Djokovič se bude na tenisový trůn začátkem roku vracet jen těžko

29. 12. 2016, 13:55
Aktuality 18
Novak Djokovič to bude mít v příštím roce v prvních třech měsících hodně složité. Není žádným tajemstvím, že se Srb bude chtít vrátit na tenisový trůn, z něhož ho v závěru letošní sezony sesadil Andy Murray. Dvanáctinásobný grandslamový šampion však v prvních třech měsících obhajuje tolik bodů, že se bude do čela žebříčku vracet jen těžko.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Novak Djokovič má v příští sezoně jasný cíl. Bývalá světová jednička bude usilovat o návrat do čela světového žebříčku, kde ho v závěru roku vystřídal Andy Murray. V prvních třech měsících ale bude tento úkol pro Srba téměř nadlidský.

Proto se Djokovič rozhodl omezit v prvním čtvrtletí nadcházející sezony počet startů. Účel je jednoduchý. Srb potřebuje být na obhajobu obrovského počtu bodů fit, tudíž se zaměří na turnaje, které loni vyhrál: Dauhá (250 bodů), Australian Open (2 000 bodů), Indian Wells (1 000 bodů) a Miami (1 000 bodů).

Vítěz 66 titulů na okruhu ATP Tour příští rok vynechá Davis Cup i turnaj v Dubaji, kde letos došel do čtvrtfinále (90 bodů). Djokovič tak v prvních třech měsících celkem obhajuje neuvěřitelných 4 340 bodů.

Jenže momentální král Murray na rozdíl od Djokoviče do svého programu oproti letošnímu roku přidal další dva turnaje a může svůj náskok 630 bodů ještě zvýšit.

Brit má v plánu příští ročník rovněž zahájit v katarském Dauhá a zúčastní se i podniku v Dubaji, kde letos nestartoval. Navíc velkou porci bodů obhajuje jen na Australian Open. Na prvním turnaji velké čtyřky došel do finále. Na Masters v Indian Wells a Miami se mu nedařilo a vypadl už ve třetím kole.

Murray tedy obhajuje oproti svému sokovi "pouhých" 1290 bodů. Djokovičovi by teoreticky mohlo pomoci k návratu na trůn jen brzké vypadnutí Murrayho na Australian Open, což je s přihlédnutím k formě Brita v závěru letošní sezony přinejmenším nepravděpodobné.

Jestliže Murray dojde v Melbourne minimálně do semifinále, udrží se v čele žebříčku ještě hodně dlouhou dobu. I kdyby na Australian Open vypadl brzy, musel by Djokovič úspěšně obhajovat loňské triumfy.

První body tak může devětadvacetiletý Srb nahnat až na dubnovém podniku série Masters v Monte Carlu, kde loni senzačně vypadl už ve druhém kole s Jiřím Veselým. Ani potom to ale nebude mít lehké, jelikož obhajuje titul z Madridu, v Římě došel do finále a ovládl i French Open.

Pokud tedy dvanáctinásobný grandslamový šampion plánuje nějakou stíhací jízdu, začne s ní nejspíše až na trávě. Samozřejmě bude hodně záležet i na tom, jak si povede momentální světová jednička Murray, který může svůj náskok zvýšit právě ve zmíněných prvních třech měsících.

Dejme tomu, že oba tenisté své loňské výsledky zopakují, mohli bychom změnu vedoucího muže hodnocení zaregistrovat po Wimbledonu. Tam Srb letos vypadl už ve třetím kole a Murray slavil titul.

Pokud neuspěje rodák z Bělehradu ani v All England Clubu, očekávejte jeho možný návrat do čela žebříčku nejdříve na konci sezony, kdy čekají obhajoby Murrayho.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
panzer.dragon
@barcaMesssi

"Oh you are a tennis fan too? Nice to meet you. Who is your favorite player?"

"Novak Djokovic"
Reagovat
kada.tom
Je jasný, že pokud Andy výrazně nepohoří v Melbourne a nějakým způsobem nebude v nejbližších měsících absentovat, tak že má minimálně do Wimbledonu první flek z 99% jistej :-)
Reagovat
Kozoroh
Pevně věřím návratu Novaka na 1. místo. Bude to těžké, ale Djoker vždy projevil chuť a odhodlání vzít si zpět pomyslné žezlo nad světovým tenisem. První tři měsíce nového roku bude Serbinátor v krkolomné pozici, kdy ho čeká obhajoba titulů v Melbourne, No1e Wells a Miami, ale pokud všechny (nebo velkou část, alespoň 3/4) udrží, tak od antuky opět bude vehementně usilovat o TOP post. Murray letos na antuce dosáhl nejlepších výsledků za kariéru a nemusí je zopakovat, i na něho dřív či později padne útlum. Zdánlivě perfektně šlapající mašina se může zadrhnout a už jednou k tomu v dvojici Murray-Lendl došlo.
223 týdnů na 1. místě není konečné číslo. Djoker se dvakrát vrátil na 1. příčku a třeba Connors, McEnroe nebo Sampras víckrát jak 10x. Z toho může No1e čerpat inspiraci.
Reagovat
VlS
No, jsou jenom dvě možnosti - beuď vrátí, nebo nevrátí. Ani to nemáš extrémně složitý.
Reagovat
Marduch
Bude to dlouhá a mimoradne těžká sezona. Cílem budou imo 2 GS. Když by je, když RF dá, fakt dal, tak na konci sezony bude i trůn. Pojďme Novak! ;-)
Reagovat
brixner
Huš, nestraš furt!
Reagovat
vasekafe
Bude zajímávé sledovat úvod sezóny, kdy Federer bude potkávat hráče jako Nole nebo Andy už v osmifinále a čtvrtfinále :) Když si vemu, že na AO může osmifinále být Nole - Roger, čtvrtfinále vítěz potká Rafu, semifinále Stana a finále Andyho :)
Reagovat
VlS
No, prvně se tam musí všichni dostat.
Reagovat
Krisboy
Škoda, že jsem to nevěděl dřív, není nad to se v zimě trošku zahřát dobrým čajem :)
http://ekonomika.idnes.cz/szpi-ca-halucinogenni-latky-dpt-/test.aspx?c=A161229_122359_test_bur
Reagovat
a.magerova
Vtipné jsou i ty komentáře... :-))

Koukni na Bazoš, třeba ho tam někdo ještě nabízí... :-P
Reagovat
Krisboy
To pochybuju:D Komentáře super, jindy je na idnes zásadně nečtu, ale tohle fakt vtipný :)
Reagovat
a.magerova
A stejně jako diskutující ani já nechápu proč Státní zemědělská a potravinářská inspekce s prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty....
Reagovat
Krisboy
No nějakou dobu tam Můra bohužel vydrží, Novak toho obhahuje fakt hromadu. Ale na konci roku bude všechno jinak.
Reagovat
a.magerova
Po Wimblu Nole obhajuje 3740 bodů.... znám jednoho, co v tomtéž období obhajuje nulu... tak tak, čekám Velký třesk na konci 2017... ;-)
Reagovat
Krisboy
Vidím, že si rozumíme :)
Reagovat
mahycek
Též, čekám velký třesk.
Reagovat
VlS
Jen aby to nebyl přímo výbuch
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist