Djokovič je letos poprvé ve finále, ve Wimbledonu si zajistil reparát proti Alcarazovi

12. 7., 20:58
Aktuality 39
WIMBLEDON - Novak Djokovič (37) ukončil čekání na první letošní finále. Zkušený Srb to dokázal pouhý měsíc po operaci kolena na nejslavnějším turnaji ve Wimbledonu, kde ho v semifinále nezastavil ani italský mladík Lorenzo Musetti (22). Sedminásobný šampion zvítězil 3:0 na sety a podesáté si na trávě v All England Clubu zahraje o titul. O 25. triumf na majorech, kterým by překonal historické maximum Australanky Margaret Courtové, se na londýnské trávě utká v třaskavé odvetě za loňskou pětisetovou porážku se Španělem Carlosem Alcarazem (22).
Novak Djokovič (© Profimedia)

Musetti – Djokovič 4:6, 6:7, 4:6

Novak Djokovič si 3. června v osmifinále French Open natrhl meniskus v pravém kolenu a o dva dny později podstoupil operaci. I když se to tehdy zdálo jako utopie, srbský tenista se i v 37 letech dokázal po pouhých čtyřech týdnech postavit na start Wimbledonu a 14. července si na londýnské trávě zahraje své první finále v roce 2024.

Druhý hráč světa i díky přívětivému losu a odstoupení Alexe de Minaura ztratil v pěti duelech pouhé dva sety. V semifinále s Lorenzem Musettim řešil problémy jen na přelomu první a druhé sady, když dvakrát po sobě neudržel podání.

V úvodním dějství zaváhání okamžitě napravil a sadu uzavřel na returnu. Ve druhém setu získal od stavu 1:3 tři gamy po sobě, zvládl tie-break a vedení 2:0 na sety už nepustil.

V závěru utkání sice Djokovič neproměnil na returnu tři mečboly v řadě a po ztrátě sedmi míčků po sobě musel bojovat i přes brejkbol o servis, zdramatizování ale odmítl. Dvaadvacetiletého Itala, jehož dosavadním maximem na grandslamech bylo osmifinále, nakonec po využití čtvrtého mečbolu porazil 6:4, 7:6, 6:4. A to i přesto, že zahrál stejně winnerů a spáchal více nevynucených chyb.

Statistiky zápasu Lorenzo Musetti – Novak DjokovičStatistiky zápasu Lorenzo Musetti – Novak Djokovič (@ Livesport)

Sedminásobný šampion Djokovič vyhrál wimbledonské semifinále již podeváté v řadě a na trávě v All England Clubu postoupil do celkově 10. finále. Postupem do celkově 37. finále na grandslamech posunul vlastní rekord a o další stupínek se oddálil Rogeru Federerovi (31), Rafaelu Nadalovi (30) či Ivanu Lendlovi (19).

"Pro mě to byl vždycky dětský sen - hrát a vyhrávat tento turnaj. Když mi bylo sedm let a žil jsem v Srbsku, létaly mi nad hlavou bomby a já zároveň sledoval nejdůležitější kurt na světě. Sám jsem si doma vyráběl wimbledonskou trofej a představoval si, jak ji zvedám nad hlavu," přiznal Djokovič v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"A hlavně díky úžasné podpoře mé rodiny - především manželky a dětí - se tento sen stále plní. Neberu to jako samozřejmost. Je to úžasný příběh a společně si to užíváme. I když během zápasu je to byznys, je to dřina a těžko si to člověk užije. S postupem do finále jsem spokojený, ale nechci, aby to tím skončilo. Znovu si chci sáhnout na trofej," míří rodák z Bělehradu za svým cílem.

"Před turnajem tam byla spousta pochybností. Když jsem pár dní před turnajem dorazil do Londýna, nevěděl jsem, zda nastoupím. Bylo to otevřené. Až v den losu jsme si to vyjasnili a definitivně se rozhodli. Odehrál jsme nějaké exhibiční zápasy proti špičkovým hráčům a ujistil se, že mám na to hrát a být konkurenceschopný," uvedl sedmatřicetiletý Srb ke svému nejistému startu.

O 8. triumf ve Wimbledonu, jímž by vyrovnal maximum Švýcara Federera, a 25. trofej z majorů, kterou by překonal rekord Australanky Margaret Courtové, se utká s Carlosem Alcarazem. Loni na trávě v Londýně s o 15 let mladším Španělem ve finále prohrál po parádní pětihodinové přetahované, v dalším průběhu sezony ho pak zdolal v Cincinnati i na Turnaji mistrů a ve vzájemné bilanci vede 3:2.

"Je příkladem mladého hráče, který má ideálně vyvážený život. Jaký má vztah k rodině, ke sportu a jak ho má rád. Možná je to nejlepší dvacetiletý tenista, který kdy hrál," mluvil Djokovič uznale o svém posledním soupeři. Určitě vyhraje spoustu dalších grandslamů, ale já doufám, že to nebude zrovna tento za dva dny. Třeba někdy za patnáct let, až s tenisem skončí," vtipkoval.

"Ale už vážně. Loni mě tu porazil v úžasném pětiseťáku. A letos nečekám menší bitvu. Carlos je komplexní tenista a určitě si opět vynutí mé nejlepší já," dodal Djokovič.

Alcaraz v prvním semifinále porazil Daniila Medveděva a poprvé v kariéře může obhájit triumf na majoru. V červnu na Roland Garros slavil třetí titul a jako nejmladší zkompletoval sbírku grandslamových trofejí na všech površích.

Výsledky Wimbledonu ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Roger_fans
Ak by mal Nadal takych doktorov ako Robo Fico a Nole tak na tak minimalne 28 GS.
Reagovat
Ondra979
jeste si neodpustim jednu poznamku k finale - doufam, ze Djokovic nebude "taktizovat" s MTO, pokud se zapas nebude vyvijet v jeho prospech, ale ani bych se tomu vubec nedivil, bohuzel by toto k nemu presne pasovalo, takovy byl vzdycky..tenista skvely, ale jako clovek fakt nic moc..
Reagovat
australan.tenis
Ten strach z hráče, co je pár týdnů po operaci kolene a je mu 37 let....je přímo panický. :)

No tak, v klidu ondatro. Dědek, co letos prohrál např. s Nardim a hraje s vládcem této tenisové sezony, přece nemůže uspět. Už můžeš oslavovat. Není se čeho bát, finále bude pouhou formalitou.
Reagovat
Ondra979
myslim, ze strach mas ty, australsky trolle a zamerne tady sveho boha zhazujes, aby ses mel pak na co vymluvit, a ze je komediant a heerecka, to davno vime, zitra bude mit zase ke nejake etude prilezitost
Reagovat
QacO
Psy stekajú djokovic ide ďalej.....
Reagovat
Ondra979
no jde, vsak nic jineho se ani snad necekalo kdyz mel ted antukare Musettiho..ale zitra pozna, co je to poradny souper a verim, ze mu to nebude chutnat
Reagovat
Kozoroh
Není to jenom zde. Např. na Talk Tennis fóru je též spousta fanoušků Fedexe či Rafy, které znervózňuje představa 8. triumfu No1eho ve Wimbledonu.
Reagovat
McBorg
Mam na mysli Djoka
Reagovat
McBorg
Som zvedavý ako to dopadne v Paríži...Naposledy v Tokiu to prekoučoval...a teraz asi nema chuť na štvorhru Našťastie Zverev je zranený
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zvíře bude ready
Reagovat
wojtop
Len drobna oprava."...Třeba někdy za patnáct let, až s tenisem skončí," - myslim, ze Djoko povedal "az skonciM"...
Reagovat
McBorg
Niekto....myslim ,že Wilander povedal:Nikto sa z porážky nepoučí viac ako Djoko a next match vo finale bude hrať 100krát lepšie ako vlani navyše proti rovnakému súperovi...viď príklad US Open 2021 a US Open 2023...a rovnaký súper
Reagovat
Ondra979
to je sice pravda, ale bere do uvahy jeho vek? jako i pokud by hral priblizne jako loni, tak by me to docela prekvapilo, podle me na takove urovni letos neni, nicmene i o neco horsi vykon muze stacit, pokud Carlos bude hrat o neco pod svoje moznosti a bude mit castejsi vypadky na servise, to je mozne..pokud se jich vyvaruje ,tak nevidim moc moznosti, jak by ho Djokovic porazil..
Reagovat
McBorg
Súhlas ::
Reagovat
Ondra979
ja myslim, ze tento faktor uz se musi brat v uvahu, proste Djok je letos o neco horsi nez loni, i kdyz tady to zatim neni tolik videt i diky souperum, Alcaraz je priblizne na stejne urovni jako loni s tradicnimi vypadky, ale jeho prumerny level je letos nepochybne o neco vyssi, v jednom zapase se to muze smazat, to je zase pravda..ale pokud bude velmi dobre koncentrovany hlavne na sebe a svuj vykon, tak by to mel zvladnout
Reagovat
australan.tenis
.!.
Reagovat
Mantra
Ten pták se ti vyvedl. Nebo je to nějaká nová morseovka?
Reagovat
Kozoroh
Tady se zase nějak zapomíná na to, že loni ve finále foukal silný vítr, což negativně ovlivnilo No1eho hru, zejména servis. Vytahujete jeden aspekt, který se vaší agendě hodí, ale jiné přehlížíte. Novakův výkon v loňském finále byl nejhorší za celý turnaj, přesto to dotáhl do 5 setů.

Favoritem finále je Alcaraz, ale když se podíváme na jejich loňské GS konfrontace, tak v obou zápasech uspěl underdog. Jestli někdo může Alcaraze v GS finále porazit v dnešní době, je to Djokovič.
Reagovat
Ondra979
uplne nesouhlasim, muze to dokazat v prvni rade zdravy Sinner, na hardu zverev nebo medvedev,, pak djokovic, letos nema takovou vykonnost aby byl v prvni rade, ale zitra muze dokazat, ze nato porad ma, ja doufam, ze uz ne a stojim si za tim, ze kdyz alcaraz bude hrat svoji top hru, tak by mel vyhrat. kdyz ne, je to otevrene
Reagovat
paddy
Vymlouváš se na vítr ve stylu českých fotbalistů.
Nejhorší výkon podal, protože měl proti sobě nejlepšího soupeře na turnaji, to jsou spojené nádoby.
Reagovat
ipko
tak ja len dúfam, že Carlos neprespí úvod finále a vlastne celý prvý set ako minulý rok, lebo z toho by sa už tentokrát nemusel vyhrabať.. nevidím však žiaden dôvod, prečo by si proti tejto verzii Djokoviča nemal veriť, a preto verím, že bude hrať od začiatku so zdravým sebavedomím a primeranou nervozitou.. ale šanca vyhrať kombo RG a Wimbledon by mala byť motivácia sama o sebe, veď Roger a Novak to dokázali len raz, Nadal dvakrát a potom už len Borg a Laver
Reagovat
Ondra979
asi tak, neni duvod, aby si neveril..kdyz se nenecha nejak rozhodit, coz mozna Djok bude zkouset, to uz dobre zname, tak by to melo jit, tak snad se i na toto pripravi
Reagovat
michalenko
V nedeľu sa situácia oproti lonsku otočí naruby.Pod tlakom bude alcaraz a djoko môže sko outsider len získať .Minulý rok hral djoko z vidinou zlatého slamu a to ho zvezovalo.Djoko to po vybranom 1 sete podcenil a začal hrať príliš profesorsky v domnení, že sa alcaraz už porazí sám ,ako mnohí jeho marni konkurenti v predchodzich finale ,no a tým posadil alkaca so sedla.Tohto roku sa to ale nebude opakovať a mementum bude na jeho strane. Djoko nastúpi v nedeľu extra motivovaný a jedine 100%výkon alcaraza mu ten titul môže znemožniť. Príliš to ale neočakávam no zároveň to bude jeho gs labutia pieseň na tom čísle 25.Predpokladam že sa ešte z jesitnosti hecne na tých 104 titulov aby prekonal aspoň toho federera.Conorsovi potom už zo solidarity ten rekord prenecha.
Reagovat
Ondra979
mozna ano, mozna ne. ja zustavam na stanovisku, ze pokud Alcaraz predvede podobny vykon jako loni, tak by mel vyhrat asi ve ctyrech, jsem presvedceny, ze Djokovic letos nehraje tak dobre jako loni ani tady, jako ostatne vsude, ale mel opravdu o neco lehci cestu do finale. nicmene Carlos muze podat slabsi vykon a pak by asi prohral, takze podle me to bude tentokrat vice o nem, Djoko si bude hrat to sve a cekat, jestli to bude stacit
Reagovat
dappe
Takový malý detail bude zřejmě v tom, že Djokovič není v loňské formě...Nápověda je už v titulku článku. V neděli ho čeká první těžký soupeř, a hned Alcaraz, který se na turnaji sice docela často hledá, ale pokud opět předvede ve finále svůj nejlepší tenis, tak vyhraje Španěl.
Reagovat
paddy
jen tak na okraj, zlatý slam ho určitě nesvazoval v roce bez OH smile

možná si to vsugeroval, stejně jako když místo Roger slyší Novak a místo Ruuuuune slyší boooooo

Have a good night smile
https://www.tiktok.com/@tapkaros/video/7390001051656604934
Reagovat
michalenko
Pardon oprava ,to bolo myslené na kalendárny gs, ktorý by bol v prípade jeho víťazstva takmer nadosah a v podstate posledná reálna šanca v kariére tento míľnik dosiahnuť ????
Reagovat
stefankelner
Co6 ten Váš Connors?, že vyhral 125? Akú to má váhu? 0,123456789 Gran Slamu?l
Reagovat
turista
Pokud by Novaka Djokoviče tenhle Wimbledon nastartoval k dalším titulům klidně už bez dalších vyhraných GS tak Connorsovi nenechá vůbec nic.
Reagovat
paddy
když se na to podíváme fotbalovou optikou tak Musetti vždy selhal v koncovce jako je tomu zvykem u českých fotbalistů smile

"Tohle je reálný stav českého fotbalu. Nelžeme si do kapsy, že jsme měli jenom smůlu, protože takhle jednoduché to není," glosoval někdejší reprezentant Karel Poborský
"Je hezké si říkat, že máme smůlu, že máme třeba deset gólovek, ale když máme deset gólovek, tak to není smůla, to už nám chybí kvalita,"
Reagovat
jackiec
Chci se zeptat, pokud vyhraje Srb zda se tady omluvíš všem co tvrdí že jeden GS ještě vyhraje ... páč tady neustále vytahuješ ty své věkové tabulky s tvrzením že to není možné vyhrát GS po 37. roce ...tak jsem zvědav zda budeš mít případně koule na to , uznat že ses zmýlil a omluvit se
Reagovat
paddy
Proč bych se měl omlouvat za svůj názorna sportovní událost? Že se ti nelíbí, tak za to nemůžu. Takhle vypadá tvůj korektní svět? To je horší jak totalita smile smile
Nejsme v komunismu, soudruhu.

Nikdy jsem navíc neřekl, že není možné vyhrát po 37r, protože všichni ti potvrdí, že jsem tady ukazoval tabulky, kde Rosewall vyhrál po 37r. smile

Používám statistické argumenty a hypotézy, o kterých tady nechcete slyšet. Je trapné si myslet, že bude vyhrávat donekonečna.

Když řeknu, že Angličané nevyhrají titul na Euru, tak se jim mám také omlouvat?

Všichni Djofans by se měli omluvit za tituly, které nevyhrál, když tvrdili, že je má vyhrát.

Rychle tady natipuj obě finále, a když ti to nevyjde, tak se omluv smile smile
Reagovat
turista
Konečně finále! Novak v něm bude outsiderem. Přijdou ale další finále mimo GS kde nebude mít tak těžkého soupeře jakým je Carlos. Ale pokusí se to tady vyhrát když to loni nedopadlo. Idemo Novak! Pobedi!
Reagovat
Patik
Tie kurzy Djokovič druhýkrát po sebe na Wimbledone neprehrá s tým istým hráčom..a s Borisom B. v tíme už toboz nie..to sa nestane.
Reagovat
Ondra979
tak kdyz to rikas ty, tak by prave vyhrat nemel.. a mimochodem uz ho ve W nekdo dvakrat porazil, vis kdo? tyto predikce navic moc nefunguji obecne, vzdy je to jina situace, ale vyhrat muze, to zase jo, jen to nema uplne ve svych rukou, kdyz bude Alcaraz marny na servu, tak muze prohrat..
Reagovat
ipko
Berdych
Reagovat
Ondra979
spravne..podruhe sice byla pak skrec, ale i to se pocita...doufam, ze uz brzy nebude sam
Reagovat
dappe
Djokovič nečelil za celý turnaj těžkému soupeři, Alcaraz sice nehraje na turnaji nic extra, ale favoritem určitě je.
Reagovat
paddy
podle očekávání si v neděli dáme repete smile
https://www.youtube.com/watch?v=wb7z_Z-VUc0

já zůstávám v klidu smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist