Del Potro si poradil s Monfilsem, čeká ho rozjetý Gulbis

12. 2. 2013, 22:24
Aktuality 24
ATP ROTTERDAM - Juan Martín Del Potro v Rotterdamu obhajuje titul a je nasazenou dvojkou, los k němu ale milosrdný rozhodně nebyl. Po úspěšně zvládnutém duelu s Monfilsem si o postup do čtvrtfinále zahraje s nebezpečným Lotyšem Gulbisem.
Juan Martín Del Potro

Juan Martín Del Potro vinou neshod s kapitánem i kvůli podřízení programu individuálním úspěchům chyběl minulý víkend v Davis Cupu a tak se poprvé od neúspěšného Australian Open objevil až dnes v Rotterdamu. Na nasazenou dvojku a loňského finalistu hned od úvodu čeká velmi těžký los, s prvním nebezpečným soupeřem si ale argentinský tenista poradil; Francouze Gaela Monfilse porazil 6-3 6-4.

Čtyřiadvacetiletý Del Potro na začátku utkání vyhrál 12 z 15 výměn a ujal se vedení 3-0. Tím i rozhodl o osudu prvního setu. Ve druhé sadě si oba tenisté dlouho drželi své servisy, než bývalá světová sedmička Monfils v devátém gamu kapituloval. Del Potro následně brejk potvrdil, zápas ukončil hned při prvním mečbolu.

Ani ve druhém kole na bývalého vítěze US Open Del Potra nečeká snadný úkol. Čelit bude sice aktuálně hráči až druhé světové stovky, ovšem o to více nevyzpytatelnějšímu Ernestsi Gulbisovi. Lotyšský tenista, jehož kariéru provází velmi kolísavé výkony, zatím v Nizozemsku ukazuje svou lepší tvář. Po suverénně zvládnuté kvalifikaci, v níž porazil Ukrajince Stachovského a Němce Kamkeho, si dnes zahrál poprvé v sezoně zápas v hlavní soutěži turnaje ATP a soupeře jasně přehrál. Domácího Robina Haaseho deklasoval za 51 minut 6-2 6-1.

"Omlouvám se fanouškům za vyřazení domácího hráče. Hrál jsem dobře, měl jsem téměř dokonalé načasování úderů. Nedal jsem mu žádnou šanci," komentoval bývalý 21. hráč světa Gulbis, kterému však aktuálně patří až 132. příčka. "Nemám teď na sebe velké nároky, v žebříčku jsem tak nízko, že jsem se tu sotva dostal do kvalifikace."

Del Potro s Gulbisem vyhrál - včetně duelu v kvalifikaci - tři ze čtyř vzájemných duelů, nicméně poslední vzájemné měření sil na předloňském turnaji v Los Angeles ovládl Lotyš. Ten nakonec ve městě Hollywoodu slavil titul.

Po včerejší senzační výhře Sijslinga nad Tsongou se i dnes domácí hráč postaral o vyřazení favorita. Thiemo De Bakker sice v duelu s Michajlem Južným prohrál první set a ve druhém hned v úvodu přišel o podání, vývoj se mu ale podařilo otočit, aby ruský šampion z roku 2007 utkání v závěru kvůli zranění kyčle vzdal. 

De Bakker by ve 2. kole mohl narazit na dvojnásobného šampiona Rogera Federera, který do turnaje vstoupí coby obhájce titulu až ve středu duelem proti Slovinci Gregu Žemljovi. 

Podruhé v kariéře zvítězil nejdrtivějším možným rozdílem 6-0 6-0 Jarkko Nieminen. V Rotterdamu dnes nedal šanci David Goffinovi, pro kterého jsou ale dva kanáry velmi krutým debaklem. Dvaadvacetiletý Belgičan se v celkem sedmi gamech dostal minimálně na shodu, šestkrát měl brejkbol, nebo gamebol, ale nakonec ani jednu hru urvat nedokázal.

Jednatřicetiletý Nieminen soupeře potupil dvěma kanáry už v roce 2007 v Miami, kde tehdy vymetl kurt s Jevgenijem Koroljovem.

Jubilejní 200. výhru na okruhu ATP zaznamenal Julien Benneteau. Jednatřicetiletý Francouz se dnes měl utkat s krajanem a vítězem turnaje z roku 2008 Michaelem Llodrou, ten se ale kvůli nemoci odhlásil a druhou šanci tak jako lucky loser dostal Tobias Kamke. Německý tenista se však za celý zápas nedostal k jedinému brejkbolu a Benneteau tak zvítězil hladce 6-3 6-2.

- ATP 500 ROTTERDAM -
(Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.575.875 eur)
úterní výsledky (12. 02. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Del Potro (2-Arg.) - Monfils (Fr.) 6-3 6-4
Benneteau (Fr.) - Kamke (Něm.) 6-3 6-2
De Bakker (Niz.) - Južnyj (Rus.) 3-6 7-6(2) 4-1 skreč J.
Gulbis (Lot.) - Haase (Niz.) 6-2 6-1
Nieminen (Fin.) - Goffin (Belg.) 6-0 6-0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
http://www.andymurray.com/news-and-blog/positive-thinking-andys-blog/
Reagovat
smazaný uživatel
Snad se dobře připraví na antuku a konečně tam něco uhraje. Jeho vítězství na RG si ale vůbec neumim představit.
Reagovat
smazaný uživatel
že Del Potro v Rotterdamu obhajuje titul je pro mě opravdu novinka..nezblánili jste se náhodou nebo máte tak špatnou paměť?
Reagovat
Heather_Fedex
ano, dobre si to pamatujes. loni tam triumfovalo jiste arogantni svycarske prase. to jen tak na pripomenuti
Reagovat
smazaný uživatel
to má být narážka na mě?..já o něm nikdy nic takového neřekl, třebaže ho nemám v oblibě. Prasata jsou pro mě Kalousek, Nečas, Barták, Putin nebo Kim Čong Un, ne jeden z nejlepších tenistů všech dob, který přispívá na charitu a je stejně jako Rafa a další skvělí sportovci vzorem pro ostatní..
Reagovat
Heather_Fedex
tak to je fajn, ze se raz za cas najdou i lide, kt. premysli....jinak
Reagovat
gigin
Co zase hysterčíš?? :-OO
Reagovat
Stan_Borowitz
Netahej sem PROSÍM politiku. A když už, tak vyváženě :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Goffin dostal 0:6, 0:6..

To sa dá?
Reagovat
Fandina
Připadal mě chlapec nějaký netrpělivý a mimo ... ale tahali se. Davidovi se teď nějak nedaří. Doufám, že na antuce pookřeje.
Reagovat
smazaný uživatel
..ten Goffin je ale pěkná trouba
Reagovat
smazaný uživatel
Co ten Ernie, koukal na nej dneska nekdo? Je to zase ten jeho 1 turnaj za sezonu?:) ja si ho zitra proti Delpovi zahraju asi
Reagovat
gigin
Hrajou ve čtvrtek až. A nasyp ranec na Ernieho.
Reagovat
Heather_Fedex
tlacim mrhace talentu ;)))
Reagovat
gigin
Heather, nechceš se přidat do našeho minispolku s Mutademem? Promysli si to. On je sice šéf, ale určitě by rád rozšířil S.R.F.
Reagovat
Heather_Fedex
tam muzou i fff?? no teeeda...
Reagovat
gigin
Hele, Mutademus je Můrovatej, já jsem z Djokolandu, tak proč by tam nemohli bejt i FFF? Ale nejsem si jistý. Zeptej se ředitele. Jinak on to před chvílí změnil, přejmenoval. Už to není S.R.F. ale S.M.T.
Reagovat
gigin
páč nám ty písmena RF lezly na nervy.
Reagovat
Heather_Fedex
dokud tam byli ty pismenka rf tak sem ten vstup do spolku zvazovala....ale ted rikam ne!
ale proti delpovi ho potlacim. z ernieho tak spatny pocit po zapase s rogirkem mit nebudu, i kdyby rf prohral ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
A co ta zkratka znamená??:-)
Reagovat
gigin
Původně bylo Spolek Rozmazleného Fracka, nyní je Spolek Mrhače Talentu.
Reagovat
smazaný uživatel
Takhle mi to zprznit.. Flákače ne Fracka!
Reagovat
Fandina
Mluvit vám do toho nemohu ale nebylo by výstižnější Spolek Talentovaného Fracka? Těch mrhačů talentu by možná bylo víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, děkuji za vysvětlení:-)...Tak tedy MT do toho, stejně v Rotterdamu favorita nemám:-P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist