Djokovič hodnotí sezonu pozitivně. A politikem prý nebude

3. 12. 2013, 20:26
Aktuality 28
I když během roku přišel o post světové jedničky, hodnotí Novak Djokovič uplynulou sezonu jako úspěšnou. V rozhovoru pro Sport360° srbský tenista mluvil nejen o rivalitě s Rafaelem Nadalem, ale i o nadcházející sezoně. A také své fanoušky ujistil, že do politiky v budoucnu dělat nebude.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Novak Djokovič má za sebou další skvělou sezonu, přestože ho v ní částečně zastínil Rafael Nadal. Šestadvacetiletý Srb letos vyhrál 74 zápasů a získal 7 titulů. Rok zakončil sérií 24 výher a se ztrátou 770 bodů na světovou jedničku Nadala.

"Myslím, že tento rok byl jako celek úspěšný. Během celé sezony jsem hrál konzistentně a to je něco, co mě dělá šťastným," řekl Djokovič v rozhovoru pro Sport360°.

"Na grandslamech jsem letos utrpěl tři těžké porážky, tak si z nich vezmu ponaučení a budu pracovat na zlepšení," řekl vítěz Australian Open. Ve finále Wimbledonu prohrál s Andym Murraym, v semifinále na Roland Garros a ve finále US Open podlehl Nadalovi.

"Nejtěžší pro mě byla prohra s Rafou v semifinále French Open. Opravdu moc jsem tam chtěl vyhrát, ale nepovedlo se," vzpomínal Djokovič, který 'pařížskému králi' podlehl po velké bitvě 7-9 v pátém setu, v němž neudržel náskok brejku.

Novak Djokovič a Rafael Nadal si během návštěvy v Jižní Americe zapinkali na lodi u ledovce Perito MorenoDjokovič se letos s Nadalem utkal šestkrát a nakonec si každý připsal po třech výhrách. Ani po náročné sezoně plné vypjatých bitev si od sebe neodpočinuli, koncem listopadu proti sobě odehráli dva exhibiční duely v chilském Santiagu a argentinském Buenos Aires. Žádní nesmiřitelní rivalové, oba vtipkovali a bavili diváky.

Navzdory velké rivalitě zůstávají nejlepší tenisté současnosti velkými přáteli. Srb má ke svému španělskému soupeři respekt, obzvlášť po letošní sezoně, v níž se Nadal vrátil po sedmiměsíční pauze a díky zisku 10 titulů včetně dvou grandslamových rok zakončil jako světová jednička.

"Vrátit se po zranění není nikdy jednoduché, proto jsem velmi ohromen tím, jak skvěle se Rafa dokázal vrátit zpátky," uvedl s uznáním Djokovič.

Pozor na Delpa a Roger, varuje Srb
Dalším velkým soupeřem Djokoviče je Andy Murray, který je po operaci zad, ale v příští sezoně bude toužit po grandslamových titulech.

"V poslední době jsem s Rafou a Andym hrál hodně, pak se z vás stanou rivalové. Všechny zápasy, které hrajeme, jsou speciální, protože když je porazíte, získáte trofej," uvedl Djokovič. S Murraym i Nadalem se už koncem prosince potká na prestižní exhibici v Abú Dhabí, kde světové spičce vyvrcholí příprava na novou sezonu.

Novak Djokovič a Juan Martín Del Potro odehráli v semifinále letošního Wimbledonu parádní bitvu, v níž Srb zvítězil 7-5 4-6 7-6 6-7 6-3Druhý hráč světa Djokovič v příštím roce počítá ale minimálně ještě se dvěma těžkými soupeři. "Delpo (Juan Martín Del Potro) hrál letos excelentní tenis a rozhodně může v příští sezoně překvapit - na něj si určitě musíme dát pozor," předpovídá Djokovič dobrou sezonu Argentinci, se kterým letos odehrál několik velkých bitev. Čtyři z pěti soubojů musel rozhodnout až finálový set.

Djokovič nezapomíná ani na dvaatřicetiletého Rogera Federera, který má za sebou sice nejhorší sezonu za posledních 12 let, ale koncem roku znovu naznačil, že se s ním musí počítat. "V příštím roce asi ještě může vyhrát grandslam. Ale je spousta hráčů, kteří mají velkou motivaci ho porazit. Nebude tak záležet jen na něm, ale i na ostatních," myslí si rodák z Bělehradu.

Prioritou srbské superstar v budoucnu zůstávají grandslamové trofeje. Už v lednu bude obhajovat tři tituly na Australian Open, na kterém navíc v roce 2008 získal svůj vůbec první velký titul.

"Hlavně toužím být zdravý a aby se mi vyhýbala zranění, ostatní pak přijde," uvedl Djokovič. Jeho největším cílem je trofej z French Open, která mu chybí ke zkompletování kariérního grandslamu.

Politikem nebudu, ujistil Djokovič
Minulý víkend během tiskové konference v Jižní Americe se Srba ptali na politiku. Djokovič je totiž ve své zemi bezesporu největším sportovním hrdinou a srbský prezident Boris Tadič nedávno prohlásil, že Djokovič je natolik populární a záasdní postavou, že by mohl vyhrát volby na nejvyšší úřad. Tenista se ale po sportovní kariéře na politickou dráhu nechystá.

"Mým přáním je pomáhat své zemi v mnoha směrech, ale ne jako politik. Nadace Novaka Djokoviče pomáhá Srbsku hodně tím, že pečuje o znevýhodněné děti a pomáhá jim k lepšímu vzdělání," vysvětlil Djokovič.

"Otevřeli jsme mateřské školy, dětská hřiště, vzděláváme učitele a pomáháme institucím. To pro mou zemi znemaná opravdu hodně," dodal vítěz šesti grandslamů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
smazaný uživatel
proč na streamu nedávají zápas Vilandera, jen McEnroea a čtyřhru. Na druhou stranu můžu být vlastně ráda, že dávají alespoň něco. :) To mrtvé období už mě docela ničí :D
Reagovat
Bob
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=658480240871497&set=a.170100739709452.50510.161367337249459&type=1&theater
Reagovat
Nola
:D Srbský ninja
predčasný darček pod stromček?
http://www.martinus.sk/?uItem=160304
Reagovat
Frick
http://www.youtube.com/watch?v=uawFfRr_cow

Hezký videjko, já ho neviděl, dosud...

Teprva je to 4,5 roku, ale přijde mi dost archivní. JJ, to se v Edenu zvedal nad hlavu pohár pro Mistra ligy :)
Reagovat
Fandina
Zajímavé video a Petruška je moc milá. Super.
Reagovat
tito
gigine, to je výzva :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
jestli on uz ted nesbira jen trisky.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Až se bude dražit raketa Gulby, to bude jiná káva :D:D
Reagovat
VlS
dneska už s něma nezatopíš, tak myslím že nesbírá
Reagovat
smazaný uživatel
zdravim ze strazni vetve.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Babiš do politiky taky nechtěl :-D
Reagovat
Pe3k
Mám takový pocit, že Novak hodnotí kladně každou sezonu, ale na druhou stranu jako neúspěšná rozhodně označit nelze. Příští sezona je otevřená Novak, Murray, Nadal, Federer a Del Potro jsou jistě největší adepti na grandlsamy, ale stát se může cokoliv. Už aby tu bylo Australian open :)
Reagovat
smazaný uživatel
egoista ze švajcu je adeptem možná na ten tvůj grand-samý, ale na grandslamu, už se s ním určitě nepočítá :D
Reagovat
Rafaeoli25
Příjemně mě v posledních týdnech překvapuješ smířlivostí svých příspěvků, snad ti to vydrží. K těm šancím v next season, no bude to zase hlavně mezi Rafou a Nolem, Andy může do jejich souboje promluvit asi zase jen na trávě, co se týče Rogera těžko říct, oba najednou na grandslamu porazí stěží, no a to samý platí pro DelPa..
Reagovat
smazaný uživatel
Petrík sa odosobní, len keď je tenisové ticho, alebo jeho Federer nie je zakomponovaný do tenisového diania..Čakať podobný komentár po vyradení Rogera Nadalom je nemožné, rovnako ako po celkovom triumfe Nadala na turnaji, kde startuje Federer..

A napriek miernejsiemu prejavu sa v jeho
komentári zaujatost najde, nemyslim si totiz, ze Federer bude miesat karty, rovnako Del Potro..Bude to medzi Rafom a Nolem, ocakavam tak 5 a viac finále, jednotkou bude ten, kto lepsie zvládne zapasy s Murraym.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten podzim mu to zachránil, jinak by prostě spokojený být nemohl. Prohrát tři takhle velké zápasy není moc dobrá vizitka. Naštěstí to je takový pánes, že se z toho oklepal a brzy bude zpátky na trůnu :-)
Reagovat
Vojtiik
mam strach ze to zas tak brzo byt nemusi :/ .. ale pokud by to bylo v prvni pulce sezony, bylo by to supr
Reagovat
Rafaeoli25
Brzy to rozhodně nebude a kdoví jestli vůbec, hodně napoví Austrálie, pokud jí urve Rafa, může si Nole nechat o prvním místě jen zdát :)
Reagovat
Rafaeoli25
První místo je mi ale celkem putna, hlavní jsou grandslamy, takže klidně ať je Rafa druhej, když min.dva získá :-).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak AO by Rafovi pomohlo, ale absolutně mu tam nevěřím, Jo, několikrát se mi vysmtilo, jak mu nevěřím, ale tam to fakt nevidím. A věřím, že Noel se na post jedničky vrátí, pomůže mu k toum výhra na RG :-))
Reagovat
Rafaeoli25
Tak před AO 2012 Rafovi nevěřil skoro nikdo a nakonec byl od titulu jen kousíček, jinak v ostatních sezonách po r.09 měl vždycky nějaký zdravotní problémy, proto ty slabší výsledky tam..o to větší motivaci bude tentokrát mít, on i Toni řekli, že právě AO bude jeho největší priorita v příští sezoně, to hovoří za vše. Co se týče RG, to je prostě Rafovo království, který jen tak nepustí..holt se budou muset domluvit, Rafa nechá Nolemu RG, on jemu na oplátku TM, jinak to nepůjde :).
Reagovat
Roger_Federer
:)...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to je fakt, ale finále Austrálie 2012 bylo od Nadala možná nejlepší představení s Djokovičem za ty roky 11 a 12, od Noleho naopak dva sety katastrofa. pak to bylo super. Celý ten zápas měl 2 sety na to, jací hráči proti hrálim, mizernou úroveň. Vlastně pstrhující to bylo až od 4. setu. Byl dlouhý npínavý, ale čistě tenisově bych našel jenom v Austrálii tak 5 lepších.

Melbourne je Djokovičovo panství, asi by ho docela srazilo, kdyby ho Rafa porazil i tam. Rafovo panství je RG, ale tam mu šlo už letos o kehjhák a to Nole nehrál nikterak speciánlí zápas teda, tam byl v takové pozici i proto, že Nadal z něho do té doby ten mírný komplex už měl. Zvlášť po Monte Carlu.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale vidíš jak to nakonec bylo, Rafa měl mít s Nolem větší problémy na hardu na USO než na RG a bylo to naopak, takže se klidně může stát, že AO vyhraje Rafa, RG Nole, možný je všechno, záleží jen na momentální formě obou dvou a na štěstí, pokud jde o jejich outdoorový vzájemný zápasy..
Reagovat
Roger_Federer
Spise zalezi na forme Djokovice..co se hardu tyka.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak letos v létě hrál Rafa v Americe tak dobře, že to bylo i na hardu o něm, podobně jako na USO 2010. Jinak to, že Nole nedokáže plnohodnotně navázat na rok 2011 je holt jen jeho problém..
Reagovat
Mayo
Djokovič by mal byť prezidentom
Reagovat
Nola
len žiadne prehnané ambície na budúci rok, čo bude mať prísť príde, Slovensko a Slováci ti prejavujú najväčšiu podporu zo všetkých TOP hráčov
vďaka autorovi článku za príjemné čítanie počas sychravého decembrového večera a Noleee idemooo
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist