Djokovič prohrál s Tipsarevičem, Berdych má přesto nůž na krku

25. 11. 2011, 17:24
Aktuality 72
Jakákoliv výhra nad Davidem Ferrerem, nebo konec na Turnaji mistrů. S vědomím této jednoduché postupové matematiky nastoupí ke svému večernímu zápasu Tomáš Berdych, jenž v Londýně na dálku bojuje o účast v semifinále s Novakem Djokovičem. Ten nezvládl důležitý zápas s krajanem Tipsarevičem, se kterým prohrál 6-3 3-6 a 3-6.
Novak Djokovič

Už před dnešním utkáním mezi Novakem Djokovičem a Jankem Tipsarevičem bylo jasné, že bez ohledu na výsledek srbského duelu nebude po jeho skončení o postupujícím ještě rozhodnuto. Ani výhra 2:0 by Djokovičovi nezaručila postup, na druhou stranu ho ale ani porážka nevyřazovala.

To náhradník za Brita Murrayho Tipsarevič už šanci na postup ztratil, a menší motivace jako by se podepsala na jeho výkonu v úvodním setu, kdy příliš nepřipomínal hráče, který byl jediný míč od vítězství nad Tomášem Berdychem. Nepříliš důrazný a nepřesný Tipsarevič ztratil už ve čtvrté hře podání, což rozhodlo o osudu první sady. Devátý hráč světa totiž při Djokovičově servisu uhrál pouhé čtyři míče a set ztratil poměrem 3-6.

Ani první tenista světového žebříčku ale nehrál příliš přesvědčivě, čehož Tipsarevič dokázal využít. Především díky nevynuceným chybám Djokoviče, který si jich ve druhém setu připsal 19, prolomil svému kamarádovi za stavu 3-2 konečně podání a byl blízko tomu, aby mu stejně jako ve všech předchozích vzájemných duelech sebral alespoň set. Djokovič si sice servis vzal okamžitě zpátky, ale další brejk dal Tipsarevičovi vedení 5-3, které už náhradník na Turnaji mistrů nepustil.

Když Tipsarevič proměnil svůj setbol, musel si oddechnout především Tomáš Berdych, který by při Djokovičově výhře 2:0 na sety musel stejným výsledkem porazit večer Davida Ferrera. Zbytek zápasu už nemohl na Berdychových postupových šancích nic změnit: ať už by Novak Djokovič zvítězil 2:1, nebo prohrál, vše záleží na českém tenistovi, kterého v obou případech výhra posouvá do semifinále a porážka vyřazuje z turnaje.

Ve hře však pro oba tenisty pořád bylo cenné vítězství na Turnaji mistrů a pro Tipsareviče navíc první výhra nad slavnějším krajanem. Na Djokovičovi byla v úvodu rozhodující sady patrná frustrace z nepříznivého vývoje utkání, což vyústilo v další nevynucené chyby a Tipsarevičův rychlý brejk. Na ten už první hráč světa nedokázal zareagovat, nevypracoval si už žádný brejkbol a za stavu 3-5 při vlastním podání nabídl Tipsarevičovi tři mečboly. První dva Djokovič odvrátil, při třetím však poslal míč z forhendu do sítě a po 127 minutách tak prohrál 6-3 3-6 a 3-6.

Stejně jako Nadal, jenž ve čtvrtek vypadl po porážce z Tsongou, přiznal Djokovič, že už mu na konci sezony chybí šťáva. "Nemám už takovou vůli po vítězství. To odhodlání dát do toho sto procent. Už toho nejsem schopen, protože už mi skoro nic nezbylo," uvedl čtyřiadvacetiletý rodák z Bělehradu po šesté porážce v sezoně a čtvrté od US Open.

Ačkoli výsledek třetího setu neměnil nic na Berdychových šancích na postup, hraje do karet českému hráči. Pokud rodák z Valašského Meziříčí uspěje v duelu s Ferrerem, postoupí do semifinále jako vítěz skupiny a vyhne se tak dosud suverénnímu Rogeru Federerovi.

Mahéshi Bhúpathému s Leanderem Paesem stačil v posledním zápase skupiny A Turnaje mistrů k postupu do semifinále uhrát alespoň set, indické duo ale nenechalo nic náhodě a již jistý postupující pár Bob Bryan a Mike Bryan porazili 6-4 6-2.  Třetí místo zůstalo Melzerovi s Petzschnerem.

Indové postupují z 1. místa a v semifinále je čekají Poláci Fyrstenberg s Matkowským. Druzí jsou Američané, kteří se o finále utkají s jedinou dosud neporaženou dvojicí Mirnyj/Nestor.

Výsledky - Turnaj mistrů (tvrdý povrch, dotace 5,93 milionu eur):

Dvouhra - skupina A:
Tipsarevič (9-Srb.) - Djokovič (1-Srb.) 3:6, 6:3, 6:3.

Tabulka:
1. Ferrer (5-Šp.) 2 2 0 4:0 2
2. Djokovič 3 1 2 3:5 1
3. Berdych (7-ČR) 2 1 1 3:3 1
4. Tipsarevič 2 1 1 3:3 1

Murray - odstoupil 1 0 1 0:2 0


Čtyřhra - skupina A:
Bhúpathí/Paes (4-Ind.) - Bryan/Bryan (1-USA) 6:4, 6:2,
Melzer/Petzschner (7-Rak./Něm.) - Lindstedt/Tecau (6-Švéd./Rum.) 6:3, 6:4.

Tabulka:
1. Bhúpathí, Paes 3 2 1 4:2 2  
2. B. Bryan, M. Bryan 3 2 1 4:3 2 
3. Melzer, Petzschner 3 1 2 3:4 1 
4. Lindstedt, Tecau 3 1 2 2:4 1

 

Komentáře

72
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
steve79 19:33 - Berdycha budou vysílat celého :-DD

hahaha !!!!!
Občas jsem z arabů přepnul. Do doby, než zaprděná česká liga skončila, tipuju max. 1/4 času tenis a 3/4 kopálisti. Kdo na to vlastně kouká? Vožralové v hospodách?
A kdo si dokonce koupí vstupenku a jde na takovou stupiditu? Co to je za lidi? V dnešním důležitém utkání zajisté šlo o titul, takže nováci čecháčkům zážitek ze Spartičky nemohli upřít. Baníííík Sláviééé !!!
Reagovat
VlS
dobrý. Tak a zejtra s JWT
Reagovat
Pe3k
Vsadil sem na Ferrera barák, ženu i lopatu a nezůstalo mi už nic :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych chtěl na tomhle místě lopatovi poděkovat, že se jeho tradičně opačný tip, který nikdy nezklame, stal rozhodujícím momentem tohoto zápasu.
Je to šok!!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
To je ale hajzl neschopnej ten Berdych, dělá ostudu celýmu našemu státu!!
Reagovat
smazaný uživatel
co to meleš za sračky? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, kdo si tady dělá ostudu :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
teda to je chyb od Berdycha... aspon že začal chodit malinko první servis
Reagovat
smazaný uživatel
když Berdych vyhraje , tak bude ve skupině první???
Reagovat
smazaný uživatel
jj bude určitě první a čeká ho tsonga, teda pokud vyhraje, nezakřikněme to! :)
Reagovat
smazaný uživatel
lepší Tsonga než Roger... Tsongu naposled porazil... doufám, že to už nepustí
Reagovat
Mark976
ty vole, neschopnej, ale je v semifinále.....asi nikdo v poslední době nedělá českému mužskému tenisu, jako on!!!!prober se, jsi totální piča!
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj přátelé!Vidím,že se zde dost bouřlivě diskutuje o tom,kdo a za jakých podmínek(skóre setů,gamů,vzájemný zápas...)postoupí ze skupin do semifinále!Turnaj Mistrů je svým způsobem nejspecifičtější na okruhu ATP-nejen tím,že zde hrají opravdu celoročně ti nejlepší,ale i tím,že systém turnaje dovoluje i mírný kalkul!Vzpomínám na jeden z Turnajů Mistrů na počátku 80.let,to se ještě stabilně hrával v Madison Square Garden v New Yorku.Jeden z hráčů-Jimmy Connors,svou "filozofii" potvrdil o několik let později v jednom z interwiew:vypustil jedno z utkání ve skupině(tuším,že s J.L.Clercem)proto,aby se v semifinále vyhnul Gene Mayerovi,protože s ním měl hroznou bilanci a vůbec si na něj nevěřil!(ti opravdu znalí vědí,že Gene Mayer byl možná první hráč,který hrál oba základní údery obouruč,možná toto byl právě styl,který Connorsovi neseděl...)Mayer ve skupině porazil McEnroa i Borga a Connors skutečně věřil,že Mayer do semifinále postoupí!Věřil,že tam postoupí i on sám a to i přesto,že ho ještě čekal zápas s Ivanem Lendlem,na kterého si ale naopak v té době velmi věřil a pravidelně ho porážel(že býval Connors Lendlovým prokletím,asi mnozí z Vás vědí také,trvalo snad třináct zápasů,než ho Lendl poprvé v Torontu porazil...)Tak se i stalo-Connors Lendla porazil a postoupil!
Reagovat
smazaný uživatel
Pointa?Tu asi zařídil tenkrát sám tenisový Bůh:Connors se sice vyhnul Gene Mayerovi,ale,v na tu dobu neskutečném zápase,prohrál s Borgem a Lendl vyřídil Gene Mayera!Systém tohoto turnaje tyto kalkulace povoluje,ale samozřejmě v rámci té nejvyšší sebedůvěry a možná i sázky na náhodu!Nechci nikomu nic podsouvat a věřím,že mnou popsané NENÍ pravidlem!Jsem přesvědčen o tom,že všichni zúčastnění hráči podávají ten nejvyšší výkon,jaký jim momentální forma i dispozice dovolují a tak je to nejlepší!Pouze jsem si vzpomněl a trochu se vrátil do dětství k období,kdy jsem tzv.tenisově rostl. Turnaj Mistrů mám velmi rád a sleduji jej v rámci možností každoročně,snad i proto,že má ta svá kouzelná specifika...Snad jsem příliš nenudil mým "výletem" do minulosti:-)Jsem tichý,ale o to větší fanoušek Rogera Federera,takže doufám,že turnaj vyhraje právě on!A pokud zvítězí přecejen někdo jiný,napíši asi toto-Vítěz Turnaje Mistrů prostě v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nemůže být žádný outsider ani nazdárek!
Reagovat
tito
Vůbec jsi- jste- nenudil. Pro mne velmi zajímavý komentář.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím Vás, kde bych mohla sledovat online zápas Tomáše s Davidem? Díky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nova sport, jde live
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Nova banda amatérů. Live na netu např.
http://www8.livetv.ru/webplayer2.php?t=liveflash&c=ATPppp&lang=en&eid=97089&lid=14726&ci=101&si=4
Reagovat
smazaný uživatel
Docela koukám-jeden z mála případů,kdy se to na netu ani příliš neseká!!Je to koukatelné-díky!
Reagovat
Pe3k
Prohru Djokovice jsem čekal. Pokud postoupí do semi stejně prohraje s Federerem.

Tom to bude mít dnes večer hodně těžké. Ferrer ještě neztratil ani set a tipnul bych si, že jej neztratí ani dnes...I tak mu budu fandit a doufat, že bude hrát agresivně a s velkým rizikem, což poslední zápas nedělal a v opačném případě nebude mít šanci (za předpokladu, že David bude hrát jako posledně).
Reagovat
a.magerova
si Novak tou prohrou paradoxně šanci na postup zvýšil... protože kdyby vyhrál měl by prý David jistotu vítězství ze skupiny a vyhnutí Rogerovi a proto by hrál tak nějak laxně, ale teď musí bojovat jak lev, protože kdyby nechal Toma vyhrát šel by ze skupiny z druhého místa a proti Rogerovi, kterému se chce vyhnout :-))
Reagovat
kombajn
vkolik hodin se hraje finaleeee dekuji
Reagovat
smazaný uživatel
dik moc tenhle zebricek moc nechapu :-D
Reagovat
smazaný uživatel
mohu se zeptat kdyz federer minule vyhral tm a ted ho taky vyhraje kolik bude mit navic bodu
Reagovat
smazaný uživatel
Fede vyhrál minulý turnaj mistrů, takže pokud to dobře chápu, tak pokud vyhraje teď, tak získá velký kulový :-D ale nic neztratí, to se počítá :) a navíc ztratí dost Murray, takže se můžeme dostat na třetí příčku :)
Reagovat
a.magerova
Když obhajuje z loňska 1500 bodů což je maximum, tak letos nedostane za vítězství žádné body "jen" titul a prachy :-))
Pro lepší pochopení - před turnajem Rogerovi body za loňsko odečetli a po turnaji mu body za letošek přičtou. Takže nula od nuly pojde - pokud Roger vyhraje :-))
Reagovat
frufru77
Já se také absolutně neorientuji v matematice postupu z této skupiny:))), ale vím jistě, že nepostoupí Berdych, protože Ferrera neporazí
Reagovat
smazaný uživatel
Je to jenom na Berďovi. Musí ale zlepšit 1.servis. Pokud vyvine velký tlek, v hale musí uspět. Ferrera nepřetlačí v dlouhách výměnách, pokud bude hrát rychle a nekazit moc, nemá Ferrer šanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Berďa musí v zimě pilovat servis! , při jeho parametrech je to katastrofa!
Reagovat
smazaný uživatel
BROZ jsi opravdu hloupý arogant, ale Pán Bůh ti to všechno jednou spočte o to se neboj, všechny satelity světa vyhoří a ty s nimi......
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně aby mu nerupla cévka :-)
Reagovat
steve79
No Djokovič ty porážky schytává ke konci sezony pěkně. Od kolika bude hrát zítra Federer, už je to někde napsaný?
Reagovat
a.magerova
David dnes zabojuje, aby se Rogerovi v semi vyhnul a Novak raději ani k zápasu nenastoupí :-))
Reagovat
gigin
V tomto duchu jsem o tom přemýšlel.. a možná by to bylo asi i lepší.. jsem zdrcený, nechápající, nevěřící... pořád si říkám, že je to únavou, dlouhou, těžkou sezonou... snad se nepletu... ale pořád IN NOLE WE TRUST !!!! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Berďovi jde o postup, o body, o zlepšení vzájemné bilance,prestiž
Davidovi jde o body, o zlepšení vzájemné bilance,prestiž a o to aby se nesetkal s Rogerem....a oběma o prachy (detail!)
Reagovat
smazaný uživatel
Magi, tvoji nováci prý od 21:15 budou střídat vynikající kopálisty s TM. Jsi spokojena? Zatleskáš jim i za tohle? Jaký poměr "přenosů" z tenisu ti bude vyhovovat? Aspoň půl na půl nebo bude stačit třetina tenisu?
Já bych vám to dal pořádně vyžrat, tak důležitý fotbal hezky celý až do konce a dole v liště by nováci mohli psát změnu skore u Berdycha :-D
Reagovat
steve79
Broz: né, né. NOva sport bude vysílat z fotbalu jenom prvné poločas. Druhý poločas budou vysílat na TN.cz. Berdycha budou vysílat celého do 21:15.
Reagovat
smazaný uživatel
mám dotaz, nepostoupí náhodou Tomáš i když prohraje 2:1? to by pak měl 4:5 a Nole má 3:5 tak Tomáš by měl víc vyhraných setů a měl by postoupit ne? nebo je to jinak??
Reagovat
smazaný uživatel
!!!!!!!!!
Reagovat
gigin
vzájemný zápas - Novak
Reagovat
smazaný uživatel
sorry nevšimla sem si toho článku dole.. už chápu
Reagovat
smazaný uživatel
sorry nevšimla sem si toho článku dole.. už chápu
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím si, že teď už Novak bude i rád, když Berdych vyhraje, protože s Rogerem se mu hrát nechce.
Reagovat
smazaný uživatel
No ten systém je fakt docela nesmyslnej. Hlavně ten Tipsarevič měl bejt ve hře kdyby Berdych prohrál.
Každopádně Ferrerova největší motivace bude aby se vyhnul Rogerovi
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby janko vyhrál oba zápasy tak by postoupil
Reagovat
smazaný uživatel
Je ale nespravedlivé, že i když máš po dvou zápasech stejný počet výher jako ti po třech, tak jsi mimo hru.
Reagovat
smazaný uživatel
Klidně mohli Ferrerovi zápasy vymazat a vzít jenom jejich vzájemný zápasy. Všichni tři by to měli na zápasy 1:1 a rozhodoval by lepší poměr setů a gamů a cokoliv jinýho.
Samozřejmě bude lepší když Berdych vyhraje a nebude co řešit
Reagovat
smazaný uživatel
takže buď výhra ve skupině nebo konec, zajímavá pozice
Reagovat
smazaný uživatel
No tak o úrovni tohoto turnaje můžeme diskutovat, ale je to špatenka..., kromě Federera a Ferera- bída!
Reagovat
smazaný uživatel
A za nimi Tsonga a za ním Berdych
Reagovat
rib
jj, musí si to Tomáš uhrát sám, tak doufám - jelikož nemá co ztratit - že Tomáš zaskočí Ferrera svým nejlepším tenisem!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Co tedy rozhoduje, vždyť při prohře 1:2 by měl Berdych lepší poměr setů než Djokovič. A co vůbec Tipsarevič, ten má taky jednu výhru a skóre 3:3 dokonce. Ten nemůže postoupit z jakého důvodu?
Reagovat
smazaný uživatel
prvni vypadne z tabulky tipsarevic, protoze odehral min zapasu, a pak rozhoduje procento vyhranych setu, nikoli pomer, takze 4:3 je lepsi nez 5:4
Reagovat
rib
cosi jsem četla, že kdo má víc odehraných zápasů, tak je v tabulce výše - to je asi důvod, proč je Janko out. A pak je podle mě trochu zmatené, jestli jsou upřednostňované vzájemné zápasy nebo počet vyhraných setů, pokaždé se někdo vyjadřuje jinak... Prostě Tomáši Berdychu, POJĎ!!!
Reagovat
smazaný uživatel
taky to nechápu!! jakmile uhraje Berďa set, tak podle me Novak nemůže postoupit!!! nějaký odborník??? podle me, když Tomáš nevyhraje postupuje Ferrer s Tipsarevicem. Jakmile vyhraje jde na Fedexe..
Reagovat
rib
aháááá, tak ono je to PROCENTO vyhraných setů, ne počet!!! Tak už chápu, proč britští komentátoři označují systém za velmi podivný, až ridikulózní :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
jj..tak pak je to jasné...Tomášovi hrozně fandím, na druhou stranu jestli nevyhraje nemá co v SF dělat, to je potřeba dodat. Tomaši come on!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jako nevím, ale mi bilance 4-5 přidje procentuálně lepší než 3-5, to přece nemůže být ani horší.
Reagovat
rib
tak teď jsem se já ztratila úplně... Novak má poměr setů po zápase s Jankem 3:5. Tomáš má teď 3:3, kdyby vyhrál, bude mít 5:3 nebo třeba 5:4. Ale kdyby by uhrál set, bude mít sety 4:5, to je horší procento? Jsem fakt asi úplně tupá...
Reagovat
rib
POMOC, neví někdo jak to teda sakra je???
Reagovat
petrstary
Je to jedno, jestli poměr nebo procento.. Když Berdych prohraje, tak bude mít společně s Djokovičem a Tipsarevičem po jedný výhře, ale Tipsarevič z toho automaticky vypadává, protože má o zápas míň a mezi zbylýma dvěma pak rozhoduje vzájemnej zápas a ne procento vyhraných setů. Takže Berdych musí vyhrát (pak vyhraje skupinu a jde na Tsongu), jinak končí.
Reagovat
smazaný uživatel
aha, sorry za dezinformaci, pokud má někdo méně zápasů, tak automaticky nepostupuje a mezi zbývajícími tenisty rozhoduje vzájemný zápas, který vyhrál novak, procento vyhraných setů by rozhodovalo, kdyby měli 3 hráči stejně odehraných i vyhraných zápasů, všem se omlouvám, že jsem je zmátl
Reagovat
Blabbunka
Presne tak jak pise petrstary.
Jinak pravidla http://www.atpworldtour.com/Rankings/Finale%20SF%20Qualifications.aspx
Reagovat
rib
díky, takže Tomáš hraje o postup a vlastně v tom pro něj nejsou žádné spekulace :-))) Nemusí tedy kalkulovat, stačí, aby hrál naplno!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslím, že Tomášovi stačí set.
Reagovat
rib
bohužel nestačí...
Reagovat
smazaný uživatel
Proč místo těchto neustále opakovaných nesmyslných pseudoúvah o ničem si nestáhnete příslušný dokument ATP? Já to mám v kompu už od ledna. U našich tenisových "fandů" je problém v čem? Tohle jsem kopíroval k jinému článku:

a) Greatest number of wins;
b) Greatest number of matches played;
c) Head-to-head results if only two (2) players are tied,
d) If three (3) players are tied, then:
i) If three (3) players each have one (1) win, a player having played less than all three (3) matches is automatically eliminated and the player advancing to the single elimination competition is the winner of the match-up of the two (2) players tied with 1-2 records; or
ii) Highest percentage of sets won; or
iii) Highest percentage of games won; or
iv) The player positions on the South African Airways ATP Rankings as of the Monday after the last ATP World Tour tournament of the calendar year.
v) If (i), (ii), (iii) or (iv) produce one (1) superior player (first place), or one (1) inferior player (third place), and the two (2) remaining players are tied, the tie between those two (2) players shall be broken by head-to-head record.
Reagovat
smazaný uživatel
Po nečekaném a pro mě hodně zoufalém výsledku dnešního prvního utkání se uplatní body b) + c)
Ještě někdo něco nechápe, Standoo?
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě dodatek. Fakta, jak podle výše uvedeného originálu, tak i v překladu, tady v komentářích jsou už jeden a půl dne! Proč si čtenáři toto nezkopírují a neřídí se tím? Proč se musí opět někdo tak hloupě ptát?
Zajímají snad víc čtenáře mnohařádkové čvaňhy na téma Federer & Nadal, které tady aktuálně řeší Pe3k a "vysokoškolák" marty28? Absolvent VŠ, který ani neví, jak se má správně psát a který pořád dokola vyrábí nečitelný slitky !!!
Reagovat
Mark976
asi máš ve všem pravdu i v přehledu o tenisu a zásadách - ale tady se to jmenuje diskuze - a tak tu lidi diskutuji...kdyby byl každý tak chytrý a zkušený jako Ty, nemělo by cenu se v životě o ničem bavit:o)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist