Davyděnko zastavil unaveného Murrayho. O titul si zahraje s Djokovičem

15. 11. 2008, 13:16
Aktuality 5
TURNAJ MISTRŮ - Jednadvacetiletý Srb Novak Djokovič si na Turnaji mistrů zahraje o titul proti Nikolaji Davyděnkovi z Ruska. Djokovič si po téměř tříhodinové bitvě poradil s debutantem Gillesem Simonem z Francie, Davyděnko vyřadil Brita Murrayho, jenž zřejmě doplatil na včerejší vyčerpávající střetnutí proti obhájci Federerovi.
Nikolaj Davyděnko

Gilles Simon se dostal na Turnaj mistrů poprvé v kariéře díky odhlášení světové jedničky Rafaela Nadala a už postup do semifinále byl jeho životním úspěchem. Ve skupině porazil Rogera Faderera a Radka Štěpánka a dobře začal i dnešní duel.

Po prvním ztraceném setu 4-6 však favorizovaný Novak Djokovič zabral a po výsledku 6-3 srovnal skóre. Hned v třetím gamu rozhodující sady získal jednadvacetiletý Srb podání o dva roky staršího Francouze a výhodu si držel až do stavu 5-4.

První možnost servírovat na postup do finále nevyužil a Simon srovnal. Následně však i on ztratil svůj servis a druhou šanci už Djokovič nepustil. Precizně provedeným zkrácením hry využil hned první mečbol a třetí sadu získal 7-5.

Rodák z Bělehradu tak soupeři oplatil porážku z dosavadního jediného vzájemného střetnutí, které letos v hale v Marseille také ve třech setech zvládl lépe domácí Simon.

"Věděl jsem, že jsem favoritem, což se na mně asi v úvodu podepsalo. Nebyl jsem dost trpělivý a dělal jsem hodně chyb," řekl Djokovič k prvnímu setu. "Je to super, že jsem ve finále. Loni jsem si to tady tolik neužil, vždyť jsem nevyhrál ani set. Ale poučil jsem se z toho a využil jsem své zkušenosti pro letošek," dodal Srb.

Simon bral své vyřazení v klidu. "Porazil jsem tady světovou dvojku (Federera) a bojoval tři sety a tři hodiny se světovou trojkou. To mi dá sebevědomí pro příští rok," uvedl hráč, jenž svými výkony poslal varování českým tenistům pro březnové utkání Davisova poháru v Ostravě.

Djokovič si díky postupu do finále polepší o minimálně 450 bodů a v žebříčku se tak dostane před Rogera Federera na druhé místo.

Druhým finalistou se nestal podle očekávání Andy Murray, ale svou čtvrtou účast na Turnaji mistrů proměnil v premiérové finále Rus Nikolaj Davyděnko.

Ruský tenista porazil po setech 7-5 6-2 Brita Murrayho, jenž možná doplatil na páteční tříhodinovou bitvu s Federerem. Jednadvacetiletý Skot sice v zápase, jenž byl předčasným vrcholem turnaje, obhájce trofeje vyřadil a připsal si třetí výhru v Šanghaji, dnes mu však zřejmě síly chyběly. O šest let staršímu Davyděnkovi podlehl za necelou hodinu a tři čtvrtě.

"Samozřejmě že jsem byl unavený. Hrál jsem včera dlouhý zápas a on dnes byl prostě lepší," uvedl Murray, jenž mohl teoreticky utkání s Federerem vypustit. Dnes však zopakoval, že svého plného nasazení nelituje. 

Davyděnko po zápase přiznal, že mu Murrayho výhra nad slavným Švýcarem přišla vhod. Pokud by totiž Federer vyhrál, čekal by ho v semifinále právě on. "Měl jsem štěstí, že Murray Federera vyřadil," uvedl ruský tenista, jenž má s bývalou světovou jedničkou zápasovou bilanci 0:12. "Chtěl ukázat, že je nejlepší a porazit Federera, takže asi byl fakt dneska unavený. Já jsem ale hrál hodně dobře," dodal rodák z ukrajinského Severodoněcku.

TURNAJ MISTRŮ ŠANGHAJ - sobotní výsledky:

Dvouhra - semifinále:
Djokovič (Srb.) - Simon (Fr.) 4-6 6-3 7-5
Davyděnko (Rus.) - Murray (Brit.) 7-5 6-2

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
dnes davy magnifico!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
bravo. fandim mu. hraje skvele!
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj ,hledám spolupracty na stránky www.tenisinfo.pise.cz...
kdo by měl zájem pište na email tenisinfo@email.cz
díky
Reagovat
smazaný uživatel
dalo se to čekat
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že Andy si nechtěl nechat ujít tu příležitost znovu porazit Rogera a ještě k tomu na masters cupu, ale byla to špatně zvolená taktika, možná ho to připravilo o vítězství.Ve finále nicméně větší šance bude mít asi Davyděnko, protože je rozehranější a Novak ani dnešním výkonem bůhvíjak nepřesvědčil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist