Djokovič: Tenisem žiju a další grandslamy můžu přidat

30. 1. 2011, 18:33
Aktuality 38
Plný emocí a dojetí byl Novak Djokovič po triumfu na Australian Open. Srbský tenista doufal, že v budoucnu získá další grandslamové tituly.
Profily hráčů
Novak Djokovič

"Je mi teprve třiadvacet a mám šanci vyhrát další grandslamové turnaje. Tohle mi dodává strašně moc chuti do hry a motivace. Je to obrovské povzbuzení," prohlásil Djokovič po dnešní finálové výhře nad britským kamarádem Andym Murraym. "Zasvětil jsem život tenisu a jakýkoli grandslamový titul je úžasný úspěch," řekl Srb. 

K úspěchu pomáhá Djokovičovi Slovák Marián Vajda a bělehradský rodák doufal, že druhým titulem v Melbourne se jeho grandslamová sbírka neuzavře. Dvakrát už prohrál ve finále US Open (2007, 2010).

"Když vydržím zdravotně v pořádku, tak můžou další úspěchy přijít. Cítím, že mám šanci na každém povrchu, což jsem v minulosti dokázal. Největší asi na tvrdém povrchu, čehož ukázkou je US Open a dvě finále, ale myslím, že můžu uspět i na French Open a ve Wimbledonu."

Djokovič si podle svých slov před loňským US Open srovnal věci v hlavě. Psychicky se trápil, ale zklidnil se a začal hrát skvěle. "Něco v mé hlavě se změnilo. Věci mimo tenis zasahovaly do mé hry, a to jsem si musel vyřešit. Byl to velký mentální boj. Každý prochází krizí a jsem rád, že jsem to překonal," řekl.

Při vyhlašování věnoval triumf rodině, přítelkyni Jeleně a bratrům, ale zároveň celému Srbsku stejně jako po prosincovém zisku 'salátové mísy' za Davisův pohár. "Snažíme se naši zemi zviditelnit a tohle je nejlepší cesta," uvedl Djokovič. 

Ve finále porazil Murrayho ve třech setech a od prvních míčků šel důrazněji za úspěchem. Byl koncentrovanější, zaujatější a agresivnější. "Poslední dobou dávám tenisu více než kdy jindy a prožívám krásný tenisový sen," řekl třetí hráč světového žebříčku. Plánoval, že druhý grandslamový titul s přáteli oslaví. "To je součást úspěchu," usmál se.

Souboj s Murraym o titul rozhodla desátá hra první sady. Djokovič při soupeřově podání vyhrál výměnu čítající 38 úderů, čímž si připravil setbol. Ten následně využil. "To byl asi rozhodující moment. Měl jsem v tu chvíli štěstí," řekl Djokovič.

Rafa a Roger stále dominují, a ještě budou
Věřil, že i Murray jednou získá grandslamový titul. "Určitě se dočkáš," řekl mu ještě na dvorci. "Chápu, jak se teď cítí, protože prohrál už třetí finále. Ale je třeba ho respektovat a má všechny předpoklady, aby to jednou dokázal," dodal.

Možná začíná Djokovičova éra. Srbský daviscupový kapitán Goran Obredovič tvrdil, že Djokovič se letos stane světovou jedničkou. Sám Djokovič si i přes titul myslí, že nejlepšími hráči světa jsou Španěl Rafael Nadal a Švýcar Roger Federer, kterého v Melbourne vyřadil.

"O tom není pochyb, jen si porovnejte jejich úspěchy a moje a Andyho. Rafa a Roger dominují a ještě chvilku budou, to se jim musí nechat," konstatoval Djokovič.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
pauloX
Preco Murray pred finale kecal ze to bude BRUTALNE FINALE to nepozna svoje obmedzene schopnosti? Ved on podla tej mimiky musi byt mimo kurtu tak nudny suchar ze ani nevie co to slovo brutalne znamena a mal by dostat pokutu a preplatit listky za uz 3 totalne pokazene finale z jeho strany,ked nama psychiku nech odlaozi raketu a hra z matkou plystation tam moze vyhrat jedine grandslam,nehrabal si uz dost a pritom za nic...
Reagovat
smazaný uživatel
jeste k jeho charakteru, je malo hracu, ktery daji najevo, ze winner od soupere byl dobrej, novak zatleska, jak uz nekolik hracu reklo, je to milej kamaradskej kluk, neslysela jsem ho o jinym hraci spatne mluvit, takze asi tak :-)
preju mu jeste hodne GS a hlavne, aby mi stavajici forma vydrzela co nejdyl
a Andy si GS tez zaslouzi a herne na to rozhodne ma!
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmm tak v tomhle vyjádření mě Novak mile překvapil:-)))cením si toha a tento úspěch mu přeji:-)no nebude to s ním tak zlé.-)
Reagovat
smazaný uživatel
vid? je to milej kluk! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
podle toho co hodnotíš:-))))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Nicméně na druhou stranu, třeba u Kordy by v roce 1995 nebo 1996 taky nikdo netipoval, že vyhraje Aus. Open, dtto Ivaniševičův Wimbledon v roce 2001. Ale pravdou je, že oba tito hráči měli větší zbraně než Murray.
Reagovat
smazaný uživatel
tyhlety reci ze zvorilosti moc nemusim. proc proste nerekl murájovi, ze gs nikdy neziska...
Reagovat
smazaný uživatel
Protože ví, že má talent na to, aby ho získal.
Reagovat
smazaný uživatel
Andy zatím určitě na to nemá.
Reagovat
darek.vrana
Nechci rikat, ze na to nema. Pri nejake shode okolnosti GS ziskat muze (pri zraneni nebo spatne forme ostatnich napriklad), ale rozhodne to neni nejake prokleti. Proste jsou tu lepsi hraci.
Reagovat
smazaný uživatel
Andy potřebuje dobrého psychologa, protože ho brzdí při zápasech brzdí z velké části i hlava.
Reagovat
smazaný uživatel
Monaco to napsal nejlíp, Andy má problém hlavně mentální, je to dobrej tenista, má talent, ale musí se na kurtu umět vyrovnat psychicky a umět se soustředit na danou výměnu, to je teď jeho problém, kterej ho brzdí, pokud ale tohle zvládne a bude podávat nadstandartní výkony tak jak je schopnej, tak GS určitě jednou vyhraje
Reagovat
smazaný uživatel
muráj musí v první řadě vykopnout maminku džudý. ona je ten maxi blok v jeho hlavě!
Reagovat
darek.vrana
Já si nemyslím, že by byl jeho problém hlava. Byl třikrát ve finále GS, tohle je prostě zatím jeho herní strop. Na soupeře ve finále zkrátka neměl. To, že občas zahraje geniální obrannej úder, zkrátka nestačí. Nemá žádnou výraznou zbraň proti hráčům jako je Federer, Nadal nebo Djokovič. Mám pocit, že z dvojice se teď stala trojice a Murray je až ve druhém sledu.
Reagovat
smazaný uživatel
A to ho navíc klidně mohou porazit Soderling nebo Berdych ve ČF, problémy mu dělá i Wawrinka.
Reagovat
smazaný uživatel
No nezlob se, ale kdyby na ně neměl, tak je neporazí ani v jiných zápasech než finále GS....ale to už dokázal u všech..tak co to kecáš? Tohle právě ukazuje, že je to rozhodně v hlavě a psychice.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, tak ona je otázka, kolik energie dával Federer do těch zápasů, kt. s Murrayem prohrál. Páč se mi zdá, že Murray je hráč, kt. od základní čáry Federerovi prakticky nemůže uškodit. :-)

Když v loňském finále Aus. Open "bombardoval" Federeův bekhend, měl obvykle problém pinknout míč výrazněji dál než k čáře na podání. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bože, ty jsi tak nechutně neobjektivní a zaujatý, až to bolí. Neuvěřitelné, co všechno za výplody jsi schopný vyplodit jen abys našel na Murraym něco špatného. Nemá na Rogera žádnou zbraň? Aha, a proto vede vzájemné zápasy 8:6? Proto ho loni dvakrát vypráskal ve finále masters 1000? Proto ho porazil osmkrát a kromě Nadala a Simona má s ním jako jediný aktivní hráč pozitivní bilanci. Aha, zapomněl jsem, Rogírek nám nehrál naplno.

A když už ho může porazit Soderling ve čtvrtfinále, tak proč tam nedošel. Protože prohrál s Dolgopolovem, se kterým Murray vyhrál. Tvé uvažování a příspěvky jsou úplně mimo místo. Že nezvládá tlak grandslamů a hraje až moc pasivně někdy, neznamená, že je to podle toho, jak ho ty popisuješ úplná nula. Prostě, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Nejhorší srážka je srážka s blbcem.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemá zbraň, a proto Nadala tlačí v každém vzájemném zápase, v každém z nich je ofenzivnější a útočí. Ale ne, nemá to smysl tady něco obhajovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Mohl jsi zareagovat i na mě, když už jsi byl v tom..já totiž tvrdím, že ve finále GS na ostatní nemá, protože je psychicky slabší a hlava dělá vítěze.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale dneska me Matej zveld ze židle už poněkolikáté. Já myslím, že to chce jeden úspěch a půjde to. Herně na to má, jen prostě dneska nehrál dobře a Djokovič hrál velice dobře. Toť vše.
Reagovat
smazaný uživatel
Slovy TGM: "rozčilení není program". :-)

Všimni, že s federerem nevyhrál žádný opravdu důležitý zápas, tj. na GS turnajích či na ATP Tour Final. V těchto zápasech má bilanci 0:4 a uhrál všeho všudy jeden set.

Máš tu tedy dvojí možnou intepretaci: buď Federer u těch opravdu důležitých zápasů zapíná vyšší rychlostní stupeň, anebo je Murray psychicky nezvládá. Pravděpodobně platí kombinace obojího.
Viděl jsem jen dva jejich vzájemné zápasy (lońské Aus. Open a letiošní ATP Tour Final) a v obou působil Murray od základní čáry neškodně. Bylo to spíš než konstatování vyslovení údivu nad tím, jak asi musel federer a Murray hrát v těch zápasech, kt. Federer prohrál.

Co se týče druhého bodu, ten se netýká konkrétně Aus. Open, ale platí všeobecně: zatímco Murray je horší než první trojka, zároveň je kdykoliv na GS, budou-li hrát dobře, mohou ohrozit Berdych i Soderling.
Reagovat
smazaný uživatel
Za 1) Když zmiňuješ AO 2010 a ATP Final 2010, nutno podotknout, že v obou zápasech hrál Federer dominantně a byl lepším hráčem. Taktéž Andy alůe nezahrál dobrý zápas.

Za 2) Nevím, z jaké statistiky vycházíš, ale na Turnaji Mistrů ho Andy jednou porazil. A tehdy to stálo Rogera postup ze skupiny. Ano, neporazil ho na grandslamu, ale pochybuju, že by Federer nebral finále či semifinále 1000-ovky vážně. Takže věta, že Murray je proti Federerovi od základní čáry neškodný je blbost.

Za 3) Super, když jsi viděl jen dva ze čtrnácti vzájemných zápasů, tak se tady nepokoušej vynášet soudy. Úžasné, nic o tom nevím neviděl jsem to, ale jsem nejchytřejší a všechno vím. Jak jsem psal, ty prostě nepřiznáš, že Murray má kvality, momentálně asi ne ještě takové jako první trojka, ale kdo má kvality větší než Nadal a Federer? Novak v životní formě. Taktéž by je měl agresivní a nechybující Murray. Tahle debata nesměřuje nikam, takže ti děkuji za rozhovor a nenuť svou odpovědí psát další příspěvěk. Dík. A k snídani si dej něco objektivního.
Reagovat
darek.vrana
Presne tak, kazdy vi, ze porazit Federera nebo Nadala na GS na tri vitezne anebo dejme tomu v Doha je trochu rozdil. A kdyz uz porazi jednoho, je tam druhy a pak treti. Ja proti Murraymu nic nemam a rikam, ze pri trose stesti a nejake shode okolnosti muze GS vyhrat. V konkurenci pred 10 lety by to asi dokazal, ale v konkurenci tech hracu dneska tomu moc neverim. Jedine, co tvrdim, je, ze pozitivni bilance s Federerem je mu na GS k nicemu a ze to neni psychikou, ale proste tim, ze Federer ma v techto zapasech uplne jinou motivaci.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vlastně nechápu, proč se rozčiluješ. Nepsal jsem, že je neškodný, ale že působí neškodně. :-)

OK, jednou ho porazil, ve statistikách to bylo pod starším označením ("Masters Cup").

Beze všeho přiznávám, že Murray má své kvality. Ale domnívám se, že během své kariéry nevyhraje žádný GS turnaj, nebo jen jeden, když bude mít štěstí.

Btw, uznáváš, že by se za svůj dnešní výkon měl hluboce stydět?
Reagovat
smazaný uživatel
Hluboce stydět? Proč? Snažil se předvést maximum, nešlo mu to. Když tomu dal všechno, nemá se za co stydět. Sám řekl, že vím, že měl a umí hrát lépe.

Zbytek nekomentuju, zaujatost tam v tom prostě je cítit.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně že ty jsi "naprosto nezaujatý". :-)

Něco jinýho by bylo, kdyby Djokovič finále sehrál v naprosto oslnivé formě, tj. byl daný den prakticky neporazitelný (mněco jako Safin ve finále US Open 2000). Tak tomu ale nebylo. Já osobně být na Murrayho místě, tak se za svůj výkon "hluboce stydím" a bral bych to jako vlastní obrovské selhání.
Reagovat
smazaný uživatel
Neříkám, že jsem nezaujatý, ale nikde přímo netvrdím, že vyhraje nebo nevyhraje grandslam. Jen vím, že tenisově na to má, toť vše.

To máš potom asi divné myšlení, když by ses styděl i po tom, co ses snažil podat nejlepší možný výkon, ale nešlo ti to. Stydět by se měl, kdyby nehrál naplno, odflákl to, to ale neudělal, prostě mu to nešlo. Za to se nemá proč stydět. Ale ne, tys ani nikdy nezažil pocit, když něco chceš, snažíš se a nejde to. Ty přijdeš a vždy všem vytřeš zrak co? To mi tady chybělo, buď hádající se blci kvůli Rogerovi a Rafovi, nebo rádoby experti, kteří se zjeví při grandslamech a rozdávají moudra. Přeji dobrou noc.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si nemyslim že by to bylo až tak v hlavě ikdyž je to samozřejmě znát, ale rozhodující je ta herní stránka a tam jsou velký rezervy. Dneska to bylo naprosto evidentní. Jediná možnost jak mohl vyhrát bylo pokud by Djokovič dělal laciný chyby a to se naštěstí nestalo. Od základní lajny ho skutečně prakticky neohrozil a když zahrál winner tak z obrany. Bylo tam několik výměn který měl zakončit bez ohledu na to kdo byl na druhý straně ale místo zahrál tu svojí klasickou haluz
A to že má kladnou bilanci s Federerem neznamená, že by v těch zápasech byl lepší. Vždycky rozhodovalo předevšim to jak hrál Federer
Reagovat
smazaný uživatel
"Prostě mu to nešlo" -- ty děláš, jako kdyby šlo o zcela obyčejný zápas, jakých jsou v sezoně stovky.Styděl bych se za to, že při jednom z nejdůležitějším utkání sezony hraju pod psa.
Reagovat
smazaný uživatel
Murray na výhru v grandslamu má tenisově, ale hlava se zatím nepřipojila...mě se naopak zdálo, že Murray hrál docela odevzdaně, hlavně v 2. setu, jakoby to už vypustil...
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle nějak má diskuse o tenise vypadat, i číst to jde dobře. Porovnejte s trapnými slitky mnohých pubertálních plácalů, co nikdy neslyšeli, že za větnou čárkou a tečkou vždy musí být mezera. Já bohužel na sepisování podobných komentů nemám čas :-(
Reagovat
frufru77
tomasinho - miluju experty, kteří exaktně zhodnotí světovou špičku a např. jasně stanoví, že Federer "se...re" na všechny zápasy mimo grandslamy (i na turnaj mistrů). To, že ti Murray leží v žaludku, je tvůj problém - ale je to JEDINÝ hráč, který má ze současné špičky mimo vedoucího tria ŠANCI grandslam vyhrát (je mu teprve 23 let!!). Často tu zaznívají řečičky, že mu ujel vlak a že ho "přeskočí" další hráči... KTEŘÍ ??? Söderling? NE (moc bych mu to přál - skvělé podání, zabijácký forhend... jenže nějak to nejde...). Berdych? NE (kdo by mu to nepřál - jenže kdy se stane tím, který dokáže PORÁŽET rafu, fedexe, djokoviče a vlastně i andyho?)... ANI NÁHODOU!!! A ostatní? Jediný, kdo stojí za zmínku, je Monfils... Takže si svoje KATEGORICKÉ soudy nabouchej, EXPERTE.
Reagovat
smazaný uživatel
To měla být asi reakce na někoho jiného než Tomasinha, kt. Murrayho naopak hájí.

Dnes jsem se kouknul na obě finálové utkání z loňského roku, v nichž Murray Federera porazil a opravdu v nich Federer hrál velmi špatně, kupil chybu za chybou, špatně se pohyboval etc.
Reagovat
frufru77
VELMI SE OMLOUVÁM, MŮJ PŘÍSPĚVEK BYL URČEN UŽIVATELI MATEJ - JEŠTĚ JEDNOU, PARDON.
Reagovat
frufru77
Omlouvám se i tobě - ale jen za ZBYTEČNĚ EMOTIVNÍ závěr. Tvoje víra v Söderlinga a zvlášť v Berdycha patří leda tak do kostela.....
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jestli si nevšiml, Soderling je na žebříčku před Murrayem + já netvrdím, že Berdych a Soderling jsou lepší hráči, nýbrž toliko to, že pokud na sebe narazí ve ČF, mohou Murray porazit (při dobré formě vidím šance tak 50:50). Nepřipadá mi, že by toto tvrzení mělo něco společného s náboženskou vírou ... :-)
Reagovat
frufru77
to MATEJ: Kdyby se měl vyjádřit Söderlingův náskok před Murrayem v žebříčku v %, činí to 3 (slovy TŘI) procenta (a Berdych už silně "kulhá") - nemáš pravdu.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist