Dementěvová: Je to jako mistrovství Ruska

2. 6. 2008, 16:04
Rozhovory 0
Už dvě krajanky za sebou v Paříži nechala ruská tenistka Jelena Dementěvová. Po výhře nad Věrou Zvonarevovou teď čeká, jestli její další překážkou v cestě za titulem bude Maria Šarapovová nebo Dinara Safinová. Tak jako tak to bude těžký zápas, tvrdí.
Jelena Dementěvová

Pomáhají vám tu vaše grandslamové zkušenosti? Druhý set jste dnes nezvládla dobře a na začátku třetího jste znovu začala hrát svoji hru...
Jestli mi něco pomohlo, tak semifinále, které jsme odehrály v Charlestonu. Bylo to těžké utkání, ze kterého jsem se poučila. Když jsem dnes prohrála druhý set, nepřestávala jsem myslet pozitivně. Musela jsem zůstat agresivní, protože na antuce je to výborná hráčka. Není dobré se s ní pouštět do dlouhých výměn, protože má vynikající pohyb. Ve třetím setu se mi podařilo znovu se do toho dostat a hrát tvrdě.

To si musíte věřit, když chcete hrát tvrdě...
Kvůli tomu počasí jsou tu dost těžké míče. Člověku se nechce hrát moc dlouho. Snažíte se zahrát vítězný úder, a to se mi dnes, myslím, dařilo.

Někteří lidé jako by vás odepisovali, tvrdí, že na grandslamový titul už nemáte. Ale vy se nevzdáváte, tady jste už ve čtvrtfinále a zdá se, že máte dobrou formu. Vy jste si asi nepřestala věřit...
Kvůli tomu přeci hraju. Ano, věřím si. Neřekla bych, že jsem tu největší favoritkou, ale zrovna teď si to prostě užívám.

Servis bývala vaše slabina. Dnes se vám dařilo při prvním i při druhém podání, skoro to byla vaše zbraň. Co jste změnila?
No, trochu jsem na něm zapracovala a opravdu se to zlepšilo. Ještě není perfektní, ale při servisu se teď cítím o dost jistěji. Už mi nevadí podávat a během zápasu mi to pomáhá. Tím myslím, že už mě to tak nestresuje.

Vaše část pavouka vypadá jako ruská sekce. Co říkáte na svou další soupeřku, Marii (Šarapovovou) nebo Dinaru (Safinovou)?
Cítím se tu spíš jako na mistrovství Ruska, než na Roland Garros. V prvním kole jsem hrál s Věrou Duševinovou, teď s další Věrou a čeká mě další Ruska. Nevím, jaký je teď stav, ale je těžké tipnout, která z nich vyhraje. Dinara je skvělá antukářka, v Berlíně si vedla výborně, porazila několika soupeřek ze světové desítky. Marie je zase světová jednička, takže je jedno, kdo vyhraje - určitě to pro mě bude těžký zápas.

Řekla byste, že se Maria změnila od té doby, co před pár lety vyhrála Wimbledon?
No, určitě zlepšila svoji hru, má teď mnohem lepší pohyb. Vím, že antuka není její oblíbený povrch, ale stejně, všechna čest. Mnohem lépe se hýbe a vydrží hrát dlouhé výměny, ne jen na jeden-dva údery. A taky je mnohem silnější psychicky, vůbec jedna z nejsilnějších. Bojuje o každý míč, o každý game, a proto je teď nejlepší.

Zatím se vám proti ní moc nedařilo, ani na antuce. Co by tedy bylo klíčové, abyste ji teď porazila, kdyby postoupila?
Pokud s ní budu hrát, budeme se hlavně soustředit na vlastní hru. Ani jedna z nás nemá tak výraznou slabinu, aby se na ní ta druhá mohla soustředit. Bylo by to spíš o koncentraci a psychologické přípravě před zápasem. Nemyslím, že by byla potřeba nějaká speciální taktika.

A co byste řekla o Dinaře? Znala jste ji ještě jako malou, jestli se nemýlím?
Ano, když jsem začala hrát, ona si ještě hrála s míči bez rakety. Už od mala na sobě hodně pracovala. Všem chtěla ukázat, že může být tak dobrá, jako Marat. Možná nemá takový talent, jako on, ale je to dříč a hodně se zlepšila. Teď je v top 10 a hraje v nejlepší formě.

TenisPortal.cz, rolandgarros.com

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist