Del Potro je poprvé světovou čtyřkou, je před Murrayem

11. 1. 2010, 09:14
Aktuality 19
Nová sezona se ještě ani pořádně nerozjela, světový žebříček ale už dostál změn na předních místech. O post světové čtyřky přišel Brit Andy Murray, před kterého se o pět bodů posunul Juan Martin Del Potro z Agrentiny. Za týden si však pozice znovu vymění.
Juan Martin Del Potro

Andy Murray minulý týden nestartoval na turnaji v Dauhá, kde měl v konkurenci Federera, Nadala nebo Davyděnka obhajovat titul. Místo toho startoval na Hopman Cupu. Na turnaji smíšených dvojic v Perthu si společně s krajankou Robsonovou zahrál finále, nicméně do žebříčku ATP si žádné body nepřipsal.

Naopak ztartil 250 bodů za loňský triumf v Kataru a o post světové čtyřky přišel. O pouhých pět bodů se před dvaadvacetiletého Brita dostal o rok mladší Juan Martin Del Potro z Argentiny, byť na žádném turnaji nestartoval.

Del Potro se však na čtvrté pozici dlouho neohřeje. Jihoameričan není přihlášen na některý z turnajů ani tento týden, a jelikož neobhájí titul v Aucklandu, za týden - v den startu Australian Open, si s Murrayem pozice znovu vymění.

Navzdory dobrému vstupu do nového roku si o jedno místo pohoršil Radek Štěpánek. Nejlepší český tenista sice v Brisbane podlehl až ve finále po tie-breakové bitvě Roddickovi, neobhájil však loňský titul a nyní mu patří třinácté místo.

Česká dvojka Tomáš Berdych. semifinalista z Brisbane, je na 21. místě. Předskočil ho Stanislas Wawrinka, který si zahrál finále v Čennaí. Šampion z Chennai Open Marin Čilič je těsně za Štěpánkem.

Podruhé v kariéře nakoukl do první světové stovky Jan Hájek. Na 98. místo mu pomohl postup do 2. kola turnaje v Čennaí, kde si ve třech setech poradil s Němcem Greulem.

Štěpánka nyní čeká exhibice v Adelaide, Berdych bude po odhlášení Monfilse njvětším favoritem turnaje v Sydney.

Žebříčky ATP k 11. lednu 2010:

Dvouhra:
1. Federer (Švýc.) 10550 b.
2. Nadal (Šp.) 9310
3. Djokovič (Srb.) 8310
4. Del Potro (Arg.) 6785
5. A. Murray (Brit.) 6780, 6. Davyděnko (Rus.) 4930, 7. Roddick (USA) 4510, 8. Söderling (Švéd.) 3410, 9. Verdasco (Šp.) 3300, 10. Tsonga (Fr.) 2875, 11. Gonzalez (Chile) 2870, 12. Monfils (Fr.) 2610, 13. Štěpánek (ČR) 2525, 14. Čilič (Chorv.) 2430, 15. Simon (Fr.) 2275, 16. Robredo (Šp.) 2175, 17. Ferrer (Šp.) 1870, 18. Haas (Něm.) 1855, 19. Wawrinka (Švýc.) 1765, 20. Južnyj (Rus.) 1690,
21. Berdych 1680, ...98. Hájek 546, 113. Hernych 490, 145. I. Minář 356, 150. Rosol (všichni ČR) 346.

Čtyřhra:
1. M. Bryan a B. Bryan (oba USA) oba 10.480
3. Nestor (Kan.) a Zimonjič (Srb.) oba 10.410
5. Knowles (Bah.) 6880, 6. Dlouhý (ČR) 6610, 7. Bhúpathí 6260, 8. Paes (oba Indie) 6040, 9. Ram (Izr.) 4950, 10. Moodie (JAR) 4550,
...16. Čermák 3590, 30. Damm 2170, 35. Levinský 1819, 61. Škoch 1138, 73. Friedl 1008, 92. Štěpánek (všichni ČR) 785.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
Jakub
Kdyz jsem psal komentar o Federerovi, tak jsem zminil ze novy vladce je na ceste. Nekdo potom napsal kdo ze to mam byt. tak je to tenhle. Jedina jeho slabina je jeho hlava, jinak nic. Dokonaly hrac. Jeden ze dvou, tri nejlepsich forehandu na okruhu, solidni beckhand, vic nez dobry servis. Temer dokonaly hrac. Byl jsem se na nej podivat. Radost se koukat. Gonzales ma forehand jako kdyz kopne kun, Nadal to liftuje ze se snim neda hrat nikde jinde nez na centru, kde jsou velke vybehy, ale Del Potro ma tak silnej uder z tak nemozny pozice ze z toho srdce plesa. Jo to neni zadna motorova mys jako Murray. Tenhle manik se neboji hrat Federerovi do forehandu, tam je mu to jeho hrani rychle po odskoku prd platny. Tohohle seredu nikdo nezastavi. Spravnej nervak.
Reagovat
skott
Ja se obavam, ze jestli neco muze Del Potra jednou zastavit na ceste byt svetovou jednickou (ted mam na mysli dlouhodobe), tak to je jeho telo.Nepamatuju, ze by nekdo tak vysoky jako on, nekdy tenisu dominoval po delsi dobu, i kdyz takovy hraci toho schopni byli.Myslim, ze klouby, kolena apod., u podobnych typu trpi daleko vice nez u hracu mensiho vzrustu.Daleko lip si dokazu predstavit na prvnim miste nekoho houzevnateho jako je prave Murray, i kdyz nehraje az tak libivi tenis, ale rekl bych, ze s nim ma predpoklady vydrzet ve spicce delsi cas nez Delpo.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejen klouby ale i svaly pry trpi u vysokych lidi vice. Takze nezbyva, nez poprat Del Potrovi pevny zdravi :).
Reagovat
smazaný uživatel
Delpo ma baví, a tak neostáva nič iné, len zatlieskať a zagratulovať. Ale vyšší miesto už nee!! :-) Kto by si teraz spomenul na slová Samurája, že" teraz už len jedne maličký krôčik a som jednotka!" HH,,, sebavedomie beriem, ale nie toto. Zo štvrtého miesta je do jednotky ďaleko, ajkeď mu bránia len traja hráči. A ako to tak pozorujem, že z trojky, alebo z dvojky je tá cesta ešte dlhšia... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, ten půjde ještě mnohem víš, až za Nadala na druhé místo.
Reagovat
smazaný uživatel
"ten půjde ještě mnohem víš" :-O
Reagovat
smazaný uživatel
samozřejmě myšleno v letošní sezóně, hned jak se Nadal vrátí na trůn!
Reagovat
smazaný uživatel
O to nejde, to je tvůj názor. A ten, ač ho nesdílím, respektuji.
Jde o to "víš".
Nám třeba na základce v rámci vyjmenovaných slov po "v" cpali do hlavy krom všemožných vyder, povyků a cavyků i adjektivum vysoký... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
ok, i mistr tesař se někdy utne .)
Reagovat
smazaný uživatel
nevis nahodou kolik bodu obhajuje DJOKOVIC NA AO?tam bude jasny postup NOVAKA na 2misto ze?
Reagovat
smazaný uživatel
Novak na AO obhajuje za čtvrtfinále jenom 360 bodů, což je dost málo oproti 2000 Rafových!
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně. Myslím, že ses jen překlepl.
U tebe mě to překvapilo právě proto, že ač sem občas píšeš sprosťárny a urážky, což nesnáším, tvá gramatika je ok... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nemůžu si pomoct, ale mně je Delpo šíleně nesympatickej!!!!!!! Byl bych nejradši, kdyby vyletěl z Top10...
Reagovat
carolyn
Proč nesympatickej? Mě přijde v poho, pořád lepší než A.M.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám rád ten jeho chladnej výraz v ksichtě během zápasů, je lepší jak Andy Murray, to je jasné, ale jednoduše ho nemusím, no...
Reagovat
carolyn
Nadal se taky moc mile při zápasech netváří :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa se tváří docela dobře, akorát při podání se moc nekontroluje a vypadá potom jako vyplavená myš...:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
rafa na kurtun a pak soukrome-to jsou 2 jini lidi...a porad jsem mu neodpustila toho KOLJU...BLBA PROHRA...nevim to AO
Reagovat
a.magerova
Hmmm... to jsou věci. Tak gratuluji, i když zatím jen na krátko.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist