Djokovič: Jsem pyšný, že jsem se po Paříži znovu zvednul

12. 7. 2015, 22:35
Aktuality 21
Novak Djokovič se druhý rok po sobě po zklamání z Roland Garros vzedmul k titulu ve Wimbledonu. První hráč světového žebříčku dnes na trávě v All England Clubu porazil ve finále znovu Švýcara Rogera Federera.
Profily hráčů
Novak Djokovič

"Jsem neskutečně pyšný a potěšený, protože jsem si dokázal, že jsem toho znovu schopen," řekl osmadvacetiletý Djokovič po svém třetím londýnském vavřínu. "Je už třetí, ale raduju se z něj stejně, jako by byl první," řekl srbský tenista. 

Do Wimbledonu přijel Djokovič po zklamání z Roland Garros. V Paříži prohrál ve finále se Švýcarem Stanem Wawrinkou a znovu nezkompletoval kariérní grandslam.

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze Wimbledonu 2015"Byl to stejný scénář jako loni," připomněl Djokovič, že před rokem ho o titul na French Open připravil ve finále Španěl Rafael Nadal a on pak vyhrál Wimbledon. "Loni i teď jsem byl po Paříži znechucen, ale jakmile jsem vstoupil na trávu, tak jsem byl nadšený a hrál jsem skvěle." 

Djokovič ukázal v Londýně svoji vnitřní sílu. "Tenis mě naučil, že je třeba hodit prohry rychle za hlavu a koukat se dopředu," řekl bělehradský rodák. Turnajem prošel relativně hladce - jen s Jihoafričanem Kevinem Andersonem měl namále, ale osmifinále, které se natáhlo do dvou dnů, otočil ze skóre 0-2 na 3-2. 

Ve finále s Federerem předvedl, jak výborně returnuje a nutil soupeře hrát hodně míčů. Naštvaný byl jen po druhém setu, v kterém nevyužil sedm setbolů a nechal soupeře srovnat na 1-1 na sety. "Byl jsem rozčarovaný a nechal vytrysknout své emoce, jak je mým zvykem, ale zároveň jsem byl natolik klidný a soustředěný, že jsem zase začal hrát svoji hru. V závěru jsem předvedl skvělý tenis," řekl. 



Po mečbolu mohl Djokovič stejně jako při svých triumfech v letech 2011 a 2014 pokleknout a ochutnat trávu z centrkurtu. "Jako dítě sníte o vítězství ve Wimbledonu a jako každé děcko chcete udělat něco bláznivého, když se to povede. A tohle je jedna z těch věcí," vysvětlil a s úsměvem doplnil: "Letos chutnala skvěle." 

Ochutnání trávy - vítězný rituál Novaka Djokoviče po triumfu na Wimbledonu 2015Djokovič si vítězství užíval o to víc, že podruhé za sebou porazil ve finále sedminásobného vítěze turnaje Federera. "Jednoho z nejlepších hráčů všech dob," vysekl Švýcarovi poklonu. "A je skvělé, že se to mně, hráči se stylem od základní čáry, povede vyhrát proti tak talentovanému tenistovi, jakým je Roger." 

Na kontě už má Srb devět grandslamových titulů a se svou kariérou je spokojen. "Některá grandslamová finále jsem mohl vyhrát, ale všechno se děje z nějakého důvodu. Z proher se vždy hodně poučím. Ještě se necítím starý a věřím, že mám před sebou hodně dobrých let. Budu se snažit a uvidíme, co to přinese," řekl. 

Djokovič se třetím titulem ve Wimbledonu vyrovnal svému kouči Borisi Beckerovi. Nyní už se nad ním Němec v tomto směru nemůže povyšovat. "To nikdy nedělal," smál se Djokovič. "Tenhle titul je samozřejmě i dílem Borise. Chvilku nám zpočátku trvalo, než jsme k sobě našli cestu, protože já jsem Srb a on je Němec, což je podstatný rozdíl, ale našli jsme tu správnou chemii. A teď to můžeme zapít."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
spaniel
Tenhle titul je samozřejmě i dílem Borise. Chvilku nám zpočátku trvalo, než jsme k sobě našli cestu, protože já jsem Srb a on je Němec, což je podstatný rozdíl, ale našli jsme tu správnou chemii. A teď to můžeme zapít."

Tak uz je asi jasne, co je ta správna chemie pro získaní si Borise :D
Reagovat
slacker
THC?
Reagovat
gigin
https://vine.co/v/MiAMY06TDUY
Reagovat
a.magerova
Jo, tomu bych i věřila ;-)
Reagovat
gigin
:))

Jinak včera do toho přerušení to byla fajna řežba. Moc se mi to líbilo. Pak už nic. Což jsem si myslel, že spíš ta přestávka prospěje Rogerovi. Nic no... Dáme pauzičku a hrrr na US betony.

Jinak my s Ernestkem jdeme honit body do Umagu a Gstaadu. Tak uvidíme :)
Reagovat
smazaný uživatel
Mě se zase líbí toto :D

http://www.imgup.cz/image/4YV

https://vimeo.com/112208320
Reagovat
Roger_Federer
jedes ten Umag?
Reagovat
gigin
Nn, budu na lodi. A směr Umag určo nedáme :) A i kdyby jsme dali, tak než tam doplachtíme, tak bude Gulba out :DDD
Reagovat
a.magerova
Hlavně ať tam máš vyváženou stravu, viděls Noleho i tu trávu musíš mít bezlepkovou, tak na to pamatuj až si budeš zapalovat :-P
Reagovat
gigin
http://2.bp.blogspot.com/-JZ3WZe_mnhY/T-VY1jLTufI/AAAAAAAANIo/z4NiexWPXYQ/s1600/Untitled2.png
Reagovat
a.magerova
Jj asi tak.... takže v popředí cola s rumem, dále pak slaninové chipsy máčené v lučním medu.... :-))
Reagovat
gigin
Tak :)
Reagovat
Pavol
Vitazsto Djokovica bolo u mna ocakavane. Chcel potvrdit svoju dominanciu. Federer s Andym preto hral tal dobre lebo nebol pod tlakom a Muray hral slabo v postate mu nahraval na vitazne udery. Ale hlavne Hingisova mi urobila radost aj ked s ruskami mali namale.
Reagovat
Marduch
Souhlas, ve srovnání s hrou Noleho produkoval Murray, když to přeženu, většinou jen takové obloučky. Noleho ploché a dlouhé BH údery do Rogerova BH platí na Rogera podobně jako Nadalovy rotokoule :)
Reagovat
turista
Nemyslím si,že to Nolemu vyhrály údery do Rogerova bekhendu. Nole byl včera prostě lepší úplně ve všem. V pátečním semifinále se evidentně šetřil na finále. Kdyby chtěl mohl zdemolovat Gasqueta 3x 6:1. Včera opět ukázal, že za ním je velká výkonnostní propast a teprve pak Federer, Murray, Nadal, Nishikori a Wawrinka.
Reagovat
slacker
Nishikori do toho klubu nepatri
Reagovat
FulnekUltras
jak kdy...
Reagovat
Marduch
Tak nejen BH je hráč živ, že, jenže Rogerovi z nějakého důvodu od třetího setu začal odcházet i zejména running FH, který mu do té chvíle kompenzoval deficit na BH, skoro mi přišlo, že ho Nole tlakem do BH vydeptal (psychicky nebo i fyzicky?), že FH byl pro něj vzácnost a když už k FH došlo, tak zbrklostí (nebo únavou?) ho pak začal kazit. Právě tady v konečném důsledku naskakovala na konto Novaka řada důležitých fiftýnů. Každopádně bylo evidentní, že od cca poloviny bylo pro Rogera problémem z BH zatlačit, víceméně z BH jenom udržoval a vyhlížel kratší loptičku, které ale ne a ne přijít. Na rozdíl od mače s Murrayem, který mu na BH hrál mj. často slice, a celkově z BH nebyl do Rogerova BH až tolik agresivní.
Reagovat
turista
No prostě se Rogerovi ve finále nedařilo téměř nic. Jinak má Roger po Wawrinkovi druhý nejlepší jednoručný bekhend na okruhu. Pokud má den tak přes BH cesta k výhře nad Rogerem nevede. Ještě si pamatuji jak Federer na antuce v Lille v listopadu 2014 ve finále DC svým jednoručným BH drtil Gasqueta nebo v roce 2002 ve vítězném finále na antuce v Hamburku Safina. Takže bych jeho BH nechal na pokoji.
Reagovat
a.magerova
"Letos chutnala velmi, velmi dobře. Nevím, co tady s ní lidi provedli, ale musím říct, že udělali skvělou práci. Byl jsem ujištěn, že je bezlepková, nezpracovaná a stoprocentně organická a přírodní, takže jsem ji mohl sníst," smál se rodák z Bělehradu po vítězném finále.
Reagovat
Jan
Kdyby vyhrál RG, tak by papal antuku ? :) Ale na USO a AO si ani nelízl :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist