Djokovič: Proti Nadalovi si budu věřit

21. 3. 2008, 16:29
Rozhovory 0
Přestože hrál se Švýcarem Wawrinkou jen dva sety, strávil Novak Djokovič na kurtu přes dvě hodiny. Byl to pro mě test, řekl těsně po utkání Srb spokojeně.
Novak Djokovič

Po posledním míči v tie-breaku prvního setu jste se radoval, jako byste vyhrál titul. Jak moc byl pro vás ten bod důležitý?
Moc důležitý. Já jsem velmi emotivní člověk na kurtu i mimo něj. Rád dávám najevo své pocity a jak jste mohli z mé reakce vidět, byl to jeden z nejdůležitějších... ne, byl to nejdůležitější bod zápasu.

Proč jste měl takové potíže na začátku utkání? Byl problém ve vás nebo v něm?
No, v prvním setu jsem nehrál tak dobře. Udělal jsem hodně nevynucených chyb. Určitě věděl, že začnu hrát útočně, tak jen čekal na svou příležitost. Hrál moc chytře. Na konci prvního setu to ale byla moje chyba - za stavu 5-3 jsem to nedokázal dotáhnout do konce a zdramatizoval to tak. Za stavu 6-5 pak servíroval na zisk prvního setu, takže to mohlo být i naopak. V ten moment jsem začal hrát dobře a dostal tak příležitost v tie-breaku. Ten byl hodně vyrovnaný, řekl bych, že divákům se to muselo líbit, jak jsme se tahali o každý bod. Pro nás to bylo náročné, v tom vedru hrát tak dlouhé výměny. Není jednoduché to vydržet, no a já jsem měl na konci o něco víc štěstí.

Podle turnajových statistik jste v prvním setu udělal 31 nevynucených chyb. Řekl byste, že jste bojoval sám se sebou?
Ano, svým způsobem. Jak už jsem předtím řekl, nemůžete hrát pořád nejlépe, jak umíte. Je normální, že se v některých zápasech dostanete do problémů, a tohle byl jeden z nich. Pro mě to bylo něco jako test a jsem rád, že jsem tak náročný zápas vyhrál. Vždyť jsme ty dva sety hráli přes dvě hodiny, to jasně ukazuje na to, jak dlouhé výměny to byly. Nakonec jsem ale vyhrál, a to je podstatné.

Je podle vás (Wawrinka) kandidát na top 20?
Určitě, řekl bych, že se může dostat ještě výš. Myslím, že jeho největším problémem je zdraví. Měl nějaké problémy, ale jestli vydrží být zdravý, bude to dobrý hráč.

Jak vidíte další kolo, tedy oba své možné soupeře?
S Jamesem (Blakem) jsem nikdy nehrál, takže pokud nastoupím proti němu, bude to něco úplně nového. Ale známe se už dlouho, samozřejmě, trénujeme a sledujeme se už několik let. S Rafou (Nadalem) už jsem hrál, mám s ním zápornou bilanci. Dařilo se mi proti němu venku na tvrdém povrchu, takže pokud budu hrát s ním, budu si dost věřit. Víme, co od druhého čekat, hodně jsme toho odehráli třeba loni. Takže je jedno, s kým budu hrát, určitě to bude zajímavé. Jsem zvědavý, kdo vyhraje jejich zápas, protože, jestli se nepletu, Rafa nad ním nikdy nezvítězil, takže to bude i psychický souboj.

Loni jste tu hrál s Rafou ve finále (Nadal tehdy vyhrál 6-2 7-5, pozn.). Jaká to pro vás byla zkušenost? Potom jste s ním hrál hned na dalším turnaji v Miami...
Ten loňský zápas tady v Indian Wells bylo moje první finále na turnaji Masters. Byl jsem ještě mladý a nezkušený. I když je jen o rok starší, už měl mnohem víc zkušeností a titulů, takže jsem začal hodně nervózně. Ve druhém setu už jsem se chytl, ale nějak při mě nestálo štěstí. Odehráli jsme hodně zápasů na různých površích a pokaždé, když jsem s ním hrál, to pro mě byla důležitá zkušenost. Je to obrovský bojovník, jeden z hráčů, kteří vám nedarují jediný bod a perou se do posledního dechu. Právě tím je tak výjimečný a právě proto z něj soupeři šílí. Nedostávají body zadarmo. Ale je to jen člověk, doufám, že když budu hrát s ním, dostanu se k agresivní hře a z našich předešlých zápasů si vezmu to nejlepší.

Co říkáte na dnešní výrok rozhodčího?
Nejde ani o výrok, ale o to, na kdy si ho načasoval. V minulých měsících jsem o tom s rozhodčími párkrát mluvil. Jsou to dobří chlapi, nic proti nim nemám. Jde jen o to, že si vždycky vyberou špatný okamžik. To samé se mi stalo na Australian Open. Vím, že před podáním čekám příliš dlouho. To beru, je to moje chyba. Ale měli by mě předtím upozornit a ne mi dát varování za stavu 5-3 30:40. Dobře, přešvihl jsem limit, ale měl mě na to upozornit už předtím. Zkušenější rozhodčí to tak dělají, podle mě třeba Mohamed je jeden z nejlepších. Vždycky mě upozorní, abych nezdržoval. Když mi potom dá varování, OK, to beru. Moje chyba.

Říkal jste, že občas trénujete s Jamesem. Co se vám na jeho hře líbí nejvíc?
Hraje hodně agresivně a má vynikající pohyb. Je velmi, velmi rychlý a má extrémně rychlé ruce, takže dokáže zahrát neuvěřitelný úder z neuvěřitelné pozice, když to nečekáte. To je na něm nejnebezpečnější.

Dokázal byste porovnat jeho a svoji psychiku?
No, ještě jsem s ním nehrál. Jak jsem řekl, byla by to úplně nová zkušenost. Ale teď už je to závěrečná fáze turnaje, v níž se všichni zlepšujeme. Oba bychom byli hodně motivovaní, vždyť je to semifinále velkého turnaje.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist