Djokovič: Berdych bude těžkým soupeřem, stal se trpělivějším

1. 7. 2010, 12:31
Rozhovory 19
Novak Djokovič je posledním překážkou, kterou musí Tomáš Berdych překonat na cestě do premiérovoého grandslamového finále. Srbský tenista, který už vyhrál Australian Open, tvrdí, že bude stát proti nejtěžšího soupeři, se kterým v poslední době hrál. Má skvělé údery a už nechybuje jako dřív, všiml si Djokovič. Ale i já teď hraju skvěle, bude to hezký zápas.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Vypadal jste z dnešního výkonu nadšeně. (pozn. Djokovič vyhrál 6-3 6-2 6-2 nad Luem)
Samozřejmě, je skvělé dostat se do semifinále. Posledních pět, šest měsíců jsem měl problém s výkonností. Chvíli stoupala a pak hned zase klesala.

Ale teď hraji skvěle a za to jsem šťastný.

Co říkáte na to, že Roger prohrál?
Všechna čest Berdychovi. Zahrál skvělý zápas. Posledních pár gamů jsem viděl.

Nezáleží na tom, proti komu budu hrát, ale jak budu hrát. Pokud předvedu stejný výkon jako dnes, tak mám velkou šanci na úspěch.

Jaké budou vaše zbraně proti Tomášovi? Bude to určitě těžký soupeř.
Ano, je to výborný servismen a má skvělé "ploché údery". A jeho velkou zbraní je i forhend. Hraje hodně přímých míčů.

Hrál semifinále na French Open. Během posledních pár měsíců měl spoustu dobrých výsledků. Bude to jeden z nejtěžších soupeřů, proti kterým v poslední době nastoupil.

Budu se snažit být trpělivý a čekat na šance. Oba máme velkou motivaci k tomu, abychom do finále postoupili. Pro Berdycha by to bylo první finále, pro mě třetí.

Takže se budu snažit udělat vše, abych do finále - prvního na Wimbledonu - postoupil. Bude to náročné, ale hezké utkání.

Je to dva roky, co jste vyhrál grandslam. Myslíte si, že nyní hrajete stejně dobře jako tenkrát?
Nevím, zda dokáži srovnávat současnou hru se hrou z roku 2008, kdy jsem vyhrál Australian Open. Ale určitě to byl můj nejlepší turnaj.

V současnosti mám určitě větší jistotu ve hře a celkově úroveň hry je lepší. A to je něco, co mě při turnaji hodně povzbuzuje.

Očekáváte, že semifinálový zápas bude těžký. Berdych si myslí, že oproti Federerovi má větší šanci, že vás porazí.
Všichni víme, že Roger hraje svůj nejlepší tenis na konci turnaje. Hrál 23 grandslamových semifinále v řadě. Myslím, že hrát s ním v semifinále je mnohem těžší.

Ale Berdych je hráč, který Rogera porazil ve čtyřech setech. Na to nemůžeme zapomenout. Nemá co ztratit, bude namotivován. Takže za jasného favorita příštího zápasu nelze nikoho určit.

Říkal jste, že vaše hra se změnila. Posledních několik měsíců jste musel hodně bojovat. Co se tedy ve vaší hře změnilo?
Myslím, že má hra byla v poslední době daleko od mého maxima. Byl to spíš psychický boj. Nemohl jsem se na kurtu najít. Cítil jsem se neklidný, rozptýlený. Výkony byly hodně nevyrovnané.

Ale to je součást sportu, kariéry. S tím se musíte smířit. Jsem si jistý, že touto malou krizí si prošel každý.

Proto je důležité se sebrat a pokračovat správou cestou. Teď si chci dívat pouze dopředu.

Co tento výsledek znamená pro vaši kariéru?
Podívejte, dostat se do semifinále kteréhokoli grandslamu je obrovský úspěch. Ale dostat se do finále, to by bylo samozřejmě ještě lepší.

Ale jak jsem řekl, pokusím se udělat vše, abych se do finále dostal. Chystám se hrát svůj nejlepší tenis. Pokud soupeř vyhraje, tak mu pogratuluji, ale budu bojovat do posledního okamžiku.

Jak se vám dnes bude spát, když víte, že vaším semifinálovým soupeřem je Berdych?
Na to už jsem vám ale v podstatě odpovídal...

Hrál jste s Berdychem dvakrát. Ani jednou jste neztratil set. Ale teď je to jiný Berdych, uvědomujete si to?
Ano, hodně se zlepšil ve hře od základní čáry. Dává tvrdé údery, ale dřív dělal hodně nevynucených chyb. Ty dnes už ale zredukoval na minimum. Stal se trpělivějším.

Fyzicky je to velmi silný hráč. A pokud se mu bude dařit servis, bude hodně nebezpečný.

Jste překvapený, že Berdych Federera porazil?
Podívejte, Federer je podle mě nejlepším tenistou všech dob. Vyhrál spoustu grandslamů a je úžasné, že stále dokáže hrát na tak vysoké úrovni. Myslím, že byste mu měl projevit nějakou úctu, po tom, co všechno dokázal.

Je normální, že prohrál. Nemůže vyhrávat pořád. A Berdych jistě za dnešní hru zaslouží gratulaci.

Budete na semifinále stoprocentně připravený?
Ano.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, wimbledon.org

Komentáře

19
Přidat komentář
nando
Chudák Novak, takovej sympaťák a ty novináři mu dávají takový stupidní dotazy. Měl jim radši zazpívat :-D
Reagovat
a.magerova
No to bylo nějaké novinářské pako!!! Obdivuji Novaka, jak mu dobře odpověděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jsem psal včera, pro Noleho už je i při letošní formě a schopnostem na trávě obrovský úspěch, čekal jsem vypadnutí hned s Hewittem, ale podařilo se i za pomocí(bohuželú Roddicka. Taky budu přát Djokerovi, ale když vyhraje Tom a bude to pěkný zápas, zlobit se nebudu. Hlavně, aby byl ve finále Andy, to by mi pak nevadil žádný vítěz.
Reagovat
smazaný uživatel
federer má 28 let a vy z něj děláte dědka. a tomasinho? odporné! on bude fandit srbovi, který hraje proti čechovi. Hnus.
Reagovat
a.magerova
No to, že tomasinho fandí Novakovi tady víme všichni už dávno.
A přestože tomasinho nemá rád Rogera, musím se ho zastat a přiznat, že i já fandila Rogerovi proti Tomovi a i já se nezlobila jen díky tomu, že je Tomáš Čech :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Nezbývá než souhlasit, Roger je prostě tenisová legenda a tak by se k němu mělo přistupovat-každý jednou prostě prohraje. Ač jsem Rogera nikdy moc nemusel, tak nezbývá než smeknout...!
Reagovat
smazaný uživatel
tak to asi bude poprve, co se nebudu zas tak moc zlobit, kdyz nole prohraje! :-) at tak a nebo onak, tak to bude super zapas..ale...snad se na me nebudete zlobit, ale vyhru preci jen preju vic novakovi
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě se nikdo zlobit nebude;-) každý máme toho svého....jestli bude hrát Tom finále s Rafou...budu fandit Rafovi;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Si fandi komu chceš, ale nemusíš to sem psát, když většina bude fandit Berďovi, aspoň teda myslím, taky Rafu můžu, ale když by mělo být finále Rafa-Berdych, je jasný že Tom má přednost, si zkrátka nepřející, no jsou takový.
Reagovat
smazaný uživatel
hele, mildo, klidek, preci nebudu fandit berdovi, kdyz mam radeji noleho, ne? trosku nadhled, prosimte
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tak stejně je to trochec divný, to jako by jsi mu nepřál uspěch jakýho už dosáhl, bo nevím. Jasně, že se projevuje to čecháčství, ale však o to jde, to jako bys v hokeju fandil Kanadě proti našim, zkrátka tyhle lidi já nepochopím. Prostě budu fandit Berdychovi protože je to Čech a pro jeho skvělou hru,jakou předvádí, nebo to taky nebereš, že hraje dobře? Kdyby jsi seděl v hospě na tom semif., tak by jsi ani nemohl pípnout, jak fandíš soupeři, páč by tě asi ukamenovali, samo, že tvůj názor ti nikdo nebere, ale jak říkám, tyhle lidi já nepochopím, přijde mi to prostě nelogický, fandit proti němu, tak asi.
Reagovat
smazaný uživatel
Nelogické mi přijde spíš to tvoje psaní...samozřejmě tady všichni Berdychovi přejeme....je to úžasnej úspěch, ale například moji oblíbení hráči jsou Hewitt a Almagro...a to je australan a španěl...a já jsem čech. No a co? Tak mám fandit čechům? Ve fotbale fandím Barceloně..a když bude hrát se spartou, tak mám fandit spartě?..To je úplně zcestný..
Reagovat
nando
Mě zas nelogická přijde ta tvoje věta: To je zcestný ! Každý si může fandit komu chce, když si chceš fandit Almagrovi, tak si mu fandi, ale proč by mělo být zcestný to, že jsou tady fanoušci, kteří fandí vždycky čechům. Já třeba mám rád Verdasca, Del Potra nebo F.Gonzaleze, ale když s nima hraje třeba na GS Štěpánek, tak mu fandím, i když jeho osobně nijak zvlášť nemusím. Nepřijde mi na tom nic divnýho.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně........každý si může fandit komu chce..ať někdo fandí čechům, nebo ať někdo fandí eskymákům..nevidím na tom nic divného. Já třeba teď budu fandit nolemu..protože se mi jeho tenis líbí víc..a jestli je berdych čech nebo ne, nehraje roli. Mně se zkrátka víc líbí Djokovičův tenis, než Berdychovo prásk prásk...
Reagovat
smazaný uživatel
podle mě oba dva tábory mají v lecčems pravdu... Djoker je můj nejoblíbenější tenista, ale zítra mu nebudu fandit ani Tomášovi... budu si jen ten tenis užívat, ať vyhraje ten nebo ten budu spokojený... většinou fandím českým tenistům, když hrají proti ostatním, ale je to každýho věc... tenis na takové úrovni se nedělí na národnosti... každý ať si fandí podle svého gusta... např. českou fotbalovou ligu vůbec nesleduju, mám rád anglickou ligu, anglické týmy... takže každý ať si fandí, komu chce... ale je mi jasný, že najednou se projevuje to čecháčství a většina lidí samozřejmě bude Berdychovi fandit, přeci jen je to náš zástupce, i když hraje za sebe ne za republiku jako hokejisti či fotbalisti a jiní...
Reagovat
smazaný uživatel
rovegun, naspal jsi to dobre, necham se inspirovat a nebudu fandit ani jednomu a presto budu mit z vitezstvi radost, at vyhraje nole a nebo tom :-)
Reagovat
smazaný uživatel
hokejisti a fotbalisti taky hrajou na sebe, co ty z toho máš?? máš z toho úplně to samý jako z výhry Beďi. A správnej Čech fandí vždycky Čechům!!! jedinou výjimkou by bylo kdyby se jednalo o nějakýho namachrovance a to případ Toma není
Reagovat
smazaný uživatel
ano, někteří hrajou na sebe, ale hrajou za tým, nosí jeho znak na hrudi, ten tým je platí, Tomáš si musí na sebe vydělat, záleží na něm, jestli vyhraje nebo ne... Tomáš za tým hraje v Davis Cupu, tam hraje za národ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím proč je správnej čech ten, kdo fandí čechům...já jsem podle mě správnej čech..ale fandím tomu, kdo se mi líbí...baví mě se na něj dívat.....fotbal - Barcelona, hokej - Pittsbourgh, Basket - Cleveland, Tenis - Almagro, Hewitt....mě prostě Berdychův tenis nebaví...a je mi úplně jedno, jaké je národnosti...ať si fandí každý komu chce..ale jestli je to čech nebo ghaňan je mi fuk...já se chci tenisem bavit..a to mi Tomáš nepřináší..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist