Djokovič si zahraje první letošní finále, čeká ho Ferrer

27. 2. 2009, 15:39
Aktuality 16
Třetí hráč světa Novak Djokovič si poprvé v sezoně zahraje o titul. Srbský tenista v dnešním semifinále v Dubaji udolal Francouze Gillese Simona 3-6 7-5 a 7-5. Jeho dalším soupeřem bude Španěl Davidem Ferrer.
Novak Djokovič

Novak Djokovič se v Dubaji představil už potřetí a pokaždé se dostal o kolo dál: před dvěma lety vypadl ve čtvrtfinále, loni nestačil až v semifinále na Rogera Federera a letos si znovu polepšil. Vítězstvím nad Gillesem Simonem, který za týden nastoupí v Ostravě proti českému týmu v prvním kole Davisova poháru, tak zopakoval výkon z loňského turnaje Masters v Šanghaji, kde Francouze vyřadil rovněž v semifinále.

Jednadvacetiletý Srb ale nebyl daleko vyřazení. V souboji se Simonem prohrál první set a jediným brejkem ve druhém setu se dokázal udržet ve hře. Na začátku rozhodující sady pak podruhé v utkání ztratil servis, to ho ale nesrazilo a po dvou a tři čtvrtě hodinách mohl vítězně zvednout ruce nad hlavu.

"Na štěstí se musíte nadřít, nespadne jen tak z nebe," řekl po utkání šťastný Djokovič. "Musel jsem si to vybojovat, až do konce jsem nepřestal věřit. Psychicky je to pro mě hodně důležité vítězství. Když chci hrát na špičce, musím takové zápasy vyhrávat, protože Simon je rozhodně jeden z nejlepších hráčů světa. Hraje svým osobitým stylem, hraje velmi solidně z obou stran a dělá jen málo nevynucených chyb."

Simon, který se zkritizoval už po svém prvním utkání s Kuvajťanem Gharíbem, se nešetřil ani dnes. "Prostě hraju špatně, i když se dostanu do šancí, nejsem schopný s tím nic udělat," prohlásil Francouz. "Měl jsem několikrát šanci mu vzít servis ve druhém setu, ve třetím setu, ale pokaždé jsem udělal chybu a bod mu věnoval. Měl jsem dosta šancí vyhrát a prohrál jsem," dodal Simon.

Djokovič postoupil v této sezoně vůbec poprvé do finále a o první titul od loňského triumfu v Šanghaji bude bojovat s Davidem Ferrerem. Španělský tenista hrál své poslední finále dokonce loni na trávě těsně před Wimbledonem, když ovládl turnaj v Hertogenboshi.

Bývalá světová čtyřka v Dubaji potvrzuje neustálý výkonostní vzestup a po prvním prohraném setu v úvodním kole působí suverénním dojmem. Dnes se proti Richardu Gasquetovi z Francie po kurtu pohyboval tak, ja mu mnozí přezdívají - motorová myš. Ferrer nedal soupeři šanci a za pětasedmdesát minut vyhrál hladce 6-2 6-2.

"Byl to můj nejlepší zápas v sezoně. Ale jednoduché utkání to rozhodně nebylo. Měl jsem i trochu štěstí, když jsem odvrátil několik brejkbolů," hodnotil Ferrer. "Hrál skvěle. S ním je to vždy těžké hrát. Dělá málo chyb, má vypilovaný bekhend i forhend. A hlavně všechno doběhne," pochválil vítěze Gasquet.

Vítěze Barclays Dubai Tennis Championships čeká odměna 383.000 dolarů a do žebříčku si připíše 500 bodů. Už před zahájením prestižního turnaje se odhlásila pětice favoritů včetně Nadala, Federera nebo obhájce titulu Roddicka. Murray v Dubaji odstoupil před čtvrtfinálovým soubojem proti Gasquetovi kvůli nemoci.

V sobotu si o svůj třetí společný titul zahrají šestatřicetiletý Martin Damm se Švédem Robertem Lindstedtem, kteří v dnešním semifinále zdolali polsko-německou dvojici Marcin Matkowski, Rainer Schüttler 6-4 6-4. Damm bude usilovat o 40. deblové prvenství v kariéře.

Výsledky - Dubaj (dotace 2,233.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Simon (3-Fr.) 3-6 7-5 7-5
Ferrer (4-Šp.) - Gasquet (Fr.) 6-2 6-2

Čtyřhra - semifinále:

Damm/Lindstedt (ČR/Švéd.) - Matkowski/Schüttler (Pol./Něm.) 6-4 6-4

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
protože myslím, že tam nebude moc tvrdý povrch, vyhovovalo to tam spíše antukářům- viz problémy Muraje od počátku turnaje. Jo a tak to naperu na Ferrera.
Reagovat
smazaný uživatel
David zítra přejede i Djokoviče. Buldozer je zpět!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Robo, klobouk dolů, před začátkem turnaje jsem se v duchu pousmál když si u některého z článků tvrdil, že má David šanci na titul. Zrovna v Dubaji bych od něj znova takovéto výkony nečekal. Pozitivní zjištění, že už před antukovou sezonou je snad forma zase zpátky!

Ve Valencii, Bastadu, Barceloně to bude tvrdá práce uhájit aspoň část loňských bodů ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Robo věří Davidovi před každým turnajem :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, já mu věřím před každým turnajem, neboť je to pan hráč a bojovník k pohledání.Věděl jsem, že se do toho zase dostane. Jinak máš Esposito pravdu, na antuce má co obhajovat, ale on to zvládne a navíc udělá ještě nějaké body v Indian Wells a Miami. Co nevidět šup zpátky do desítky.
Reagovat
smazaný uživatel
Djoker to vyhraje! Keď sa dohrabal až do finále, tak už to nemože skazit... btw: nechápem výrok "djoko je proste dobrej, tak priste ho dáš"...
Reagovat
smazaný uživatel
přečti si ten článek vole
Reagovat
smazaný uživatel
Som si prečítala... no a? aj ty by si si mal už konečne...
Reagovat
smazaný uživatel
no že je jako djoko dobrej, že to vyhrál, i kdž měl kolikrát šanci ho simon breaknout. no a že příště by ho mohl už simon porazit. resp. mám rád oba tyto hráče a fandím oboum dvoum, ale simon ještě nedošel tak daleko jako djoko, tak bych chtěl opotlačit spíše jeho. djoko už asi výše v žebříčku nebude - max. možná dvojka, ale to až skončí federer :-) no a simon uvidíme, jak se bude vyvíjet, jestli půjde jeste dál, nebo uz je na maximu... každopádně je mi docela sympatický z toho co jsem ho zatím viděl.
Reagovat
smazaný uživatel
jaaaaj táák...už tomu chápem :) Ja si myslím, že Djoker pôjde ešte ďalej, ajkeby bol "len" dvojka, ajtak by to bolo niečo úplne nové a super. Uvidíme, čo sa s kým stane, možno to ani Rafa nevydrží na tie kolená... ale nechme to na náhodu. A to si myslíš, že byť svetová osmička je málo? Podľa mňa by mohol ísť ešte aj Simon vyššie, lebo napríklad nemusím Murraya, ani Davydenka ani Roddicka a ani Potra :D Hahaaa... a aj Ferní Verdasco by mohol ísť hore.. ;-)
Reagovat
zde73
hlavne at Francouzi nemaji formu za tyden v Davis Cupu!
Reagovat
smazaný uživatel
nevadí Simon, djoko je proste dobrej, tak priste ho dáš. jen tak dál, doufám že ti forma vydrží po celý rok!!!
Reagovat
smazaný uživatel
to si myslíš že si to simon přečte nebo co?? k smíchu takové příspěvky:-D
Reagovat
smazaný uživatel
kvůli tobě sem to sem nepsal trombelíne.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo dík, dokonce mě to napadlo, že to nebylo kvůli mě:-)no když ti to nepříjde divné ,tak si to piš mi je to jedno, já se nad tím aspon vždy rád zasměju:-)
Reagovat
smazaný uživatel
no ja jako mluvím k němu a tím popisuju jeho výkon a většinou se k tomu někdo připojí nebo ne. Ale aby na tom hledal někdo něco srandovního, to nevím. By mě zajímalo jak teda fandíš ty svým hráčům, jestli na ně třeba křičíš: jak to zase hraješ ty blbče, nebo nevím, nic jinýho mě nenapadá. Jestli máš lepší nápad, určitě ho napiš. Budu se těšit.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist