Debutant Alcaraz se hned dvakrát podílel na parádním obratu. Evropa po třech letech ovládla Laver Cup

22. 9., 21:58
Aktuality 36
Evropský tým nebyl daleko od toho, aby v Laver Cupu třetím rokem po sobě prohrál. Sérii světového výběru ale nakonec přece jen utnul, přestože do závěrečného hracího dne v berlínské Uber Areně vstupoval se čtyřbodovým mankem a byl jedinou porážku od nezdaru. Rozhodující duel obstarali Carlos Alcaraz (21) s Taylorem Fritzem (26), Španěl po setech 6:2, 7:5 potvrdil papírové předpoklady a ukořistil pro Evropu těsné vítězství 13:11.
Carlos Alcaraz prožil parádní debut v Laver Cupu (© RONNY HARTMANN / AFP)

Evropa – Svět 13:11

Nedělní program začal na rozdíl od předchozích dvou hracích dnů deblovým utkáním. Důvěru od kapitánů dostali Carlos Alcaraz s Casperem Ruudem za Evropu a Ben Shelton s Francesem Tiafoem za světový tým. Zápas trval téměř dvě hodiny a na jeho konci se radovali po setech 6:2, 7:6 Španěl a Nor.

Alcaraz s Ruudem v úvodní sadě lépe zvládali klíčové momenty, ztratili pouhé dva gamy a vyhráli všechny čtyři hry, které šly přes shodu. Ve druhém dějství dominovali na vlastním servisu, ale i tak museli do tie-breaku. Ve zkrácené hře soupeře nepustili k setbolu a vyhráli ji poměrem 8:6.

Vítězství evropské dvojice znamenalo výraznou komplikaci pro světový výběr, protože ve všech třech následujících singlech byli favority Evropané. Alcarazovi s Ruudem se podařilo takřka kompletně stáhnout náskok světa, skóre upravili na 7:8.

Ben Shelton o pár desítek minut později nastoupil znovu, tentokrát k singlovému utkání s dalším grandslamovým šampionem a bývalým lídrem žebříčku Daniilem Medveděvem a snažil se odčinit sobotní nezdar proti Alcarazovi. To se mu poměrem 6:7, 7:5, 10:7 a po více než dvou hodinách boje podařilo.

Medveděv v Berlíně už podruhé nedotáhl vedení proti Američanovi, v sobotu neuspěl proti Francesovi Tiafoeovi. Duel se Sheltonem měl výborně rozehraný. Po třech odvrácených setbolech v první sadě se v polovině druhého dějství dostal ke třem brejkbolům v řadě. Ani jednu z celkového počtu čtyř šancí však neproměnil a nakonec zápas ztratil.

Světový výběr byl v tu chvíli jediné vítězství od dokonání hattricku. Shelton, jenž si na pátý pokus připsal svůj první letošní skalp hráčů TOP 10, totiž navýšil vedení na 11:7. Evropa v tu chvíli věděla, že musí v posledních dvou utkáních uspět Alexander Zverev i Carlos Alcaraz.

Frances Tiafoe mohl už ve třetím ročníku po sobě rozhodnout o vítězství světového týmu nad Evropou. Předloni to byla třísetová výhra nad Stefanosem Tsitsipasem a loni dvousetová ve čtyřhře po boku krajana Bena Sheltona. Letos se mu to ale nepodařilo, když padl 7:6, 5:7, 5:10 se svým neoblíbeným protivníkem Alexanderem Zverevem.

S dvojnásobným grandslamovým finalistou prohrál sedm z předchozích osmi soubojů, ovšem v Laver Cupu ukázal, že mu týmové soutěže a obecně prestižní akce s bouřlivější atmosférou prostě sedí. Právě v těchto podmínkách se dokáže vybičovat ke svému nejlepšímu tenisu. Jenže v napínavé koncovce byl psychicky silnější Zverev.

Američan po chytře odehrané výměně v polovině druhé sady vedl o set a brejk, ale náskok ve druhém dějství neuhájil a Zverev čistou hrou na returnu srovnal na 4:4. Aktuálně druhému hráči světa se nakonec podařilo dotáhnout vyrovnanou a nakonec více než dvouapůlhodinovou bitvu do rozhodujícího super tie-breaku, ve kterém dominoval 10:5. Letošní ročník Laver Cupu tak musel rozhodnout poslední duel.

Evropský tým měl v rozhodujícím duelu svou největší zbraň. A sice debutanta Carlose Alcaraze, který se může pochlubit vynikající bilancí ve finálových duelech a je navzdory mladému věku velmi silný ve zvládání takto důležitých zápasů.

Čtyřnásobný grandslamový šampion to potvrdil vítězstvím 6:2, 7:5 nad finalistou nedávného US Open Taylorem Fritzem. Na vlastním servisu dlouho dominoval a také byl jediný míček od vedení o set a dva brejky. Místo toho dovolil Američanovi skóre ve druhé sadě srovnat. Ztrátou vedení se však nenechal rozhodit a vyhrál poslední tři gamy.

Zástupci evropského týmu tak splnili úkol pro nedělní program. Před jeho startem moc dobře věděli, že musí v posledním hracím dnu ukořistit tři výhry. Na dvou z nich se podílel Alcaraz a jeho premiérové vystoupení v Laver Cupu tak nemohlo dopadnout lépe. Navíc stanovil nový rekord získaných bodů v rámci jednoho ročníku, pro Evropu jich zařídil dohromady osm.

Evropa v úvodních čtyřech ročnících Laver Cupu dominovala a triumfovala v pražské O2 areně, Chicagu, Ženevě a Bostonu. Poslední dvě edice však ovládl světový tým, konkrétně předloni v Londýně a loni ve Vancouveru. V následujícím ročníku, který se uskuteční v San Franciscu, dojde k první změně kapitánů. Evropu povede Yannick Noah a výběr světa si vezme na starost Andre Agassi.

Exhibiční turnaj, za jehož zrodem stojí i švýcarský fenomén Roger Federer, každoročně střídá dějiště na evropském kontinentu a v Severní Americe. Akce se koná vždy ve třech dnech, přičemž jednotlivá páteční vítězství jsou za jeden bod, sobotní za dva a nedělní za tři.


Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
dorsch2
v tomto projekte sa ma asi vytvorit rivalita Europa vs Amerika, len sa niekde urobila chyba, tohto roku som si LC pozrel druhykrat, videl som stvorhru a dve dvojhry a fandil som americkym hracim, pravdepodobne preto ze je vacsia nachylnost fandit slabsiemu, umelo vytvorenu rivalitu nech si strcia za klobuk
Reagovat
PetaM
Tým Světa (spíše tým USA) je každým rokem nesympatičtější ... Ale mít na rozhodující zápas labilního Fritze, který je ve finále schopen prohrát i s papírovým kapesníčkem, je fakt výhra. :D
Reagovat
darek.vrana
Kdyby radši vrátili Davis Cup místo téhle šaškárny.
Reagovat
dorsch2
samozrejme takmer kazdemu ide hlavne o prachy, LC je uz cez ciaru, nechapem ako to môzu fanuskovia platit, ale respektujem to
Reagovat
dorsch2
na druhej strane ako exhibicia ok, len mne ako silno sutazivemu tipu to vela nehovori, ale este raz ako relax ku kave,caju uplne ok
Reagovat
darek.vrana
To jedině. Náboj žádný, pochybuju, že někdo prožívá osobně, jestli vyhraje Evropa nebo svět. Nejde ani o body do žebříčku, ani o nějakou prestiž. Přijde mi to trapně hrané, ty jejich emoce. Na druhé straně pohřbí DC kvůli přílišnému vytížení hráčů...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
můj pohled na to je zas takový, že mi jde víc o pěkný tenis než o body do nějakého žebříčku. A protože většina hráčů hraje uvolněněji než na okruhu, zápasy jsou kolikrát atraktivnější nebo i kvalitnější.
A nevím, proč by někdo nutně musel hrát radost z vítězství týmového parťáka.
Reagovat
Raduza
Reagovat
annah
Přesně tak. Bývá to na LC krásný tenis a atmosféra zápasů je trochu jiná než na turnajich. Sice nejde o body, ale zase má hráč v zádech tým, za ktery hraje, a jeho podporu. Letos jsem se na LC těšila marně, likvidace následků povodně mi nedala šanci turnaj sledovat. Až na ten poslední zápas.. A ten byl skvělý.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
škoda, žes propásla Gríšu, protože ten hrál jak z partesu a vyhrál i přes bolest.
Hodně sil do práce...
Reagovat
Amputace
Vidím to úplně stejně. LC nijak zvlášť nežeru, ale je příjemná změna vidět ty hráče, jak bojují pro tým a přestože jde do jisté míry o exhibiční formát, nemají to na háku. Na rozdíl od takové Paříže, což je sice standardní tisícovka, ale 90% hráčů to rok co rok přijede odchodit, potažmo se vůbec nezúčastní.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
diskuse


Kolikrát vyhrál Nadal Paris Masters? 0. Kolikrát byl aspoň ve finále? Hihihihi. Jaké překvapení, že z toho turnaje máš mindráky.

Ten turnaj vyhráli pouze nejlepší hráči všech dob. Tragéd Nadal si tam ani nečuchnul se svým jednodimenzionálním tupým tenisem. Noooo, malá. Neplakej. Bude zase dobře. Hihi.
Reagovat
Amputace
0, přesně. Protože proč? Má na háku nějakou Bercy na konci roku. Nechápu, proč do toho tématu Nadal vůbec taháš, ale to je ostatně tvá psychóza, měl by ses vážně léčit. Nikdo Nadala neřešil, řešíš ho pouze ty. Jsi vážně úkaz.
Reagovat
Nola
alebo v pozadi, ked potrebujes aj nieco ine poriesit, ma to paradne kulisy, navstevnost, aj akusi noblesu, velmi dobre odvedena praca, chvalim, taka oddychovka, niekedy nezistis ci hraci hraju predpisany scenar, alebo ich skutocne zaujima vysledok a bojuju ako v realnom zapase, kedy o nieco ide..... keby tam neucinkoval telefonista s Frantiskom s ich prehnanym zapolenim, tak by som dala aj 5 hviezdiciek, zial telefonista je pre mna nestravitelny pripad, na neho neslo pozerat ani v pozadi..... vlastne cela cervena lavicka, aj ked boli medzi nimi niektori sympataci, mi prisla ako zo spatneho hollywoodskeho filmu..... ta ich snaha zaujat vyzerala az gycovito, stara mila zlata Europa, staremu kontinentu sa nic nevyrovna....
konstatujem, ze format je to pekny, ale nepatri do kalendara ATP, najlepsi by sa to pozeralo cez Vianocne sviatky prelozene rozpravkou o Popelke
Reagovat
dorsch2
ano na silvestra, uplne presne si to trafila a medzi zapasmi zostrihy vtipnych scenok z relacie -mozna prijde i kouzelnik- nemusim silvestra, vacsinou ho prespim, ale taketo osviezenie by sa mi mozno aj pacilo:)))
Reagovat
Marduch
telefonista
Reagovat
Amputace
Zkrátka jinými slovy: violista nehrál. V opačném případě by to samozřejmě byl turnaj minimálně tisíciletí
Reagovat
Amputace
Tak ono to ale působí hodně soutěživě. Je samozřejmě otázka, do jaké míry je to inscenované. Například první ročník si vzpomínám, že to bylo vážně přehnané. Tehdy jsem si říkal, že to nemohou být spontánní emoce - zaťatá pěst po každém fiftýnu, emoce, jako by se hrálo o GS, a to i u hráčů, kteří jsou na kurtu zpravidla klidní. Zkrátka nereálné. Ale v současné době už se mi zdá v normě. Rozhodně to nepůsobí nesoutěživě nebo že by to těm hráčům bylo jedno a brali to jen jako exhibici. Ono když sedí na lavičce nejlepší hráče momentálně na světě a všichni čekají, jak zahraješ, úplně jedno ti to asi být nemůže.
Reagovat
Patik
Rhodža teda nemal štvorhru ani exibicne len si tam prišiel zapinkat..fajn to si zapamatam...veď ty sa raz vrátiš že chces dať kvôli mne posledný Wimbledon potom sa ti ja otočím chrbtom
Reagovat
Tomas_Smid_fan
LC 2024 13:11
Parádní výměny, skvělý tenis a až do konce napínavý souboj E vs W.
Pokud se někomu nelíbí formát, ok, ale takový tenis, jaký se na LC hraje, je na okruhu vidět jen výjimečně. A když, rozhodně se tím tak skvěle nebaví dva soupeřící týmy.
Ještě, velkou radost jsem měl za Gríšu - přemohl zranění a pomohl týmu k poháru a také konečně nějaký letos zvedl nad hlavu
Ve Friscu už s Andrém a Yannickem coby kapitány. To zní dobře a mohlo byse to líbit i vlkovi
Díky BB a BigMacovi za 7let rivality. S BigMacem bylo samozřejmě víc srandy, ale dnes na něj vše nějak dolehlo - porážka, asi i konec a to, že vítězství chtěl věnovat dceři ke svatbě. Nu což, 3 tituly za sebou, to už bys chtěl moc
Reagovat
Trojchyba_Mat
Hezký ceremoniál Z McEnroea jsem měl pocit, že začne při tom proslovu rapovat A velmi se mi líbily Sašovy boty v evropském designu Carlos si to užíval asi ze všech nejvíc, přeci jen je to pro něj první týmový triumf
Reagovat
annah
Letos jsem vůbec neměla šanci LC sledovat, až závěrečný zápas. Byla to paráda. Gratulace modrému týmu!
Reagovat
miledus
Reagovat
diskuse
"Viděla jsem z celého LC hov.no, ale byla to paráda" .... To je takové to české "na vše mám názor, i když o tom vím úplné hov.no". Annah WintourOVÁ. Hihi. :))

Já třeba neviděl z celého pofidérního LC nic a nemám potřebu ho hodnotit.
Reagovat
Jan
Taky jsem to neviděl, ale je to paráda, že Evropa vyhrála
Reagovat
Tomas_Smid_fan
přečti si to ještě jednou a pak si dej facku A ani to nemusíš hodnotit
Reagovat
diskuse
To, co ona napsala, bylo extrémně zavádějící (netransparentní) a nedávalo to na několika úrovních smysl. A kdo chce fenu bíti, tak si hůl vždy najde.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
stačilo napsat: přehlídl jsem se ale když ti jde o to bití...
Reagovat
Amputace
"Byla to paráda" se vztahuje na druhou část předešlé věty, na níž je reakcí. "Až na závěrečný zápas." Ocitoval jsi to samozřejmě úplně špatně a naprosto jsi to nepochopil. Nemáš zač za vysvětlení, magistře. A napsala to mimochodem po stylistické stránce zcela v pořádku. Netransparentní je tak nanejvýš tvá existence ve volné přírodě, takříkajíc. Měl bys být dávno někde v kleci.
Reagovat
d@ve
To jsou zase hejty. "diskuse" na úrovni.
Reagovat
com
tak brečí, že prohrál, když patří do té Austrálie smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
frenkie57
Modří vědí! (jenom pro pamětníky)
Reagovat
vavrinec
"A modří už vědí!"
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nene, jedině rudí už vědí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist