejsou? Problem ze "nadlidi" Americane maji generalni pardon a pred zadneho americkeho vojaka pred mezinarodni tribunal nedostanes. privilegovana kasta, fuj.
Reagovat
slacker
Angazovat se ve Rwande? A byt dalsi cetnik? A vubec mapa afriky se mela po padu koloniasmu totalne prekreslit. Umele staty na pudorysu puvodnich kolonii nejsou stabilni. Jejich prirozenost neni zit ve state ale v kmenem ovladanem uzemi. Ze Anglie s Francie ma na svedomi Afriku je jasne, ale je to presne ta sama chyba co dela ted USA. Hrat si na imperium.
Reagovat
J.M.
Jenom poznámka k tomu "termínu" - autorem toho termínu není Havel, ale ti, co ho (dodnes) nenávidí, a tento termín mu vymysleli a přišili. Havlův tehdejší výrok sice obsahoval slova "humanitární" i "bombardování", ale ne takto dohromady. Smysl byl zhruba ten, jaký Stan_Borowitz nastínil v posledním odstavci svého prvního příspěvku ve vláknu.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přátelé, čo bolo, bolo, terazky nastupuje Roger Federer...
Reagovat
Apple
Hezká diskuze o dějepisu jen škoda, že tohle je o tenisu :P

Podle mě se má tenista a hlavně ten co je momentálně jedním z nejlepších věnovat tenisu a neřešit věci, kterým nerozumí a do kterých nevidí.
Reagovat
slacker
ne tohle zrovna neni o tenisu, ale o nazoru hodou okolnosti tenisty. Tady se o tenisu diskovat neda, jen o tom nazoru.
Reagovat
Sonja
Asi se ho na to zeptali na tiskovce, tak měl ten dotaz ignorovat nebo co?:-) Navíc být tenista neznamená být lhostejný ke všemu ostatnímu...
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že právě Ana a Novak k tomu mají hodně co říct...
Reagovat
Rafaeoli25
A odkdy nesmí mít sportovec názor? Mají ho umělci, lékaři, tak proč ne sportovci?
Reagovat
Fandina
Tenista nepřestane být občanem. A navíc Nole a Ana mají konkrétní životní zkušenosti s válkou. Vyjádření je jejich věcí.
Reagovat
Stan_Borowitz
Sanozřejmě, že mají právo se vyjádřit jako každý jiný. A je pochopitelné, že se vyjadřují tak, jak to řekli. Ale je to jejich zkušenost, původem chorvatský nebo bosenský tenista by to třeba viděl jinak. Třeba by řekl něco o tom, že by byla ostuda nečinně přihlížet genocidě. A i on by měl na svůj názor nárok. Nic to ovšem neříká o tom, na čí straně je pravda, pokud vůbec na něčí je.
Reagovat
VlS
Názor Noleho i Anny na válku sdílím ( obecně na jakoukoliv válku) a jistě má plné právo se vyjádřit, jak se vyjádřil. Žádná válka není dobrá, ale ne každou lze odvrátit. V každém státu či národu existuje určité procento psychopatů a asociálů, kteří jsou schopní rozpoutat jakákoliv zvěrstva a své patologické úchylky a zvrácenosti zakrýt jakousi ideou. Jsou i u nás, v Usa, Srbsku i jinde. Hodnotit podle takové zvěře národ je blbost. ( Neumím si třeba Noleho představit, jak znásilňuje a zabíjí. ) V situaci, kdy zvěř získá takovou moc, že začne svá zvěrstva páchat jménem státního útvaru je válka jediným prostředkem, jak zvěř zastavit, aŤ se jmenuje Hitler nebo jakkoliv jinak.
Reagovat
slacker
Kazdy statni utvar ovlada zver a organizovany zlocin.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je zajímavý, ty chvílema začneš mluvit docela rozumně a konzistentně, i když s tebou třeba nemusím souhlasit.

A pak zase plácneš najednou z ničeho nic nějakou takovou trivializující hovadinu...
Reagovat
slacker
To prvni bude tim ze jsem inteligentni a to druhe je tim ze jsem dusi anarchista :-))
Astrolog by to ale svedl na to ze jsem Blizenec :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby nějak omlouval ty špatné srbské kroky, byla by to politika. Takhle je to prostě osobní zkušenost a já s ní souhlasím.
Reagovat
Apple
Já osobně to vidím takhle, sportovec je člověk, který většinu svého času věnuje sportu a kdyby ho nevěnoval, asi nikdy tak dobrý nebude, proto se mě takovéto výroky moc nelíbí i když zažil bombardování, to zažily moje prarodiče taky a nijak to nesouvisí s tím co se teď děje. Spoustu lidí nemá rádo Američany, protože furt někde válčí a snaží se mít moc atd atd. Když jsme nakously ten dějepis, tak to trochu rozvinu, sami pro sebe si každý zavzpomínejte na hodiny dějepisu, vím že u někoho to bude dlouhé vzpomínání, taky už je to let co jsme do školy chodily, ale co si tak matně vzpomínám, tak Evropa nás hodila Hitlerovy, pak sovětům, Švédové nás taky okrádali jak mohli a jediný národ který se nám kdy snažil pomoct byli právě všemi tak nesnášení američané, kteří nás chtěli právě od rusů zachránit, takže pokud by jsme měli oprávněně na nějaké státy útočit slovně, tak spíš na Němce, Rusy, Anglii a Francii, kteří když můžou nás s ledovým klidem zase někomu hodí jak kostičku. Osobně se nezajímám moc politiku a takový ty nesmysly, ale tohle je fakt, který nikdo nezmění.
Reagovat
slacker
Ty zasluhy Americanu by me zajimaly. Posveceni rozpadu R-U a povoleni vzniku Ceskoslovenska? Mnichov? Demarkacni linie a osvobozeni Plzne? Jatlska dohoda se Stalinem o rozdelni vlivu v povalecne Evrope? Marshaluv plan? Pomoc Prazskemu jaru? 1989?

Na Rusko se utoci v novinach skoro denne a starsi generace taky ma stale osypky z Nemcu. Svedi, Francie, Anglie jesou totez co USA ale jejich moc uz davo vycpela. Az USa ztrati svou moc budou mnohem snesitelnejsi.
Reagovat
smazaný uživatel
Takže co jsem se dozvěděl z této zajímavé hodiny dějepisu paralelního vesmíru.

1. Sever byl agresorem ve válce s Jihem
2. granát nebo atomovka. výsledek je stejný
3. světové války začala agresivní Amerika
4. Sovětský svaz se přidal k Americe a pak sám porazil Němce.
Reagovat
slacker
Tady jses dovedel bod 1. 2-4 sis vybajil.
Reagovat
smazaný uživatel
" Agresor Sever vyhral ... a od te doby se nastartovala cesta USA od izolacionalismu k celosvetovemu agresorovi."
Reagovat
slacker
Ano bod c.1 potvrzen. zbytek sis vymyslel
Reagovat
VlS
je historicky kravina. Občanskou válku zahájil Jih útokem na Fort Sumter.
Reagovat
slacker
A druhou svetovou zahajilo Polsko prepadenim Gliwice.
V kterem state lezi Fort Sumter? Patrilo k jihu nebo k severu?
Reagovat
slacker
Z historii je jasne ze Jih nechtel dobyt Sever ale mit od neho svaty pokoj ktery mu Sever nechtel doprat. Opvadu nevidim jako zlo kdyby dnes existovala jak Unie tak Konfederace.
Reagovat
Stan_Borowitz
"Jih chtěl mít svatý pokoj od Severu"... srovnání s Gliwicemi je demagogický nesmysl. Občanská válka byla vyvrcholením dlouhodobého sporu a soupeření o ovládnutí Unie mezi otrokářskými a neotrokářskými státy. Otrokářské státy politickou bitvu prohrály, tak se některé z nich rozhodly odtrhnout a založily Konfederaci. Fort Sumter byla federální pevnost. Lincoln válku nechtěl, do poslední chvíle se snažil konflikt vyřešit diplomaticky, útok na Fort Sumter byla cílená provokace ze strany Jihu, protože bylo jasné, že Lincoln neodolá tlaku a bude nucen jít do války (mimochodem Obama je dnes v dost podobné pozici...). Takže válku skutečně vyprovokoval Jih.

To ale nic nemění na tom, že dnes, o sto padesát let později, klidně mohla vedle sebe existovat Unie i Konfederace, kdyby se bývaly horké jižanské hlavy tehdy byly schopny s Lincolnem dohodnout. Žádné zlo by to nebylo.
Reagovat
VlS
Jak s tím pak koresonduje Tvé prohlášení: No jestli se balkansky konflit ukoncil si netroufam posuzovat, spises se na nekolil let uspal. Kosovo si Srbove vemou pri nejblizsi prileztosti urcite zpet? Tak je legitimní držet státní integritu silou? Nebo není? Nebo podle toho, kdo je ti sympatickej?
Reagovat
VlS
pravděpodobně by to stejně skončilo obnovením Unie, Jih nebyl schopen dlouhodobě ekonomicky obstát a dopadl by patrně nějak jako Kuba. V době vypuknutí války tvořil průmyslový sever ( Sever je trochu zavádějící výraz - Virginie leží na západ od Washingtonu a Apomatox dokonce na severozápad) cca 90 - 95% HDP.
Reagovat
slacker
Neni legitimni drzet integritu silou.
Jestli se ti zda ze si protirecim, tak to je tim ze povazuji vsechny aktery za stejne "zle" a stejne "dobre", jen nektery dostali do ruku vetsi klacek nebo maji strycka s vetsim klackem.
Albanci z uzemi Kosova nechteji Kosovo ale Velkou Albanii. Stejne jako chteli Velke Srbsko Srbove v Chorvatsku a Bosne. Jedine resenim by bylo nemit zadne statni utvary a ale ruzne velka dobrovolna spolecentvi menici se v case a prostoru. Dobrovolnost predevsim a ne neco nutit druhym silou.
Reagovat
slacker
No tak ze by Jih byl slaby a primitivnejsi to si sice taky myslim, ale ze by dlouhodobe neobstal jako zivotashiopny statni utvar to si nemyslim, mozna by se casem rozdrobil na puvodni staty nebo by se k nemu pripojil i jiny stat unie mimo puvodni sedmicku. Ale tohle se zadnemu centru moci nikdy nelibilo a libit nebude.
proste by ti bylo druhe "Mexiko" nebo Kanada.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je samozřejmě hezká myšlenka, bohužel ale naprosto nereálná. Jestli někde funguje darwinismus poměrně spolehlivě, tak je to v lidské společnosti.
Reagovat
VlS
Já bych to jen trošku pozměnil, darwinismus - možná lépe přirozený vývoj - se nevyhýbá ani lidské společnosti.
Reagovat
slacker
Tak utok na federalni pevnost na uzemi jiznaskeho statu. To uz by jse mohli taky dobiti Bastily povazovat za neospredlnitelny cin agrese vuci kralovskemu majetstatu. Interpretaci dejin pisou vitezove a ty se podle toho ucis. Pozdeji ti chytrejsi se umi oprostit od ideologickych dogmat.

Lincoln mohl klidne hned podepsat vystoupeni z Unie a nemusel vest valku. Ale zelezna logika koncentrace vetsi a vetsi moci nema separatismus nikdy rada.
Reagovat
dadaft
je fakt, že pokud jde o zdroje, chodí američané, když to nejde po dobrém, přes mrtvoly. viděl jsem videa, jak americký tank v iráku přesvištěl přes skupinku dětí. kolaterální ztráty.
(víte, že americká ambasáda v iráku, obrovský komplex s parky, tělocvičnami, školami atd. je jeden z šesti výtvorů lidí, který lze spatrřit z oběžné dráhy pouhým okem?)))
prokázané lži s chemickými zbraněmi (v iráku) jsou zkrátka skandální a nezpochybnitelně diskreditující jejich roli světového lídra.
a podepisují se i na dnešním řešení syrské krize.
Reagovat
VlS
Já nejsem apologetik Amíků. Jak jsem dole napsal, impéria se chovají imperiálně. To platí pro Amíky stejně jako pro Rusy a dnes Číňany. V minulosti bys tam mohl přiřadit Brity , Španělsko a Francii, Německo a ještě dříve Řím, Babylón, Inky, Aztéky .......
Reagovat
slacker
ja ty videa nevidel, klidne to muzou disktreditacni montaze. moje nechut k americe stoji na jinych zakladech.
O tech viditelnych objektech to bude vymysl. Nekde sem cetl ze jedinym viditelnym objektem je Velka Cinska zed, ale ani to pry neni videt pouhym okem.
Ano prave humanitarni bombardovani Srbska a vylhane duvody na Irak mi pomohli otevrit oci. USA velmoc utrzena ze retezu.
Reagovat
Fandina
Já bych Ameriku nenazvala lídrem ale světovým četníkem. Pochopitelně, že kdyby nebyly konflikty, tak nebudou války a nebudou potřeba ani četníci. To by bylo ideální.
Reagovat
Stan_Borowitz
"Pozdeji ti chytrejsi se umi oprostit od ideologickych dogmat."

Tím nemyslíš sebe, že ne? :-)
Reagovat
VlS
Ještě jedna věc - rozlišujme exekutivu USA, kruhy, které ji úkolují a normální Amíky jako jednotlivé lidi. Umí si někdo představit, že by v Rusku i dnes proběhlo něko jako Woodstock? Že by v Rusku mohlo dojít k protestům proti válce v Afghanistánu, tak jak bylo běžné v té hrozné Americe protestovat proti Vietnamu?
Svobodomyslnost států je v důsledku determinovaná svobodomyslností občanů a v tomhle ohledu vede Amerika před Ruskem a Čínou o světelné roky.
Reagovat
dadaft
američané jsou spojenci evropy, o tom žádná, ale některé tyhle skvrny mi dost vadí - ale samozřejmě skvrna ještě není důvod vyhodit celý kabát.
ale ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
~~~~~~~~~~~~~~ začala Flavia a Simona.
končím......
jen chci říct - jsem rád, že žiju v Evropě. ))
Reagovat
Stan_Borowitz
Exekutiva USA není bez chyb, jako každá jiná politická reprezentace, ale pokud vezmeme v potaz, jak turbuletní a nestabilní svět posledních několik desítek let je, dělá podle mého skromného názoru svou práci - tedy chránit zájmy občanů USA a jejich spojenců při současném zachování globální stability a udržitelného rozvoje - poměrně dobře. Respektive až na jednotlivosti si neumím představit, jak by to šlo lépe. Samozřejmě, že internet - a nejen on - je přeplněn superinteligentními a superschopnými jedinci, kteří by všechny složité problémy světa vyřešili levou zadní. Hluboce obdivuji jejich sebevědomí.
Reagovat
hatatytla
To se divím, že o tom chtěl vůbec mluvit. Když se ho asi před dvěma lety zeptali na srbské válečné zločince, tak byl ohen na střeše, s tím že už o tom nechce mluvit.
Reagovat
smazaný uživatel
srbských válečných zločinců nebylo méně ani více než chorvatských či bosenských.
Reagovat
hatatytla
To sice nikdo neříká, ale o míře zavinění srbů by se dalo s úspěchem pochybovat.
Reagovat
smazaný uživatel
a jakou míru zavinění myslíš? velkou nebo malou?
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozhodně větší než malou...
Reagovat
hatatytla
Nejsem odborník na jugoslávskou válku, ale můj dojem je, že ve světě jsou srbové vnímání jako ty větší syčáci. I jejich váleční zločinci jsou v úvozovkách větší zvířata. A poznámka Madeleine Albright: disgusting serbs možná hovoří za vše o vnímání západu.Tím neříkám že ten názor sdílím.
Reagovat
slacker
A kdo ten dojem vytvari? oficialni propaganda.
Reagovat
smazaný uživatel
samozřejmě západu se hodí více do krámu katoličtí Chorvati než pravoslavní Srbové a Marlene si myslí, že vše zná a všemu rozumí, stačí si přečíst pár jejich knížek pamětí a člověk by si mohl myslet, že je to prezidentka zeměkoule.
Reagovat
dadaft
ať už to tam bylo jakkoliv, pro Srby to moc dobře nedopadlo.
1/ jak se po válce ukázalo, 80% leteckých útoků bylo vedeno na průmyslové cíle - Srbové nechtěli privatizovat, pak už na obnovu neměli peníze a přišel nadnárodní kapitál.
2/ vznikl mafiánský narkobaronský pseudostát Kosovo, evropské centrum kšeftování s lidskými orgány a heroinem.
náš stát ho prostřednictvím Schwarzenberga radostně uznal.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jugoslávie byl stát, který držela pohromadě pouze Titova autorita. Po jeho smrti bylo jen otázkou času, kdy se začne rozpadat. Srbové se snažili ji udržet pohromadě silou, což - pokud se nemýlím - je řešení, proti kterému vystupujete.

V srbsko-chorvatské válce byli Srbové agresorem, bez ohledu na to, kdo je katolík a kdo pravoslavný.

S Bosnou to bylo samozřejmě daleko složitější.
Reagovat
slacker
A americke obcanske valce byl zase agresorem Sever. Agresor Sever vyhral obcansklou valku (srovnej separaticky Jih a separaticke Chorvaty) a od te doby se nastartovala cesta USA od izolacionalismu k celosvetovemu agresorovi.
Reagovat
slacker
Kdyz se muze osamostatnit Chorvatsko z Jugoslavske federace. Muze se z unie osamostatnit Texas a Jizni Karolina.
Reagovat
Stan_Borowitz
Občanská válka v USA se odehrála v letech 1861-1865, tehdy byl koncept práva národů na sebeurčení teprve vznikajícím pojmem. Ostatně samotné USA si musely coby původní anglické kolonie nezávislost vybojovat, že. Koncem 20. století se ale problém dal řešit jinak, protože tento koncept už byl ukotven a nejednou i využit (například při vzniku ČSR). Nehledě na to, že Chorvati by v Jugoslávii možná zůstali, kdyby Srbové neodmítli v roce 1991 předat vedení Předsednictva Socialistické federativní republiky Jugoslávie Stipe Mesićovi, který byl jako zástupce Chorvatska na řadě podle předem dohodnutého systému rotace.
Reagovat
spaniel
Jo, hrozne jak nas ti agresivni Amici napadli v 45tem a okupovali az po Plzeň. Jeste ze je naši bratři zastavili a vyhnali, jinak jsme mohli dopadnout jako Zapadni Německo, uplne zubozeni. Nechapu, proc se do všeho musi montovat a proc nemohli zůstat za oceánem...
Reagovat
slacker
nekomu zachutnala moc a odmitl se ji vzdat/predat. To je v mem svetonazoru problem c.1. proto je treba moc decentraliovat co to pujde. USA ale usiluji o maximalni rozsireni sve moci a proto je treba se tomu postavit
Reagovat
smazaný uživatel
Somálsko je ideálně decentralizované.
Reagovat
spaniel
Akorát ze my mame mentalitu malého státu, kterym jsme vzdy byli a vzdy budeme a proto nam budou impéria vzdy protivne a z principu budeme proti nim. Kazde impérium se snažilo přežít a udržet si sféru vlivu a kdyz selhalo, bylo podmaneno a rozdrobeno. Nechci si ani predstavit, jak by se chovali treba Cina nebo Rusko. Myslim ze by byli mnohem horsi. Američané na to jdou převážně pres ekonomii.
Reagovat
slacker
Ano zapadni nemecko nas vzor a pritom za valky byli ti "zly". Porazka Hitlerovskeho nemecka nedava pravo Sovetskemu svazu a Americe si hrat na cetnika ve svych sferach vlivu do az soudneho dne. Za mlada hrdina ve stari despota.
Reagovat
Stan_Borowitz
Přesně tak, máme vlastně kliku, že žijeme (část svých životů) v éře relativně velmi osvíceného impéria, bylo (a bude) daleko hůř...
Reagovat
spaniel
Tady nejde o Německo, ale o to, co komu kdo přinesl. Porazeni zniceni Němci se pod Americanama dostali 20 let pred vítěznými staty v područí Sovětů. Stejne jako Jizni Korea a Japonsko, tak dopadaji porazenci pod Americanama.

A jak pise Stan, USA je skutecne nejosvicenejsi impérium, at se to levicakum libi nebo ne.
Reagovat
slacker
Imperium osvicene nebo neosvicene je neco jako osviceny a neosviceny diktator. Tohle imperium svoji osvicenost ztraci. Britske imperium bylo take osvicene a ted se Americene krmi pohadkami ala Patriot kde Britove byli tak strrrassne zly.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak samozřejmě, že každý to líčí tak, aby vypadal co nejlíp. Stejně tak Srbové, mimo jiné i ústy Djokoviče, sami sebe líčí jako chudáčky, které zničeho nic a úplně bezdůvodně najednou začal "Západ" bombardovat, že.

A mezi osvíceným a neosvíceným diktátorem je zatraceně velký praktický rozdíl. Pokud mám tu možnost, beru raději toho osvíceného. Impéria byla, jsou a budou.
Reagovat
slacker
tak osviceneho diktatora by si pochvalovalo dost lidi. ale az neho bud senilni starik nebo jeho nastupce uz se to zacne zajidat.
U me je diktatorem kazdy panak ve vrcholne exekutivni funkci. Ve startem Rime byl diktator volena funkce na jasne omezenou dobu, az se z toho posledniho stal prvni bozsky imperator.
Reagovat
Rafaeoli25
Není to válka dobra se zlem, ale válka dvou zel, každý ať si vyhodnotí sám, jestli jsou menším zlem fanatičtí islamisté nebo Assad, já myslím, že Assad..
Reagovat
smazaný uživatel
já také, viz Egypt, odstranili Mubaraka a od té doby se tam nepřetržitě řežou. A jaká tam byla krásná dovolená, asi mě tam už nikdo nedostane. Tyhle země nejsou na nějakou demokracii připraveni.
Reagovat
dadaft
souhlas. nesnáším fanatiky všeobecně, ale náboženské nejvíc.
Reagovat
Rafaeoli25
Irák, Egypt, Libye, všude to po svržení diktátora vypadá podobně strašně, sektářský násili na každym rohu, zlatí diktátoři bez náboženského fanatismu..
Reagovat
Stan_Borowitz
Assad je bezpochyby menší zlo, stejně jako byl menší zlo Mubarak v Egyptě. Jenže Obama je v nesmírně těžké pozici, když se nad tím člověk zamyslí a vezme v potaz všechny geopolitické souvislosti. Opravdu bych nechtěl být v jeho kůži. Pokud ten chemický útok provedli samotní povstalci nebo jejich tajní spojenci v Assadově armádě (což je obojí docela dobře možné), tak to byl od nich - nerad to říkám - velmi dobrý strategický krok, kterým vehnali USA do pasti, z níž se jim jen těžko bude hledat cesta ven. A že ji teď hledají mozkové trusty ve White House, Pentagonu, Langley i jinde, tím si můžeme být více než jisti...
Reagovat
smazaný uživatel
Obama je pouze "mluvčí" USA :-)
Reagovat
slacker
Prijde mi vrcholne pokrytecne demonizovat zrovna chemicke zbrane. Kobercovy nalet si taky nevybira obeti
Reagovat
Stan_Borowitz
Asi je zbytečné ti vysvětlovat mezinárodní právo a jeho implikace, ale přece jen alespoň letmo - v roce 1925 byla uzavřena Mezinárodní úmluva o zákazu použití plynů a bakteriologických zbraní ve válce, na niž v roce 1992 navázala Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení. Státy se v ní zavazují mimo jiné nepoužívat chemické látky určené jako bojové prostředky k potlačování nepokojů.

Důsledky pro Obamovo dilema lze snadno domyslet.
Reagovat
slacker
Ano je to zbytecne, mezinarodni pravo je diktat velmoci. Cim jsou chemicke zbrane vetsi svinstvo nez jaderne zbrane nebo vybusniny?
Reagovat
slacker
Je Syrie signatarem teto umluvy?
Reagovat
dadaft
je fakt, že Obama je ve velmi složité situaci.
navíc jsou v pozadí zřejmě i jiné, na první pohled méně viditelné tlaky.
na dění v Sýrii mají veliký zájem i Saudové, Izrael, Rusko, křesťané a další a další.
začíná se ukazovat, že za útokem stál Asad......................
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
člověk by měl občas přestat brblat a poblahopřát si, že žije v ČR. ))
Reagovat
Stan_Borowitz
Té první, která všeobecně zakazuje použití chemických zbraní, signatářem je. To úplně stačí.
Reagovat
slacker
Tak neznam umluvu detaile ale slzny plyn je taky lehka chemicka zbran a pouziva se bezne. A kdo mi odpovi proc se chemicke zbrane tak demonizuji? Takovych a mnohem nicivejsich ztrani je.

Je vubec jiste kdo a proc je ted pouzil? Ja v tom vidim jen zaminku ospravedlnit intervenci. Od doby vylhanych duvodu k utoku na Irak neverim "osvicenemu" imperiu v nicem.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je právě ten problém, že to klidně mohla být provokace ze strany "povstalců" nebo jejich tajných spojenců v syrské armádě. Asad jistě není takový cvok, aby chemiké zbraně ve své situaci použil. Cílem takové akce by pak bylo jednoznačně pokusit se USA zatáhnout do konfliktu. A vzhledem k tomu, že samozřejmě i v exekutiově USA je spousta lidí jako ty, kteří mají ve všem jasno a hlavně mají předem vybraného nepřítele, je teď Obama v ožehavé situaci a neví, jak z toho se ctí ven. Tlačí na něj jedni i druzí.
Reagovat
slacker
U me je to jednoduche, nepritel je ten co ma nejvetsi klacek. Verim totiz ze jen ti nejvetsi lotri ziskaji pro sebe ten nejvetsi klacek protoze po nem nejvice touzi a nikdy ho uz neodlozi.

Kdyby v exekuci byli lidi jako ja :-)) tak to je nemozne, takovy by pracovali predevsim na jeji rizene destrukci.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, je to složitý problém, stejně jako byl složitý problém na Balkáně, na jehož vzniku a eskalaci se Srbové podíleli poměrně výraznou měrou.

Určitě to není pro Obamu lehké, vůbec mu to rozhodování nezávidím. Od všemožných mudrlantů, kteří mají ve všem jasno, dostane čočku, ať se rozhodne tak, či onak...
Reagovat
Nola
nerada vstupujem do podobných diskusií, ale vojna je ozbrojený boj za dosiahnutie politických , mocenských. strategických, ekonomických cieľov, pravdepodobne by sme reagovali podobne, ak by sa niečo podobné odohralo u nás po rozpade republiky
Reagovat
smazaný uživatel
Vynikající hráč, který narozdíl od politiků přemýšlí a nazapomíná, co vyváděli "spojenci" na Balkáně a co to přineslo.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, s tím přemýšlením bych to až tak jednoznačně neviděl... Srbové to vidí spíše emotivně než racionálně, což jim samozřejmě nelze zazlívat.
Reagovat
smazaný uživatel
ano, emoční inteligence je velice důležitá, aby se z lidí nestali roboti.
Reagovat
Stan_Borowitz
Nepochybně, ale je potřeba, aby všechny inteligenční složky byly vyvážené, a to s ohledem na danou situaci. U Djokoviče a Ivanovičové jakožto příslušníků jednoho z národů, které se na konfliktu přímo aktivně podílely, se takové správné vyvážení emocí a rozumu dost dobře nedá očekávat. Ale jak jsem uvedl, to jim lze těžko zazlívat. Stejně jako lze těžko zazlívat třeba obyvatelům Bosny, že zásah NATO považovali za spásu. Ani jeden pohled není "správný" ani "špatný". Byl (a je) to složitý problém, na který nelze nahlížet černobílou optikou.
Reagovat
slacker
Dobre se to mudruje o naletech na cizi. Amerika je opakovane prokazany agresor. To ona sama je bezpecnostni problem c.1 pro vsechny okolo.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je samozřejmě nesmysl, ale nebudu ti brát tvou víru. Pochybuju, že stojíš o nějaké racionální argumenty.

Ostatně ve vedlejší diskusi dokonce vyzýváš k tomu, aby český portál nepsal o americkýchh tenistech, to hovoří za vše...
Reagovat
slacker
Americane jsou "nadlidi" a ostatni svet ma pravo je za to nenavidet.
Reagovat
slacker
My jsme jen jejich "novodoba kolonie". Mistni tisk pise temer o kazdem prdu co se stane v USA. Treba mira informovani o prirodnich katastrofach. Celosvetove se medializuji hlavne ty americke.
Reagovat
VlS
jen tak na okraj, nebýt "zločinecké Ameriky" tak si zde dnes rozhodně nepíšeme naším jazykem, který by byl v germánském životním prostoru zakázaný. Svět není, nikdy nebyl a nikdy nebude jednoduchý a jakékoliv hodnocení kohokoliv dřív než po 500 letech je zkreslené a neobjektivní.
Balkánský problém Jugoslávskou válkou spíš skončil než začal, začal osmanskou expanzí ve středověku. To však neomlouvá užití středověkých metod a genocidy kteroukoliv stranou konfliktu.
Levičácké blábolení o "zločinné" Americe je stejně stupidní, jako pravičácké přehlížení velmi sporných rozhodnutí exekutivy USA nejen počínaje Vitnamem nebo Indiánskými válkami. Imperia se holt chovají imperiálně, co historie sahá.
Nechme politiku politikou a bavme se zde tenisem.
Reagovat
slacker
Nas ale osvobodila Ruda armada, podekuj Sovetskemu svazu ze zastavil jineho agresora. Ze jeden agresor vytlaci druheho opravdu neni na podekovani na veky vekuv
Reagovat
slacker
No jestli se balkansky konflit ukoncil si netroufam posuzovat, spises se na nekolil let uspal. Kosovo si Srbove vemou pri nejblizsi prileztosti urcite zpet.
Reagovat
Stan_Borowitz
"Americane jsou "nadlidi" a ostatni svet ma pravo je za to nenavidet."

Ty máš hochu nějakej těžkej mindrák. Zřejmě se ti v životě nedaří, tak hledáš nějakého viníka. Je mi tě líto.
Reagovat
VlS
1. RA nás neosvobozovala , obsazovala území většinou opuštěné zdrhajícími Němci. Pár lokálnich ozbrojených potyček je výjimkou potvrzující pravidlo. Proč je obsazovala je známo.
2. Válku Jihu proti Severu začal ozbrojeným útokem na Fort Sumter Jih a nikoliv Sever, když už jsme u hodnoceníagresorů. Navzdory romantickým představám šlo o válku o prachy, ne o zachování či zrušení otroctví. Oni totiž republikáni jihu otroky nebrali.
3. Co říkáš na dnešní hru Simony v 1. setu?
Reagovat
slacker
Ano "mindrak" z privilegovanych ktery instituovali jsou moc a nemeri vsem stejnym metrem. Zaklad uspechu je asi byt vzdy v tom spravem "gangu" a prosazovat se na ukor ostatnich porobenych, ze?
Reagovat
Stan_Borowitz
Přiznám se, že tento způsob uvažování je mi cizí, takže ani nedokážu dešifrovat, co se snažíš říci. Zkus být konkrétnější. Jací privilegovaní ti upírají úspěch? A jak to dělají?
Reagovat
Stan_Borowitz
V zasadě s tebou souhlasím, jen nerozumím té poznámce o Vietnamu.

Pokud já vím, tak - ve zkratce řečeno - severní komunistický Vietnam napadl Jižní Vietnam s cílem silou sjednotit obě země a nastolit ve sjednoceném Vietnamu komunistický režim. USA dodržely své smluvní závazky (na rozdíl třeba od spojenců v Mnichově) a šly "ty šikmooké" bránit. Válku ale vedly od začátku strategicky špatně, takže ji nakonec prohrály, což se stalo dodnes nevyřešeným celonárodním traumatem. Ale vzhledem k nevypočitatelnosti tehdejšího SSSR možná ani tato válka strategicky dobře vést nešla. Druhá možnost ale byla zradit spojence a nechat je povraždit bez boje. Třetí neexistovala.

Které sporné rozhodnutí exekutivy USA máš tedy konkrétně v tomto případě na mysli?
Reagovat
slacker
1) Videno touhle optikou opravdu nevim proc jsme se neosvodili sami vselidovym povstanim. Jasne ze nase osvobozeni je vedlejsi produkt porazky Nemecka, valku v Evrope rozhodla vychodni fronta.
2) Federalni pevnost na uzemi statu keterry chce separovat. To je tak dramaticke jako napadeni nejake kolonialni pevnsoti domorodci. Vyhrat jih znal bys to uplne jinak.
3) Simonu jsem nevidel protoze v te dobe sem byl jeste v praci a tady mi streamy nefunguji. Ale obrat ve druhem setu je nadejny.
Reagovat
slacker
Vubec netusim jak se historicky stalo ze zrovna Vietnam a Korea bylo rozdelany na 2 casti. Ale kdo byl spojenec v jiznim Vietnamu? Jen mocenska klika. Sami jizni Vietnamci je zacali casem vic a vic nenavidet za jejich "prehmaty"
U vetsiny konfliktu kam se vlozili Americane, je tezko urcit kdo je good guy a kdo bad guy, vybrali si podle zajmu Ameriky a ne zajmu mistnich. Dulezity je jak pujdou na ruku Americanum.
Reagovat
Stan_Borowitz
Určit kdo je good guy a kdo bad guy bývá tím těžší, čím delší jakýkoli konflikt je, protože na obou stranách pak začíná docházet k různým přehmatům, excesům i vyloženým sviňárnám. Právě ta Jugoška je toho hezkým příkladem. Navíc často je volba mezi bad guys a even worse guys, což byl třeba příklad Vietnamu nebo Kuby.

A ano, Američané v těchto konfliktech hájí své geopolitické zájmy. Ve Vietnamu nechtěli ztratit strategickou pozici v jihovýchodní Asii na úkor posílení ruské nebo čínské sféry vlivu. Svět není ideální a nikdy nebude. Ale tento svět (s USA v roli nejsilnější globální velmoci) je podle mého skromného názoru jeden z nejlepších reálně možných.
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto souhlasím s Aničkou a Novakem. Válka je vůl!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist