Djokovič je znovu krok od vyrovnání absolutního rekordu. Do finále US Open postoupil už podesáté

9. 9. 2023, 00:15
Aktuality 64
US OPEN - Novak Djokovič (36) je stejně jako před pár měsíci ve Wimbledonu jediný krok od vyrovnání absolutního rekordu v počtu grandslamových trofejí, který drží Margaret Courtová. Mužský rekordman si poradil 6:3, 6:2, 7:6 s domácím mladíkem Benem Sheltonem (20), už podesáté postoupil do finále US Open a prošel do závěrečného kola všech čtyř letošních majorů. O čtvrtý triumf v tomto dějišti si v neděli zahraje v odvetě za předloňské finále s Daniilem Medveděvem.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič má v pokročilém tenisovém věku jasnou prioritu, a sice posbírat před koncem kariéry co nejvíce titulů na grandslamech, na kterých už přes dekádu dominuje. S 23 kousky mužský rekordman zvládl 24 z posledních 25 duelů, jediný nezdar zaznamenal ve finále Wimbledonu po pětisetové bitvě s Carlosem Alcarazem.

Jediný krok od vyrovnání absolutního rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí dělí úřadujícího šampiona Australian Open a French Open také na probíhajícím US Open. Ve Flushing Meadows si finále zahraje už podesáté, čímž vyrovnal rekord Billa Tildena. Po cestě do toho letošního ztratil pouhé dvě sady, ve třetím kole musel otáčet manko dvou setů proti krajanovi Laslovi Djeremu. Už postupem do druhého kola si zajistil návrat na tenisový trůn.

Statistiky zápasu Shelton - Djokovič

S debutantem v semifinále na nejvyšším okruhu Benem Sheltonem neměl v úvodních dvou dějstvích žádné výraznější potíže. Jedinou komplikaci musel řešit v koncovce úvodní sady, kdy nevyužil čtyři setboly na returnu, včetně série tří, a následně odvracel brejkbol. S hrozbou si však poradil suverénně. Mladý Američan, který hrál v lednu čtvrtfinále Australian Open, budil na turnaji respekt svým dělovým servisem. Proti Djokovičovi, jenž je mnohými označován za nejlepšího hráče všech dob na returnu i obecně, mu však jeho největší zbraň příliš nepomohla.

Přesto ještě cestu favoritovi do finále zkomplikoval, když se za stavu 3:4 ve třetím setu dostal k brejkbolu a tentokrát ho po chybě Djokoviče proměnil. O pár minut později dokonce disponoval setbolem, který ovšem Srb servisem chladnokrevně zlikvidoval. Djokovič šel poté znovu do vedení brejku, ale ani tentokrát náskok nedotáhl, přestože měl mečbol. Rozhodnout tak musel tie-break, v němž rekordman v počtu týdnů strávených na postu světové jedničky ukázal svou sílu a zvítězil 7:4.

"Věděl jsem, že Ben má velkou sílu. Že má tvrdý servis, hraje razantně a má nepředvídatelné údery. Snažil jsem se být spolehlivý od základní čáry, což se mi dařilo," komentoval Djokovič.

Rodák z Bělehradu vyhrál s Američany už 31 soubojů v řadě (poslední porážka ve Wimbledonu 2016 se Samem Querreym) a všech 13 v tomto dějišti. Svou letošní bilanci na venkovních betonech i na grandslamech upravil na 26:1. Proti Sheltonovi odehrál svůj jubilejní 100. zápas na US Open (87:13), více jich mají na kontě pouze Jimmy Connors (115) a Roger Federer (103).

Na všech grandslamech v sezoně tak postoupil do finále, což se mu povedlo potřetí v kariéře (2015, 2021 a 2023). V neděli absolvuje rekordní 36. finále na majorech. Zatímco obecně má v závěrečném kole podniků velké čtyřky vysoce pozitivní bilanci (23:12), na US Open je tomu přesně naopak.

"Zatím se ten turnaj vyvíjí velmi dobře. Jeden zápas jsem otáčel z 0:2, ale jinak hraju úsporným způsobem. Od Cincinnati jsem se svou hrou spokojený," pochvaloval Djokovič na tiskové konferenci.

V New Yorku prohrál šest z předchozích devíti finále a na titul čeká od roku 2018. Předloni tady útočil na zkompletování kalendářního Grand Slamu, ale tíhu okamžiku nezvládl a s Daniilem Medveděvem neuhrál set. Loni se kvůli odmítavému postoji k vakcíně na Covid nemohl zúčastnit.

Letos si o titul zahraje v odvetě za své poslední newyorské finále z roku 2021 s Daniilem Medveděvem, s nímž ve vzájemné bilanci vede 9:5. Prohrál s ním ale jediné střetnutí ve Flushing Meadows i poslední vzájemný souboj letos v Dubaji. Na grandslamech se střetnou teprve počtvrté.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
páteční výsledky (08. 09. 2023)
• Dvouhra mužů - semifinále •
Medveděv (3) - Alcaraz (1-Šp.) 7:6 (7:3), 6:1, 3:6, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Shelton (USA) 6:3, 6:2, 7:6 (7:4)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

64
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Patt
Dokud Djokovič nezíská kalendářní Grand Slam, tak nemůže být nikdy GOAT.
Reagovat
wojtop
Ak je tento názor odkazom na Roda Lavera, treba dodať, že v 1969 sa 3 Majors hrali na tráve a hlavne - AOpen nemala plný počet štartujúcich (128) a úrovňou bola tak niekde medzi ATP500-ATP250, veľa špičkových hráčov tam nejazdilo. Preto sa AOpen presunula na začiatok roka a aj doplnila štartovné pole na "full format" - ale to už bolo po Laverovi. DJokovč má aspoň nekalendárny GS v čase, keď už všetky 4 turnaje boli naozaj kvalitou Major. Ako jediný...
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Jasně. A Federer by býval, dle tvé logiky, GOATem byl i s "jen" dvaceti kousky a bez kalendářního GS, že? :)
Reagovat
Orgasmator
Protože jako jediný držel všechny 4 gs na třech různých površích? smile
Reagovat
Alien
Novak je GOTT a navždy už jim zůstane!
Reagovat
Krisboy
GOTT je navždy jen jeden a to Karel.
Reagovat
victim
To jsem si myslel už v dobách Samprase.Taky se může stát že ho Carlos dohoní už ve 30ti.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Jestli nebude mít rivaly a generační "all time great" protihráče jako měl Novak, tak ty tituly nebudou mít takovou cenu.

Pak by Carlose potkal syndrom Larry Holmese. Holmes je jeden z nejlepších boxerů všech dob... Bývalý sparing Aliho. Možná by peak vs peak, prime vs prime verze Holmese ve fantasy fightu Aliho TOP verzi porazila, ale Ali měl v 70. letech mnohem větší konkurenci. Éra 80. let byla slabší. Proto bude Ali vždy nad Holmesem, i když nemá tolik obhajob. Takže velikost hráče není dána pouze hráčem samotným, ale i jeho rivaly. Sice je to kruté, ale pokud nebudou rivalové, Djokovič bude stále nad ním.
Reagovat
victim
Může být.Problém je že to ocení pouze pár fajnšmekrů a zbytek světa bude mluvit o dalším goatovi protože předstihne Novaka.I když to už věštím.
Reagovat
GaelM
Alcaraz nemá šanci hrát ten svůj sebezničující styl tak dlouho, musel by hodně změnit hru...
Reagovat
victim
To už jsem taky někde slyšel.Myslím že to bylo v souvislosti s Nadalem.Ve 30ti měl bejt v důchodu.
Reagovat
Krisboy
Jenže Nadal neměl v devatenácti letech několikaměsíční pauzu kvůli zranění. Kájův styl je opravdu sebezničující.
Reagovat
victim
Do týhle debaty může vstoupit spousty faktorů o kterých teď třeba nemáme ani ponětí že je to opravdu věštění.Já už si raději dávám pozor na slova jako navždy atd.
Reagovat
Krisboy
Samozřejmě. Reagoval jsem na to srovnávání s Nadalem. Alcaraz má prostě ze sebou víc zdravotních problemů, než měl ve stejném věku Nadal.
Jinak máš pravdu - každý člověk je jiný, každé tělo je jiné, každý trochu jinak trénuje a regeneruje. Jak na tom Kája bude ve třiceti, nevíme nikdo.
Reagovat
Amputace
Proč nepíšeš raději o něčem, o čem něco víš? Třeba o Djokovičovi. Protože je zjevné, že Nadalovu minulost nemáš absolutně zmapovanou a snažíš se postavit argumentaci na improvizaci.

Nadal vynechával kvůli problémům s koleny turnaje už jako šestnáctiletý. V roce 2004, kdy mu bylo 17, nehrál kvůli zdr. problémům RG a prakticky celou podstatnou část antuky (MC, Madrid, Řím, RG). Tehdy pauzíroval tři měsíce. O rok později se zranil po halovém Madridu. Mimo byl od října 2005 do února následujícího roku. Nenastoupil na Paris Masters, TM a AO (plus samozřejmě na béčkové turnaje z kraje sezóny). Doporučuji nějaké dokumenty o něm, ve kterých o těchto obdobích jak on, tak Toni poměrně obšírně mluví. O tom, jak byli nuceni hned z kraje kariéry řešit, že nemůže hrát všechno, že musí mít priority a podobně.
Reagovat
turista
Budiž. Ale v roce 2004 mu bylo 18, ne 17. To si pleteš s Djokovičem.
Reagovat
arvncr
Ještě 2. června 2004 mu pořád bylo 17.
Reagovat
Amputace
Máš pravdu. Nadal ji měl už v 18ti. A dokonce v podobném období - vynechal poslední Masters, TM, přípravu na AO, AO a nastoupil až v únoru v Marseille.
Reagovat
victim
A jeho styl byl taky sebezničující.Jak říkám věštíme.
Reagovat
Amputace
Věštíte, ale z naprosto nulových základů. Protože kariéry Nadala a Alcaraze jsou si zatím extrémně podobné, včetně náročnosti stylu a zranění s tím souvisejícími. Jediný výraznější rozdíl vidím snad jen v tom, že povaha Alcarazových zranění (pokud se nepletu) není chronická. Takže by na tom měl být Alcaraz výhledově o něco lépe, než byl z pozice teenagera Nadal. Snad tolik k té věštbě.
Reagovat
Krisboy
Aha, sorry, to už si nepamatuju. Je to dávno smile
Reagovat
GaelM
Taky by byl, nebýt jeho neuvěřitelné vůle hrát dál a spousty zázraků "medicíny"...
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Nevšiml jsem si, že by někdo Federerovi předhazoval rekordy žen. Naprosto směšné, koho to zajímá? Ženský tenis je úplně jiný sport.
Reagovat
srnecek
No, bude to tým, že v mužskom tenise ho už nemajú veľmi s kým porovnávať. Myslím,
čo sa týka atakovania mét. Dosahovať rekordy, či ich prekonávať, je vždy mediálne zaujímavé.
Reagovat
Hector17
Nepřekonal ani mužské rekordy, tak proč ho srovnávat s ženami.
Reagovat
farr
Bruh, tento koment aspiruje na Darwinovu cenu, ale to tedy direct hahasmile.
Reagovat
Hector17
Však je Djokovič ve všech směrech o parník lepším hráčem.
Reagovat
baba
paráda, finále, které jsem si přála...chlapi mě na rozdíl od ženského finále udělali obrovskou radost. Tady budu fandit Djoko, ale výhra Médi mně nevadí, u žen nemohu fandit ani jedné, nepřeji to ani jedné, takže dnes se snad ani dívat nebudu.
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
NovacekTP
na ženy se dívat budu, Coco je mi sympatická. Jinak Rusko má prioritu. Co je Ruské je krásnésmile
Jako kdysi
Reagovat
Pe3k
Djokovic se ve 37 dostal do všech 4 gs finále. To je něco se se Nadalovi nepovedlo za celou kariéru...Federer např. 2007, 2009.
Reagovat
turista
Djokovič má 36.
Reagovat
Pe3k
Vypadá na 37.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Krásný zápas, střet odlišných stylů, ale doufal jsem v pětisetovou ždímačku.... Nakonec to byl relativně krátký zápas. Škoda. Vypadal čerstvě Danek.

Vzhledem k věku Noleho a tlaku na 24 GS .... Trochu se obávám (se*u Forehanda v kostkách), že je Danil horší soupeř stylisticky než Carlitos, jelikož může nechat Noleho vymáchat v jeho vlastní hře.

Modlím se k panence Marii Guadalupské a sv. Peteru FH z petržalské garsonky, aby Nole předvedl svou A-game. smilesmilesmile
Reagovat
FedError
Medveď famózny výkon. S takým tenisom by mohol aj nedeľu vyhrať. Nechajme sa prekvapiť. smile
Reagovat
Mac
Ale co se naběhal kraťasů, zejtra se nezvedne...smile
Reagovat
FedError
Ale nebolo to 5 setov. Iba 4. Z toho jeden mal iba 7 gemov. Myslím, ze v pohode pre top profil tenistu
Reagovat
Mac
Takže finále slovanských vyvrhelu...smile
Ale medoch dnes neskutečný smile
Reagovat
farr
Úplně nakrásně s anglo-sas-hispaněrama vyběhli kuci šikovní.smile Není nad to když musí šovinistický a pokrytecký západ snášet nadvládu Slavic people(hlavně že nás Slovany pojmenovali podle slave=otrok) smilesmile
Reagovat
Pe3k
Když se dělal genetický rozbor, tak z toho vyšlo, že zas takoví Slovani nejsme...
Reagovat
farr
Jedna věc, že část populace je geneticky víc německá část zase víc maďarská, část i švédská, stále dominuje slovanství, ale co je podstatné mluvíme slovanským jazykem a máme tu slovanskou kulturu(zatím smile), tudíž jsme takový 17. spolkový slovanský stát SRNsmile bruh...
Reagovat
uztoje
VAMOS Méďo! Ted dodělej tu práci! smile
Reagovat
Mac
grizzly se trochu uvaril, snad chytne druhy dech...
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Krásnej tenis. Snad se kluci pořádně prozenou po kurtu navzájem, případně si i vítěz natáhne trošku sval, aby se srovnal handicap v podobě Noleho věku. smilesmile Byla by paráda, aby vítěz duelu šel do zápasu fyzicky, ale především emocionálně vyčerpán. Tohle se děje většinou Nolemu, tak by to pro jednou mohlo být opačné.smile
Reagovat
uztoje
Jsem usnul, a ted čumím poslední 3 gamy druhý set. To je teda úplně jiná palba než to předtím. Asi bych k tomu z toho mála co jsem viděl jen napsal - neserte a nikdy nepodceňujte ruského Medvěda. Jen ta výměna a míč na break na 5:1, tvl...
Reagovat
Marduch
Hmmm, první set služná řežba. Většina míčů hraná z velké rychlosti a ve velké intenzitě. Nebýt fandou Djokera, řeknu předčasný finále smile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Patik
4 GS a vo všetkých štyroch minimálne vo finále neuveritelný počin aj keď neviem či zato môžu jeho kvality alebo slabá forma konkurencie a tak všeobecne výpadky a zranenia iných hráčov neviem asi z každého niečo..finále bude extrém pre všetkých zúčastnených..som zvedavý čo Novak predvedie so Sheltonom mal ku koncu zápasu nejaké roztrasené kolená sa mi vidí vo finále takéto zaváhania nemôžu pripadať do úvahy..mimo iné som rád že Shelton dnes vyletel a tak mu treba mám pocit že nato že mal priemiéru v semi si dosť namachrovane vyskakoval..ešte potrebuje trošku dospieť..ale jeho rodina fajn boli spokojní a šťastní užívali si to nesmierne..
Reagovat
turista
Možná si Novak myslel, že Shelton už to jen dohraje. Zbytečně ho pustil zpátky do zápasu a americký mladík hrál vabank a kousal.
Reagovat
Nola
Shelton je mlatic kobercov, ako by to Mayo zhodnotil, bud to tam praskne zo servisu, alebo dalsim uderom najvacsou silou, mal aj obcas svetle chvile na sieti, asi tazko bude konkurenciou Alcarazovi, ako by si to Amici predstavovali asi, mne prisiel strasne velky, mohutny.....
Reagovat
arvncr
To, že ho nikdo neprověřil, může být ve finále docela problém. Vlastně v celém turnaji narazil jen na jednoho hráče z širší špičky a ten z něj má komplex a navíc hrál většinu zápasu jako po flámu. Vlastně teď bude muset přepnout z levelu atp 250 na zápas s budoucím GOATem.
Reagovat
Ondra979
jj, snad to neda..Alcarazovi bych ve finale celkem i veril, ale jste tam neni..
Reagovat
farr
a ani nebudesmile.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Není nic lepšího (s výjimkou prohry Swiatek a Nadala) než vidět padnout Američany rukou GOATa.

Finále maximálně otevřené bez ohledu na Carlose či Medvěda. Ale Nole by to měl ukončit max ve čtyřech . Nemyslím si, že jeho schopnost kumulovat sprinty a udržet si mentální sílu a kondici v maratonských zápasech jako do roku 2021 je jako v minulosti. Úpadek je viditelný po posledním finále Wimbledonu. Což je pochopitelné. Ale jestli bude trenofovat kurt a hrát agresivně, tak má stále šance velké. Ale musí je vyřídit rychle.smile
Reagovat
turista
Ve finále tak jak tak potká soupeře, z nichž mu oba GS dokázali sebrat. A finálovou bilanci tady má 3 tituly a 6 porážek což není moc dobrá statistika.
Reagovat
FedError
Hardový GOAT, čo dodaťsmile
Reagovat
GaelM
Bilance sice 3-6, ale už těch 9 účastí ve finále USO byl all-time rekord. A mohlo jich být klidně víc nebýt amerických svědků covidových. K tomu jen tak mimochodem dalších 10 účastí ve finále AO s bilancí 10-0... Kdo jiný by měl být hardový GOAT?
Reagovat
FedError
Ja by som POVEDAL, ze je to AO GOAT ????
Reagovat
GaelM
Neodpověděl jsi koho jiného tam vidíš na hardu, když to chceš takhle omezovat...
Reagovat
FedError
Mne je to jedno. Nech to je aj sam Ježiš Kristus. Ide mi o US closen. smile Celkovo má najviac NOLE, no na US nie je historicky najlepším hráčom. Porazený finalista je štatistika lúzrov.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
A heleme se, loser a specialista na neúspěchy Peter Forehand z Petržalky neodolal nutkání a obchází ban.smile

Kdo má nejvíc GS z hardu kombinovaně? Djokovič. Plus samozřejmě turnaj mistrů. Hihi.

Ty se raději starej o toho svýho manacorskýho losera, který už ani bez chodítka neujde 10 metrů. Rublev ho v příští sezoně zatluče tři metry pod zem ve druhém kole. smile

23 > 22 a maximálně tragicky indoor, obzvláště na TM. Hihi. :)smile
Reagovat
FedError
???
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist