Djokovič: Odehrál jsem svůj nejlepší zápas na antuce

23. 4. 2013, 16:05
Rozhovory 29
Novak Djokovič v neděli ukončil fantastickou sérii Rafaela Nadala na turnaji v Monte Carlu. Španěl v Monaku od roku 2005 získal osm titulů a vyhrál neuvěřitelných 46 zápasů v řadě. V letošním finále však Nadal našel svého přemožitele - aktuální světovou jedničku Novaka Djokoviče, proti němuž neuhrál ani set. Srbský tenista po triumfu neskrýval své dojetí a na tiskové konferenci přiznal, že vyhrát turnaj v místě, kde žije, je pro něj hodně emotivní.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Když vynecháme grandslamy, je u vás turnaj v Monte Carlu asi tím, který jste chtěl nejvíce vyhrát, nemám pravdu?
Rozhodně, tento turnaj má pro mě velkou hodnotu a velký význam. Bydlím tady a během roku, když zrovna necestuji po světě, tak tady trávím hodně času. Pro mě je to nejkrásnější klub na světě. Miluji to prostředí a lidi, které tu potkávám. Teď asi nemůžu být šťastnější, protože byl týden Davis Cup a já se pak musel dát dohromady, vzchopit se a rozhodnout se, zda hrát či nehrát. Abych byl upřímný, kdyby mi někdo před týdnem řekl, že získám titul, nevěřil bych tomu. Šel jsem přes bolest, prošel jsem velkou výzvou psychickou, fyzickou, ale také emocionální. Bylo to však stále lepší a lepší. Po semifinále jsem věděl, že mám proti Rafovi velkou šanci vyhrát. Cítil jsem, že na to mám. Má hra byla na vysoké úrovni. Doopravdy jsem hrál skvěle. Nebýt toho fantastického výkonu, neměl bych moc šancí. Na antuce proti Rafovi musíte hrát fantastický tenis.

Související článek:

Král Nadal po 8 letech sesazen! Monte Carlo ovládl poprvé Djokovič

Zápas jste začal skvěle. Bylo hodně obtížné držet tu hru na nastavené úrovni? Obzvlášť proti hráči jako je Rafel Nadal a ještě k tomu na jeho oblíbeném povrchu to byl asi velký nápor a tlak, ne?
Poté, co jsem vyhrál první set, byla to spíše mentální hra. Věděl jsem, že ta úroveň byla opravdu extrémně vysoká, minimum nevynucených chyb, spousta vítězných míčů. Pro mě se všechno ubíralo správným směrem. Na začátku druhého jsem neustále myslel na to, že nechci žádné chyby. K tomu prostě dojdete, když hrajete proti Rafovi na antuce, jinak to nejde. On je nejlepším hráčem na tomto povrchu, což ukázal ve druhém setu. Zvýšil svojí úroveň a já jsem tam udělal nějaké chyby, takže to bylo neskutečně vyrovnané. I když jsem prohrával o gam, soustředil jsem se a věřil, že mohu ztrátu stáhnout. V některých důležitých momentech jsem zahrál skvělé údery, hodně jsem riskoval. Nechtěl jsem mu dovolit diktovat tempo hry, to by nebylo dobré. Pak jsem byl 5-6 dole a od té doby jsem už ztratil jen jeden bod, což mě stálo hodně úsilí.

V úvodní sadě jste po 25 minutách proti Nadalovi na antuce vedl 5-0. Po semifinálovém klání jste mluvil o pozitivním myšlení, co jste si říkal před finálovým zápasem?
Vždycky víš, že na konci bude jeden vítěz. Hrál jsem tu už dvakrát finále proti Nadalovi, takže jsem věděl, o co asi tak půjde. Oba předchozí zápasy jsem ve finále prohrál. Teď jsem byl napřed. Věděl jsem, že musím být na vrcholu své hry. Udělal jsem všechno, co bylo v mých silách. Připravil jsem se psychicky, fyzicky a emocionálně, protože další věci moc neovlivním. Můj tým tam byl a fandil mi, ale třeba povětrnostní podmínky nezměním. Říkal jsem si, chci vyhrát. Na tom není nic špatného, takhle musí přemýšlet každý, kdo chce něčeho dosáhnout.

Ve druhém setu, když vás brejknul, měl jste pocit, že stále vše záleží na vaší hře?
Když si člověk zpětně promítá zápasy, které s tím daným hráčem odehrál na různých površích tak vidí, co je správně a co je špatně. Já jsem to analyzoval a věděl jsem, že můžu hrát skvěle a mám velkou šanci vyhrát. Ve druhém setu se i on dostal do nejlepší formy a využil všech příležitostí. Pro mě to byla největší možná výzva na antuce a jsem moc rád, že jsem jí překonal. Jak jsem řekl, vstoupil jsem na kurt tak, jak jsem potřeboval a vyšlo to.

Novak Djokovič

Pouze tři hráči dokázali nad Nadalem na antuce vyhrát set poměrem 6-0. Vy jste ho ale včera porazil ve finále turnaje, který Rafael vyhrál celkem osmkrát. To je jako porazit Federera ve Wimbledonu, nemyslíte? Už se vám někdy stalo, že jste byl 5-6 dole a vzal soupeři servis čistou hrou?
Já už jsem předtím hrál proti Nadalovi na antuce dobré zápasy. Řím, Madrid v roce 2011. Všechny ty vzpomínky se mi teď vrátily. Snažil jsem se do té doby vrátit a zkusit zahrát tak, jak jsem hrál předtím. Pokud jde o srovnání Nadala na antuce a Federera na trávě, nemohu to posoudit. Nikdy jsem Federera na trávě neporazil, hrál jsem proti němu na trávě jen jednou. Na antuce to však teď byl jeden z mých nejlepších výkonů vůbec.

Toto vítězství bylo hodně emotivní. Co vás tak dostalo?
Myslím si, že každý, kdo v tu chvíli viděl můj výraz, věděl, že jsem doopravdy dojatý. Vyhrát tam, kde žiju, kde trénuju je skvělé. Posledních 14 dní bylo hodně náročných, takže asi i proto. Tuhle trofej jsem chtěl celý život a teď je tady. Jsem šťastný!

Když jste se rozhodoval, zda hrát či nehrát, musíte si nyní říkat, že to bylo asi nejlepší rozhodnutí ve vašem životě, ne?
To rozhodnutí nebylo jen moje. Bylo i lékařského týmu, který mě podporoval a dal mě dohromady. Oni mi dali zelenou, proto jsem tu mohl hrát. Nebylo tam žádné velké zdravotní riziko a žádné nebezpečí.

Monte Carlo jste chtěl vyhrát dlouho, ale ještě je tu další turnaj, který toužíte ovládnout snad ještě víc, není to tak? French Open a Monte Carlo bysme mohli spojovat, co myslíte?
Tahle trofej nemohla přijít v lepší dobu. Prošel jsem teď několika vzestupy a pády, bylo to všechno hodně náročné. Nyní potřebuju odpočinek a pak se vrhnout na přípravu na další turnaje. Samozřejmě, že chci vyhrát French Open, to není žádné tajemství. Musím mít ale pozitivní myšlení a musím být dobře připravený i na další turnaje. Snažím se jen zůstat zdravý.

O vás se ví, že pokaždé, když hrajete s Rafou, jste k němu velmi zdvořilý. Ale vyhrát zápas a trofej, zlomit rekord Nadala v počtu vítězství tady, je hodně speciální a zvláštní, není to tak?
Jsem nadšený, že mi Rafa dovolil tento turnaj vyhrát. On tu vyhrával osm let, což ukazuje to, jak miluje tento turnaj. Pokaždé se sem těší, ale to já také. Letos je to ale poprvé, co jsem vyhrál trofej u mě doma. Jsem nadšený!

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ivan o Andym na antuce.

http://www.telegraph.co.uk/sport/tennis/andymurray/10011159/Andy-Murray-can-overcome-his-problems-with-clay-court-tennis-insists-coach-Ivan-Lendl.html
Reagovat
smazaný uživatel
Pochybuji, že by si to neviděl či nevěděl, ale narazila jsem na to, tak to sem lupnu :)

http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/145168/zrcadlo-mam-na-nej-murraymu-zmenila-zivot-samomluva-na-zachode.html
Reagovat
smazaný uživatel
Díky.
Reagovat
smazaný uživatel
no jo, musel si počkat na návrat krále, aby zahrál pořádný zápas.
Reagovat
gigin
http://www.q3.cz/images/55nr.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě mu to odpustil :D
Reagovat
smazaný uživatel
Neboj se, ve finále RG odehraješ ještě lepší :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To by byla paráda...:-))
Ale ať se na to raději moc neupíná, přemotivovanost nedělá dobrotu. Prostě turnaj jako každý jiný, který chce vyhrát jako každý jiný:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Klidně, já už se ale upínám, byla by to paráda, navíc porazit Rafu ve finále. Nejlépe v 5 setech a otočit z 0:2 :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ty nám chceš přivodit ještě infarkt :)) z 0:2 to ještě v 5 setech otočit :)) už tu bitvu vidím předem :)
Reagovat
smazaný uživatel
A ještě odvrátit pár mečbolů.
Reagovat
smazaný uživatel
Vy jste masochisti ovšem :))
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jinak Mute, bez toho to nejde :D
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle mělo dopadnout loňské USO, Nole z 0-2 srovnal a já si říkala, jaká bomba to bude, jestli ještě vyhraje...:-)))
Každopádně nějaký ten GS už Andy urvat měl, to je v pořádku. Ale víc by mne (a asi i vás:-D) potěšilo, kdyby to byl loňský Wimblas proti Rogerovi:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to určitě, ale asi to tak mělo být, zažít ještě jedno velké zklamání, pak OH a pak mu byl ten US Open souzený. Stejně před tím pátým setem ukázal mentální sílu, jakou ještě nidky a nikdy potom už.

http://www.dailymail.co.uk/sport/tennis/article-2301523/Andy-Murray-reveals-toilet-pep-talk-helped-win-US-Open.html

Ale máš pravdu, že bych bral raději ten Wimbledon, pro to věřím, že se ho dočkám letos.
Reagovat
smazaný uživatel
Tome, mal by si sa skor upínať na Andyho a nie Noleho..;)..Alebo je pre teba dolezitejsi neuspech Rafu, nez uspech Andyho?

Tomu neverím.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepak, neúspěch Rafy mám hodně vysoko, ale až takhle ne.

A na antuce se opírat o Andyho prostě nejde, budu rád, když na RG udělá čtvrtfinále, s velkou dávkou štěstí a příznivým losem může dát i semifinále, víc ale prostě v jeho silách není.

Proto se upírám k úspěchu Noleho, u kterého jsem se nikdy netajil, že je u mě z té špičky prostě číslo 2 i díky mé fanouškovské minulosti. Moc bych mu přál RG, je to fantastický hráč, který by si zkompletování grandslamů zasloužil, jenom by potvrdilo, že je to nejlepší hráč, kterého jsem měl možnost sledovat (myšleno herně).

Nechci jeho úspěch proto, aby porazil Rafu, ale byl o to sladší, kdyby na RG porazil zrovna Rafu ve finále, bylo by to symbolické docela. Proto chci vzájemné finále a výhru Noleho. Na Andho se koncentruju, to se neboj, ten už zase dře na antuce a jeho čas přijde na trávě.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja si myslím, že Andy na antuke moze pri dávke šťastia porazit každého, možno mimo Rafu..Súdim hlavne podla Rímu, kde mal Noleho na lopate..Jeho problém je, ze nevie túto výkonnosť na antuke stabilizovať, ale to isto vieš..

Djokovičovi kompletný GS kľudne prajem, pretože si ho zaslúži..Ale nerád by som sa ho dočkal zároveň s pohladom na porazeného Rafu..Či je Djokovič herne najlepší, tažko povedať, na každú dieru sa totiž nájde záplata..Osobne si myslím, že Djokovič sa v minimálne jednom zápase cestou do SF výrazne zapotí..A raz sa to tomu " Seppimu, ci Tsongovi už podarí"..

Djokovič tam bude pod tlakom, ak náhodou uspeje aj v Ríme, tak sa tlak este zvýši..Rovnako pod tlakom bude aj Rafa, už len z princípu..A hoci nám RG prinieslo vela uspechov, pod tlakom budú aj fanúšikovia, kedze prípadná prehra by bolela viac, než inde..Aj z tohto dovodu sa RG obávam vzdy viac, nez trebars inych GS..
Reagovat
Fandina
Vyhrál a je vidět, že má z toho velkou radost. Samozřejmě je to úspěch. Gratulka!
Reagovat
smazaný uživatel
I mě samozřejmě potěšilo, že tu nadvládu na tomhle turnaji nad Rafou konečně prolomil a moc mu to přeji i k těm okolnostem kolem, co se jeho osoby týká, kór když tak moc si ten titul přál, což je podle mě to možná nejtěžší, co si může tenista splnit a zároveň dokázat.
A líbí se mi na něm, jak není vejtaha a nevím kdo si cosi, nicméně další jejich souboje bude pastva pro naše oči a jedině dobře, když to bude co nejčastěji :)
Je pravdou, že to vítězství přišlo opravdu pro něj v úplně skvělou dobu, tak snad z toho vytěží co možná nejvíce a hlavně ať je fit a to samé Rafa, jeho kolena se můžou taky kdykoliv ozvat...
Reagovat
smazaný uživatel
http://novakdjokovicfanclub.com/wp-content/uploads/2cf5e0fe9925bc31354b04ca5fdf8db1cb137049.jpg

:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrej záběr :) aspoň jednou :D to vystihuje všechno ty jejich výrazy :D Rafa se sice usmíval, ale bylo vidět, že je naštvanej, je to zvláštní říct, že si moc Rafa neškrnul, ale je to tak, asi ani sám tomu moc nechtěl věřit :)) ale tak po těch jejich vyrovnaných bitvách si to ale fakt zasloužíííí! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrej záběr :) aspoň jednou :D to vystihuje všechno ty jejich výrazy :D Rafa se sice usmíval, ale bylo vidět, že je naštvanej, je to zvláštní říct, že si moc Rafa neškrnul, ale je to tak, asi ani sám tomu moc nechtěl věřit :)) ale tak po těch jejich vyrovnaných bitvách si to ale fakt zasloužíííí! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já si nemyslím, že by byl Rafa naštvaný:-)...akorát to byl pro něj velkej nezvyk no.
Reagovat
smazaný uživatel
Teda fakt nechápu, proč ten můj příspěvek tam je dvakrát :O, no to je fuk...

Ale byl v první chvíli naštvaný, to bylo na něm vidět :) má ten turnaj rád a lidi jeho taky a dominoval tam spoustu let, ale tak všechno jednou končí že jo :) Ale on si může chuť spravit hned teď v Barce, když tam Djoko není, ale tak jsou tam jiní, ale ta pravděpodobnost, že tam vyhraje je velká :)
Reagovat
Mayo
tak kto by nebol naštvaný každý...ale práveže sa mi zdal úplne v poho a bral to športovo...dávno som ho po prehre nevidel takéhoto vysmiateho...asi to bude tou dlhou pauzou a je vôbec rád, že hrá ako hrá :) ... resp. jeho som nikdy nevidel takéhoto po prehre :D
Reagovat
smazaný uživatel
Však jasné, já jsem to tam pak už asi nedopsala, páč se mi to stihlo vymazat, tak už jsem byla líná to napsat znovu :D ale ten prvotní moment byl naštvanej, kdo by nebyl, to je jasné, ale pak si hned určitě v hlavě srovnal, čeho všeho dosáhl po jeho návratu a musí být maximálně spokojený, myslím, že ani sám si ten návrat nepředstavoval lépe :) a máš pravdu, že si takhle spokojenýho RAfu po prohře snad nepamatuju... tak to víš, já proti RAfovi nikdy nepůjdu, ale Djokovi jsem tuhle výhru fakt strašně přála! :) Rafa si totiž spraví chuť teď v Barce!
Reagovat
gigin
Aj já su nadšený, Djokárno ;)
Reagovat
Madrileno
Ale presto gratulace Nolemu
Doufam, ze mu to Rafa vrati na French i s uroky :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist