Djokovič nezažívá lehké období. Nadal a Federer se dokázali vrátit, musím si z nich vzít příklad, řekl Srb

3. 5. 2018, 10:33
Aktuality 36
Novak Djokovič po zranění pravého lokte rozhodně neprožívá jednoduché období. Třicetiletý rodák z Bělehradu se momentálně snaží o návrat do své nejlepší formy, v níž na okruhu ATP ještě před dvěma lety dominoval. Dvanáctinásobný grandslamový šampion má jasno, z koho si vzít příklad, a sice z dvou aktuálně nejlepších hráčů světa Rafaela Nadala a Rogera Federera.
Profily hráčů

Novak Djokovič se momentálně v srbském Bělehradu připravuje na velké podniky Masters v Madridu a Římě, a to pod vedením Mariána Vajdy, s nímž loni ukončil jedenáctiletou spolupráci. Se Slovákem se dohodl na obnovení spolupráce minimálně do skončení grandslamového French Open.

Dvanáctinásobný grandslamový šampion v rozhovoru pro srbský deník Novosti přiznal, že na tom není psychicky ani fyzicky tak dobře, jako když mužskému tenisu před dvěma lety ještě dominoval.

"Neprožívám lehké období. V mém případě nejde pouze o zranění, ale také o změny v mé hře, které si zranění vyžádala. Také jsem musel změnit svůj tým. To všechno ovlivňuje moje výkony na kurtu. Sice mě teď nic nebolí, nicméně nejsem tak konzistentní jako kdysi. Snažím se hrát svůj nejlepší tenis, ovšem pořád je tu něco, co musím dělat lépe. To, co dříve fungovalo, teď nefunguje," svěřil se Djokovič.

Kvůli zranění pravého lokte skrečoval čtvrtfinálové utkání loni ve Wimbledonu a musel vynechat zbytek loňské sezony. Na kurty se vrátil letos na Australian Open, kde skončil v osmifinále.

Bolestí se však nezbavil, a proto podstoupil menší operační zákrok. Ten mu od bolestí pomohl, nicméně Srb šel výkonnostně výrazně dolů. Nyní usiluje o to, aby opět vyhrával turnaje a porážel nejlepší hráče světa.

"Nevím, kdy se to stane. Musím na sobě pracovat a doufat, že to nebude trvat moc dlouho, protože motivaci vyhrávat stále mám. Nebál jsem se, že bych se po zranění už nevrátil, ale nevěděl jsem, v jaké formě se vrátím. Evidentně jsem docela daleko od své nejlepší formy. Uvědomuju si, že to nebude hned," uvedl srbský tenista.

Djokovič se na další turnaje připravuje v rodném Bělehradu

"Musím odehrát co nejvíce zápasů. Na druhou stranu mi nucená pauza dovolila strávit více času s rodinou. Mám dvě děti, tenis není všechno. Rovnováha je v životě důležitá. Manželka i rodina mě neustále podporují, za což jsem vděčný. Jsem šťastný muž, na kurtech i mimo ně. Samozřejmě na kurtu trochu méně vzhledem k nynější situaci, ale po zranění se vracím poprvé. Nikdy jsem takové problémy neměl."

Po menším operačním zákroku odehrál březnové podniky Masters v Indian Wells a v Miami. A právě brzký návrat po operaci vidí Djokovič jako velkou chybu. "Udělal jsem chybu, neměl jsem se vracet tak brzy. Touha zvítězila nad rozumem," litoval.

"Teď se musím vyrovnat s následky. Neměl jsem v Americe vůbec hrát. Sice jsem si zdravotně nijak neublížil, ale nebyl jsem na zápasy připravený a teď musím přijmout zbytečné porážky."

S příchodem antukového jara to bylo od bývalého prvního hráče světa o něco lepší. V Monte Carlu se dostal do osmifinále. Poté však přišla porážka hned na úvod v Barceloně. Djokovič ovšem stále věří, že se na vrchol vrátí. Motivaci má ve svých dvou kolezích, kteří to již dokázali. "Rafa a Roger mají za sebou dlouhé pauzy, dokázali se vrátit a musím si z nich vzít příklad,. Nejsem prvním tenistou, jenž má za sebou zranění."

Djokovič pomalu obnovuje svůj starý tým. Kromě Vajdy zpět přivítal i kondičního trenéra Gebharda Gritsche. "Jsem vděčný, že přijali nabídku se mnou znovu pracovat. Zatím jsme domluveni do skončení French Open, pak se uvidí."

Třicetiletý Srb doufá, že první povedený turnaj přijde se "starou partou" co nejdříve. "Sebevědomý jako kdysi rozhodně nejsem, ale může se to rychle změnit, stačí pár dobrých zápasů a povedený turnaj. Motivaci mám obrovskou a zůstávám pozitivní."

Někteří tenisoví experti vidí úpadek bývalé světové jedničky za změnou stravování. Djokovič má podle nich poruchu příjmu potravy. Největším argumentem je úbytek svalové hmotnosti.

"Nechci o tomhle raději ani mluvit, protože lidé pak má slova překrucují. Já osobně zprávy nečtu a nijak mě to neovlivňuje, ale bohužel to ovlivňuje moje blízké," řekl Djokovič.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nic neni cierobiele.

Mam pocit, ze postava Pepeho sa extremne mystifikuje, na niekoho sa musí ukazat prstom, ze ano. Vinnik sa našiel, obesit, vybavené. A rovno zo šibenice si Nole struhne kalendárny GS.

Djokovic sa do toho dostane, mozno naberie trocha svalovej hmoty, trochu pochudol. Bránit stále vie, utocit sa opatovne nauci s narastajucim sebavedomim. Vajda je stmelujúci faktor, ak vychyti dobry zreb, moze sa uz na kazdom dalsom turnaji dostat dalej, dalej az daleko.
Reagovat
gigin
pořádně sa najest, vyhodit Pepka a idemo, ajde, ajmo..
Reagovat
Stan_Borowitz
Antuku už asi v žádném velkém stylu nedá, tak hlavně aby se nějak moc nevzpamatoval na trávě, jestli je teď ten býložravec.

Já bych to viděl až na betony, US Open a tak.
Reagovat
gigin
Přesně tak. Nás dva najmout místo Pepeho a do roka z něj zase tu No.1 uděláme. By koukal...
Reagovat
a.magerova
Snad dvojku, na jedničku má Stan OBSAZÍNO, no ni... ;-)
Reagovat
George_Renel
Stačí nevyhazovat trenéry, ale vyhodit toho španělského blba.
Reagovat
Pe3k
Tak.
Reagovat
turista
Ano. Nepochybuji o tom, že se mu podaří vrátit se nahoru. Vždycky se chtěl Rogerovi a Rafovi vyrovnat a překonat je.
Reagovat
Mayo
Ako inak z Rafu si berie príklad aj takýto veľký tenista (:
Reagovat
turista
No jo protože Rafa Nadal třeba několik měsíců ze zdravotních důvodů nehraje, pak avizuje návrat, přijde na kurt a hraje hned v prvním zápase jako válec. To je inspirace jako hrom.
Reagovat
Patik
Rafov život je tenis..Novak sa venuje viac rodine.
Reagovat
zube
víc rodině jo.To asi myslíš jak podváděl s tou Indickou herečkou...
Reagovat
a.magerova
Třeba jsme TO jen špatně pochopili... jak říká Rajesh Koothrappali z Teorie velkého třesku... Kámasútru vymysleli Indové... tak je celkem logické, že Nole se chtěl zdokonalit na všech frontách a tudíž si zaplatil výukové kurzy i s praktickými cvičeními u rodilé kámásútrářky... doufám, že si kurz vyhledal Novak sám, protože jestli mu ho zajišťovala Jelena, tak to teda není dobrá vizitka pro něj.... ;-)
Reagovat
Patik
Tým myslím manželku a predovšetkým dve deti.
Reagovat
Marduch
Přijde mi, že Rafa termín "doléčení zranění" někdy používá pro období odpočinku a následného intenzivního tréninku a drillu namísto trmácení se po turnajích v NOK rozpoložení.
Reagovat
Valaska
alebo je to iny termin pre doping
Reagovat
Krisboy
Mě by zajímalo, jak je to s tím jeho stravováním. Je vegan nebo není? Ví někdo, prosím?
Reagovat
Patik
Neni čistý vegán..ale má špeciálne upravenú stravu a hovorilo sa o bezlepkovej diéte.
Reagovat
Krisboy
Veganem člověk buď je, nebo není. Žádný čistý nebo nečistý vegan neexistuje. Bez lepku se stravuje určitě, ale to s veganstvím nijak nesouvisí.
Reagovat
Patik
Ťažko povedať aký má jedalníček..nikomu predsa nepovie čo si dáva na obed..ale podľa niektorých zdrojov čo som čítal ..písali že sa zameriava na bezlepkové veci..a nevylučuje mäso ale obmedzuje ho a zameriava sa na netradičné jedlá..ale čo je natom pravdy.
Reagovat
HECIS
Vypadá to tak vypada dost bídně :/ snad se este vratí v plné paráde a to same Andy ????
Reagovat
Stan_Borowitz
Já ne.

Snad jsem trochu pomohl.
Reagovat
Krisboy
Moc ne, ale děkuji!
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozumím, ta odpověď není jednoznačná, takže upřesňuji - já to nevím.

A protože vím, že ta otázka tím pádem visí ve vzduchu, tak ji rovnou zodpovím: ani vegan nejsem.

Snad je to teď trochu lepší.
Reagovat
Krisboy
Pochopil jsem to hned napoprvé. Otázka zněla "ví někdo?", nedělej v tom zmatky :) Ohledně veganství já už dávno žádných otázek nemám, ohledně Novaka spoustu :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Aha, zmátlo mne to, že jsem moc nepomohl. Mně to připadalo jako docela slušná pomoc, protože například už víš, že je zbytečné obracet se konkrétně na mne s dotazem, jestli to nevím. Nijak zásadní, ale zase ne úplně nicotná.

Ale znám jisté lidi, kteří by se mohli zeptat jiných lidí a ti by od dalších lidí mohli zjistit, co o tom ví Štěpánek. Když tak napiš seznam otázek, které bys chtěl o Novakovi zodpovědět.
Reagovat
a.magerova
Šak píšou na netu, že: "Podle zákulisních informací se stal nedávno dokonce veganem, což ale médiím nepotvrdil."

Mně z toho vychází, že veganem se stal bo kdyby ne, tak by médiím řekl: "Plkáte blbosti."
Reagovat
smazaný uživatel
Švýcarský odborník na výživu Jürg Hösli: Novak Djokovič trpí ortorexií, což je typ poruchy příjmu potravy.

"Tato nemoc vzniká při zdánlivé zdravé stravě. Nebyl si vědom důsledků v dlouhodobém horizontu a teď má problémy. je čas na změnu. Osoby trpící touto chorobou jsou náchylné na stres, kratší spánek, Lidé mohou ztratit kontakt s přáteli, upadnout do deprese a dokonce mít sebevražedné myšlenky."
Reagovat
turista
To je v Novakově případě pouhá spekulace. Tento pan doktor Novaka nevyšetřil.
Reagovat
smazaný uživatel
To asi jo. Ale zřejmě na tom něco bude.
Roger o Djokovicovi!

"Vždycky jsem Novaka obdivoval pro jeho hru, přístup a také pro jeho fyzickou kondici a specifický pohyb. Když jsem se ale doslechl, jak drastické změny udělal ve svém stravování, začal jsem se bát, že přijde velká krize,"
Reagovat
Denis92
To nepovedal Roger ale Jürg Hösli.
Reagovat
Stan_Borowitz
Mně se hned nezdálo, že by arogantní egoista něco obdivoval na někom jiném než sám na sobě.
Reagovat
Denis92
:D
Reagovat
a.magerova
Měl by sem tam potrénovat a posedět s Ester.... :-)))

https://www.youtube.com/watch?v=RUeAizjCvz8&feature=youtu.be&t=3m54s
Reagovat
smazaný uživatel
:)))))
Reagovat
tito
Přesně tak. Novakovo aktuální výsledky nebyly důsledkem nedostatečné výkonnosti, ale nerozehranosti. Což je vcelku pochopitelné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist